Ένα από τα τελευταία χαρτιά στο τραπέζι…

Μονοθεματικό πάει να μας το κάνει το blog o Presidente Chávez, αλλά χαλάλι…
Η δεξιά αντιπολίτευση έχει επιθυμήσει τις εποχές που έτρωγε με χρυσά κουτάλια με την χώρα αποικία των ΗΠΑ και χωράφι των μεγάλων πολυεθνικών και έχει μπροστά της να παίξει ένα από τα τελευταία της χαρτιά…

Δημοψήφισμα την Κυριακή στην Βενεζουέλα (ναι…κι άλλο!) με το οποίο ο λαός της χώρας θα κρίνει αν θα αρθεί το όριο των δύο επανεκλογών στο Προεδρικό –και άλλα- αξιώματα. Τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα και όλοι προβλέπουν ότι θα έχουμε ένα θρίλερ στα αποτελέσματα ανάλογο αυτό με το Δημοψήφισμα του 2007.

Μεγάλο το παιχνίδι, για το κυβερνών PSUV και τον Hugo Chávez, αλλά και οριακά τα πράγματα για την αντιπολίτευση: ευρισκόμενη σε οριακή κατάσταση, αν οι πολίτες πουν Si την Κυριακή, θα δει τον Chávez Πρόεδρο για πολλά ακόμη χρόνια.  Ο ίδιος λέει ότι θέλει ακόμα 10 χρόνια για να υλοποιήσει το έργο του. Μου φαίνονται πολλά ως εξαγγελία, σκεφτείτε πως θα φαίνονται στους πολλούς αναποφάσιστους οι οποίοι τον ψηφίζουν. Μην ξεχνάτε ότι σε μία παρόμοια διαδικασία στα τέλη του 2007, όταν είχε ξαναμπεί προς έγκριση το ίδιο θέμα, ο Presidente υπέστη την μία και μοναδική του ήττα: αυτή την ήττα την είχαν υπαγορεύσει ακριβώς αυτοί οι ψηφοφόροι.
Το Δημοψήφισμα διεξάγεται με βάση το Άρθρο 340 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει «την δυνατότητα αλλαγής κάποιου ή κάποιων άρθρων χωρίς να αλλάξει η θεμελιώδης δομή του Συντάγματος». Τα άρθρα που η αλλαγή τους θα επιτρέψει τρίτη προεδρία στον
Hugo Chávez είναι τα 230, 160, 162, 174 και 192

Viva!

Η ιδέα ότι ο Chávez θα μπορέσει να ξανακατέβει υποψήφιος για τρίτη φορά, άρα και με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια και να κερδίσει, τις επόμενες εκλογές έχει κατατρομοκρατήσει την δεξιά αντιπολίτευση και φυσικά τις ΗΠΑ.  Η νέα ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας είναι η συνάντηση στο Πουέρτο Ρίκο τριών επιφανών μελών της αντιπολίτευσης, του Jorge Borges ηγέτη του Κόμματος Primero Justicia, του Luis Planas, γ. γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (COPEI), του Emilio Barboza, Προέδρου του Κόμματος Un Nuevo Tiempo Alberto και του ιδιοκτήτη του μεγάλου antichavista τηλεοπτικού σταθμού της χώρας (Globovisión) Federico Ravell, με βορειοαμερικανούς αξιωματούχους. Όπως καταλαβαίνετε η ιστορία –που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας- έχει φέρει την Δεξιά αντιπολίτευση σε αμυντική θέση, την ίδια ώρα που απολαμβάνει της παγκόσμιας πραγματικά στήριξης των μμε: η πορεία οπαδών της το Σάββατο στο Καράκας διαφημίστηκε όσο καμία άλλη όλα αυτά τα χρόνια.

Αν πάντως η κυβέρνηση καταφέρει μέχρι την Κυριακή να αποδείξει ότι ο Ravell –που φέρεται και ως ο άνθρωπος κλειδί της υπόθεσης- πήρε όντως τρία εκατομμύρια δολάρια (αυτό το ποσό ακούγεται τώρα) από τους βορειοαμερικάνους για διαφήμιση και προώθηση των θέσεων της αντιπολίτευσης, τότε η Δεξιά το χάνει και αυτό το παιχνίδι.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα φωνάζουν στους τηλεθεατές τους να σώσουν την χώρα από τον κομμουνισμό, να ψηφίσουν No «για να μην κάνει ο Τσάβες στην χώρα μας ότι έκανε ο Κάστρο στην Κούβα» όπως είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Manuel Rosales. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά λέει ότι το «Όχι» στο Δημοψήφισμα αυτό θα είναι σαν μια θετική ψήφος στην επιστροφή της χώρας στην αποικιοκρατία.

Το θέμα βέβαια είναι ότι αν το PSUV κερδίσει, τότε τα μέλη του –και πάνω απ’ όλους βέβαια ο Presidente Chávez, μπορούν να επανεκλεγούν μετά το 2013. Επειδή μια δυνατότητα επανεκλογής του Chavez μοιάζει από τώρα με βέβαιη νίκη του η αντιπολίτευση έχει ρίξει στο τραπέζι, ελλείψει σοβαρών πολιτικών επιχειρημάτων, όλα τα παλιά σταθερά χαρτιά της, αυτά του βρώμικου πολέμου:
-Προσπαθεί προκαλώντας σποραδικά φαινόμενα βίας κυρίως στις μεγάλες πόλεις, να περάσει στους αναποφάσιστους και στο εξωτερικό την αίσθηση της αναρχίας.
-Επιπλέον οι Κουβανοί του
Prensa Latina μας ενημερώνουν ότι σχεδιάστηκαν από την αντιπολίτευση και τεχνητές ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως στο ρύζι, τον καφέ κτλ. με σκοπό να εκτεθεί η κυβέρνηση.
-Τα μίντια βομβαρδίζουν τον κόσμο
για την δικτατορία που θα εγκαθιδρύσει ο Chávez σε περίπτωση νίκης του.Μπορείτε να διαβάσετε και ελληνικά μίντια για να καταλάβετε γιατί διαστρέβλωση μιλάμε, οπότε σκεφτείτε εκεί τι γίνεται.
Ουάσινγκτον φυσικά, με ειδικούς και χρήματα, προσπαθεί να βοηθήσει τους «φίλους της»…

Πρόκειται για μία απέλπιδα προσπάθειά της αντιπολίτευσης. Γιατί ξέρουν καλύτερα από όλους, ότι αν ο Chávez περάσει και από εδώ, τα χαρτιά που θα πρέπει εφεξής να πέσουν στο τραπέζι, μόνο με δημοκρατικές διαδικασίες δεν θα έχουν σχέση.

2 Σχόλια to “Ένα από τα τελευταία χαρτιά στο τραπέζι…”

 1. για την απόπειρα πραξικοπήματος τι ξέρουμε?

 2. Η κυβέρνηση λέει ότι στις επαρχίες που ελέγχει η αντιπολίτευση, βρέθηκαν όπλα και έγινε μία κίνηση σε μονάδες στρατού, σε επίπεδο γνωστοποίησης πιθανής κινητοποίησης του… Το γεγονός βέβαια ότι το θυμήθηκαν τρεις μέρες πριν το Δημοψήφισμα με κάνει να πιστεύω ότι δεν ήταν και τίποτα σοβαρό. Αν ήταν δεν θα το κράταγαν για πολιτική σκοπιμότητα.

  Πιο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση που αναφέρω παραπάνω και για την οποία όλο και περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως.
  Η όλη επιχείρηση είχε τον τίτλο «Ματ στον Βασιλιά» (Jaque al Rey).

  Στην συνάντηση, 9 Ιανουαρίου στο Πουέρτο Ρίκο, οι κύριοι που γράφω στο ποστ, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της πρεσβείας των ΗΠΑ, μυστικών υπηρεσιών και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βενεζουέλας και άλλους μυστήριους ιθύνοντες.
  Σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην κυβέρνηση αποφασίστηκε η αποσταθεροποίηση της αγοράς μέσω τεχνητών ελλείψεων, η προβολή από τα μμε μιας γενικότερης εικόνας αναρχίας της χώρας, η έμφαση στα υπάρχοντα προβλήματα με στόχο την καλλιέργεια ηττοπάθειας στους οπαδούς της κυβέρνησης, η προσπάθεια να επικαλεστούν απάτη σε περίπτωση έγκρισης του Δημοψηφίσματος και άλλα τέτοια όμορφα.
  Επίσης υπήρξε επιβεβαίωση ότι υπάρχουν στρατιωτικοί και άνθρωποι σε διάφορες υπηρεσίες που θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια.

  Ας ελπίσουμε την Κυριακή να τους κάνει ο Βασιλιάς ματ..!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: