FMLN:Ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές

Έχουν τρελαθεί τα διεθνή μμε από το πρωί. Οι πρώην αντάρτες ανεβαίνουν νικητές τα σκαλιά του Κοινοβουλίου στο Ελ Σαλβαδόρ αφού το Φαραμπούντο Μάρτι (FMLN) πήρε το 51,2% των ψήφων κερδίζοντας τις εκλογές και αφήνοντας πίσω το δεξιό ARENA το οποίο απέσπασε το 48%.

Η νίκη σχηματικά είναι από τις ιστορικότερες σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, καθώς ένα αριστερό πρώην αντάρτικο το οποίο βρέθηκε σε πλήρη ένοπλη αντιπαράθεση με την Δεξιά για 12 χρόνια (1980-92) ανεβαίνει στην εξουσία για πρώτη φορά. Η χώρα που αποτέλεσε την βιαιότερη μικρογραφία του Ψυχρού Πολέμου στον πλανήτη, αλλάζει σελίδα, ας ελπίσουμε οριστικά.

Ο νέος Πρόεδρος, Mauricio Funes στην νικητήρια ομιλία του μίλησε για «ενότητα και συμφιλίωση» σε μια χώρα που οι πληγές του Εμφυλίου παραμένουν ανοιχτές. Η δεξιά της οποίας όλα τα μεγάλα κόμματα συνασπίστηκαν με το ARENA –που βρισκόταν στην εξουσία συνεχώς από το 1989- αναγνώρισε την ήττα της.

FMLN-Για πρώτη φορά στην εξουσίαΠέραν της ιστορικότητας βεβαίως της νίκης, το ερώτημα τώρα είναι προς τα πού θα στραφεί η πολιτική του FMLN. Είχαμε γράψει ότι δεν πρόκειται για κάποια ριζοσπαστική ρηξικέλευθη ατζέντα και πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα θα κινηθεί απλώς σε μετριοπαθέστερο καπιταλισμό χωρίς να συμπράξει στα όποια σχέδια των «ατάκτων» της περιοχής (Βενεζουέλα, Βολιβία).

Κινδυνολογώντας μιλάμε για μία νίκη μονόφθαλμων εναντίον τυφλών. Ο Φούνες λέει ότι δεν θα πειράξει τις βασικές παραμέτρους στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει καθόλου ούτε με τις υποσχέσεις περί δικαιότερης εσωτερικής πολιτικής, ούτε με τις αντίστοιχες περί ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής.
Πιθανότατα να πρέπει να δοθεί και μια ευκαιρία όμως στον «μονόφθαλμο», αν αυτός αποδειχτεί τέτοιος. Όσο γενικόλογο και γεμάτο υποσχέσεις και αν είναι πάντως το πρόγραμμα του
Farabundo Marti, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από αυτό του ακραιφνώς νεοφιλελεύθερου ARENA που σμπαράλιασε οικονομικά και κοινωνικά την χώρα για τα καλά εδώ και είκοσι χρόνια.

Η χρονική συγκυρία για το FMLN είναι αρνητικότατη: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει συθέμελα την ευάλωτη δολαριοποιημένη οικονομία, κανείς -εν μέσω της κρίσης- δεν αγοράζει τα προϊόντα προς εξαγωγή, η πόλωση αριστεράς-δεξιάς είναι στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, το οργανωμένο και μη έγκλημα βασιλεύει, οι περισσότεροι Salvadorenos εξαρτώνται από τα εμβάσματα των μεταναστών συγγενών τους στις ΗΠΑ,  ενώ το βαθύ κράτος της δεξιάς θα χρειαστεί  ισχυρότατη πολιτική βούληση και πιθανώς πολλά χρόνια για να εξαρθρωθεί.
Δεν είναι όμως η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Λατινική Αμερική τα τελευταία χρόνια που αναλαμβάνει εν μέσω τέτοιων δυσκολιών.

Το αν ο Funes αποδειχτεί άλλος ένας λαϊκιστής που πάτησε πάνω στο αίμα της αριστεράς, ή φανεί αντάξιος των περιστάσεων και των προσδοκιών που το ιστορικό παρελθόν του FMLN έχουν δημιουργήσει, θα φανεί σύντομα, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές στην άσκηση πολιτικής σε μία τόσο πολωμένη και άνιση κοινωνικά χώρα δεν μπορεί παρά να είναι αρκετά ξεκάθαρες…


6 Σχόλια to “FMLN:Ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές”

 1. Κι ας ελπίσουμε ότι σε λίγα χρόνια θα μπορέσει να συμμαχήσει και με τους άτακτους. Αλήθεια ο Ορτέγκα εκεί δίπλα πώς τα πάει?

 2. Δεν μου έρχονται και πολύ καλά νέα για τον Ντανιέλ.
  Σκέψου ότι μέσα στους Sandinistas υπάρχει μεγάλο μέτωπο εναντίον του, ενώ έχει κάνει πολλά πράγματα που θα θεωρούσε ανάθεμα το ‘80 και το ’90, πχ. συνεργάζεται με πρώην Κόντρας και Σομοζικούς, κτλ. Έχει κάνει κάποιες πολιτικές ενάντια στην φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, αλλά το FSLN έχει φθαρεί πολύ. Παίζει διαφθορά και τρελή ψηφοθηρία, αγάπες με την εκκλησία, …και αυτό δεν είναι το αγαπημένο FSLN, έτσι δεν είναι? Από ρητορική όμως και μεγαλοστομίες σκίζει ο άτιμος. Και από φωτογραφήσεις δίπλα σε Τσάβες και Μοράλες επίσης.
  Κάποια στιγμή θα γράψουμε και για αυτό.

  Για το FMLN στο Σαλβαδόρ πάντως είμαι πραγματικά περίεργος να δω τι θα κάνουν…

 3. Ξεκινώντας θα συμφωνήσω με τον Camino ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή. Το FMLN κατόρθωσε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και να ανέλθει στην εξουσία μετά από 5 δεκαετίες. Ο εμφύλιος μπορεί επισήμως να κράτησε 12 χρόνια εντούτοις οι ένοπλες συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει σχεδόν 20 χρόνια πριν. Από το πραξικόπημα του Οκτώβρη 1979 -3 μήνες μετά τη νίκη των Σαντινίστας στη Νικαράγουα- που λειτούργησε ως πυροδοτικός μηχανισμός για το πλήρες ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου.

  Θεωρητικά μιλώντας η κατάσταση στην Κεντρική Αμερική είναι πολύ πιο σύνθετη και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από ότι στην υπόλοιπη νότιο Αμερική κυρίως εξαιτίας της εγγύτητάς της με τις ΗΠΑ αλλά και το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξής της, συνολικά ως περιοχή με εξαίρεση ίσως την Κόστα Ρίκα. Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν είναι εύκολο να αντλεί κάποιος,συμπεράσματα ή να κρίνει προς τα που θα πάει με βάση δηλώσεις ή κινήσεις. Είτε του Φούνες, είτε του Ορτέγκα, είτε του Σελάγια, αυτού του δεξιού που έβαλε τη χώρα στην ALBA και κάνει δηλώσεις πιο «εξτρέμ» και από το Τσάβες…

  Επίσης, θεωρώ ότι οι δηλώσεις Φούνες όσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ εν μέρει και «καταναγκαστικές», όχι μόνο εξαιτίας της εσωτερικής αντίδρασης ή των ΗΠΑ αλλά και του γεγονότος ότι η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ εν πολλοίς στηρίζεται στα εμβάσματα από τις ΗΠΑ. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός ζει ή καλύτερα εργάζεται στις ΗΠΑ. Η πλειοψηφία δε, όσων «επαναπατρίστηκαν» ή «απελάθηκαν» την τελευταία δεακετία, είναι κάτι κουμάσια… Ουκ ολίγοι δε είναι μάλη συμμοριών όπως των Mara Salvatrucha, με δράση σε όλη τη δυτική ακτή της βόρειας και κεντρικής Αμερικής αλλά και πολλών πόλεων των ΗΠΑ.

 4. Σε περίπτωση που σας έχει ξεφύγει αυτό: http://exandas.ert.gr/salbador/eisagogi/index.php Μπορείτε να το δείτε ολόκληρο on-line.

 5. -mrsbishop
  Δεν προσπαθούμε να προβλέψουμε -θα ήταν άλλωστε μάταιο αφού δεν ξέρουμε όσα θα έπρεπε για την περιοχή. Αλλά οι καιροί τόσο στην χώρα όσο και σε όλη την περιοχή (και παγκοσμίως…) σηκώνουν ανεξάρτητες πολιτικές και με το παραπάνω.
  Και να μην το κάνουν πάντως, δεν θα μπορούμε να τους κατηγορήσουμε εύκολα -τους λόγους τους εξηγείς.


  Δεν βλέπω τηλεόραση οπότε δεν το ήξερα. Θα το προσπαθήσω από το web… Πάντως η λογική Αμέρικα Λατίνα=έγκλημα πουλάει στην Ευρώπη περισσότερο από τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες…

 6. @juan
  Ο Εξάντας όμως δεν είναι εμπορικό ντοκυμαντερ. Για μένα είναι ότι καλυτέρο υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση και το ελληνικό ντοκυμαντέρ και από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Χωρίς καμία υπερβολή.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: