Όταν ο βιαστής σου θυμίζει τον βιασμό…

Όταν γύρω σου διαλύεται το σύμπαν, το τελευταίο που θέλεις είναι να στο υπενθυμίζουν αυτοί που βοήθησαν για να φτάσουν τα πράγματα σε αυτή την κατάσταση.

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά στην Κολομβία και τώρα βγαίνουν οι grincos να μας πούνε ότι έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους… Ήταν άλλη μία από τις περιπτώσεις που οι βορειοαμερικάνοι σαν άλλες Μαγδαληνές βγάζουν στην φόρα κάποια από τα «άπλυτά» τους σε κάποιο από τα σημεία του πλανήτη. Σαν να θυμίζει ο βιαστής στο θύμα του τον βιασμό…

Την Τετάρτη που μας πέρασε είδαν το φως της δημοσιότητας αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Εθνικού Αρχείου Ασφαλείας (National Security Archive) των ΗΠΑ.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα -εκτός από μια υπενθύμιση του θύτη προς το θύμα- αποτελούν και άλλη μια ισχυρότατη σφαλιάρα για την κυβέρνηση Uribe και τους προκατόχους της, αφού προέρχονται από τους ίδιους τους βορειοαμερικάνους συμμάχους τους. Σύμφωνα με αυτά η CIA και πολλοί βορειοαμερικάνοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες είχαν από το 1994 άμεση γνώση ή και εμπλοκή σχετικά με τη βοήθεια που παρείχε η Ουάσιγκτον σε παραστρατιωτικές ομάδες που συνεργάζονταν με τον κολομβιανό στρατό  και  διεξήγαγαν λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ναι, ανακάλυψαν την Αμερική, ναι… Το είχαμε ξαναπεί, στις ΗΠΑ ένα πράγμα κάνουν καλά: ντοκιμαντέρ μετά από χρόνια για τις αναμείξεις της κυβέρνησής τους σε άλλα κράτη…

Οι εκτελέσεις, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η παραβίαση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος στο όνομα της εκκαθάρισης της χώρας από τους αριστερούς αντάρτες (FARC, ELN), φιγουράρουν πρώτες πρώτες στις λίστες δράσης των ομάδων αυτών. Λες και την δεκαετία του ’80 δεν γινόταν αυτά, όλη την τελευταία 15ετία, πιπίλαγαν τα μμε το μυαλό του κόσμου ότι η βορειοαμερικάνικη βοήθεια μέσω των υπερδιαφημισμένων Plan Colombia πάει στον «πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών» βοηθώντας την χώρα να γίνει μια «σύγχρονη δημοκρατία». Με τα κριτήρια της Ουάσιγκτον φυσικά… Η όλη ιστορία είχε αρχίσει να βρωμάει από τον Νοέμβρη, όταν μία έκθεση –ακόμα και αυτού- του ακροδεξιού κολομβιανού στρατού απεκάλυπτε –έστω και με αρκετές ασάφειες- εκκαθαριστικές τακτικές «ταγμάτων θανάτου» και πρακτικές που ανάγκασαν την δεξιά κυβέρνηση Uribe σε μια αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία ουσιαστικά έγινε για τα μάτια του κόσμου. Ήταν τόσο επιβαρυντικά τα στοιχεία, που η «αναδιάρθρωση» αυτή έγινε ακόμα και με τον δεδομένο όρο ότι δεν θα προέκυπταν νομικές συνέπειες για τους εμπλεκομένους στην αναφορά!!

Έγγραφα της CIA από το 1994 κάνουν λόγω για χρηματοδότηση και αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων με επαγγελματικές παραστρατιωτικές ομάδες θανάτου οι οποίες προέβαιναν σε δολοφονίες αριστερών πολιτών, συνεργάζονταν με τις παραστρατιωτικές ομάδες που σχετίζονταν με το ναρκεμπόριο, στρέφονταν εναντίον οποιουδήποτε θεωρούταν συμπαθών την αριστερά, κτλ. Η ιστορία αυτή βέβαια δεν ξεκίνησε το 1994: η πενταετία 1985-90 είχε αποτελέσει πραγματικό κόλαφο για τις αριστερές δυνάμεις της χώρας. Στρατός, παραστρατιωτικοί και ναρκέμποροι προέβησαν σε ένα πραγματικό πογκρόμ εναντίον της Αριστεράς στην χώρα που ξεκίνησε από τον αριστερό προεδρικό υποψήφιο Jaime Pardo Leal τον Οκτώβρη του ’87 και έφτασε μέχρι και τον τελευταίο κομμουνιστή – δύο με τρεις χιλιάδες οι σφαγιασθέντες ανάλογα με τις πηγές. Ένα πογκρόμ το οποίο οδήγησε άλλωστε στην πλήρη ριζοσπαστικοποίηση και γιγάντωση του FARC στα 90ς.


Ανάλογες πληροφορίες είχε στην κατοχή της και η Πρεσβεία στην Μπογκοτά. Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και βορειοαμερικάνοι διπλωμάτες κάνουν λόγο για ένα σύνδρομο θανάτου, ένα “body count mentality” το οποίο ήταν η βασική «αρχή» του στρατού και των παραστρατιωτικών όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στους αντάρτες και τους συμπαθώντες αυτούς. Στις αναφορές υπάρχουν πλήρεις λεπτομέρειες για την στήριξη και την βοήθεια που είχαν οι δυνάμεις σε αυτό το ανελέητο κυνήγι το οποίο φυσικά συνεχίζεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Δεδομένες θεωρούνται εκ των αναφορών και οι σχέσεις-συνεργασίες με τις Παραστρατιωτικές Ομάδες που σχετίζονται με το ναρκεμπόριο. Ένα ναρκεμπόριο για το οποίο σύσσωμη η Δεξιά διαστρεβλώνοντας συστηματικά την πραγματικότητα κατηγορεί αποκλειστικά τους αριστερούς.

Το όλο σκάνδαλο έχει εξαναγκάσει και σε αποπομπές πολιτικών καθώς οι λεπτομέρειες που έρχονται καθημερινά σχεδόν στο φως είναι αποκαλυπτικές για την εμπλοκή της παρούσας, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων σε αυτό τον χορό αίματος εναντίον οποιουδήποτε σηκώνει –ή θεωρείται ότι πάει να σηκώσει- το κεφάλι.

Κάποιος πρέπει να την πάρει από το χέρι αυτήν την χώρα, όχι για να την βγάλει από το σκοτάδι, αλλά απλά για να την βγάλει σε έναν δρόμο με έστω και λίγο φως: στα χρόνια του Uribe που για την «δημοκρατικότητά» του κόπτονται πολλοί, για κάθε 10 συνδικαλιστές δολοφονημένους παγκοσμίως, οι 9 είναι Κολομβιανοί. Επί κυβερνήσεως Uribe οι «εξαφανίσεις» προσώπων έχουν αυξηθεί δραματικά-σύμφωνα με κάποιες πηγές 40%: υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται 7 άνθρωποι την μέρα!  Ανάμεσα στο 2000 και το 2006 οι δολοφονίες για πολιτικούς λόγους υπολογίζονταν σε 8.202, ενώ οι εκτοπισμένοι στο ίδιο διάστημα ξεπέρασαν τα 3,5 εκατομμύρια.  Είναι η ειρήνη του Uribe και της κυβέρνησής του, η ειρήνη του συμμάχου του George W. Bush και της βορειοαμερικάνικης δημοκρατίας. Η ειρήνη των μμε. Η “ειρήνη” που ο θύτης παντελώς ειρωνικά και κυνικά επιβάλλει στο θύμα…μετά τον βιασμό.

3 Σχόλια to “Όταν ο βιαστής σου θυμίζει τον βιασμό…”

  1. 8.202 πολιτικές δολοφονίες μέσα σε 6 χρόνια είναι πάρα πολλές έτσι!!!

  2. Ναι πάρα πολλές αλλά με μία ένσταση: το 8.202 είναι απλά ο αριθμός στον οποίο καταλήγουν με ονομαστικές λίστες πολλές οργανώσεις, συμφωνόντας ότι οι πολιτικές δολοφονίες από την κυβέρνηση είναι πολύ περισσότερες…

  3. […] O Alberto Vanegas, μέλος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας (CUT) κατήγγειλε-δημοσιοποίησε ότι το 2009 σκοτώθηκαν 40 συνδικαλιστές και υπολογίζει ότι το «60% των συνδικαλιστών που σκοτώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο είναι Κολομβιανοί». Δεν είναι βέβαια μόνο οι συνδικαλιστές που κινδυνεύουν καθώς στο όνομα του πολέμου όλοι εναντίον όλων το αίμα ρέει π…. […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: