Στο σπίτι του κρεμασμένου…

Όποια πέτρα και να σηκώσεις στην Λατινική Αμερική θα βρεις από κάτω έναν γκρίνκο (ή έναν φίλο του)να κάνει μαλακίες…

Ψάχνονται τα δυτικά μμε να βγάλουν τον Chavez «αυταρχικό» όπως συνηθίζουν να τον λένε. Τελευταία τους ευκαιρία ήταν η αποπομπή του Χιλιανού José Μiguel Vivanco, διευθυντή του βορειοαμερικανικού ινστιτούτου-παρατηρητηρίου Human Rights Watch (HRW). Αφορμή η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου η οποία σύμφωνα με το Caracas, ήταν γεμάτη ανακρίβειες και στρεβλώσεις. Η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση: «Πρόκειται για οργάνωση που έχει σκοπό να διαδίδει κλίμα αστάθειας και ανησυχίας προκειμένου να δικαιολογηθεί ένα πραξικόπημα».

To HRW είναι από εκείνα τα κατασκευάσματα των ΗΠΑ που προσπαθούν να μας κάνουν το μαύρο-άσπρο: ξέρετε τώρα, γραβατωμένοι γιάπηδες που βγαίνουν και μιλούν για λαθρεμπόρια και «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Λατινική Αμερική, αγνοώντας π.χ. το Guantanamo, τις φυλακές των Η.Π.Α., τις εκτελέσεις που με μανία συνεχίζονται σε πολλές πολιτείες κτλ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κανένας σοβαρός αναλυτής δεν παίρνει σοβαρά τέτοια παρατηρητήρια, παρά μόνο όταν εξυπηρετούν τον πολιτικό του σκοπό. Όπως δεν είναι και πρώτη χώρα η Βενεζουέλα που διαμαρτύρεται για την δράση του.

Εκτός του βορειοαμερικανικού Παρατηρητηρίου όμως, η Χιλή, δικαιολογώντας όλους όσους επικρίνουν την Πρόεδρό της κυρία Bachelet για ενδοτικότητα στον Λευκό Οίκο, μοιάζει εξοργισμένη. Το θέμα είναι αρκετά λεπτό, καθώς σε μία εποχή που παρατηρείται πρωτοφανής συσπείρωση στο θέμα Morales, το Σαντιάγκο βρήκε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα…

Στο σπίτι του κρεμασμένου όμως, δεν μιλάνε για σκοινί… Για να μην πλατειάσουμε με το πόσοι άνθρωποι από το καθεστώς του Pinochet βρίσκονται όχι μόνο εκτός φυλακών, αλλά και σε εξαιρετικά υψηλόβαθμες θέσεις, ή μπούμε στο θέμα της αγριότατης καταστολής των ιθαγενών, θα πούμε μόνο αυτό: η Χιλή έχει απελάσει κόσμο και κοσμάκη τα τελευταία χρόνια, με την κατηγορία «της ανάμειξης αλλοδαπών σε πολιτικές πράξεις» η οποία απαγορεύεται με ειδικό νόμο. Όταν η κ. Bachelet εννοεί πολιτικές πράξεις, μπορεί να εννοεί μια συμμετοχή σε συναυλία φόρο τιμής για δολοφονημένους από το καθεστώς Pinochet, ή τα γυρίσματα ενός φιλμ για τους ιθαγενείς mapuche εναντίον των οποίων συνεχίζεται με πάθος η αγριότατη καταστολή… Σε αντίθεση με την περίπτωση Vivanco, τα μμε και οι δυτικές κυβερνήσεις συνήθως σιωπούν στις περιπτώσεις απελάσεων από την Χιλή. Τώρα όμως με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπάθησαν να βγάλουν από την μύγα ξύγκι.

Βλέπετε, στις 20 Νοέμβρη διεξάγονται τοπικές εκλογές και το Παρατηρητήριο -σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών Roy Chaderton- παραδόξως «εμφανίζεται στην Βενεζουέλα μόνο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις». «Πρόκειται για μια “βιομηχανία υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, βιομηχανία “ρομπότ” που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις όλες με τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια (σ.σ. στα οποία σπούδασαν τα μέλη τους) και η οποία δεν μας ενημερώνει για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ρατσιστικές διακρίσεις, την φτώχεια και την καταστροφή του περιβάλλοντος από την πλευρά των εταιριών» είπε ο Chaderton προσθέτοντας ότι αυτοί οι οργανισμοί στην Λατινική Αμερική μόνο «τα ανθρώπινα δικαιώματα» δεν υπερασπίζονται και επεμβαίνουν στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα της Βενεζουέλας…

4 Σχόλια to “Στο σπίτι του κρεμασμένου…”

  1. Ωραίος ο Chaderton! Καλά τους τα πε

  2. Το καλό που έχουν αυτοί οι τύποι εκεί κάτω που περιβάλλουν τον Chavez είναι ότι δεν μιλάνε ξύλινα και διπλωματικά…Δεν είναι «ευρωπαίοι»…

  3. Συνήθως, όταν ακούγεται από τέτοιους τύπους κάτι περί «ανρθωπίνων δικαιωμάτων», εμφανίζονται ως σωτήρες με στρατιωτικές επιχειρήσεις ή πραξικοπήματα ή Αμερικάνοι. Ζόρικο βέβαια αυτές τις ημέρες κάτι τέτοιο στην Νότια Αμερική.

  4. Αυτές οι «έρευνες» δημοσιεύονται η μία μετά την άλλη για την Βενεζουέλα από τα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης του Τσάβες. Πιθανόν το ποτήρι να ξεχείλισε πια, γι΄ αυτό και έστειλε τα μέλη αυτής της οργάνωσης από κει που ήρθαν. Έγραφαν ας πούμε τα άτομα για «το δικαίωμα στην απεργία»…Ποιοί οι βορειοαμερικανοι τώρα μας μιλάνε για απεργίες..!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: