Η δημοκρατία…δεν θα περάσει-Δεν αφήνει λεφτά! (Πραξικόπημα στην Ονδούρα V)

Ενώ το γαϊτανάκι συνεχίζεται με τον Πρόεδρο Zelaya να λέει ότι θα γυρίσει στην χώρα ίσως από σήμερα, ίσως μέχρι την Κυριακή, ίσως και…ποτέ έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι φανερό πια καθώς περνούν οι ημέρες, ότι το πραξικόπημα στην Ονδούρα δεν έχει να κάνει με τον έλεγχο μιας χώρας που οι επιχειρηματίες και η δεξιά ούτως ή άλλως και επί του έκπτωτου Zelaya ήλεγχαν, αλλά με την προσπάθεια ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή.
Το όνομα του Chavez εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ιστορία της μικρής ακροδεξιάς Ονδούρας
με την βοήθεια του απανταχού δεξιού Τύπου. Το διπλωματικό προσωπικό της Βενεζουέλας διατάχθηκε να εγκαταλείψει εντός 72 ωρών την χώρα, αλλά ο γραμματέας της πρεσβείας Ariel Vargas δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις εντολές μιας κυβέρνησης την οποία η χώρα του δεν αναγνωρίζει και ότι θα μείνει εκεί.
Μία καρικατούρα που είχε δημοσιευτεί τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος, όταν άλλα έλεγε ο Ομπάμα και άλλα οι επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου. Λέγαμε τότε ότι θα «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό» το να μην επέμβουν οι ΗΠΑ.Επιπλέον εμπλέκεται και το όνομα της νέας κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, του F.M.L.N. το οποίο άσχετα αν ακολουθήσει αριστερή ή κεντρώα πολιτική (μόλις ανέλαβε) θεωρείται «κομμουνιστικό» από τους αντιπάλους του, όχι μόνο λόγω των ιστορικών καταβολών και αγώνων του αλλά και από την στιγμή που καταδίκασε αμέσως το πραξικόπημα και προσέφερε ηθική και υλική συμπαράσταση στην νόμιμη κυβέρνηση. Σε αντίθεση με το F.M.L.N. η δεξιά αντιπολίτευση ARENA δεν καταδίκασε το πραξικόπημα – δεν αντιβαίνει άλλωστε τις αρχές της, όπως έδειξε και η 20ετής παραμονή της στην κυβέρνηση…

Όσο για την άλλη καμένη γη της Κεντρικής Αμερικής, την Γουατεμάλα και εκεί η κυβέρνηση αλλά και άλλοι παράγοντες (Ριγκομπέρτα Μεντσού) κατήγγειλαν ύποπτες κινήσεις.
Στην Νικαράγουα ο Daniel Ortega κατήγγειλε προσπάθειες πραξικοπήματος στην χώρα, στην οποία το πραξικόπημα στην Ονδούρα δίνει μια ευκαιρία στους Sandinistas να ξεχάσουν τα εσωτερικά «αγκάθια» και να ξαναθυμίσουν σε όλο τον κόσμο το παλιό μεγάλο μαχητικό κίνημα. Εδώ βέβαια έχει γίνει «αριστερός» ο Zelaya…δεν θα είχαν λόγο οι Sandinistas;

Και τίποτε από αυτά να μην συμβαίνει, όλοι κοιτούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά αυτά που συμβαίνουν στην Ονδούρα. Κάτι τέτοιο όμως ανεβάζει σταθερά την ένταση.

Σκεφτείτε πάντως ότι όλοι οι Λατινοαμερικάνοι που έχουν μισοτρελαθεί από τον ιστορικό ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, προσπάθησαν σε αυτή την μεγάλη κρίση να  δώσουν μια ευκαιρία στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Οι «δαιμονοποιημένοι» Ortega και Chávez δεν μίλησαν ευθέως για ανάμειξη του Λευκού Οίκου παρά μόνο μετά από είκοσι και πλέον ημέρες όταν φαινόταν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.Allan Mc Donald 20_07_2009 --- Το εθνικό μας νόμισμα είναι οι μπανάνες...

Τώρα όμως δεν είναι η φτωχή Νικαράγουα ή η μακρινή Κούβα στον ρόλο του «δαίμονα», αλλά μία μεγάλη οικονομία της Λατινικής Αμερικής (Βενεζουέλα), κάτι που δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα…
Η επίκληση του σοσιαλιστικού κινδύνου από τον οποίο οι καλοί και θρησκευόμενοι στρατιωτικοί μαζί με τους δεξιούς πολιτικούς θα σώσουν τους εξαθλιωμένους Ονδουρένιος επανέρχεται, όπως στο παρελθόν επανερχόταν σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στην Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ, όταν οι πολυεθνικές έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται έστω και πολύ ελάχιστα, ή κανέναν πολιτικό σχηματισμό να σηκώνει το κεφάλι.

Οι gorilleti κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους χάρη στην στάση των ΗΠΑ που πίσω από τις πρώτες αοριστολογίες παρείχαν αμέριστη συμπαράσταση για να υπενθυμίσουν ότι η «νέα διακυβέρνηση Ομπάμα» είναι δυναμική και αποφασισμένη να μην αφήσει ούτε…δολάριο να πέσει κάτω. Μπορεί ο νέος Πρόεδρος να είναι δημοκράτης, αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι ηλίθιες στις business τους με την Λατινική Αμερική: η δημοκρατία δεν φέρνει λεφτά…

Η ουσία είναι όμως αυτή που μετράει. Άλλωστε ακόμα και στην περίπτωση που η προεδρία των ΗΠΑ έρχεται σε αντίθεση με άλλους παράγοντες πίεσης και διαμόρφωσης της πολιτικής της Ουάσινγκτον στο ζήτημα του Πραξικοπήματος (που δεν φαίνεται και πολύ λογικό σαν σενάριο και κατά την γνώμη μου αδύνατο) ισχύει αυτό που ο Hugo Chavez χτες δήλωσε στο πρώτο πραγματικά ευθύ κατηγορώ του για τον ρόλο των βορειοαμερικάνων: «Αν ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν το ήξερε, του δίνεις το δικαίωμα της αμφιβολίας. Αυτό που δεν χωρά αμφιβολία είναι η βοήθεια των ΗΠΑ προς το πραξικόπημα στην Ονδούρα».

Εν τω μεταξύ, ο Juan Alberto Barahona  του  Bloque Popular και ηγέτης του Frente Nacional contra el golpe de Estado δήλωσε σε συνέντευξή του στον Unai Aranzadi του Rebelion ότι «η χώρα επέστρεψε στην προ 50ετίας κατάσταση των μπανανιών», αλλά όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι δείχνουν, η κατάσταση αυτή δεν σταμάτησε ποτέ. Ο Barahona δηλώνει πως για τις λαϊκές δυνάμεις η επιστροφή του νόμιμου Προέδρου είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ ενημερώνει πως στον βορρά της χώρας, στον οποίο τα μμε ελέγχονται πλήρως από τους πραξικοπηματίες, η καταπίεση και η καταστολή είναι ακόμα χειρότερη.
Γενικά πάντως όσα μέσα ενημέρωσης ήταν ενάντια στο πραξικόπημα, έχουν την…τιμή να φυλάσσονται (κλεισμένα πια) από δυνάμεις του στρατού. Όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις γίνονται προσπάθειες να φιμωθεί κάθε ελεύθερη φωνή.

Κάτι τέτοιο φαίνεται να έχει γίνει προς το παρόν...Μακάρι να διαψευστούμε πανηγυρικά και ο "δημοκράτης" Ομπάμα να αποδείξει ότι είναι τέτοιος... Οι φασίστες, είτε αυτοί κρύβονται πίσω από ένα πληκτρολόγιο ή ένα τηλέφωνο σε κάποιο γραφείο της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, είτε φορούν καπέλο στρατιωτικού ή κοστούμι πολιτικού στην κεντρική Αμερική έχουν το εξωπραγματικό θράσος να μιλούν για παρέμβαση στα εσωτερικά της Ονδούρας άρα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τον Chavez λόγω των –απόλυτα δικαιολογημένων όπως αποδεικνύει η εξέλιξη των πραγμάτων- δηλώσεων του τελευταίου όλες αυτές τις ημέρες, χωρίς φυσικά να θεωρούν παραβίαση του διεθνούς/ εσωτερικού δικαίου και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την στρατιωτική επέμβαση στην χώρα. Όταν οι ΗΠΑ και η ακροδεξιά επεμβαίνει στην κεντρική Αμερική άλλωστε, εδώ και δεκαετίες όλα επιτρέπονται…

O Παναμάς και η Κολομβία είναι οι κύριοι «σωλήνες» διοχέτευσης ιδεών, σκευωριών και του βρώμικου χρήματος εναντίον των «άπιστων» κυβερνήσεων του Τσάβες, του Μοράλες και του Κορέα. Τράπεζες, μμε, ινστιτούτα και επιχειρήσεις, αλλά και «ανθρωπιστικοί» οργανισμοί παίρνουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι.

Προς το παρόν τα αντιπολιτευόμενα μμε στην Βενεζουέλα και η δεξιά στο Ελ Σαλβαδόρ και αλλού ξερογλείφονται ξέροντας πολύ καλά ότι μια επιτυχημένη τελικά παραμονή του Micheletti στην εξουσία θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου». Και θα τον ανοίξει γιατί όπως αποδείχτηκε στην πρώτη μεγάλη λατινοαμερικάνικη κρίση επί Ομπάμα, άλλες οι επιδιώξεις του για την νέα σχέση με την Λατινική Αμερική και άλλες οι πράξεις του.

Και οι κυβερνήσεις, όπως και οι άνθρωποι δεν χαρακτηρίζονται από το σύνολο των προθέσεων τους, αλλά το σύνολο των πράξεών τους.

ΥΓ:Για εξελίξεις βλ. τα σχόλια και τον Λύκο της Στέππας

22 Σχόλια to “Η δημοκρατία…δεν θα περάσει-Δεν αφήνει λεφτά! (Πραξικόπημα στην Ονδούρα V)”

 1. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ισως, κατά ένα τρόπο είναι καλύτερα. Να ξεκαθαρίσουν κάποιες καταστάσεις, να υπάρξει εγρήγορση, να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι είμαι αισιόδοξη για τα μελλούμενα.

  Πάντως τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται από τις καλύτερες προθέσεις. Βλέπε Ομπάμα. Αν και νομίζω ότι άνθρωποι, κυβερνήσεις και ότι άλλο θες κρίνονται από τη σύνθεση των προθέσεων και των πράξεων.

 2. Κι εγώ θα ήθελα να κρίνονται -ιδίως αυτοί που συμπαθώ- από την σύνθεση προθέσεων και πράξεων αλλά η πραγματικότητα είναι πιο πεζή και βεβαίως πιο πικρή.

  Για τον Ομπάμα, τουλάχιστον όλοι όσοι ασχολούνται με διεθνή πολιτική για διάφορους λόγους (δουλειά-διαστροφή ή ό,τι άλλο) νομίζω ήξεραν ότι οι υποσχέσεις του δεν θα συμβάδιζαν με την πολιτική του. Και από τις περιβόητες πρώτες «100 ημέρες» του, έβλεπες άρθρα πχ. από τους New York Times να κριτικάρουν πολύ έντονα μάλιστα αυτή την «ασυνέπειά» του.

 3. H de facto κυβέρνηση απέρριψε πρόταση του ΥΠΕΞ της Carlos López Contreras, για επιστροφή του Zelaya στην χώρα και την δημιουργία επιτροπής εξέτασης της όλης υπόθεσης, συνοδευόμενης από αμνηστία για τους εμπλεκόμενους και από τις δύο πλευρές για τουλάχιστον 6 μήνες. Ο Zelaya φυσικά δεν θα είχε δικαίωμα να προχωρήσει στα όποια σχέδια του για διαδικασίες επανεκλογής. Προφανώς επρόκειτο για προσπάθεια των φασιστών να δείξουν ότι είναι συζητήσιμοι, μόνο που…δεν κατάφεραν ούτε καν να συμφωνήσουν σε αυτή.

  Οι διεργασίες αυτές ίσως να δείχνουν και την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι πραξικοπηματίες οι οποίοι δήλωσαν και επίσημα κάτι που όλοι γνώριζαν, ότι οι συνομιλίες της Κόστα Ρίκα απέτυχαν.
  Οι πραξικοπηματίες όμως έβαλαν αυτογκόλ αφού έδειξαν ότι είναι παντελώς αδιάλλακτοι ακόμα και μεταξύ τους!

  Ο Ζελάγια πάντως προσπαθεί να δημιουργήσει μεγάλη ιστορία: δεν εξηγείται αλλιώς η γνωστοποίηση του μέρους από το οποίο όπως δήλωσε θα προσπαθήσει να μπει σήμερα στην χώρα. Ο σενιόρ θέλει να «διασχίσει τα σύνορα» από την βορειοδυτική επαρχία της Νικαράγουα Εστελί και να μπει στην Ονδούρα….
  Σήμερα ξεκινά η 48ωρη γενική απεργία με χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν στην πρωτεύουσα ενώ και στον βορρά της χώρας στις περιοχές Cortés και Colón ήδη ο κόσμος έχει καταλάβει πολλά σημεία των οδικών δικτύων.

 4. Ως Mafalda διαβάζω τα πάντα ανάποδα… Ειδικά τους New York Times, έντυπο που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάποιας εκ των εξουσιών στις ΗΠΑ. Δεν διακρίνω καμία ασυνέπεια του Ομπάμα. Εξάλλου εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ με το Δημοκρατικό Κόμμα. Τι να περιμένω; Τίποτα. Ειδικά σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

  Το ότι οι Ευρωπαίοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν «κάτι» και του έκαναν τους γελωτοποιούς προσπαθώντας να «φάνε» και αυτοί ένα ξεροκόμματο και μόλις έφαγαν πόρτα άρχισαν να βγάζουν αφρούς, είναι μία άλλη ιστορία. Σιγά τους ηγέτες και στην Ευρώπη. Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Μπράουν κλπ…

  Συγνώμη Χουανίτο, επιμένω μαρξιστικά, όπερ καταγράφω τα γεγονότα και τα αναλύω μαρξιστικά, δηλαδή με τις αντιφάσεις τους ή τους συμβιβασμούς ή τα λάθη (ναι υπάρχουν και αυτά!), όπως θα έλεγε και ο μπαρμπαΓιάννης ο Κορδάτος. Είναι λοιπόν τελείως διαφορετικό να έχεις ως πρόθεση να πράξεις κάτι και να προσπαθείς να το επιτύχεις και ίσως να μην το κατορθώσεις ή να το επιτύχεις με διαφορετικό τρόπο ή να προβείς σε μυριάδες συμβιβασμούς και είναι εντελώς διαφορετικό να λες ότι εγώ δεν έχω πρόθεση να κάνω τίποτα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται ή θα κάνω μόνο αυτό το μικρό βηματάκι γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί.

  Οπως ο Σελάγια. Μέχρι στιγμής, οι κινήσεις και οι ενέργειές του συνάδουν με όσα δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να βέβαιος. Γι’αυτό καταγράφουμε τα γεγονότα και ακόμη και εν θερμώ που εμπεριέχει τον κίνδυνο να υποπέσουμε σε σφάλματα καταθέτουμε τη γνώμη μας και ανταλλάσουμε απόψεις.

  Υπό αυτή την έννοια λοιπόν τα σημεία του ορίζοντα, ανατολή δύση ειδικά, όπως βλέπουμε το χάρτη είναι διαφορετικά στην αμερικανική ήπειρο. Η Εστελί είναι όντως στο Βορρά αλλά ανατολικά. Οπως και οι πόλεις Ocotal και Somotillo, όπου και ο Μελ καλεί τον κόσμο εντός της Νικαράγουας.

  Εδώ θα είμαστε. Εύχομαι και ελπίζω να βγει κάτι καλό. Εστω να προσπαθεί να μπει και όπου βγάλει…

  Λες να το πράξει; Ελπίζω πως ναι.

 5. Νομίζω ότι το πιο ωραίο από όλα είναι ακριβώς αυτό, να εκφέρουμε γνώμη και άποψη την ώρα που γίνονται τα γεγονότα. Δεν αναζητά κανείς την δικαίωση ούτε είμαστε οι κάτοχοι της αλήθειας.
  Τουλάχιστον όμως δεν είμαστε μετάχριστόν προφήτες και «μάγκες» εκ του αποτελέσματος. Εξού πιστεύω και οι επισκεψιμότητες.

  Το προθέσεις-πράξεις δεν αναφέρεται στον Zelaya αλλά στον Οbama.
  Και στις ΗΠΑ προσπάθησαν να τον περάσουν ως «κάτι», το είχαν ανάγκη.

  Δεν έχω κατηγορήσει πουθενά τον Zelaya για ασυνέπεια λόγων-πράξεων και όντως θέλει να επιστρέψει.
  Απλά αναρωτιέμαι -εν μέσω της εξέλιξης των πραγμάτων- για το αν είναι σωστή ή όχι η τακτική του.
  Αν κατάφερνε να έμπαινε με μυστικό τρόπο στην πρωτεύουσα θα δημιουργούσε με την μία άλλα δεδομένα. Από τεχνικής πλευράς υπάρχουν πολλοί τρόποι για κάτι τέτοιο ειδικά από την στιγμή που φαίνεται (φαίνεται επαναλαμβάνω) ότι τα πράγματα στην χώρα δεν πολυελέγχονται και όλοι οι γείτονες είναι στο πλευρό του. Αυτό που έκανε με το/την Εστελί μου φαίνεται ριψοκίνδυνο και αφελές. Όπως και με την περιβόητη πτήση τις προάλλες…σαν να θέλει να μπει βασιλιάς πάνω στο άλογο.

  Για την ανάλυση των γεγονότων: η πολιτική είναι ούτως ή άλλως μια σειρά λαθών που διακόπτονται από κάποιες επιτυχίες. Και πάνω απ’ όλα απαιτεί συμβιβασμούς εκτός αν είσαι gorilleti.

  Tο Εστελί ανατολικά εννοείς από την πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα…Μ’ αρέσει το σκεπτικό σου.

  Νομίζω ότι δεν θα τα παρατήσει έτσι. Να του καεί το μουστάκι αν τα παρατήσει μετά από τόσο κόπο…

 6. Καταρχήν ουδεμία στιγμή θεώρησα ότι όσον αφορά στο δίπολο προθέσεις-πράξεις αναφερόσουν στο Σελάγια. Προσπάθησα να αποφύγω το ζήτημα Ομπάμα γιατί είναι ατέρμονο προς το παρόν. Θα ήθελα ολύ να υπάρξει συζήτηση όσον αφορά τον «εντός» των ΗΠΑ. Εχω ζήσει χρόνια στις ΗΠΑ και οι καθημερινές επαφές μου μου έχουν αφήσει να καταλάβω ότι ουδείς έτρεφε ή τρέφει ψευδαισθήσεις όσον αφορά τον Ομπάμα. Αλλού είναι το ζήτημα. Ομως είναι άλλης τάξης και άλλης στιγμής συζήτηση.

  Μία σκέψη: Τα δεδομένα μέχρι στιγμής μας δηλώνουν ότι οι προσπάθειες που έχει κάνει και ενδέχεται να κάνει για είσοδο στη χώρα έχουν τη νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας και του λαού ή μεγάλου μέρους του.

  Προφανώς δεν ελέγχει έστω και στο ελάχιστο κάποιο μικρό τμήμα της εξουσίας.

  Ισως είναι ριψοκίνδυνο και αφελές. Νομίζω όμως ότι ενδεχομένως παίχτηκε το σενάριο για παράνομη είσοδο -ίσως έγινε κιόλας- και δεν έβγαινε ή… τα αποτελέσματα ίσως ήταν πιο αμφιλεγόμενα.

  Δεν ξέρω κιόλας.

 7. Απλή λογική από τον Φιντέλ Κάστρο: Από πότε ένας πραξικοπηματίας (έχει το δικαίωμα να) διαπραγματεύεται με ένα πρόσωπο του οποίου έχει αφαιρέσει τα συνταγματικά δικαιώματα..?

 8. Ο Zelaya ξεκινά με καραβάνι από την περιοχή του Εστελί (ΒΔ Νικαράγουα-νοτιοανατολικά της Τεγκουσιγκάλπα) μαζί με πολύ κόσμο, επίσημους και ανεπίσημους για να μπει οδικώς στην χώρα.
  Υπολογίζει να ξεκινήσει το απόγευμα (βραδάκι εδώ) και ότι κόσμος θα τον περιμένει και από την άλλη πλευρά των συνόρων.
  Επίσης θεωρεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ανοίξουν πυρ εναντίον αυτών των ανθρώπων και δήλωσε ότι δεν θα κάτσει να δικαστεί από την δικαιοσύνη του Μισελέτι και ότι γυρνά «επιδιώκοντας τον διάλογο και την επιστροφή της ειρήνης στην χώρα»

 9. Περιττό να πω ότι έχει στηθεί ένα όργιο φημών που ποικίλλει
  -από την περίπτωση «εμφυλίου πολέμου» (ο Evo Morales δήλωσε ότι φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ίδιο και ο Oscar Arias από προχτές)
  -έως και ότι οι πραξικοπηματίες θα αφήσουν τον Zelaya να περάσει τα σύνορα.

  Χίλια άτομα έχουν κλείσει βασική οδική αρτηρία βορείως της πρωτεύουσας και δηλώνουν ότι «περιμένουμε την επιστροφή του Προέδρου μας». Πολλά σχολεία και άλλα ιδρύματα έκλεισαν χτες σε ένδειξη συμπαράστασης, ενώ σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα γενικής απεργίας με την χώρα σε πλήρη παράλυση.
  Ο εκ των ηγετών των λαϊκών κινητοποιήσεων Rafael Alegría γνωστοποίησε πως «αν δεν αφήσουν τον Zelaya να διασχίσει τα σύνορα, θα εγκατασταθεί εκεί για να βρει άλλους τρόπους εισόδου».

  Ο Daniel Molina, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Ασφαλείας της χώρας δήλωσε ότι «υπάρχει διαταγή για σύλληψη του Zelaya στην περίπτωση που διασχίσει τα σύνορα». Ο Στρατός είναι σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ σύμφωνα με την μεξικάνικη La Jornada οι συμμετέχοντες στην πορεία προς τα σύνορα λένε ότι είναι «δεκάδες χιλιάδες»…

  Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών δήλωσε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις επόμενες εκλογές σε περίπτωση που δεν επιτραπεί η επιστροφή Zelaya στην χώρα.

  Η αργεντίνικη Pagina 12 κάνει μια πρώτη αποτίμηση αυτών που στέκονται ξεκάθαρα δίπλα στους gorilleti:
  Εκτός από την επίσημη Κολομβία όπου βέβαια οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και μέρες, είναι η Lucía Pinochet κόρη του Χιλιανού δικτάτορα, ο Παναμέζος βουλευτής Juan Carlos Varela, ο ομόλογός του -και με μεγάλη επιρροή- από το Περού Jorge del Castillo, ο γνωστός μας από το πραξικόπημα του 2002 στην Βενεζουέλα Pedro Carmona. Και φυσικά οι Otto Reich και José María Aznar.

 10. Χουανίτο στο Radio Globo που έχει ανοικτά τα μικρόφωνα στον κόσμο και τους διαδηλωτές, αναφέρει για θύματα στις περιοχές κοντά στα σύνορα που έχουν κυριολεκτικά σφραγιστεί από το στρατό.

 11. Ναι…μάλιστα! Μπήκε και βγήκε…Τσακ μπαμ αντιός!
  Και δεν τελείωσε κανείς…
  Στο άσπρο του τζιπ!
  Νοιώθω βλάκας που δικαιώνομαι για όσα έλεγα γιατί μας προδίδει με τόση ακρίβεια που δεν την περίμενα!
  Δεν είχα καμία διάθεση για δικαιώσεις και λοιπές ηλιθιότητες…Ήθελα να κάνει το μπαμ – τι βλάκας!
  Συνεχίζω πάντως να ελπίζω ότι η βλακεία μου είναι κοντόφθαλμη και ότι κάτι θα γίνει που δεν έχω υπολογίσει

 12. Γιατί παιδί μου δεν κοιμόσουν;
  Μόλις είδα ότι μπήκε και βγήκε πήγα για ύπνο. Οσο για το δεν τελείωσε κανείς… τι εννοεί το ποιητή;

  Πέντε συνεντεύξεις πριν σηκώσει την αλυσίδα. Σηκώνει την αλυσίδα. Οι στρατιώτες υποχωρούν. Προχωρά ως την ταμπέλα. Bienvenidos a Honduras. Οι αναγκαίες φωτο, επιστροφή. Συνεντεύξεις.

  Αφήνοντας κατά μέρος το εικαστικό μέρος του επεισοδίου αυτού της telenovela, νομίζω ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε όλες τις παραμέτρους.
  ,
  Παρότι, εσύ, ο Λύκος εγώ και εσύ και όσοι ασχολούμαστε με το πραξικόπημα αυτό, επικεντρώνουμε πολύ σωστά στο τι γίνεται από κάτω, δηλαδή σε όλους αυτούς που ένα μήνα τα παίζουν όλα για όλα εντός της Ονδούρας, πρέπει να σημειώσουμε ότι η καταστολή είναι «ελαχιστότατη».

  Προσοχή όμως. Με βάση αυτά που ξέρουμε. Εικόνα δεν έχουμε.

  Εξι νεκροί και 2 εξαφανισμένοι, βάσει των τελευταίων στοιχείων απο τις επιτροπές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μάλλον πταίσμα. Ειδικά αναλογιζόμενοι το πρόσφατο παρελθόν των πραξικοπημάτων και των διώξεων και το Billy Joya. Η αντίσταση δυναμώνει συνεχώς. Βέβαια αν δεν γίνει κάτι θα ξεφουσκώσει…

  Οι putschίστας (μ’αρέσει αυτό) δείχνουν να μην θέλουν τη σύγκρουση. Με κανένα. Και κυρίως με τους κάτω. Ισως οι διαταγές που έχουν είναι τέτοιες.

  Ο Μελ έστω και με αυτό το βλακώδη τρόπο, προφανώς δεν θέλει τη σύγκρουση, έκανε μία κίνηση και ανέκτησε την πρωτοβουλία ως ένα βαθμό. Τουλάχιστον επίσπευσε κάποιες εξελίξεις. Αρνητικές ή θετικές.

  Πάντως να σημειώσω ότι όλοι μας είμαστε πολύ πιο «αυστηροί» και «απολυτοι» με το Μελ «γιατί δεν κάνει το βήμα», βήμα που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην σύγκρουση και ίσως και στον εμφύλιο με συνέπειες σε όλη την Κεντρική Αμερική.

  Πιο αυστηροί, πιο κατηγορηματικοί, πιο απόλυτοι σε σχέση με τις κρίσεις μας με άλλους, όπως με τον Ούγκο και ειδικά τον Εβο. Τον Εβο που ελέγχει σε «κάποιο» βαθμό «κάποια» τμήματα της εξουσίας, που έχει μία συνεκτική πολιτική δύναμη η οποία έχει την πλειοψηφία -απόλυτη στη Βουλή, απλή πλειοψηφία στη Γερουσία- που κέρδισε τις εκλογές καθαρή ατζέντα και το κυριότερο έχει πίσω του ένα κίνημα και μία λαϊκή βάση που τον στηρίζει απόλυτα και έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα ενότητας και συντονισμού. Τουλάχιστον στα κρίσιμα.

 13. Δεν ζητάμε την σύγκρουση, απεναντίας…Ζητάμε έξυπνη τακτική. Πιστεύω ότι αν έμπαινε στην χώρα με αμάξι και ανέβαινε προς την πρωτεύουσα έτσι στα κουφά, θα τα κατάφερνε.
  Και θα τον είχαν μέσα στα πόδια τους οι gorilleti. Για να μην το κάνει ίσως να φοβάται την δίωξη και όχι την αιματοχυσία γιατί ευτυχώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει μεγάλης κλίμακας καταστολή (μάλλον ως μέρος συγκεκριμένης τακτικής και όχι διάθεσης εκ μέρους τους)… Την μη κλιμάκωση εκ μέρους των gorilleti την στηρίζω στο γεγονός ότι τα μεγάλα μίντια στην Αμέρικα Λατίνα που στηρίζουν Zelaya έχουν σταματήσει να μιλούν για τέτοια πράγματα. Πιθανόν όμως και αυτό να είναι ψέμα και να πέφτει λεπίδι…

  Πιθανόν όμως ο Μελ για να κάνει δεύτερη φορά είσοδο μετά βαίων και κλάδων έχει επιλέξει την συγκεκριμένη στρατηγική να αναδείξει το ζήτημα και προφανώς να το κρατά στην επικαιρότητα με αυτό τον τρόπο.

  Η αλήθεια είναι ότι στα δυτικά μμε θα είχε ήδη ξεχαστεί οτιδήποτε αν δεν γινόταν οι δύο «είσοδοι».

  Είμαστε αυστηροί με τον Μελ, έχεις δίκιο…και πιθανότατα να μην του αξίζει. Όμως:
  -δεν είναι του «συναφιού» Τσαβομοράληδων (και στο μυαλό μας αυτό νομίζω επηρρεάζει πολλά)
  -και παίζει ρόλο και η αγωνία μας γιατί αν σταθεροποιηθούν οι gorilleti, ίσως αλλάξει ο αερας και αρχίσει πάλι να φυσά από τον βορρά από εκείνο το «μεγάλο λευκό σπίτι» στην ανατολική ακτή…

 14. Θεωρώ ότι εάν έμπαινε έστω και στα κουφά πάλι θα γινόταν της Καλλιόπης. Γενικά ακόμη και με αλεξίπτωτο εάν πέσει χαμός θα γίνει. (καλά σε αυτή την περίπτωση θα γινόταν εντελώς τσίρκουλο)

  Η σύγκρουση έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι αναπόφευκτη νομίζω. Ισως αυτό που παλεύει, ενδεχομένως λανθασμένα, να αποφύγει τη σύγκρουση και το μακελειό. Να εξαναγκάσει τμήμα της εξουσίας και για την ακρίβεια το στρατό, να κατεβάσει τα όπλα…

  Αυτό μπορεί να γίνει, εάν έχω καταλάβει, μόνο ενώπιον της κοινής γνώμης,με το λαό δίπλα. Αν θες είναι και το μεγάλο στοίχημα. Ισως είναι επηρρεασμένος από τις πρόσφατες εμπειρίες από Βενεζουέλα, Βολιβία (ουκ ολίγοι αναφέρουν ότι η τακτική των κάτω είναι ξαπετικοσούρα -αχ θυμήθηκα τα νιάτα μου- της εμπειρίας της Βολιβίας, βέβαια χρειάστηκαν χρόνια) ακόμη και του Εκουαδόρ, όταν εκλέχτηκε ο Κορέα και το Κοινοβούλιο, Ανώτατο Δικαστήριο κλπ ήταν κόντρα στη Συνταγματική Συνέλευση.

  Ναι όντως έχουμε αγωνία για να είναι θετικό το αποτέλεσμα. Αν και νομίζω ότι ήταν έχουν γίνει πολύ θετικά βήματα, άσχετα με την τελική έκβαση του εγχειρήματος Ονδούρα. Πριν ήταν μόνο ο Μελ, που θεωρείτο και γραφικός, με το PUD να τον στηρίζει με μηδαμινή δύναμη. Τώρα έγινε η έκρηξη.

  Εγώ πάντως το βοριαδάκι δεν το φοβάμαι… Εξάλλου, όπως και να έρθουν τα πράγματα ο μεγάλος χαμένος είναι το «μεγάλο λευκό σπίτι». Σου έχει περάσει ποτέ από το νου ότι ενδεχομένως είναι και άλλοι παίκτες αναμεμειγμένοι;

 15. η απατημένη έκανε δηλώσεις καταδικάζοντας το Σελάγια για τη κίνηση του. http://www.dailymotion.com/video/x9yo4g_clinton-zelayas-actions-reckless_news

 16. Ρε σεις με τη μπάλα τι γίνεται? Σφαχτήκανε λένε εδώ http://www.tvxs.gr/v17082 κι εν τω μεταξύ η εθνική Ονδoύρας κάνει πορείς στο κύπελλο κεντρικής και βορειας αμερικής… ελπίζω να μη το πάρουνε γιατί τότε το πραξικόπημα θα σταθεροποιηθεί σίγουρα… (μη ξεχνάμε ένας από τους λόγους που χουμε ακόμα Καραμολέγκο είναι ότι πήραμε το Γιούρο)

  Όσο για τη Χίλαρι, μου ρθε στο μυαλό μια παλιά ατάκα από Α.Μ.Α.Ν. (νομίζω) ‘τι Χίλαρι, μίλαρι, σκατίλαρι…’ 😀

 17. @Compasso
  Σταθερή και ανυποχώρητη μις Κλίντον. Συνεχίζει το ίδιο βιολί, με το ίδιο τροπάριο από την πρώτη ημέρα. Η αναφορά των ΗΠΑ ανάγκης διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών («parts») νομιμοποίησε πρακτικά τους πραξικοπηματίες.

  @MrsBishop
  Έχω διαβάσει για στήριξη από την δεξιά του Ελ Σαλβαδόρ και της Γουατεμάλας, για στήριξη από την πάμπλουτη ολιγαρχία στην Βενεζουέλα.
  Γενικώς, όπως είπε και σε μία αγόρευσή του στην Ισπανία ο εκεί πρέσβης της Βενεζουέλας δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι ολιγαρχίες θα τους στηρίξουν, αν δεν μπορέσουν πρακτικά, σίγουρα ηθικά (κάτι που έχουν κάνει κυρίως μέσω των μμε).

  Δεν γουστάρω βοριαδάκι…Ανεβάζει την ένταση (συνήθως σε ανεξέλεγκτο βαθμό) και μπορεί λόγω μέσων να καταστρέφει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δικαιώματα και εξελίξεις-αποτελέσματα χρόνων και μεγάλων αγώνων…

  @Y
  Χε, δεν ξέρω τι έκανε η Ονδούρα, αλλά σε αυτό το κύπελλο που λες, έγινε λέει χτες ο τελικός και πήγαν οι Μεξικάνοι και κέρδισαν τις ΗΠΑ (μέσα στις ΗΠΑ) με 0-5!!!
  Η μπάλα δυστυχώς παίζει τεράστιο ρόλο: το 2007 ανέβηκε το πρεστίζ του Τσάβες και της μπολιβαριανής Βενεζουέλας σε όλη την ήπειρο επειδή διοργάνωσαν καλά το Κόπα Αμέρικα!


 18. Από το Frente Nacional Contra el Golpe μετά τον αγώνα που έγινε στην Τεγκουσιγκάλπα έχει 2 νεκρούς και 6 τραυματίες από σφαίρες. Καταστολή.

  Ο φοβερός και τρομερός Enrique Ortiz πρώην υπουργός εξωτερικών των Γκοτιλέτι εκτός τους ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς που εκτόξευε συνεχώς προς τον Ομπάμα είχε προσβάλλει το Θαπατέρο αλλά και το Ελ Σαλβαδόρ ως χώρα ότι και καλά τους πετάς την μπάλα και αυτοί πάνε σε άλλο γήπεδο.Κάπως έτσι. Εξάλλου, το 1969 Ονδούρα και Ελ Σαλβαδόρ πήγανε σε πόλεμο εξαιτίας της μπάλας.

  @Juan
  Μία σκέψη είναι. Δεν μιλάω για τις ολιγαρχίες της Κεντρικής Αμερικής και ενδεχομένως και κάποιες της Νότιας, αλλά… άλλους μεγάλους παίκτες.

  Μου έκανε εντύπωση ότι ανάμεσα στα ονόματα της οικονομικής ολιγαρχίας της Ονδούρας που έπαιξαν αυτές τις ημέρες ξεφύτρωσαν και κινεζικά. Εχουν maquilas στα βιομηχανικά πάρκα με πολύ προνομιακούς, βλέπε αποικιακούς, όρους.

  Μπορεί να με έχει επηρρεάσει και το Μαύρο πρόβατο που συνεχώς ψάχνει το θέμα και έχει καταγράψει ότι τα κινεζικά ΜΜΕ δεν ανέφεραν ποτέ τίποτα για πραξικόπημα και ήταν τα μόνα που έπαιξαν τηλεοπτικά την ορκωμοσία των Γκοριλέτι. Τις τελεταίες ημέρες έχουν κάνει κάτι χλιαρές αναφορές περί «putsch».

 19. Que pellota! http://www.youtube.com/watch?v=ITntOLfAuEc&eurl=http%3A%2F%2Fvideo.google.com%2Fvideosearch%3Fhl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla%3Aen-US%3Aofficial%26hs%3DB81%26q%3DMexico%2B-%2BUSA%2BGold%2BCup%2Bfinal%26u&feature=player_embedded

  H Ονδούρα αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ στον ημιτελικό τελικά….

  Συγνώμη την έκανα λίγο γήπεδο την κουβέντα…

  Δηλαδή τι έπαιξε? μετράπηκε ο αγώνας σε διαδήλωση και βγήκανε οι μπάτσοι και ρίξαν στο ψαχνό?

 20. Δεν ξέρω να σου πω… Η είδηση, εάν είδες στο Frente, είναι λιτή. Λογικό καθώς είναι από twitter. Αστυνομική καταστολή, σφαίρες και ότι δεν πρόκειται μάλλον για τις συνήθεις χουλιγκανιές. Αυτά…

  Η αλήθεια είναι ότι δεν πολυασχολήθηκα. Ισως ο Χουανίτο να έχει βρει τίποτις να μας διαφωτίσει.

 21. Το ματς ήταν μεταξύ των ομάδων Μοτάγκουα και Ολίμπια και είναι λέει κλασσικό ντέρμπι, πάντα γίνονται επεισόδια. Πέρσι τον Μάρτιο σκοτώθηκε ένας οπαδός στο μεταξύ τους παιχνίδι. Από ότι κατάλαβα οι της Μοτάγκουα είναι εθνικιστές και τέτοια και αποκαλούν «κλεφτρόνια» τους οπαδούς της Ολίμπια.
  Όμως…οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι άνοιξαν πυρ οι…οπαδοί και ότι η αστυνομία έριξε δακρυγόνα μόνο. Μάλιστα λέγεται ότι ανάμεσα στους 15 τουλάχιστον τραυματίες έχει φάει πιστολιά και ένας μπάτσος…Η υπόθεση «εξετάζεται» με τα γνωστά μπινελίκια που συνοδεύουν τους «χούλιγκαν» ανά τον κόσμο.
  Αν σε μία χώρα που ο στρατός έχει κάνει πραξικόπημα πρόσφατα, σκάνε οι οπαδοί στο γήπεδο με όπλα και η αστυνομία ρίχνει απλώς…δακρυγόνα τότε ο Ονδουριανός Στρατός είναι πολύ μοντέρνος και ανοιχτόμυαλος…

  Σε μια άλλη εξέλιξη ο στρατός άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση μέσω των διαπραγματεύσεων με διαμεσολαβητή τον Αρίας, λέγοντας ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή, υπενθυμίζοντας πάντως ότι «η όποια λύση πρέπει να βασιστεί στο Σύνταγμα και τους νόμους».


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: