Η Στρατηγική της Έντασης – Bolivia Reload 2009

Eκείνο το κομμάτι των Waterboys, το Be my Enemy τα λέει όλα στο δεύτερο κουπλέ:

Now I’ ve got goons on my landing-Thieves on my trail
Nazis on my telephone
-Willing me to fail
They were all sent by someone
-Well I know it was you!
Well if you’ll be my enemy
I’ll be your enemy too

Όλο το προηγούμενο διάστημα πάρα πολύ μελάνι είχε χυθεί για το γεγονός ότι η δεξιά στην Βολιβία θα ήταν με τα όπλα παρά πόδα προκειμένου να προκαλέσει ένα σημαντικό γεγονός που θα αποτελούσε το εφαλτήριο για μια αναμέτρηση με την ιθαγενική κυβέρνηση του Έβο Μοράλες.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα σχέδια δολοφονίας του
Morales που κατά καιρούς αποκαλύπτονται, τα πράγματα αυτήν την φορά πήγαν ένα βήμα παραπάνω: οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με πέντε αλλοδαπούς ένοπλους στο ξενοδοχείο Las Americas της Santa Cruz, της αμαρτωλής πόλης στην οποία πάρα πολλοί θα ήθελαν να δουν τον presidente σε κάσα στουλισμένο. Αποτέλεσμα από τους πέντε οι τρεις νεκροί και οι άλλοι δύο πίσω από της φυλακής τα σίδερα, με τους πάντες τώρα να περιμένουν την απολογία τους.

O Πρόεδρος αναγγέλει στους εμβρόντητους Αμερικανούς ηγέτες το κυνήγι κεφαλών στην Βολιβία (Φωτό:Telesur)O αντιπρόεδρος Λινέρα τους κατηγόρησε ως «μισθοφορική φασιστική τρομοκρατική οργάνωση»… Οι πέντε είχαν σύνδεσμο και στην πρωτεύουσα La Paz. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και πιο συγκεκριμένα τον στρατηγό Escobar, στόχος τους ήταν η στρατολόγηση περισσοτέρων ατόμων στην οργάνωση και η εύρεση οικονομικών πηγών με απώτερο στόχο την δολοφονία του Προέδρου Evo Morales, του αντιπροέδρου Álvaro García Linera αλλά και αξιωματούχων στην περιοχή της Santa Cruz. Αυτό το τελευταίο περί αξιωματούχων στην Santa Cruz αποτελεί ερωτηματικό και μαζί παράδοξο, το οποίο μόνο οι μέλλουσες ανακρίσεις θα επιλύσουν.

Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται πάντως ότι η επιχείρηση ήταν στημένη από την κυβέρνηση που σκότωσε κάποιους αλλοδαπούς (Ούγγρους, Ρουμάνους και Ιρλανδούς όπως λέγεται) για να δείξει ότι ελέγχει την κατάσταση. Δεν νομίζω ότι το MAS είναι τόσο ηλίθιο να σπάσει μία –έστω και προσωρινή- ηρεμία που με τόση δυσκολία επιτεύχθηκε. Ούτε έχει δείξει ότι προβαίνει σε παρόμοιες επιχειρήσεις εντυπώσεων.

Η λογική ότι η Βολιβία του αριστερού ιθαγενή Μοράλες βρίσκεται σε αναρχία λειτούργησε ως κύριος μοχλός ανάδειξης της ιστορίας σε μείζονος σημασίας σε όλα τα ανά τον κόσμο επίσημα μίντια. Το γεγονός πήρε χρόνο ακόμα και στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, που από Λατινική Αμερική έχουν μαύρα μεσάνυχτα…

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ρίξει ευθύνες απευθείας στην αντιπολίτευση, κατηγορία που θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο την ένταση, ήταν μάλλον αναμενόμενο να συμβεί τελικά ένα τέτοιο γεγονός.
Τα χαμένα Δημοψηφίσματα του Αυγούστου και του Γενάρη απετέλεσαν κόλαφο για την δεξιά και τους φίλους της από το εξωτερικό. Ακόμα απογοητευτικότερη για την αντιπολίτευση όμως ήταν η ηρεμία που ακολούθησε. Με μια ατζέντα γεμάτηεπιχειρήματα και προγράμματα που απλά επαγγέλονται την επιστροφή της φτωχής Βολιβίας στην μεσαιωνική κατάσταση που ήταν μέχρι πρόσφατα μία λύση υπήρχε: να σπάσει αυτή η ηρεμία ειδικά τώρα καθώς προχωρούμε για τις Προεδρικές του Δεκέμβρη στις οποίες ο κυβερνητικός συνασπισμός
MAS πάει καρφί για μεγάλο θρίαμβο. Η Δεξιά φαίνεται να έχει επιλέξει την Στρατηγική της Έντασης, ένα χαρτί που θυμίζει την Ιταλία στα 70ς…Με όλη αυτή την ιστορία η αίσθηση ανισορροπίας διατηρείται πολύ έντονη στην χώρα.

Λέγαμε ότι πολλοί άνθρωποι από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ περιδιάβαινουν την χώρα με πολλά λεφτά στις τσέπες, περούκες, μουστάκια και αυτοκίνητα γεμάτα μπαρούτι. Μοιάζει με κινηματογραφική ταινία αλλά δεν είναι.
Επιπλέον μεγάλες ποσότητες όπλων ανακαλύπτονται συνεχώς σε πάρα πολλά μέρη. Σε μία παράλληλη με την φονική μάχη εξέλιξη, ένα ολόκληρο οπλοστάσιο βρέθηκε στο περίπτερο μιας εταιρίας τηλεπικοινωνιών, σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις της χώρας την Fexpocruz…
Το γεγονός ότι οι αντιπολιτευόμενοι επιδιώκουν αυτή την Στρατηγική της Έντασης, έφερε τα πλέον απτά αποτελέσματα τον Σεπτέμβρη όταν σφαγιάστηκαν οπαδοί της κυβέρνησης από παρακρατικές δεξιές δυνάμεις και ξεσηκώθηκε η Santa Cruz.

Τότε όμως φάνηκε ότι η αντιπολίτευση είχε υποτιμήσει ιδιαίτερα, τόσο το βάθος της λαϊκής υποστήριξης προς το MAS, όσο και την δυναμική που κυλά στο ιθαγενικό αίμα… Αυτήν που σε κοιτά χωρίς να σου λέει τίποτα, σου μοιάζει αδύναμη και άβουλη, μα έχει σημειώσει το παγκόσμιο ρεκόρ επαναστάσεων και ξεσηκωμών σε 200 κοντά χρόνια ανεξαρτησίας…
Τώρα? Θα συνεχίσει αυτή η υποστήριξη να έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά? Ή θα παιχτεί το χιλιοπαιγμένο έργο της αποδυνάμωσης της λαϊκής βούλησης μέσω της «κούρασης» και της «τριβής» που φέρνει αυτή η στρατηγική?

5 Σχόλια to “Η Στρατηγική της Έντασης – Bolivia Reload 2009”

 1. Αυτό το εγχείρημα έχει από ΄τι φαίνεται πολύ βαθιές ρίζες γιατί βασίζεται σε πολυ επιτακτικές ανάγκες και θα συνεχιστεί σε πείσμα πολλών. Μακάρι γιατί μας έχει ήδη διδάξει πάρα πολλά. Και από ότι φαίνεται οι Ινδιάνοι της Βολιβίας έχουν πολλά ακόμα να μας διδάξουν.

 2. Δεν βασίζεται μόνο στις επιτακτικές τους ανάγκες τις οποίες φαίνεται να εξυπηρετεί ο Έβο, αλλά και στο γεγονός ότι αυτός είναι ο πρώτος που φαίνεται να τους σέβεται. Αυτό μέχρι τώρα δεν το είχαν γνωρίσει.

  Και όντως είναι προς παράδειγμα εδώ και πολύ καιρό, αν και νομίζω ότι τώρα στρέψαν τα βλέμματα πάνω τους με το Μοράλες…Γιατί και το παρελθόν τους είναι εξίσου παραδειγματικό από την ημέρα σχεδόν που πάτησαν το πόδι τους εκεί οι Σπανιόλοι.

  ΥΓ: Είδες τι βιβλίο χάρισε ο Τσάβες στον Ομπάμα? Μου σηκώθηκε η τρίχα κουμπάρε…

 3. Όχι δεν είδα κουμπάρο. Τι του χάρισε?
  Υποδειγματικός ήταν και ο τρόπος που το MAS πήρε την εξουσία.

 4. το είδα! ε τον πούστη!
  το βάζω εδώ και για τους άλλοι:
  http://news.yahoo.com/s/ap/20090419/ap_on_re_la_am_ca/cb_summit_chavez_s_gift

 5. Είχε κι ωραία αφιέρωση το βιβλίο: «to Obama, with affection».

  Παρεμπιπτόντως, ένας προοδευτικός πανεπιστημιακός, ο Σήφης Φιτσανάκης, έγραψε ένα κομμάτι περί του υπό συζήτηση που έχει ενδιαφέρον, κυρίως για την cloack-and-dagger διάστασή του.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: