Η γριά γιαγιά και τα διαβολάκια

Πρωτοφανή πράγματα γίνονται στην Λατινική Αμερική και τα γεγονότα –με επίκεντρο την Βολιβία- τρέχουν σαν τρελά.

Το ακροδεξιό πραξικόπημα σε εξέλιξη στην Βολιβία αλλά και η αποκάλυψη προσπάθειας νέου βορειοαμερικάνικου πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα έχουν ανάψει τα αίματα για τα καλά εναντίον της Ουάσινγκτον, που σαν την καταραμένη γριά βλέπει τα διαβολάκια που τόσα χρόνια έριχνε σφαλιάρες να την έχουν τρελάνει…

Μετά τα γεγονότα στην Σάντα Κρουζ ο λατινοαμερικάνικος κόσμος φαίνεται να συντάσσεται στο πλευρό του Έβο Μοράλες, καθώς οι ισχυρότερες χώρες της ηπείρου έχουν συσπειρωθεί στο ζήτημα.

Στην Βενεζουέλα έδωσαν ρητή εντολή στον πρέσβη των ΗΠΑ Patrick Duddy να εγκαταλείψει την χώρα εντός 72 ωρών! Αιτία ή αφορμή (ή και τα δύο) απετέλεσε ένα νέο σχέδιο συνομωσίας εναντίον της κυβέρνησης της χώρας από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα μάλιστα με το Telesur ο Chávez είπε για την Βολιβία «Εκεί κάτω υπάρχει ένας άξιος λαός κωλογιάνκις! Στον διάολο να πάτε 100 φορές!». Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας μάλιστα προειδοποίησε για το θέμα της Βολιβίας, πως «σε περίπτωση πτώσης ή δολοφονίας του Evo Morales, η ακροδεξιά θα ανάψει το πράσινο φως για ένοπλη επιχείρηση στην Βολιβία». Πως τον βλέπετε?

Η Βραζιλία που είχε απειλήσει –πάνω στην ώρα της κρίσης- την βολιβιανή κυβέρνηση ότι θα αρχίσει να συνδιαλέγεται με τους αυτονομιστές σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αγωγών, διόρθωσε το λάθος της: ο σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων του Προέδρου Lula, Marco Aurelio García, δήλωσε καθαρά και ξάστερα ότι «η χώρα του –όπως και η υπόλοιπες της Λατινικής Αμερικής- δεν θα ανεχτεί παραβίαση της δημοκρατικής τάξης στην Βολιβία.» Πρόσθεσε -και αυτό έχει σημασία- ότι ο Πρόεδρος Λούλα έχει στο πλευρό του σε αυτή την απόφαση, τόσο την Βενεζουέλα του Chávez, όσο και την Χιλή της Bachelet και Αργεντινή της Kirchner… Αλλά και την Παραγουάη του Lugo.

Και ενώ οι ταραχές στην Βολιβία συνεχίζονται (σύμφωνα με την κυβέρνηση χτες 8 χωρικοί έπεσαν νεκροί από δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην επαρχία Pando), ο Πρόεδρος Morales ανακήρυξε persona non grata τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην χώρα και αποφάσισε την αποπομπή του, ενώ δήλωσε χτες με νόημα ότι «η υπομονή έχει και τα όριά της». Προειδοποίησε την αντιπολίτευση μάλιστα «να θεωρεί δεδομένο ότι θα υπερασπιστούμε την δημοκρατία, τις διαδικασίες της αλλαγής και θα εγγυηθούμε την ενότητα της χώρας».

Φτιαγμένοι οι δικοί μας ε? Πολύ ξινίστρο η γιαγιά…

11 Σχόλια to “Η γριά γιαγιά και τα διαβολάκια”

 1. Νομίζω ήμαστε πιο κοντά από ποτέ σε λήξη αυτής της περίεργης «ειρηνικής μεταρρυθμιστικής κατάστασης» που επικρατεί τα τελευταία χρόνια τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στη Βολιβία.

  Ασυνήθιστα πολύ έχει κρατήσει άλλωστε.

  Μακάρι να βγει σε καλό…

 2. Η Ουάσινγκτον για πρώτη φορά ιστορικά βρίσκεται τόσο «εκτός» παιχνιδιού στην περιοχή. Επίσης δεν βρίσκω άλλη φορά ιστορικά που -επιτέλους- οι βασικοί παίκτες της περιοχής είναι ενωμένοι εναντίον της.
  Παλιά υπήρχε μια Κούβα και 15 σύμμαχοι των γκρίνκος. Ενώ τώρα…
  Μια Κολομβία, και 10 σύμμαχοι εναντίον των γκρίνκος.
  Από την άλλη μην ξεχνάς ότι δεν μιλάμε για κυβερνήσεις τύπου Κάστρο: ο Τσάβες πχ μπορεί να βρίζει τις ΗΠΑ, αλλά από συναλλαγές άλλο τίποτα. Η Αργεντινή και η Βραζιλία το ίδιο…Πραγματιστικά πράγματα.

 3. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποια ‘περίεργη ειρηνική μεταρρυθμιστική κατάσταση’. Ο Έβο είναι πάνω μόνο τρία χρόνια και ο άλλος έχει περάσει ένα πραξικόπημα, ένα λόκ άουτ κι όλα τα άλλα που ξέρουμε.

  Η αντίληψη ότι η μετάβαση στο σοσιαλισμό γίνεται μόνο με ‘έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα’ θα έπρεπε να έχει καταδικαστεί από την ιστορία. Τα δημοψηφίσματα δε θα πρέπει να τα βλέπουμε μόνο ως ‘αστικά καπρίτσια’.

  Εύχομαι πραγματικά οι δύο λαοί να μη χρειαστεί να γευτούν τον ανοιχτό πόλεμο.

 4. «Ειρηνική» δεν είναι από την στιγμή που έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες συνταγματικής εκτροπής (κρυφές ή φανερές) στην Βενεζουέλα και άλλη μία τώρα στην Βολιβία.
  Επιπλέον αίμα είχε χυθεί και στις δύο χώρες και πριν τα τωρινά καθέκαστα στην Βολιβία.
  Εκτός αν την θεωρούμε «ειρηνική» επειδή δεν έχει βγάλει η αντίδραση τα άρματα μάχης στο δρόμο…Φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που δείχνουν αποφασισμένοι εκεί κάτω, όλοι μαζί, να μην το ξαναεπιτρέψουν. Από τον Νοέμβριο (εκλογές ΗΠΑ) θα έχουμε μεγάλες εξελίξεις πάντως.

 5. όντως δεν είναι «ειρηνική» η μπολιβαριανη διαδικασία σέρνοντας αυτά τα γεγονοτα που αναφερθηκαν πιο πανω στην πλάτη της.
  Καλύτερος χαρακτηρισμός είναι το «παθητική» σε διαλυτικές καταστάσεις και καιρός είναι να περάσει στην αντεπίθεση, αν δε θέλουμε να θρηνήσουμε και άλλους Αλιέντε..
  Αντεπίθεση όμως σε μια τρομοκρατική αντιπολίτευση, ταξικά συνειδητοποιημένων αστών δε γίνεται μόνο με δημοψηφίσματα, αλλά με σωστή εναλλαγή ειρηνικών και βίαιων μέσων πάλης.
  Και αν κανείς επικαλείται το σοσιαλισμό και τη μετάβαση σε αυτόν, είναι αυτόματα περίφανος για την «έφοδο των κολασμένων στα χειμερινά ανάκτορα».. Αλλιώς μιλάμε για έναν κατεπίφαση σοσιαλιστή!

 6. Ε ναι, δεν μπορείς τελικά να αποφύγεις τη σύγκρουση!Ο αντίπαλος δεν παραδίδει τα οπλα αμαχητί!Αυτό είναι το δίδαγμα και ο τη Χιλή του Αλιέντε..Αντε να δούμε!

 7. @Θ.Κ.Κ.
  Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση ο Μοράλες δεν τον κάνει «παθητικό». Όσο για τις αντίστοιχες περιπτώσεις στην Βενεζουέλα, ο Τσάβες μόνο «ενεργητικός» μπορεί να χαρακτηριστεί…

  @Παρτιζάνα
  Πιθανόν ο Μοράλες να μην αποφύγει τελικά την σύγκρουση Προς το παρόν φαίνεται να σταθμίζει τις καταστάσεις. Οι οποίες δεν ευννοούν μια ένοπλη αντιπαράθεση.

 8. Αγαπητέ Θ.Κ.Κ.,
  θεωρώ την Οκτωβριανή Επανάσταση τη σημαντικότερη και γονιμότερη για την ανθρωπότητα επανάσταση της ιστορίας. Μ’αυτή την έννοια λοιπόν είμαι ‘περήφανος’ για την έφοδο στα χειμερινά (αν και δε την έκανα εγώ οπότε δε ξέρω αν μπορώ να είμαι περήφανος, μπορώ όμως να υπερασπίζομαι την κληρονομιά της). Αυτό που είπα, είναι ότι η μετάβαση δε γίνεται ΜΟΝΟ με ‘έφοδο στα χειμερινά’, όχι μόνο δηλαδή με βουρ και τους φάγαμε σε μια νύχτα. Μ’αυτή την έννοια συμφωνώ απόλυτα ότι πρέπει να γίνεται ‘εναλλαγή ειρηνικών και βίαιων μέσων πάλης’ και με την Παρτιζάνα ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι επαναστατικές δυνάμεις να επιλέγουν που, πότε και πώς θα συγκρουστούν και όχι ο αντίπαλος.

  Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν, μ’εκνευρίζουν τα επιχειρήματα που όπως λέει και juanbelmonte μακριά από το χωρό πολλά τραγούδια λένε, και περιμένουν στη γωνία τον οποιοδήποτε ηγέτη να τον κατηγορήσουν για πολύ μαλακό, οπορτουνιστή κλπ., κλπ.

  Το παράδειγμα που δίνουν αυτή τη στιγμή η Βολιβία και η Βενεζουέλα είναι ανεκτίμητο. Για πρώτη φορά μετά τις ανατροπές, σπάνε το νόμο του μαφιόζου που τιμωρεί οποιονδήποτε του αντιστέκεται για παραδειγματισμό για τους άλλους. – http://www.bu.edu/phpbin/buniverse/videos/view/?id=224

  Μ’αυτή την έννοια λοιπόν δε θα ήθελα να δω μια αμερικάνικη εισβολή, ούτε έναν εμφύλιο πόλεμο σ’αυτές τις χώρες, αλλά την απομόνωση των ατικών τάξεων και τη σταδιακή, καταστολή και εξάρθρωση των πιο ενεργητικών της στοιχείων.

  Η ολική εξάρθρωση των τάξεων είναι μετέπειτα έργο, που όπως έδειξε και το παράδειγμα της ΕΣΣΔ δεν εξαρτάται από το πόση βία θα χρησιμοποιήσεις (προσοχή δε λέω και να κάτσεις να κοιτάς), αλλά από το πώς θα οικοδομήσεις σοσιαλιστικούς θεσμούς που να προάγουν και να υλοποιούν την εργατική εξουσία.

  Διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη που λέει ότι όσο πιο πολύ βία χρησιμοποιήσεις (και μάλιστα ανεξέλεγκτη, τύπου δεκαετίας 30) τόσο πιο γρήγορα θα εξαλείψεις τις τάξεις.

 9. @ Y
  Συμφωνώ με αυτό το σκεπτικό σου.
  Μια παρατήρηση μόνο. Έτυχε να παρεβρεθώ σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ (επιτροπη για τη διεθνη ύφεση και ειρήνη) με καλεσμένο τον υπέυθυνο απο το ΠΓ της του ΚΚ Βενεζουελας για τις διεθνεις σχέσεις. Ενός κόμματος δηλαδή που δρα υπέρ της μπολιβαριανής διαδικασίας απο την μαρξιστική λενινιστική σκοπιά (σαν τη δική μου). Η συγκυρία μαλιστα της εκδήλωσης συνέπεσε με την ήττα του Τσάβες στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρυθμίσεις. Ανάμεσα στα προβλήματα που μας ανελυσε κατόπιν ερωτήσεων, ήταν ο «πολύς οπορτουνισμός» («mass oportunismo» θυμαμαι να λέει χαρακτηριστικά) σε μερικές από τις συνιστώσες της διαδικασίας αυτης. Και είναι γνωστό οτι μιλάμε για ένα μέτωπο δυνάμεων εκει που πιάνει μεχρι και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.

  Με τα παραπάνω τι ηθελε να πει? Οτι η αποτύπωση του μεγάλου αυτού μετώπου σε πολιτικό επίπεδο θα έχει και τα στραβά της αφού και μεσα στο ίδο το μέτωπο γίνεται διαπάλη και συμβιβασμοί. Και αυτά τα σημείωνε ενας άνθρωπο που ήταν πολυ μεσα στο χορό και επουδενί δεν πίστωνε (ουτε και εγω επίσης) οπορτουνισμό στον Τσαβες, τον οποίο μετρησα πανω απο 10 φορες, τον εκπρόσωπο του ΚΚΒεν να σημειώνει οτι στηρίζει.

  «Η βία είναι η μαμή της ιστορίας» άλλωστε σύντροφε και την ποσότητα της δυστυχώς δεν τη διαλεγουμε πάντα, όσο κι αν την απεχθανόμαστε.

 10. Ναι, και δε πρέπει να τη φοβόμαστε. Όχι όμως και να την αποζητάμε. Και πόσο μάλιστα σε στιγμές άκαιρες.
  Δυστυχώς το κομμουνιστικο (δηλαδή το πιο επαναστατικό) κίνημα, κάποιες φορές διάλεξε υπερβολικές ποσότητες βίας (δεκαετία 30) που τον βαθύτερο στόχο του δεν τον εξασφάλισαν.

 11. […] Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω… Μεγάλες ιστορίες θα έχουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι που έρχεται στην Αμέρικα Λατίνα. Σε μία από τις σπουδαιότερες, η Βολιβία ετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου με τις υποψηφιότητες να κλείνουν πριν από μερικές ημέρες. Νικητής θα αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο όποιος συγκεντρώσει πάνω από 50% των ψήφων έχοντας ταυτόχρονα διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο… Και ναι, καλά καταλάβατε, υπάρχει ένας cocalero που τηρεί όλες τις προϋποθέσεις.Έξι Δεκεμβρίου γίνονται οι εκλογές και η Δεξιά θα πρέπει να γυρίσει το ποτάμι πίσω για να αλλάξει τα πράγματα, τα οποία με βίαιο τρόπο προσπάθησε να αλλάξει έναν χρόνο πριν [1], [2],[3],[4] […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: