Μεγάλε μη φας, έχουμε γλαρόσουπα…

Δημοτικές-περιφερειακές εκλογές στην Βενεζουέλα χτες και διάφοροι καλοθελητές έδιναν δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μάχη σε 12 περιφέρειες. Από την άλλη πλευρά η La Zornada έδινε το απόγευμα της Παρασκευής –τελευταία φορά που ασχολήθηκα- 20 από τις 22 επαρχίες στους Τσαβίστας.

Τελικά όλοι βγαίνουν ευχαριστημένοι: -το PSUV επειδή κέρδισε με τεράστια διαφορά και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης επειδή δεν συνετρίβησαν, κερδίζοντας μάλιστα και τρία πολύ σημαντικά «τρόπαια»-μοχλούς για το μέλλον.

-Διακύβευμα πρακτικό οι 22 κυβερνήτες, 328 δήμαρχοι και 233 μέλη περιφερειακών συμβουλίων.

-Διακύβευμα ουσιαστικό η αποδοχή/ υποστήριξη προς το κυβερνών PSUV του Hugo Chavez.

mapa-provincial-de-venezuela1Το PSUV κέρδισε 17 από τις 22 περιφέρειες της χώρας, χάνοντας δύο που αναμενόταν, την πάντα «αντιτσαβίστα» Zulia και την Miranda, πολιτεία-πρωταγωνιστή στο πραξικόπημα του 2002. Η αντιπολίτευση κέρδισε και την μητροπολιτική δημαρχία στην πρωτεύουσα Caracas. (χάρτης στην φωτό)

Εκτός των δύο περιφερειών και της μητροπολιτικής δημαρχίας, η αντιπολίτευση κέρδισε την Táchira και την Nueva Esparta (επίσης αναμενόμενο) ενώ παίζεται ακόμα η περιφέρεια Carabobo.

Η μεγαλύτερη νίκη της αντιπολίτευσης είναι σίγουρα αυτή της δημαρχίας στη μητροπολιτική περιφέρεια της πρωτεύουσας Caracas, όπου κέρδισε ο Antonio Ledezma, μια ηγετική φυσιογνωμία της Δεξιάς, με 52,45 έναντι του Aristóbulo Istúriz με 44,92. Τα βρετανικά και τα βορειοαμερικανικά μίντια μιλούν για σπουδαία επιτυχία της αντιπολίτευσης και με κάνουν να αναρωτιέμαι για τι θρίαμβο θα μιλάγανε αν κέρδιζε 17 από τις 22 περιφέρειες της χώρας…

Ο Chavez συνεχάρη τον Ledezma –παλιά καραβάνα στην πιάτσα της αντίδρασης- και του ζήτησε «να μην γυρίσει στα παλιά “πραξικοπηματικά” μονοπάτια»…

Η μεγαλύτερη νίκη των Τσαβίστας όμως είναι ότι οι εκλογές έδειξαν με πασιφανή τρόπο ότι τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ξεπερνούν το 60%, ανακτώντας περισσότερες από ένα εκατομμύριο ψήφους που είχαν χάσει στο Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του ’07.

Το κλίμα ήταν γενικώς πολύ καλό σε σχέση με όσα πιθανολογούνταν από Τσαβίστας και Δεξιούς –με εξαίρεση τρεις υποψηφίους της αντιπολίτευσης που βγήκαν να απειλήσουν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα –πράγμα που δεν τόλμησαν τελικά να κάνουν. Όταν μιλάμε για εκλογές στην Λατινική Αμερική με μόλις 50 συλλήψεις, 106 κρατήσεις και κανένα σοβαρό επεισόδιο μιλάμε για την απόλυτη ηρεμία.

Πέρα από τις –προ δύο εβδομάδων- δηλώσεις Chavez περί πιθανής χρησιμοποίησης του στρατού που εξετάζαμε στο προηγούμενο ποστ, ο ηγέτης της χώρας, εμφανώς πιο ψύχραιμος την προηγούμενη Τετάρτη, είχε δηλώσει ότι «θα σεβαστώ όλα τα αποτελέσματα όποια και αν είναι αυτά». Φυσικά η δήλωσή του θάφτηκε παντελώς από τα διεθνή μμε, όπως και μια νέα έρευνα του χιλιάνικου –και καθόλου αριστερού- οργανισμού Latinbarómetro, η οποία δείχνει νούμερα δημοφιλίας υπέρ της κυβέρνησης πραγματικά εντυπωσιακά (αν βρω χρόνο θα ασχοληθώ γιατί αξίζει). Η έρευνα αποκρύφτηκε παντελώς από όλα τα μεγάλα μίντια που εκπέμπουν στην Λατινική Αμερική, συμφερόντων βορειοαμερικανικών, ισπανικών, μεξικανικών, βενεζουελανικών φυσικά και άλλων…

Η αντιπολίτευση έχοντας συντριβεί σε όλα τα δημοψηφίσματα-εκλογικές διαδικασίες από τον Chaves ήξερε ότι είχε κερδίσει μόλις μία από αυτές (από τις 12), το περσινό Δημοψήφισμα επί των Συνταγματικών Αλλαγών –με μόλις μία εκατοστιαία μονάδα διαφορά- εξαιτίας της τεράστιας αποχής. Τώρα όλες οι ενδείξεις συνέκλιναν ότι ο κόσμος θα ξαναπήγαινε στις κάλπες, που στην Βενεζουέλα στήνονται κάθε τρεις και λίγο (αλίμονο από άλλους)… Και πραγματικά η συμμετοχή έφτασε το 64,45%. Όσο ψηλότερη ήταν η προσέλευση τόσο μεγαλύτερα θα ήταν τα ποσοστά των Chavistas και νομίζω ότι αυτό λέει πολλά για το τι κυβέρνηση θέλουν να επιβάλλουν οι αντίπαλοι του Chavez στην χώρα.

Εκτός όμως της τρομερά λαοφιλούς πολιτικής του PSUV, η οποία την έβαζε εξ’ αρχής από κάτω, η αντιπολίτευση είχε τέσσερα επιπλέον σημαντικά προβλήματα:

-η παγκόσμια κρίση δεν είχε/δεν έχει πειράξει ακόμα την οικονομία της χώρας,

-η ενεργοποίηση του κυβερνώντος PSUV στην προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά οργανωμένη, συμπεριλαμβανομένης και της εντονότατης συμμετοχής του ίδιου του Chavez σε αυτήν,

-δεν υπήρχε κάποια ηγετική μορφή να συσπειρώσει την Δεξιά,

-ενώ η κυβέρνηση κατάφερε σε πάρα πολλές περιπτώσεις να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα και άλλα προβλήματα επιπέδου τοπικής αυτοδιοίκησης στα οποία «στόχευσε» αυτή την φορά η αντιπολίτευση.

Αυτή η αλλαγή στρατηγικής της αντιπολίτευσης εξαιτίας της τρομακτικής δημοφιλίας του Chavez καθιστούσε την προεκλογική εκστρατεία, ένα ενδιαφέρον πείραμα: για πρώτη φορά το όνομα του Προέδρου και οι αξίες που πρεσβεύει δεν βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής. Η αντιπολίτευση αντί της «λασπολογίας» που συνήθιζε να πετάει, προσπάθησε να χτυπήσει σε τοπικό επίπεδο, να στοχεύσει στα προβλήματα των δήμων και των περιφερειών. Και αυτό γιατί διάφοροι εκλογολόγοι και εταιρίες δημοσκοπήσεων (πχ Hinterlace) που είχαν πληρώσει δεν τους έδιναν καμία τύχη.

Τώρα πήραν όμως εκτός από την Zulia και την Miranda (πλούσιες και πολυπληθείς πολιτείες) και το μητροπολιτικό του Caracas…Και πάνω σε αυτό θα προσπαθήσουν να επενδύσουν. «Αρχίζει να αλλάζει ο χάρτης της χώρας» δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Manuel Rosales. Μεγάλε μη φας, έχουμε γλαρόσουπα…Να θυμίσω ότι πέρσι τον ίδιο καιρό όταν κέρδισαν το μόνο από τα 12 δημοψηφίσματα ή εκλογές από το μακρινό 1998, έλεγαν ότι θα έχουν ρίξει τον Chavez μέσα σε ένα χρόνο…

Το ερώτημα που μετέτρεψε αυτές τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα αν επιβραβεύει/αποδέχεται ο λαός την πολιτική Chavez με ό,τι αυτό συνεπάγεται είναι εάν αυτή του η νίκη θα οδηγήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς τα αριστερά και πιθανή έναρξη διαδικασιών δημοψηφίσματος για επανεκλογή του μετά το τέλος αυτής της θητείας του.

Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων έδειξε περίτρανα να προτιμά το PSUV ο Chavez συνεχίζει το ίδιο δυνατός όσο και αν οι κυβερνήτες στις Zulia (Pablo Pérez), Miranda (Henrique Capriles Radonsky) και ο Antonio Ledezma στο Caracas έχουν ήδη αρχίσει τις μηχανορραφίες και πληκτρολογούν στα τηλέφωνά τους τα κατάλληλα νούμερα…

17 Σχόλια to “Μεγάλε μη φας, έχουμε γλαρόσουπα…”

 1. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Αν και έχοντας το πλεονέκτημα του χρόνου, θα προσθέσω ότι η τελικά εικόνα είναι πολύ πιο σύν8ετη.

  Δυστυχώς αν και θα το ήθελα να διατυπώσω κάποιες σκέψεις προς προβληματισμό και επεξεργασία και δική μου, δεν δύναμαι…

 2. χμχμχμχμ…η αλήθεια είναι με τρόμαξε ο Τσάβεζ με τις δηλωσεις περί τανκς, για το ότι αυτό θα αξιοποιηθεί και θα χτυπηθεί και ίσως χαθούν πολλά απ’όσα έχουν κερδηθεί….

  πέρασε και αυτό αλλά με την Αμέρικα Λατίνα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει!!

 3. και μια ερώτηση γιατί ο ρίζος σήμερα γράφει «Οι υποψήφιοι […] PSUV είναι οι νέοι κυβερνήτες σε 17 περιφέρειες από τις 22»?? λάθος?

 4. Δεν γράφει κάτι λάθος, 17 από τις 22 πήρανε. Στο Καράκας έχασαν την μητροπολιτική δημαρχία.

 5. Τελικά, η συνολική εικόνα για το PSUV, είναι μάλλον καλύτερη από ότι αναμενόταν.

  Η απώλεια του Καράκας που τόσο προβάλλεται, εν μέρει δικαίως, αποτελεί από μόνη της, μία ειδική περίπτωση. Στις εκλογές του 2004 ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Alfredo Pena, είχε αποσυρθεί πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Οπότε δεν έχουμε ένα αξιόπιστο συγκρίσιμο στοιχείο. Μέχρι τότε, το 2004, εάν θυμάμαι καλά, η αντιπολίτευση είχε τον έλεγχο και τη δημαρχία, όπως και σε άλλες περιοχές, σύνολο 7. Συνεπώς, μάλλον έχει μείωση σε σύγκριση με τις «πραγματικές της δυνάμεις»…

  Από την άλλη με προβληματίζει ότι οι περιοχές που κέρδισε η αντιπολίτευση, είναι περιοχές με υποψηφιότητες «κοινής αποδοχής» από όλο το φάσμα. Π.χ. Aristobulo Isturiz προερχόμενος από το ΡΡΤ.

  Ενα τρίτο στοιχείο που με προβληματίζει είναι η ανάλυση περί χαμένων αστικών και βιομηχανικών περιοχών, με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Με προβληματίζει γιατί η βασική εάν όχι η μόνη -δυστυχώς- βιομηχανία της Βενεζουέλας, είναι η πετρελαιοβιομηχανία. Οι εργαζόμενοι λοιπόν σε αυτήν, μέχρι πρόσφατα ανήκαν στην αστική ή καλύτερα στη μεσαία τάξη, καθώς ήταν οι μόνοι που είχαν δουλειά και αμοίβονταν αδρά.

  Tο συνδικάτο δε Confederación de Trabajadores de Venezuela (CTV) ήταν όργανο της ολιγαρχίας, πήρε ενεργό μέρος στο πραξικόπημα του 2002 και το λοκ-άουτ 2002-2003. O ηγέτης του δε, Carlos Ortega, έφυγε από τη Βενεζουέλα μάλλον προς Μαίάμι. Βέβαια, έχουν αλλάξει τα πράγματα αλλά πόσο από το 2004, όπου μεγάλο μέρος τους ψήφισε υπέρ της αποπομπής Τσάβες (στο δημοψήφισμα όπου ο Τσάβες παρέμεινε στην εξουσία με 58%-42%);

 6. Ξερεί κανείς τι ποσοτό πήραν τα συντρόφια στις επαρχίες που κατεβαίναν μόνα τους?

 7. @Delgadina
  Ρε συ είναι απλά δημοτικές εκλογές οπότε χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα καθώς οι συμμαχίες και οι πισώπλατες μαχαιριές είναι υπεράνω κομμάτων όταν πρόκειται για χρήμα και δόξα…Οπότε μην προσπαθείς να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για την πολιτική τοποθέτηση και τον ρόλο του οποιουδήποτε…Θυμήσου απλά τι γίνεται εδώ αντίστοιχα…

  Πάμε τώρα στα πιο βαριά:
  -ο Τσάβες ήταν τυχερός που βρήκε μπροστά του μια χώρα με ελάχιστο συνδικαλισμό (των πετρελαιοεργατών κυρίως όπως λες) και όχι τις συνδικαλιστικές χίμαιρες (όλων των πολιτικών χώρων) που κόβουν κεφάλια σε χώρες όπως το Μεξικό και η Αργεντινή…Ξέρεις πόσοι έσπασαν το κεφάλι τους προσπαθώντας να ελέγξουν πανίσχυρα συνδικάτα και ομοσπονδίες οι οποίες στο τέλος τους πούλησαν για ένα κομμάτι ψωμί…πιθανώς καλύτερα από μένα.
  Προσπαθεί να τους πάρει με το μέρος του, αλλά επειδή οι -όσοι λίγοι σε σχέση με το σύνολο του εργατικού κόσμου συνδικαλισμένοι- είναι διασπασμένοι, και οι περισσότεροι μάλιστα πετρελαιοεργάτες, είναι δύσκολο. Τα συνδικάτα εκεί είναι τρομερά διασπασμένα, τόσο όσα πρόσκεινται στους Τσαβίστας, όσο και όσα πρόσκεινται στην αντιπολίτευση.
  Η CTV από ότι ξέρω έχει ακόμα αυτόν τον κύριο πρόεδρο και τα παραπάνω ισχύουν και για αυτήν…

  -Μια παρατήρηση για το Καράκας: στην αγαπημένη μου Κολομβία κρατούν την Μπογκοτά (αντίστοιχης σημασίας η δημαρχία της με αυτή του Καράκας-νο.2 θέση στην χώρα λένε) και το Κάλι αριστεροί και το Μεντεγίν ένας ιθαγενής…Άκουσες να λένε τίποτα μετά τον θρίαμβό τους πέρσι τέτοιο καιρό τα πληρωμένα τσιράκια? Στο Καράκας στόχευσε η αντιπολίτευση βάζοντας ένα «χοντρό χαρτί» της όπως ο Λεντέζμα για υποψήφιο, ενώ όταν έγινε η απειλή περί στρατού από τον Πρεζιντέντε, τα δεξιά μμε είπαν ότι ο κύριος λόγος αυτής της απειλής ήταν η πιθανή του ήττα στο Καράκας.
  (παρένθεση: η ήττες στις Zulia και Miranda έχουν μπει τώρα στο στόχαστρο της αιώνιας αριστερής «αυτοκριτικής» τουλάχιστον εκεί, περισσότερο από το Καράκας)

  -Η Βενεζουέλα έχει ως κύρια βιομηχανία το πετρέλαιο αλλά όχι μόνο αυτή. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι και η ένταξη στο κόλπο της μεταλλοβιομηχανίας πχ. ή του φυσικού αερίου και μέχρι τώρα τα πάει περίφημα (διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης κάθε χρόνο). Αλλά μην ψευτοκομπάζουμε: μέχρι να σταματήσει η Βενεζουέλα να αγκυλώνεται από το πετρέλαιο, αν το καταφέρει, θα περάσει πολύς καιρός.

  -Καλώς να σε προβληματίζει ότι έχασε το PSUV σε περιοχές με υποψηφιότητες «κοινής αποδοχής» από όλο το φάσμα, και ακόμα περισσότερο (και για να είμαστε και πρακτικοί δλδ στην σκέψη μας…) να σε προβληματίζει το γεγονός ότι σε αυτές είναι και τα πολλά φράγκα και τα χοντρά κόλπα…


  Έχασαν τρία δημαρχεία που κατείχαν, αλλά ανέβηκαν από 3 σε 12 οι περιφερειακοί τους σύμβουλοι. Οι ίδιοι πάντως στο site τους μάλλον πανυγηρίζουν για το τεράστιο ποσοστό του Τσάβες (…σαν να θέλουν και αυτοί μια σταγόνα από το κρασί της νίκης…poeta!). Και ναι, όπως καλά φαντάστηκες είναι θαμμένοι στα μμε ακόμα και τα φιλοτσαβικά…Δεν βρήκα πουθενά ποσοστά τους μεμονωμένα-αν μπορέσω θα τα ψάξω λίγο πιο χαλαρά.

  ΥΓ: No Nos Moveran ρε παιδιά με τις μαλακίες που προσπαθούν να μας πλασάρουν…No Nos Moveran!

 8. @ φούρναρη ή juan belmonte
  Καταρχήν, μια πληροφοριακή ερώτηση για το PCV. Κάνεις λόγο για άνοδο σε εκπροσώπηση στα περιφερειακά συμβούλια άπό 3 έως 12. Και εγώ το διάβασα στην Tribuna Popular. Εντούτοις, δεν έχω καταλάβει εάν πρόκειται για υποψήφιους που ήταν μόνο του PCV άντε και με το ΡΡΤ ή πρόκεται για υποψήφιους που ήταν κοινοί, δλδ πριν τη ρήξη με το PSUV όπου είχε κριθεί το 70% της σύνθεσης των ψηφοδελτίων. Δεν έχω βρει κάτι. Δεν ξέρω εάν εσύ έχεις ανακαλύψει κάτι, παρότι δύσκολο… Δεν ξέρω εάν όντως είναι θαμένοι, γιατί στην σελίδα της CNE υα αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές ακόμη δεν είναι τελικά. Ειδικά σε επίπεδο συμβούλων. Αντε βρες!

  Σε άλλο ζήτημα. Κάνεις λόγο να με προβληματίζει το γεγονός ότι έχασαν εκεί που είναι «τα πολλά φράγκα και τα χοντρά κόλπα». Δεν ξέρω τι εννοείς ακριβώς. Ενδεχόμενη εξαγορά; Ισως και να έγινε. Εχω δει να παίζει και αυτό. Να σου πω την αλήθεια έχω κουραστεί με τις συνωμοσιολογίες. Πραγματικά. εάν όντως έτσι έγινε, που είναι πολύ πιθανό, θεωρώ ότι είναι πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα. ως προς τη επίπεδο συνείδησης και όχι όμως στο επίπεδο που βλέπω σε κάποια websites περί «βρώμικων κόλπων» κλπ. Ισως γιατί θεωρώ δεδομένο ότι η πρακτική τής ολιγαρχίας θα είναι αυτή.

  Μιλώντας για συνείδηση. Η αίσθηση που έχω από το τι συμβαίνει στην Βενεζουέλα, είναι ότι ο Τσάβες ή καλύτερα η μπολιβαριανή διαδικασία στοχεύει σε αυτό. Να αλλάξει συνειδήσεις και όχι να εφαρμόσει «από τα πάνω» ένα πρόγραμμα «για το καλό του λαού». Μπορεί να κάνω και λάθος. Εάν όντως ειναι έτσι και δεν πρόκειται για ρητορεία, σίγουρα είναι ο πιο δύσκολος δρόμος.

  Εν κατακλείδει, το μοναδικό συμπέρασμα για μένα είναι ότι στη Βενεζουέλα, παρότι ο Τσάβες έδειχνε να σαρώνει από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με άλλες χώρες, πχ. Βολιβία, και να μην υπάρχει αντίδραση, η αντίδραση είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη και δεν είναι απλώς συγκεντρωμένη σε λίγους… την ίδια στιιγμή και πάλι σε αντίθεση με άλλες χώρες, πχ. Βολιβία ή και Εκουαδόρ -συνεχείς αγώνες και εξεγέρσεις πάνω από μία δεκαετία- το κίνημα έχει πολύ περισσότερο δρόμο να διανύσει.

 9. To φουρναρης δεν το έπιασα…Για κάντο πιο λιανά…

 10. Από την ατάκα σου «οι οποίες στο τέλος τους πούλησαν για ένα κομμάτι ψωμί…πιθανώς καλύτερα από μένα». Just a joke.

 11. Αφορμή το ερώτημα του Υ. Με βασάνιζε.

  Εψαξα τα αποτελέσματα στο http://www.cne.gov.ve

  Σύμφωνα με αυτά λοιπόν ανά επαρχία:

  METROPOLITANO DE CARACAS
  P.C.V. 19.987 Votos 1,45 %

  ALTO APURE
  P.C.V. 489 Votos 1,30 %

  ANZOATEGUI
  P.C.V. 6.989 Votos 1,23 %

  APURE
  P.C.V. 6.989 Votos 1,23 %

  ARAGUA
  P.C.V. 9.164 Votos 1,41 %

  BARINAS
  P.C.V. 2.481 Votos 0,84 %

  BOLIVAR
  Ξεχωριστά από το PSUV -τίποτα- δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένο

  CARABOBO
  P.C.V. 8.159 Votos 0,95 %

  COJEDES
  P.C.V. 1.235 Votos 0,94 %

  DELTA AMACURO
  Ξεχωριστά από PSUV. Στήριξε τον υποψήφιο Amado Heredia
  P.C.V. 5.442 Votos 8,21 %

  FALCON
  P.C.V. 3.745 Votos 1,02 %

  GUARICO
  P.C.V. 3.434 Votos 1,22 %

  LARA
  P.C.V. 11.707 Votos 1,91 %

  MERIDA
  P.C.V. 6.541 Votos 1,83 %

  MIRANDA
  P.C.V. 14.841 Votos 1,35 %

  MONAGAS
  P.C.V. 2.612 Votos 0,82 %

  NUEVA ESPARTA
  P.C.V. 1.802 Votos 0,92 %

  PORTUGUESA
  Ξεχωριστά από το PSUV
  Bella Petrizzo
  P.C.V. 3.209 Votos 1,05 %

  SUCRE
  Ξεχωριστά από το PSUV
  ο υποψήφιους του ARMICHE PADRON
  έλαβε 2.110 Votos ή 0,58 % και το P.C.V. 1.612 Votos 0,44 %

  TACHIRA
  P.C.V. 6.704 Votos 1,37 %

  TRUJILLO
  Ξεχωριστά από το PSUV ο υποψήφιος που στήριξε ήταν ο
  OCTAVIANO MEJIA που έλαβε 37.666 Votos και 13,22 %, το
  P.C.V. 20.605 Votos 7,23 %

  VARGAS
  P.C.V. 1.299 Votos 0,93 %

  YARACUY
  Ξεχωριστά από PSUV. Τίποτα, πουθενά καταγεγραμμένο

  ZULIA
  P.C.V. 7.249 Votos 0,50 %

 12. Έλα τώρα, όλοι το ξέρουμε ότι είσαι φούρναρης! 😀

 13. @Y
  Φουρναραίος απ’ τους λίγους…

  @Delgadina
  Μπράβο, με έσωσες από πολύ ψάξιμο και δεν είδα το σχόλιό σου πιο πριν να το κάνω approve έστω και ως nobody!
  Στα άλλα τώρα…
  Δεν νομίζω να έχω άδικο σε αυτό για τα συνδικάτα…Μάλλον θα ξέρεις ότι έχουν μια μεγάλη ιστορία προδοσιών από πίσω τους.
  Οι περιοχές Zulia και Miranda είναι οι πιο πλούσιες και έχουν πάνω τις περισσότερες βιομηχανίες από τις υπόλοιπες της χώρας: εξού και τα χοντρά κόλπα και τα πολλά λεφτά. Δεν διάβασα κάτι σχετικό με χρηματισμούς κτλ.
  Κι εγώ στην CNE και την El Nacional έψαξα αλλά βιαστικά, δεν βρήκα αποτελέσματα ανά κόμμα, αλλά μόνο ως κυβέρνηση-αντιπολίτευση. Διαβάζοντας το από την ιστοσελίδα τους και εγώ υποθέτω ότι γίνεται λόγος για δικούς τους μόνο. Αλλά δεν ξέρω τελικά και αν έχει τόσο μεγάλη σημασία…

  Για την αντίδραση στην Βενεζουέλα, νομίζω ότι ήταν σε καλύτερη κατάσταση το 2005 ή το 2006…Το ανέφεραν και οι ίδιοι στην προεκλογική εκστρατεία. Παρόλα αυτά η αντίδραση εξακολουθεί να είναι μεγάλη, οργανωμένη –συνήθως πιο οργανωμένη από τις καινούριες αριστερές δυνάμεις- και έχει πολύ γερές βάσεις και στην Βενεζουέλα, και σε όλες τις χώρες της περιοχής, αυτό είναι γνωστό. Πώς να ξεριζώσεις ανθρώπους και δυνάμεις που βρισκόταν στην εξουσία από τις ανεξαρτησίες των χωρών αυτών (με εξαίρεση πολύ μικρά διαστήματα) ..;

 14. Αυτό που με εξοργίζει περισσότερο, για όλες αυτές τις χώρες, είναι ότι πολλοί αριστερά και δεξιά, θα ήθελαν «ήττες»… Χαλάσει η σούπα βρε παιδί μου.

  Αλήθεια είσαι φούρναρης? Σοβαρά τώρα.

 15. Δεν θυμάμαι κανέναν φούρναρη στο Nombre de Torero…

 16. Κρίμα! Πέραν του ότι σιχαίνομαι τις ταυρομαχίες -παρότι αγαπώ τον Χέμινγουέι, δεν του το συγχωρώ- θεώρησα ότι θα ήταν εξαιρετικό κάποιος που ασχολείται με την jalapeno πλευρά της πραγματικότητας, να προσπαθήσει να χρωματίσει με αυτή τη βασική τροφή των Ελλήνων… τόσο που σπρώχνουν ακόμη και τα μακαρόνια με ψωμί! Μπλιαχ!!!

 17. Και ο Juan Belmonte που ζούσε στο Αμβούργο του ’89 μισούσε τις ταυρομαχίες.
  Απλά έτυχε νά έχει το «όνομα ταυρομάχου» διάσημου στην παλιά Ισπανία του Primo de Rivera και πιο πριν…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: