Μπάλα από κρύσταλλο σε γρανιτένιο τερέν

Τελευταία αναφορά μας στην Βενεζουέλα ήταν τα πανηγύρια για τα δεκάχρονα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας και το κερδισμένο Δημοψήφισμα στα μέσα Φλεβάρη.  Ας αναφέρουμε κάποιες από τις εξελίξεις του τελευταίου μήνα στον οικονομικό τομέα, περισσότερο υπό την μορφή σημειώσεων.

Η οικονομία της χώρας, ως αποτέλεσμα καπιταλιστικής ανάπτυξης δεκαετιών εξακολουθεί να είναι απίστευτα εύθραυστη, σαν «κρυστάλλινη»:
-εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από το πετρέλαιο και τα προϊόντα του, ενώ,
-το διατροφικό ζήτημα στηρίζεται σε τεράστιο ποσοστό στις εισαγωγές.

Το πετρέλαιο εξακολουθεί να κινεί γη και ουρανό και η τεράστια πτώση της τιμής του φέρνει σημαντικές δυσκολίες… Τα προσκείμενα στην Δεξιά μίντια έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο καταστροφολογίας προβλέποντας όλες τις βαθμίδες της Κολάσεως για το μέλλον του λαού, αν η ηγεσία αφεθεί στον “ανεύθυνο” Chavez και το PSUV. Προς το παρόν όμως οι ευχές τους έχουν διαψευστεί πανηγυρικά.
Την τελευταία μέρα του Φλεβάρη, μονάδα του στρατού κατέλαβε τις εγκαταστάσεις της Empresas Polar, μιας τεράστιας βενεζολάνικης ιδιωτικής εταιρίας τροφίμων. Παρομοίως η κυβέρνηση προχώρησε και στην εθνικοποίηση μιας μονάδας παρασκευής τροφίμων που άνηκε στην βορειοαμερικάνικη πολυεθνική Cargill. Τι έκανε η Empresas Polar; Ότι όλες οι αντιπολιτευόμενες εταιρίες: αρνούταν να εισαχθούν τα προϊόντα της (εκ των οποίων πολλά βασικά για την διατροφή-όπως το ρύζι) στους κρατικούς έλεγχους των τιμών επί των βασικών αγαθών. Παρομοίως βεβαίως και η Cargill.
Απώτερος στόχος της πολιτικής αυτής την οποία με μανία σχεδόν ακολουθούν οι επιχειρηματίες είναι η τεχνητή έλλειψη αγαθών στην αγορά, η δημιουργία κοινωνικής έντασης και η άνοδος του πληθωρισμού, με τα συνεπακόλουθα βέβαια αποτελέσματα
, σε μία χώρα που ο τομέας παραγωγής τροφίμων είναι εξαιρετικά μικρός και ευάλωτος.
«Το είχαν αρνηθεί 100 φορές»
δήλωσε εκνευρισμένος για την Empresas Polar ο Chaves, ο οποίος βλέποντας τα δημοσιεύματα των δυτικών μίντια την προηγούμενη εβδομάδα, σίγουρα θα εκνευρίστηκε ακόμα περισσότερο: όσοι δεν είχατε την ατυχία να διαβάσετε, τα μεγαλύτερα μίντια είχαν στήσει τρικούβερτο πανηγύρι πάνω στην πτώση της τιμής του πετρελαίου η οποία θα στείλει το σοσιαλιστικό πρόγραμμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στο καλάθι των αχρήστων!

Ζόρια στην Βενεζουέλα, αλλά σε καμία περίπτωση στον βαθμό που εύχονταν οι αντίπαλοι του PSUVΠαρόλα αυτά οι δυσκολίες είναι μεγάλες: ενδεικτικός είναι ο δανεισμός της κυβέρνησης, ο οποίος θα τριπλασιαστεί, από 12 δις. Μπολίβαρ σε 34, ποσό -κατά τον Arturo Rosales του Venezuela Analysis– απόλυτα ελεγχόμενο, για μια οικονομία της οποίας το εθνικό χρέος επί PSUV έχει πέσει στο 13% μόλις του ΑΕΠ, όταν στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 70%.  Επιπλέον ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα ανέβει από 9 σε 12%.
Στόχος των μέτρων αυτών σύμφωνα με τον
Chavez είναι να παραμείνει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων το κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 20% μέχρι τον Σεπτέμβρη, εκπλήσσοντας αρνητικά την αντιπολίτευση που κινδυνολογώντας ασύστολα μίλαγε για δραστικές περικοπές και μειώσεις, όπως παντού στις δυτικές οικονομίες. Στα τέλη του 2009 ο χειρότερα αμοιβόμενος Βενεζολάνος θα παίρνει (μαζί με τα επιδόματα) 636 δολάρια τον μήνα, έναντι 310 του αντίστοιχου Αργεντίνου και 266 του Χιλιάνου, που βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση.

Όσον αφορά το δύσκολο ζήτημα των γαιών το πρώτο μισό του Μάρτη 5.000 εκτάρια γης που άνηκαν σε μεγαλοϊδιοκτήτες και πολυεθνικές εταιρίες εθνικοποιήθηκαν, ενώ στο μάτι της κυβέρνησης έχουν ήδη μπει δεκάδες χιλιάδες εκτάρια ακόμα.

Το μεγαλύτερο κόλπο όλων φυσικά είναι οι τράπεζες και ειδικά ο λαβύρινθος που σίγουρα θα στηθεί  στην κυβέρνηση για εθνικοποίηση της Banco de Venezuela. Θα πρόκειται για το colpo grosso της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στον τραπεζικό τομέα, αφού με μία τέτοια κίνηση λέγεται ότι θα ελέγχει το 20-25% του χρηματοπιστωτικού κύκλου στην χώρα!

Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι «την κρίση θα την πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι ο λαός» όπως γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες για ιδιοκτήτες, διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, ενώ οι περικοπές θα αφορούν τομείς οι οποίοι θεωρούνται «πολυτελείας» σε υπουργεία και κρατικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει ως σκοπό την βελτίωση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών και της παραγωγής των βασικών αγαθών-και κυρίως των τροφίμων και των υλικών κατασκευών.

Παρόλα αυτά δεν λείπουν οι φωνές που ζητούν μεγαλύτερες αλλαγές. Όπως γράφει ο Miguel Angel Pérez Pirela στο Rebellion το πρόγραμμα, είναι σαφέστατα φιλοσοσιαλιστικό, ταυτόχρονα όμως όχι και αντι-καπιταλιστικό, αφού δεν προβαίνει στις αλλαγές εναντίον της ολιγαρχίας  με την ένταση και στο βάθος που θα απαιτούνταν.

Παρά τα προβλήματα που δεδομένα θα αντιμετώπιζε από την τρομακτική πτώση του πετρελαίου και την διεθνή κρίση, η Βενεζουέλα δεν έχει μέχρι στιγμής νοιώσει αντίστοιχο τράνταγμα στην οικονομία της. Δεν προχωρά ασθμαίνοντας τις μαύρες μέρες όπως κάνουν εδώ και λίγο καιρό αρκετές χώρες της ηπείρου και ειδικά όσες έχουν οικονομίες άμεσα εξαρτημένες από την οικονομική πολιτική της Ουάσινγκτον -η οποία με μία «επιθετική υποτίμηση» του δολαρίου προσπαθεί να εξάγει σε όλο και περισσότερα κράτη την δική της κρίση.

Έτσι οι ειδικοί αναλυτές της Δύσης που επικροτούν τις κυβερνήσεις που με τα λεφτά των πολιτών τους σώζουν τα μεγάλα φίδια του φιλελεύθερου συστήματος, βλέπουν τις αναλύσεις τους, που περισσότερο με ευχολόγια μοιάζουν, για κατάρρευση της οικονομίας της Βενεζουέλας να αποδεικνύονται πανηγυρικά προς το παρόν άχρηστες και εκτός τόπου και χρόνου.

Το στοίχημα ενός ευρύτατου λαϊκού κοινωνικού προγράμματος μέσω μιας τόσο εύθραυστης οικονομίας, είναι από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών παγκοσμίως…¨Ετσι η οικονομία της χώρας μοιάζει με μια μπάλα από κρύσταλλο που αναπηδά με ταχύτητα στο γρανιτένιο τερέν της παγκόσμιας οικονομίας. Το PSUV πρέπει να αντιπαρέλθει όχι μόνο τις δικές του (προφανέστατα δομικές) αδυναμίες επί της οικονομικής πολιτικής, αλλά κυρίως τα δεδομένα που κατέστησαν την οικονομία της χώρας τόσο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ευάλωτη σε μία σειρά κρίσιμων για την καθημερινότητα προϊόντων.

6 Σχόλια to “Μπάλα από κρύσταλλο σε γρανιτένιο τερέν”

 1. Να δούμε τι θα γίνει με την οικονομία στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, αν και έχω την υποψία ότι από δέρμα είναι η μπάλλα, Χουανίτο :Ρ

  Κατά τα λοιπά, ο Τσάβες εξελίσσεται για ορισμένους περίπου στην μετενσάρκωση του σοβιετικού μπαμπούλα: δεν «χρηματοδοτεί» απλώς κυβερνήσεις άλλων αριστερών, τις «ελέγχει»· συνομωτεί «για να καταλάβει» επίσης την κεντρική Αμερική και το Μεξικό, ώστε να στείλει «ναρκωτικά και ισλαμιστές τρομοκράτες» στις Ηνωμένες Πολιτείες· σχεδιάζει σαμποτάζ στη Διώρυγα του Παναμά· ενώ «υποθάλπει» νέο «εμφύλιο» στο Σαλβαδόρ, όπου έδωσε «πακτωλούς» πετροδολαρίων στο Φούνες (το >παραλήρημα [πηγή]).

 2. Ελπίζω να αποδειχτεί όντως ότι η μπάλα είναι από δέρμα. Την κατάρρευση που η Δύση -με μανία- ελπίζει από τον Νοέμβρη πάντως δεν την έχουμε δει.

  Νομίζω ότι την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί πολύ την γουστάρει ο Hugo που είναι και εκκεντρικός (αν μη τι άλλο) και ξέρει πολύ καλά να εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά τέτοια πράγματα: δεν έχουν καταλάβει εκεί στο USA ότι έτσι μεγαλώνουν και το ανάστημα του Presidente?

  Αλλά θα μου πεις, ο Λευκός Οίκος δεν θα βάλει ποτέ μυαλό: κάποτε ο Ρήγκαν φοβόταν ότι οι Sandinistas στη Νικαράγουα, από ώρα σε ώρα θα κάνουν απόβαση στο Tejas!! Λίγο πιο παλιά η Γρανάδα (μικρότερη από την Νάξο σε μέγεθος) είχε κριθεί ότι απειλούσε την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ…
  Εϊναι λοιπόν λογικό ο Τσάβες που ελέγχει μια πολύ πιο ισχυρή χώρα σε σχέση με τις προαναφερθείσες να ακούει τα απίστευτα…

 3. Θα στείλει “ναρκωτικά και ισλαμιστές τρομοκράτες” στις ΗΠΑ! Διαβολικό!
  Να στείλει, να στείλει! Εγώ είμαι υπέρ 😀 😀 😀

 4. @Y
  Ισλαμιστές δεν νομίζω…Για ναρκωτικά υπάρχουν το Μεξικό, η Κολομβία και το Περού-δόξα/σοι!
  Το πολύ πολύ να ρίχνει πετρέλαιο στις ακτές του Μαρακαίμπο και μετά να τους βάζει φωτιές (αυτοπροσώπως) με σπίρτα…όπως τα βορειοαμερικάνικα μίντια ανέφεραν με απόλυτη σοβαρότητα για τον Σαντάμ Χουσείν στον Πόλεμο του Κόλπου.

 5. αν και ψήνομαι στην εικόνα, με στεναχωρεί το γεγονός ότι το πετρέλαιο δε παίρνει με σπίρτο… Τι θα κάνει τώρα ο presidente ???

 6. Υ, Compasso:
  Κάτσε να καταλάβω…Γουστάρετε φάση αλ-Τσάβες, ο «απόλυτος Κακός» και USA o Μεγάλος Σατανάς..? Είστε διαόλια…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: