Χιλή ’73-Βολιβία ’08

Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Κι αν λέμε ότι πέρασε πια η εποχή που οι γιάνκηδες και οι ντόπιοι κεφαλαιοκράτες κατέβαζαν δύο τανκ στους δρόμους κάποιας λατινοαμερικανικής πρωτεύουσας εγκαθιδρύοντας χούντα, ας το σκεφτούμε λίγο καλύτερα. Μιας και πλησιάζει η 11η Σεπτέμβρη και οι μνήμες από την ανατροπή του Salvador Allende στην Χιλή επιστρέφουν, είναι πολύ ενδιαφέρον να κάνουμε κάποιους παραλληλισμούς του τότε Χιλιανού ηγέτη με τον Evo Morales, της Χιλής του 1970-73 με την Βολιβία του 2005-08…

Η Βολιβία, όπως και η Χιλή τότε, βρίσκεται εν μέσω μιας επαναστατικής διαδικασίας πλήρους -κοσμογονικής για τα δεδομένα της χώρας- αλλαγής.

Όπως και τότε έτσι και τώρα η πλουτοκρατία και το κεφάλαιο, βλέποντας τα συμφέροντά τους να βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης με ουσιαστικό στόχο την αναδιανομή του πλούτου, έχουν κηρύξει έναν λυσσαλέο ολομέτωπο πόλεμο εναντίον του MAS και των υποστηρικτών του…

Όπως και τότε έτσι και τώρα με την αμέριστη αρωγή των Βορειοαμερικανών. Και με την απόλυτη λάσπη των δυτικών μέσων ενημέρωσης. Οι γιάνκηδες κάνουν τα πάντα να ρίξουν –με οποιονδήποτε τρόπο- τον Morales…Αν τα καταφέρουν μετά από χρόνια, θα βγαίνουν σε ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντα (δυτικών καναλιών) να αποδέχονται κυνικά τις σημερινές τους πράξεις.

Όπως και τότε έτσι και τώρα η παραπληροφόρηση, τα μποϊκοτάζ, τα σαμποτάζ εναντίον της λαϊκής κυβέρνησης του Morales, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου που έχει εξαπολύσει η δεξιά.

Όπως και τότε έτσι και τώρα συνδικάτα που ελέγχονται από την δεξιά, προσπαθούν να επιφέρουν οικονομικό χάος –ευτυχώς μέχρι τώρα όχι στον βαθμό που τελικά κατάφεραν στην Χιλή του 1973.

Όπως και τότε έτσι και τώρα ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες προσπαθούν να προσδώσουν την αίσθηση του χάους και της παραλυσίας στην χώρα. Και γιατί όχι να σκοτώσουν και μέσω στημένων δολοφονιών να επιρρίψουν ευθύνες στην κυβέρνηση (όπως έκαναν στην Βενεζουέλα το 2002 και ξεφτιλίστηκαν παγκοσμίως).

Όπως και τότε έτσι και τώρα ο Πρόεδρος της χώρας επικυρώνει την ισχύ του και την υποστήριξη που έχει από την μεγάλη πλειοψηφία του λαού μέσω συνεχών εκλογικών διαδικασιών. Στις αρχές του 1973 η Unidad Popular του Allende είχε αυξήσει τα ποσοστά της από το 1970. Τον Αύγουστο το MAS του Morales επιβεβαίωσε μέσω του Δημοψηφίσματος της 10ης Αυγούστου την (αυξανόμενη) λαϊκή της αποδοχή.

Όπως και τότε έτσι και τώρα, η δεξιά χάνει την υπομονή της βλέποντας έναν αριστερό δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο και προβαίνει σε «τρομοκρατικές ενέργειες».

Όπως και στις χιλιανές εκλογές του 1973, η δεξιά και οι Βορειοαμερικανοί φίλοι τους, είχαν πείσει εαυτούς ότι αυτοί θα είναι οι νικητές. Το είχαν πει στον εαυτό τους τόσες πολλές φορές που στο τέλος το πίστεψαν. Και όπως και τότε, όλη η δεξιά αντιπολίτευση ενώθηκε εναντίον της κυβέρνησης σε έναν συνασπισμό.

Μήπως η Βολιβία ετοιμάζεται να ζήσει το δικό της «1973»?

Η λογική λέει όχι, αφού όσο και αν η πολιτική της αντιπολίτευσης μοιάζει ανατριχιαστικά ίδια, τα πράγματα έχουν αλλάξει, 35 χρόνια μετά…Αλλά ποιος πιστεύει πια στην λογική?

3 Σχόλια to “Χιλή ’73-Βολιβία ’08”

  1. […] juanbelmonte ( πρώην teenage idol) σε ένα άρθρο του υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολύ περίεργες […]

  2. Δεν κλικάρει το λινκάκι που άφησες. Για τσεκαρέ το…

  3. […] με βίαιο τρόπο προσπάθησε να αλλάξει έναν χρόνο πριν [1], […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: