Καθαρά χέρια! Ξεκάθαρες σκέψεις! Φλογισμένες καρδιές!

Μεγάλος θρίαμβος για την Alianza Pais του Rafael Correa στις γενικές εκλογές της Κυριακής στο Εκουαδόρ το οποίο προχωρά με αργά αλλά πραγματιστικά βήματα προς τα εμπρός.
Τώρα η Alianza Pais έχει όλο τον χρόνο (μέχρι το 2013) να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες την προτιμούν οι φτωχοί και οι αδύναμοι, μα και μεγάλο μέρος της αστικής τάξης που βλέπει την ολιγαρχία να βρίσκεται ακόμα καλά καθισμένη στους θρόνους του πετρελαίου και της μπανάνας…

Τεράστια σε διαφορά η νίκη για την Alianza Pais που πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα προς τα αριστεράΟ Ραφαέλ Κορέα και η συμμαχία Alianza Pais (Συμμαχία Χώρα) συνέτριψαν όλους τους αντιπάλους στις Προεδρικές Εκλογές της Κυριακής στο Εκουαδόρ κερδίζοντας με ποσοστό κοντά στο 52%, 24 ολόκληρες μονάδες πάνω από το Partido Sociedad Patriótica (Κόμμα Πατριωτικής Κοινωνίας) του Lucio Gutiérrez ο οποίος είχε πέσει από την εξουσία τον Απρίλιο του 2005 μετά από εκτεταμένες λαϊκές κινητοποιήσεις.Τρίτος με 12% ένας από τους ανθρώπους που είχαν μετατρέψει το Εκουαδόρ σε πετρελαιομπανανία για δεκαετίες, ο Alvaro Noboa, ένας από τους βασιλιάδες της μπανάνας. 4,5% πήρε η Μάρθα Ρολντός του σοσιαλδημοκρατικού Red Etica y Democratica (Δικτύου Ηθικής και Δημοκρατίας) η οποία όμως δεν τα πάει καθόλου καλά με την Alianza

Ο Gutiérrez (που είχε ανέβει στην εξουσία το ’03 με υποστήριξη μεγάλου τμήματος της αριστεράς την οποία στην συνέχεια πρόδωσε) αυτοξεφτιλίστηκε όταν έκανε λόγο για «νόθες» εκλογές την στιγμή που όλοι ανεξαιρέτως οι διεθνείς παρατηρητές μίλαγαν για «άψογη εκλογική διαδικασία», στην οποία μάλιστα ψήφισαν για πρώτη φορά πολλοί που δεν είχαν μέχρι τώρα δικαίωμα ψήφου.

Από το 2006 όταν και εξελέγη πρώτη φορά ο Κορέα χτίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα την αλλαγή στην χώρα:
Τον Απρίλιο του 2007 κέρδισε
με το συντριπτικό 82% το Δημοψήφισμα για την σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης, στην οποία τα μέλη της Alianza Pais κέρδισαν την πλειοψηφία το Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς. Τον Ιούλιο του 2008 ψηφίστηκε το εξαιρετικά προοδευτικό Νέο Σύνταγμα (με ανοιχτή διαβούλευση με την δεξιά), το οποίο εγκρίθηκε πανηγυρικά στα τέλη Σεπτέμβρη του 2008 σε ποσοστό άνω του 60%.

Η συμμαχία του Κορέα κέρδισε τις 62 από τις 124 έδρες της Συνέλευσης, ενώ άλλα τρία τουλάχιστον κόμματα με τα οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας εξασφάλισαν έδρες. Ο Κορέα πάντως δεν θα έχει ιδιαίτερα προβλήματα αφού έχει τεράστια διαφορά του από τον δεύτερο Partido Sociedad Patriótica του Lucio Gutiérrez, που καταλαμβάνει μόλις 23 έδρες!
Η
Alianza Pais συνέτριψε την αντίδραση στις τρείς μεγάλες πόλεις της χώρας, στην πρωτεύουσα Κίτο παίρνοντας το 66&, στην Κουένκα με 67%, αλλά και –αυτό είναι και το πιο σημαντικό- στο προπύργιο της Δεξιάς και του κεφαλαίου Guayaquil, στο οποίο η Alianza Pais ήρθε πρώτη με 46%!

Τα μμε που βρίσκονται στα χέρια των πάμπλουτων ολιγαρχών απέτυχαν να σπιλώσουν την Alianza Pais. Ο ίδιος ο Κορέα υπολογίζει ότι μόλις ένα 20% του Τύπου της χώρας δεν διάκειται αρνητικά στην κυβερνητική προσπάθεια: «Πετύχαμε παλεύοντας κόντρα σε όλους και σε όλα. Δεχόμασταν επιθέσεις από κάθε πλευρά. 80% του Τύπου είναι εναντίον μας και μόνο το 20% ουδέτερο. Αν κάποιος δεν γνωρίζει το Εκουαδόρ και διαβάσει τον Τύπο θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μας είναι η πλέον διεφθαρμένη, αντιλαϊκή και ανίκανη στην ιστορία της χώρας»

Δεν γεμίζει το μάτι σε όσους τα θέλουν όλα εδώ και τώρα αλλά δεν τα έχει καταφέρει καθόλου άσχημα...Ο Κορέα αναγνωρίζοντας ότι η πρώτη του θητεία είχε αρκετά λάθη δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε «διορθωτικές κινήσεις» εννοώντας περισσότερο την διαμόρφωση και στερέωση πιο ξεκάθαρων πολιτικών δομών και την σύναψη συμμαχιών με διάφορες κοινωνικές ομάδες που είχαν μείνει στο περιθώριο κατά την πρώτη θητεία, αρκετές εκ των οποίων ιθαγενικές.
Γνωρίζει καλά –το δήλωσε άλλωστε- ότι σε αντίθεση με τον
Hugo Chavez και την Βενεζουέλα οι πολιτικές δομές της Alianza Pais δεν είναι τόσο στέρεες ενώ το κίνημα υπέρ του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιο αποκεντρωμένο χωρίς την αντίστοιχη συνοχή με το PSUV της Βενεζουέλας.

Σε μία χώρα που έμαθε να καταδυναστεύεται από την ολιγαρχία του πετρελαίου επί δεκαετίες και που από από το 1996 μέχρι το 2006 που ανέβηκε η Alianza Pais στην εξουσία είχε 7 προέδρους σίγουρα θα χρειαστούν αυτά που ο Κορέα πανηγυρικά δήλωσε ότι θα απαιτήσει: «πραγματιστική πορεία, καθαρά χέρια, ξεκάθαρες και φωτεινές σκέψεις και φλογισμένες καρδιές».

ΥΓ: Όταν βρούμε χρόνο θα κάνουμε και μια ανάλυση για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της Alianza Pais

3 Σχόλια to “Καθαρά χέρια! Ξεκάθαρες σκέψεις! Φλογισμένες καρδιές!”

 1. Έχω την εντύπωση ότι το κόμμα PAIS, του Correa, δεν πήρε 52% μόνο του, αλλά όλη η συμμαχία δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών κομμάτων που τον στηρίζουν. Διόρθωσε με αν κάνω λάθος(δεν ξέρω κα πολύ καλά ισπανικά, οπότε πιθανόν να μην έχω καταλάβει καλά τι συμβαίνει).

  Όπως και να έχει, το εξίσου σημαντικό με την επανεκλογή του Correa είναι τα καλά εκλογικά αποτελέσματα για την επαναστατική αριστερά του Εκουαδόρ(ελληνιστί Ισημερινός) που αντιπροσωπεύεται από το MPD, πλατιά οργάνωση του PCMLE(Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ισημερινού). Το MPD, που στηρίζει κριτικά τον Correa, έχει στόχο να ριζοσπαστικοποιηθούν οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στο Εκουαδόρ. Νομίζω εκλέχθηκαν και 6-7 βουλευτές με τα ψηφοδέλτια του MPD.

 2. Βεβαίως και η Alianza Pais είναι συμμαχία (Alianza) το αναφέρω στην δεύτερη παράγραφο πάνω-πάνω.
  Υπάρχουν και κάποια κόμματα εκτός της Συμμαχίας που είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν σε κυβέρνηση συνασπισμού με αυτήν αν χρειαστεί.

  Η ριζοσπαστικοποίηση των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών είναι πια το μεγάλο στοίχημα για την Alianza Pais μετά από τέτοια επικράτηση. (Πολλά πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου από τις προηγούμενες ηγεσίες).
  Και δεν πρέπει να την απαιτεί μόνο το MPD αλλά ολόκληρο το εκλογικό σώμα που ψήφισε τον Κορέα.

 3. […] επόμενοι. Επιπλέον αν και σωστά επικαλέστηκε την πολύ μεγάλη λαϊκή υποστήριξη της κυβέρνησής του, γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά ότι […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: