Εναλλακτικές πνιγμένες στα απόνερα

Η νίκη ενός δεξιού μεγιστάνα στον Παναμά στις γενικές εκλογές της Κυριακής έσπασε το εδώ και χρόνια πολιτικό κύμα αλλαγής σε όλη την ήπειρο.
Το εκλογικό σώμα δεν είχε να επιλέξει διαφορετικές πολιτικές παρά μόνο κατ’ όνομα. Ο μύθος του αυτοδημιούργητου και η οικονομική κρίση την οποία πλήρωσε το κυβερνών κόμμα, έφεραν έναν ιδιοκτήτη αλυσίδων σούπερ-μάρκετ στην εξουσία της χώρας-διώρυγας.

«Αλλαγή» ήταν και η λέξη-κλειδί ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας των –αναμενόμενων- νικητών. Το ποσοστό που συγκέντρωσε το Cambio Democrático (Κόμμα Δημοκρατικής Αλλαγής), υπό το πρόσωπό του -αποφοίτου Πανεπιστήμιων της Βιρτζίνια και του Άρκανσο των ΗΠΑ- είναι εντυπωσιακό, πάνω από 60%, 23 ολόκληρες μονάδες μπροστά από την Balbina Herrera του Επαναστατικού Δημοκρατικού Κόμματος (Partido Revolucionario Democrático) το οποίο δεν διέφερε παρά μόνο στα χαρτιά στις βασικές πολιτικές του επιλογές.

Ο Ricardo Martinelli που εκπληρώνει στο ακέραιο τον αστικό μύθο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, ο οποίος στην Λατινική Αμερική είναι ισχυρότερος από πουθενά, είχε επίσης την στήριξη του Κόμματος Panameñista, της Unión Patriótica (Πατριωτική Ένωση) και του Φιλελεύθερου Εθνικιστικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος (Movimiento Liberal Republicano Nacionalista-MOLIRENA). Η σημαντικότερη συμμαχία αριστερών δεν εξασφάλισε δικαίωμα συμμετοχής για λόγους (ή μήπως προσχήματα..;) καθαρά γραφειοκρατικούς.

Σε δική του πορεία ο Παναμάς. Το Κανάλι αλλάζει κάθε δεδομένο...

Στην χώρα που αν δεν είχε την διώρυγα θα ήταν καταδικασμένη δια παντός στην αφάνεια, το ζήτημα του Καναλιού ήταν –όπως πάντα- από τα πρωτεύοντα. Η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ελπίζει ότι ο Ricardo Martinelli θα καταφέρει να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις με σκοπό τη διεύρυνση του, για να ξαναγίνει το Κανάλι, ένα ορόσημο στις παγκόσμιες μεταφορές. Παρόμοιους στόχους είχαν και οι αντίπαλοι του Επαναστατικού Δημοκρατικού Κόμματος . Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουν τους Κινέζους να σπρώξουν χοντρό παραδάκι.

Το Κανάλι, ευλογία και μαζί κατάρα για την χώρα (λόγος ανεξαρτησίας της οποίας ήταν η φιλοδοξία κατασκευής του με τον πόλεμο ΗΠΑ-Κολομβίας το 1903 [1]) καθορίζει τα πάντα στην πολιτική και την κοινωνία της χώρας. Από τον τρόπο με τον οποίο μια κυβέρνηση θα το χειριστεί, δεν εξαρτάται μόνο το ΑΕΠ της χώρας σε τεράστιο ποσοστό, αλλά και η επιβίωσή της όποιας εξουσίας, η ιδεολογία της και η ιστορική –ή όχι- συνέχειά της. Εν ολίγοις, στα βρώμικα νερά της μπίζνας που λέγεται Διώρυγα του Παναμά, πνίγεται οποιαδήποτε εναλλακτική πολιτικοοικονομική ιδεολογία μιας τόσο μικρής χώρας.

Ο Ricardo Martinelli υπόσχεται όχι μόνο ότι θα ξαναφέρει τα παλιά κέρδη (για τους επιχειρηματίες) από την χρησιμοποίηση του Καναλιού, αλλά και ότι η επαρχία θα αρχίσει επιτέλους να καρπώνεται κάποια από αυτά τα κέρδη –κάτι που ουδέποτε συνέβη στην χώρα-διώρυγα. Επιπλέον ότι θα καταπολεμήσει την διαφθορά και την εγκληματικότητα, θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την υγεία. Σε πιάνει σύγκρυο αν σκεφτείς τι έχουν κάνει οι δεξιές κυβερνήσεις των λατινοαμερικάνικων χωρών όλες αυτές τις δεκαετίες στους τομείς αυτούς… Και τα δείγματα που έδωσε ακόμα και ο προεκλογικός λόγος του Martinelli δεν δείχνουν ότι αυτός θα είναι κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα βασική προτεραιότητα της νέας δεξιάς κυβέρνησης θα είναι η διεκπεραίωση της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ αλλά και η πιθανή αποχώρηση της χώρας από το PARLACEN, το Συμβούλιο Χωρών της Κεντρικής Αμερικής, που έστω και σημειολογικά δείχνει πολλά.

Περιττό φυσικά να αναφέρω ότι η Ουάσινγκτον πανηγυρίζει μετά από πάρα πολύ καιρό για κάτι που συνέβη στην Λατινική Αμερική: οι ΗΠΑ περνούν τα πάντα από το Κανάλι από την δυτική στην ανατολική τους ακτή και αντίστροφα. Ακόμα και το πετρέλαιο της Αλάσκας φτάνει στα διυλιστήρια του Τέξας μέσω της Διώρυγας του Παναμά. Και είναι βέβαια και οι συμφωνίες αφαίμαξης του Ελεύθερου Εμπορίου, μην ξεχνιόμαστε…

Ο Παναμάς επιλέγει τον δικό του μοναδικό δρόμο κόντρα στο κύμα, και πιστεύει ότι έχει την δυνατότητα –λόγω του Καναλιού- για κάτι τέτοιο: Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και η Κίνα που θέλουν το νέο Κανάλι να έχει την δυνατότητα εξυπηρέτησης των νέων σούπερ-τάνκερ που πρόσφατα εμφανίστηκαν. Ακόμα και ο Hugo Chavez λέγεται ότι περιμένει πως και πως την ανακαίνιση του Καναλιού μετά τις εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψε με την Κίνα και την Ιαπωνία.

Το αν ο λαός του Παναμά θα συνεχίσει να την βγάζει με ψωμί και αλάτι, ελάχιστα ενδιαφέρει τους πολιτικούς αξιωματούχους.

Το Κανάλι λειτουργεί μόνο την ημέρα και την νύχτα παραμένει κλειστό. Ο Παναμάς διαλέγει να συνεχίσει μέσα στην δική του νύχτα περιμένοντας να ξαναδεί τα χρηματοπιστωτικά του νούμερα και τα κέρδη των επιχειρηματιών να σχηματίζουν διψήφια νούμερα σε βάρος του ποσοστού φτώχειας που όλο και ξανανεβαίνει προσεγγίζοντας το 50%.

Γιατί η μπίζνα είναι τεράστια, οι ιδέες δεν φέρνουν χρήμα, οι επιχειρηματίες πρέπει να βγάλουν το παντεσπάνι τους και ο μέσος Παναμέζος να μείνει με το αλατάκι του…


[1] Ο Παναμάς αποτελούσε κολομβιανή επαρχία. Όταν το Κογκρέσσο των ΗΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει το γαλλικό έργο διάνοιξης το οποίο είχε εγκαταλειφθεί, υπέγραψε συμφωνία με την τότε κολομβιανή κυβέρνηση, η οποία όμως δεν επικυρώθηκε στο Κοινοβούλιο της χώρας. Τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Theodore Roosevelt με την βοήθεια μεγαλοακτημόνων της περιοχής και του πανίσχυρου –για τα κολομβιανά δεδομένα- ναυτικού των ΗΠΑ, «δημιούργησε» έναν πόλεμο ανεξαρτησίας και μαζί ένα νέο κράτος, τον Παναμά.

3 Σχόλια to “Εναλλακτικές πνιγμένες στα απόνερα”

  1. Και από πάνω κι από κάτω υπάρχουν δύο ακόμα χώρες ‘μαξιλάρια’ από τις τελευταίες τόσο στενές συμμάχους των ΗΠΑ: η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα. Στην Κόστα Ρίκα Juan παίζει κανά κινηματάκι? Είναι βέβαια και πολύ πιο πλούσια έτσι δεν είναι?

  2. Costa Rica=Πλούσια Ακτή, όνομα και πράμα… Θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα της στο Camino… Γενικά πάντως δεν έχω ιδέα τι παίζει, αλλά τόσο καιρό δεν έχω δει και τίποτα σημαντικό.

    Ο Παναμάς πάντως είναι πρωτοφανής περίπτωση χώρας, ακριβώς λόγω του Καναλιού.

  3. […] έχουν άδικο στο PTP. Οι Παναμέζοι πριν από έναν χρόνο ψήφισαν έναν επιχειρηματία να αναλ…και τώρα κλαίγονται ότι το βιοτικό τους επίπεδο και η […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: