Στην στροφή του Διαβόλου!

Ο νέος Νόμος Αγροτικής Γης και Άγριας Φύσης της περουβιανής κυβέρνησης είναι σαφής. Μία σειρά περιοχών έξι επαρχιών της ζούγκλας πρέπει να γίνουν «χωράφι» στα συμφέροντα των εταιριών και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πρέπει με τον καλό ή με τον κακό τρόπο να εκτοπιστούν από την περιοχή από την οποία διέμεναν επί αιώνες.
Με τις δίμηνες κινητοποιήσεις των ιθαγενών ενάντια στον Νόμο, η ένταση όσο οι ημέρες κυλούσαν γινόταν όλο και πιο μεγάλη μέχρι που οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν το πρωί της Παρασκευής στην «Στροφή του Διαβόλου»…

Τα λεφτά μόλις ο Νόμος εφαρμοστεί θα είναι πολλά για τις εταιρίες και σίγουρα προτιμητέα αντί του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον. Η κυβέρνηση περιχαρής ανακάλυψε -στις εν λόγω περιοχές στα βόρεια της χώρας- τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου. Ήταν μια ανακάλυψη η οποία κρίθηκε ότι για να εξασφαλιστεί θα έπρεπε να αρχίσουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από πλευράς περουβιανού στρατού, ο οποίος από αέρος και από εδάφους προσπαθεί να διώξει τους ντόπιους πληθυσμούς προκειμένου οι γαιές τους να γίνουν πηγές ξένων πετρελαϊκών. Άλλωστε, τον Μάρτιο ο Πρόεδρος Álan García είχε υποσχεθεί σε ξένους επενδυτές ότι «κάθε σεντ σας θα προστατευθεί».
Και  ο Πρόεδρος ξέρει να τηρεί τις υποσχέσεις του.

Η προσπάθεια αντίδρασης των ιθαγενών, οι οποίοι εδώ και 45 μέρες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις εστίες τους από τις ζούγκλες στα βορειοανατολικά της χώρας, βρήκε απέναντί της τον περουβιανό στρατό.

Οι μάχες ξεκίνησαν όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπάθησαν να άρουν τον αποκλεισμό του δρόμου σε μία περιοχή με το χαρακτηριστικό όνομα «Στροφή του Διαβόλου» (Curva del Diablo) στην επαρχία της Utcubamba.

Τα πράγματα άλλωστε έμοιαζαν με μπαλόνι έτοιμα να σκάσει. Μετά την είσοδο στην Στροφή του Διαβόλου κυβερνητικές δυνάμεις επενέβησαν σε περιοχές αυτοχθόνων για να προασπίσουν τα συμφέροντα των εταιριών. Στην επαρχία Baqua σκότωσαν τουλάχιστον 50 ιθαγενείς, ενώ οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. Ο εκ των αρχηγών των ιθαγενών Santiago Manuin πήγε στο νοσοκομείο με οχτώ σφαίρες στο κορμί.

Με πολύ αίμα θα κερδίσουν αρκετή συμπάθεια αλλά δυστυχώς δεν θα κρατήσουν τη γη τους γιατί κάποιοι έχουν αποφασίσει διαφορετικά...Μια συνηθισμένη ιθαγενική ιστορίαΉταν η κυβερνητική απάντηση στις δίμηνες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των ιθαγενών, οι οποίοι απλά ήθελαν να δηλώσουν ότι θα προασπίσουν την πατρογονική τους γη, την οποία η κυβέρνηση του Álan García πολτοποιεί στον βωμό του κέρδους.

Η ζώνη των επιχειρήσεων έχει φυσικά αποκλειστεί για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Η βρετανογαλλική Perencο, η αργεντίνικη Pluspetrol, η ντόπια PetroPerú και ένας σωρός άλλων ντόπιων και ξένων επενδυτών χειροκροτούν τον mister García και τρίβουν τα χέρια τους. Που να το βρουν τέτοιο λαχείο…

Ο García μάλιστα βγήκε φόρα παρτίδα και δήλωσε κάτι που ίσως να μας ακούγεται εξωφρενικό, σχεδόν ναζιστικό, αλλά μάλλον εκφράζει πολλούς Περουβιανούς: «Οι ιθαγενείς αυτοί δεν είναι πολίτες πρώτης κατηγορίας». Δικαιολογώντας την αιματοχυσία μάλιστα ανέφερε κυνικότατα ότι «δεν πρόκειται να βάλουμε τα συμφέροντα αυτών των ιθαγενών πάνω από τα συμφέροντα των 28 εκατομμυρίων Περουβιανών». Εκεί όμως που πραγματικά τα έδωσε όλα ήταν όταν κατηγόρησε τους ιθαγενείς για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας με εξωτερική μάλιστα βοήθεια.
Επιπλέον και με τους αριθμούς των νεκρών και των εξαφανισμένων να ανεβαίνουν από ώρα σε ώρα, οι κυβερνητικές εφημερίδες μας πληροφορούν ότι 23 μέλη των Δυνάμεων Ασφαλείας έπεσαν στο καθήκον, παρουσιάζοντας τις κηδείες τους σαν να πρόκειται για εθνικούς ήρωες. Κάποια μέσα αναφέρουν ότι οι τακτικές των ιθαγενών μοιάζουν με αυτές του «Φωτεινού Μονοπατιού», ενώ κάποια άλλα δεν αναφέρουν παρά ελάχιστους νεκρούς ιθαγενείς. Μιλάμε για πλήρη διαστρέβλωση των πραγμάτων…

Πάντως οι κυβερνητικοί διαπίστωσαν και κάτι που καθόλου δεν τους άρεσε: πολλοί ντόπιοι λευκοί mestizos πήραν το μέρος των ιθαγενών, ενώ προγραμματίζεται γενικό συλλαλητήριο στις 11 του μήνα.

Οι δολοφονίες και οι εκτοπίσεις ιθαγενών στο Περού δεν σταματούν ποτέ. Αυτό που έκανε εντύπωση όμως στις επιχειρήσεις των τριών τελευταίων ημερών είναι η μαζικότητα των επιχειρήσεων: ο στρατός του Περού πολεμά λες και έχει να αντιμετωπίσει έναν κανονικό εχθρικό στρατό και όχι άοπλους ανθρώπους που σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες και διαμαρτύρονται με τρόπους ειρηνικούς.

Ο Πρόεδρος Γκαρσία συνεχίζει το γαϊτανάκι των «βασιλικότερων του βασιλέως» Προέδρων. Ιθαγενικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από το Σάββατο την παραίτηση του και την παραπομπή του σε ειδικό δικαστήριο για την σφαγή-γενοκτονία.
Στις περιοχές της Bagua και της Utcubamba έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με την ωμή βία θα ξεριζώσει δικαιώματα αιώνων, αλλά οι ιθαγενείς φαίνονται αποφασισμένοι να πληρώσουν το τίμημα με αίμα, δεν έχουν άλλωστε και τίποτα άλλο να προασπιστούν. Την Κυριακή το απόγευμα οι ιθαγενείς ashaninkas κατέλαβαν το αεροδρόμιο Τρομπετέρος στα βορειοανατολικά της χώρας ενώ κάπου αλλού πήραν υπό τον έλεγχό τους εδάφη που εκμεταλλευόταν η αργεντίνικη εταιρία Pluspetrol.

Και σήμερα το πρωί, ενώ συνεχίζουν να ανακαλύπτονται πτώματα, σίγουρα πολλοί στην κυβέρνηση σκέφτονται ότι εκείνα τα  διαβολικά προγράμματα αναγκαστικής στείρωσης των ιθαγενικών πληθυσμών έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί νωρίτερα και σε πιο ευρεία κλίμακα…

6 Σχόλια to “Στην στροφή του Διαβόλου!”

 1. Μάλλον δεν είναι πολύ άδικη η δήλωση Πισάνγκο ότι πρόκειται «για τη χειρότερη σφαγή του λαού μας τα τελευταία 20 χρόνια». Και παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Γκαρσία δεν φαίνεται διατεθειμένος να αλλάξει πορεία. Οπότε μάλλον πρέπει να αναμένουμε ότι το μακελειό θα συνεχιστεί.

 2. Ο Πισάνγκο έδωσε συνέντευξη στο Telesur το Σάββατο και πρόλαβε να καταδικάσει την σφαγή. Τώρα τον ψάχνουν μανιωδώς.
  Ο Γκαρσία είναι παλιός στα κόλπα. Και το ’85-’90 τα ίδια έκανε.
  Δεν ξέρω αν είναι η χειρότερη σφαγή αλλά ίσως οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι από όσους έχουν γίνει γνωστοί μέχρι τώρα.

 3. Χτες το βράδυ (10/6) ήρθε η πρώτη νίκη. Η κυβέρνηση έκανε πίσω και
  ανεστάλη ο Νόμος για «απροσδιόριστο» χρονικό διάστημα…Για να δούμε αν είναι κόλπο για να κερδίσουν χρόνο ή είναι πραγματικά στριμωγμένοι…

 4. Βαρβαρότητα. Ας επλίσουμε ότι σκάβει το λάκο του αυτός ο βρωμερός σοσιαλδημοκράτης.

 5. Ο Salomón Aguanash εκ των ηγετών των ιθαγενών έδωσε συνέντευξη στο Telesur στην οποία αναφέρει ότι 87 ιθαγενείς δεν έχουν επιστρέψει στις εστίες τους μετά τα επεισόδια, αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας κύκλωσαν με τρόπο δολοφονικό τους ιθαγενείς στην Curva del Diablo και λέει ότι «είχαν εντολή να σκοτώνουν» αφού βάραγαν στο ψαχνό.
  Επίσης αναρωτιέται πως είναι δυνατόν οι ιθαγενείς να έχουν σκοτώσει 24 άτομα των δυνάμεων ασφαλείας (όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) χωρίς να…έχουν όπλα…

  Ευτυχώς όμως για αυτή την σφαγή υπάρχει γενική κατακραυγή, δεν πνίγηκε η ιστορία. Το αντίθετο μάλιστα.

 6. […] κατηγορίες και τις αλλεπάλληλες γκάφες, είχαν γίνει τρομερές αγριότητες από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη…εναντίον των φυλών Awajum και Wampis. λόγω των οποίων ούτε τα […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: