Η guru mama γεννά μια ελπίδα…

«Η Γουατεμάλα πρέπει να ετοιμάζεται να κυβερνηθεί από μία ιθαγενή». Η σούπερ γκουρού-μάμα Rigoberta Menchú το δήλωσε ξεκάθαρα. Η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης του 1992, μια εμβληματική μορφή για την χώρα-βάση των grincos, σκέφτεται σοβαρά την κάθοδό της στις εκλογές, αυτήν την φορά πολύ πιο οργανωμένα από την προηγούμενη εμπειρία. Η κάθοδος της στην πολιτική με πρωταγωνιστικούς όρους, αποτελεί μια τεράστια ιθαγενική νίκη για όλο τον κόσμο.

Η Μεντσού είναι μέλος στον ιθαγενικό πολιτικό σχηματισμό Winaq, αν και δεν αποκλείεται να ιδρυθεί ένα καινούριο ιθαγενικό κόμμα μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών ή να επανιδρυθεί το Winaq. Έγινε πολύ γνωστή παγκοσμίως ότα πήρε το Νόμπελ το ’92 για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των ιθαγενών αλλά και υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης, κατά την διάρκεια και μετά τον μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο της χώρας. Aνήκει στην Μάγια φυλή των Kiche (K’iche’ ή Quiche) και κατάφερε και έστρεψε τα βλέμματα του πλανήτη σε αυτή τη ματωμένη γωνιά της γης κάτω από το Μεξικό που δεν ακουγόταν ποτέ. Ήταν ο σημαντικότερος λόγος που έγινε γνωστή η «γενοκτονία» την οποία είχαν υποστεί οι ιθαγενικές φυλές από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τις στρατιωτικές ή/ και παραστρατιωτικές ομάδες.

Rigoberta Menchu-Λένε ότι είναι καλή "πολιτικός" πάντως...Οι ιδέες της Μεντσού είναι εξαιρετικά ριζοσπαστικές για τόσο κλειστές και παραδομένες στον συντηρητισμό κοινωνίες όπως η Γουατεμάλα, έστω και αν για αρχή ο λόγος της μοιάζει γενικός και γεμάτος ευχολόγια: Η Menchú στρέφεται βέβαια εδώ και χρόνια εναντίον της παγκοσμιοποίησης και του ρόλου των πολυεθνικών, ειδικά σε κράτη σαν την Γουατεμάλα. Σε μια ομιλία της μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως δεν στάθηκε εκεί, αλλά στα ανθρώπινα δικαιώματα και την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων: «Πρέπει να διεκδικήσουμε την ισότητα για όλους, αλλά και την ισότητα των φύλων. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ελπίδα. Ο μέσος Γουατεμαλτέκος έχει χάσει κάθε πίστη στις δυνατότητές του» υποστηρίζει η Μεντσού και οι φίλοι της και λένε ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές, το 2011 πρέπει «να ξανακερδίσει την αυτοεκτίμησή του. Οι αρχές και το σύστημα είναι διεφθαρμένα. Ο ρατσισμός στην χώρα δεν έχει μειωθεί καθόλου όλα αυτά τα χρόνια».

Η Menchú θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί και μέρος του εκλογικού σώματος από τους ladinos, εκτός βέβαια των  22 ιθαγενικών κοινότητων της χώρας που λέγεται ότι μιλούν ισάριθμες διαφορετικές γλώσσες: «Υπάρχουν δυνάμεις στην χώρα που ζητούν την αλλαγή, αλλά αυτή την στιγμή μοιάζουν με μια σταγόνα νερό που πέφτει σε έναν βράχο».

Για να ανακτήσει ο κόσμος την εικόνα του για την Γουατεμάλα ως κράτος και για να βελτιωθεί η εικόνα της πολιτικής «ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση των κοινοτήτων σε νέα βάση, η αναδιάρθρωση των τοπικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών για τα δικαιώματα της γυναίκας».

Όπως αναμενόταν η άρχουσα τάξη την έχει δαιμονοποιήσει. Κάπου αλλού όμως την έχουν σαν "αγία"...Οι επικριτές της όμως δεν είναι μόνο οι υποστηρικτές της κυβέρνησης του Álvaro Colom. Ποιος από τους ladinos ή mestizos όπως είναι πιο γνωστοί οι απόγονοι των Ισπανών που κρατούν σταθερά τα πολιτικά και οικονομικά γκέμια της χώρας, θα ήθελε στην εξουσία μια γυναίκα –σε μια χώρα όπου οι γυναίκες έχουν καθαρά τον ρόλο του «σκεύους»- και πόσο μάλλον ιθαγενή;

Το οργανωμένο έγκλημα κάνει ό, τι θέλει, η χώρα είναι πέρασμα για τα ναρκωτικά που από τον νότο φτάνουν στο Μεξικό. Η προηγούμενη προσπάθειά της άλλωστε, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το πλέον διάσημο πρόσωπο που έχει βγάλει η Γουατεμάλα τα τελευταία χρόνια, ήταν αποτυχημένη: στις γενικές του 2007 εξασφάλισε ένα μόλις 3% των ψήφων. Η επιχειρηματική τάξη της χώρας άλλωστε την χτυπά χωρίς έλεος. Σε μια ιστορία που θυμίζει αντίστοιχες άλλων αγωνιστών του παρελθόντος και του παρόντος, από τον Emiliano Zapata μέχρι τον subcomandante Marcos έχει ακουστεί ότι είναι μεσίτρια, ότι είναι πλούσια και πουλάει παραμύθια, μέχρι και ότι άνηκε σε άλλη φυλή και οικειοποιήθηκε τους Kiche. Επιπλέον αυτή στο πλέον γνωστό βιβλίο της, στο οποίο παρουσιαζόταν η κατάσταση των ιθαγενών από τους ladinos, έκανε το λάθος να οικοιοποιηθεί πράγματα τα οποία είχαν πάθει άλλοι: αυτό είναι ακόμα και τώρα η σοβαρότερη κατηγορία εναντίον της.

Η Rigoberta ενσαρκώνει όλο τον αγώνα της ισότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων των ιθαγενών πληθυσμών της ηπείρου, όπως αυτά εξελίχθηκαν από την ημέρα που οι Ισπανοί πάτησαν το πόδι τους στην Λατινική Αμερική. Ενσαρκώνει επίσης την αλλαγή η οποία αυτή την στιγμή παίρνει σάρκα και οστά σε πολλά μέρη της ηπείρου. Την προσπάθεια να σταματήσει η ατιμωρησία και η απάθεια για τις δικτατορίες όλων αυτών των χρόνων. «Λένε ότι οι ιθαγενείς πρόγονοι μας οι Αζτέκοι και οι Μάγια θυσίαζαν ανθρώπους στους Θεούς. Εγώ θα ρωτήσω: πόσοι άνθρωποι έχουν θυσιαστεί στους Θεούς του Κεφαλαίου τα τελευταία 500 χρόνια;»

Αν τελικά η γκουρού-μάμα αποφασίσει να προχωρήσει προς τις εκλογές ως υποψήφια των ιθαγενών θα πρέπει να βγάλει από τα μανίκια των πολύχρωμων ιθαγενικών της φουστανιών πάρα πολλούς άσους. Γιατί αλλιώς η ελπίδα δεν γεννιέται…

ΥΓ: Το Camino… αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως τα οποία ελπίζω να λυθούν σύντομα και εκ των έσω…Αλλιώς…πρέπει να ζητήσω εξωτερική βοήθεια! Προς το παρόν πάντως μην το ανοίγετε με Explorer (αν και για ιδεολογικούς λόγους και μόνο ελπίζω ότι δεν χρησιμοποιήτε explorer).

8 Σχόλια to “Η guru mama γεννά μια ελπίδα…”

 1. Τι είναι εξπλόρερ; :Ρ

 2. Είναι εκείνο το ερπετό που σέρνεται -παραδόξως ακόμα- σε πάρα πολλά πι-σι(α).

 3. Ωραία φαίνεται αυτή η Rigoberta. Εγώ τη συμπάθησα. Είμαι σίγουρος βέβαια ότι κάτι φίλοι μας που γράφουν στο Γκράνμα θα’χουν βγάλει το συμπέρασμα ότι είναι… άλλη μια οπορτουνίστρια. 😛 😛 😛

  Juan το είδες το βιντεάκι με τον Έβο που σου στειλα? Δεν είναι πολύ κ….α ?

 4. Πολύ καλός ο Morales στην Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών. Τα έσπασε. Ο λόγος του -και εκτός του θέματος της Κούβας- ήταν εκπληκτικός.

  Όσο για το άλλο…Δεν ξέρω τι θα υπέθεσαν για την Rigoberta αυτοί που λες. Ως εφαρμογή στην ιστορία μας πάντως, το επίσημο ΚΚ Γουατεμάλας όλα τα χρόνια δεν είχε και πολλά πολλά με το ιθαγενικό κίνημα, τα μέλη του ήταν ladinos στις πόλεις.
  Γενικά για το blogging, νομίζω δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την εύκολη κριτική προς τους πάντες, μπροστά από οθόνες υπολογιστών. Είναι μια γραμμή που πρέπει να προσέχεις να μην ξεπερνάς, ώστε να προσφέρεις μια εναλλακτική -όσο το δυνατόν- προσέγγιση και άποψη, η οποία δεν θα ακουστεί αλλού.

 5. Camino το blog που έχεις φτιάξει είναι πραγματικός θησαυρός πληροφοριών για την Λατινική Αμερική, μπράβο.

 6. Γεια σου Kraftwerkvs, να σαι καλά…

 7. […] καθημερινά για αυτά που η Ριγκομπέρτα Μεντσού περιέγραφε πέρυσι ως αδήριτη ανάγκη για τη χώρα απλώς προστίθενται στις […]

 8. […] Rigoberta Menchu που συσπείρωσε ότι αριστερό και ιθαγενές έχει […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: