New Chaos Ordered! (Πραξικόπημα στην Ονδούρα VI)

Ενώ η ιστορία με τις βάσεις των ΗΠΑ στην Κολομβία αρχίζει σε συνδυασμό με το πραξικόπημα να γίνεται πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, φτάσαμε στην 30η ημέρα του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και το παρακράτος αρχίζει να εκφράζεται δυναμικά, ο στρατός να πέφτει σε όλο και μεγαλύτερες αντιφάσεις, ο Micheletti να γράφει ως νόμιμος Πρόεδρος στα δυτικά μίντια και η καταστολή να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο τρόπος που βασανίστηκε ο νεκρός πια Pedro Magdiel Muñoz Salvador έφερε στην μνήμη το Τάγμα 3-16, ένα από τα πλέον αιμοβόρα σώματα στρατού στην ιστορία του 20ου αιώναΤριακοστή ημέρα του πραξικοπήματος και ο τρόπος που βασανίστηκε πριν δολοφονηθεί ο Pedro Magdiel Muñoz έχει κάνει πολλούς να θυμηθούν το Τάγμα Θανάτου 3-16 της δεκαετίας του ’80. Βόμβα εξερράγη στο Συνδικάτο Stiby  (Sindicato de Bebidas y Alimentos) με τον Προεδρό του Carlos H. Reyes να καταγγέλλει ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο διαβόητος Billy Joya.

Ο συνδικαλιστής Israel Salinas γ.γ. της FUT (Federación Unitaria de Trabajadores) κατήγγειλε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στην επαρχία El Paraíso στα ανατολικά. Ο Salinas επίσης γνωστοποίησε ότι θα συνεχιστεί η κατάληψη δρόμων και δημοσίων κτιρίων. Στην συνέχιση του αγώνα μέχρι την επιστροφή του νόμιμου Προέδρου λένε ότι θα συνεχίσουν όλοι οι φορείς, ενώ νέα 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισαν τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας.

Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η λαϊκή επιμονή φαίνεται πως φέρνει πολύ μεγάλες δυσκολίες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με ανώνυμο τηλεφώνημα στο Radio Progresso ανθρώπου που ισχυρίστηκε ότι είναι στρατιωτικός, πολλά μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αντίθετα με τις εντολές περί καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και αυτή η δυσαρέσκεια όσο περνάνε οι ημέρες τόσο εντονότερη γίνεται με αποκορύφωμα το Σαββατοκύριακο που πέρασε.

Εν τω μεταξύ ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Romeo Vásquez Velásquez αποσαφήνισε με δηλώσεις του ότι «ο στρατός σε καμία περίπτωση δεν εξέφρασε την στήριξή του για την επιστροφή του Zelaya, ούτε την βοήθειά του προς τις διαπραγματεύσεις με την διαμεσολάβηση», προκειμένου να μην παρεξηγηθεί προχτεσινή δήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία έκανε αναφορά για «στήριξη» των διαπραγματεύσεων της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Κοσταρικανού Προέδρου Oscar Arias.  Συνεχίζονται οι αντιφάσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όλο και πιο έντονες.

Κάποιες άλλες πληροφορίες πάλι από το Radio Progresso ισχυρίστηκαν ότι τα αντάρτικα Frente Morazaní de Liberación Nacional και Movimiento Popular de Liberación Cinchoneros είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση…Χμμ…

Οι άνωθεν εντολές δεν επέτρεψαν μέχρι τώρα ένα λουτρό αίματος αν και τίποτα δεν αποκλείει τα γεγονότα να οδηγήσουν προς τα εκείΣτα σύνορα είναι πάρα πολλοί οι αποκλεισμένοι οπαδοί του νόμιμου Προέδρου και 300 περίπου από αυτούς μπαίνουν στο 4ο 24ωρο χωρίς τροφή και νερό. Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια για τον αριθμό τους και την κατάστασή τους, αλλά σίγουρα τα πράγματα μετά το Σάββατο έχουν επιδεινωθεί πάρα πολύ. Πληροφορίες από την Νικαράγουα κάνουν λόγο για 4-5 χιλιάδες ανθρώπους στα σύνορα, πυροβολισμούς να ακούγονται συχνά και στρατιωτικά ελικόπτερα να υπερίπτανται της περιοχής…

Σύμφωνα με τον Juan Almendares διευθυντή της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων CPTRT η πορεία προς τα σύνορα προς βοήθεια και υποστήριξη των εκεί αποκλεισμένων έχει μετατρέψει πρακτικά τον δρόμο Tegucigalpa-Arenales-Danli-Paraíso-Alauca σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενώ ειδικά το Paraiso έίναι μια «τεράστια φυλακή»…

Εν τω μεταξύ αρχίζει να ξεκαθαρίζει η ιστορία των δύο νεκρών στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των ομάδων Motagua και Olimpia για τον οποίο οι δικτάτορες μέχρι χτες προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι…οι οπαδοί πυροβολούσαν και η αστυνομία πέταγε απλώς…δακρυγόνα.  Σύμφωνα με οπαδούς και των δύο ομάδων η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά την αποχώρησή των φιλάθλων από το γήπεδο.

Ο Zelaya από την πόλη Ocotal στην Νικαράγουα δήλωσε ότι «συνεχίζουμε την προσπάθεια για ειρηνική αντίσταση του λαού» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει πληρώσει επαγγελματίες δολοφόνους «για να με βρουν και να με σκοτώσουν όπου και αν βρίσκομαι»… Ο έκπτωτος Πρόεδρος μάλιστα είπε ότι έχει στην διάθεσή του μια λίστα με ονόματα δέκα επιχειρηματιών που έχουν O Zelaya στην βόρεια Νικαράγουα. Λίγο πιο πάνω χιλιάδες οπαδοί της νόμιμης κυβέρνησής του για τους οποίους δεν ξέρουμε την κατάστασή τους.δώσει χρήματα για την δολοφονία του.Επιπλέον αφού δήλωσε ξεκάθαρα ότι «οι ΗΠΑ και η κυρία Χίλαρι» δεν βοηθούν στην καταδίκη του πραξικοπήματος και δεν έχουν κάνει τίποτα ενάντια στην καταπίεση εντός της Ονδούρας, ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Ουάσινγκτον, στο οποίο θα συναντούσε την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Εκτός της κυρίας Κλίντον η οποία από την πρώτη ημέρα στηρίζει με τα μπούνια τους gorilleti, θέση πήρε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Philip Crowley, ο οποίος δήλωσε πως «αν πήρε ένα μάθημα ο Zelaya από την όλη ιστορία αυτό είναι ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του Chavez»

Το σκιώδες κοινοβούλιο των φασιστών σκέφτεται να κάνει δεκτά δύο από τα σημεία της πρότασης Αρίας, τα οποία αφορούν
-την επίσπευση των εκλογών για τα τέλη Οκτωβρίου και
-την χορήγηση γενικής αμνηστίας για όλα τα πολιτικά εγκλήματα που έλαβαν χώρα μετά την 28η Ιουνίου. Δεν συζητά πάντως το ενδεχόμενο επιστροφής του Zelaya.

Ο δικτάτορας Roberto Micheletti πάντως βρίσκει χώρο να γράψει ως Πρόεδρος στα φασιστικά ανά τον κόσμο μίντια με την ιδιότητα του νόμιμου Προέδρου της χώρας. Σε άρθρο του Micheletti λοιπόν στην WSJ  ο Zelaya παρουσιάζεται σαν εξουσιομανής, διασπαθιστής του δημόσιου χρήματος, αντισυνταγματικός και καταπιεστικός. Το άρθρο ξεκινά με ένα γλύψιμο ολκής προς την Ουάσινγκτον («…ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ, η Ονδούρα…») και καταλήγει με παρακάλια να μην επιβάλλουν οι ΗΠΑ οικονομικές κυρώσεις στην χώρα.

Με το ζήτημα της επέκτασης των βάσεων των ΗΠΑ στην Κολομβία να παίρνει τεράστιες διαστάσεις, ένα άλλο άρθρο αναρωτιέται μήπως οι στρατιωτικές βάσεις στην Ονδούρα ήταν μία από τις αιτίες-κλειδιά του πραξικοπήματος…

Η ιστορία εκτός από κακόγουστη αρχίζει να μυρίζει και αίμα με τον λαό της Ονδούρας να αντιστέκεται σε βαθμό που μάλλον δεν είχαν υπολογίσει οι goriletti.
Και όπως φαίνεται θα υπάρξουν πολλά επεισόδια σε αυτό το σήριαλ τα οποία δεν αφορούν μόνο την…μικρή και πονεμένη Ονδούρα.


6 Σχόλια to “New Chaos Ordered! (Πραξικόπημα στην Ονδούρα VI)”

 1. Δεν έχω αρχίσει ακόμη τις μοβόρικες και πέρασα να πω μια καλημέρα.

  Χουανίτο, δεν θυμάμαι τίποτα πια, αλλά είμαι σίγουρη ότι κάπου, κάποια στιγμή είδα για τα αντάρτικα. Αν μπορεις θύμησέ μου την πηγή.

 2. Καλημέρα…
  Οι Κουβανοί του Prensa Latina τo γράφανε.
  Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η είδηση γιατί στην Prensa δεν γράφουν για λόγους εντυπωσιασμού.

 3. Ενα βήμα μπρος δύο πίσω. Τώρα βλέπω τι έγινε με την γυναίκα του Μελ. Υποτίθεται θα ξεκινούσε με καραβάνι προς τα σύνορα, θα την άφηναν. Τελικά είναι ακόμη εκεί.

  Βλέπεις να λήγει αυτό το πράγμα; Το μυαλό μου έχει γίνει πιλάφι και σιχαίνομαι το πιλάφι. Κάποιες φορές φαντάζομαι ότι θα’ρθει η στιγμή που θα λήξει κάπως. Οχι! Εμείς θα περιμένουμε ακόμη τις επόμενες κινήσεις γιατί δεν θα είμαστε σίγουροι…

 4. Περίμενα να τελειώσει αρκετά νωρίτερα αλλά παίζουν πολλοί παράγοντες που ευνοούν την αναβλητικότητα των πραγμάτων, δεδομένο που μόνο την Δεξιά και τις ολιγαρχίες της περιοχής εξυπηρετεί αφού κρατά όλη την περιοχή σε λογική αποσταθεροποίησης.
  Έχουμε βγάλει όλο το καλοκαίρι πάνω στο άσπρο καουμπόικο καπέλο του Μελ…

  Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε χάσει ένα σωρό πράματα, τα 200 χρόνια της Βολιβίας που βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας της και τις νέες σούπερ ντούπερ βορειοαμερικανικές βάσεις κάτω απ’ τα πόδια του Τσάβες (Κολομβία).

 5. Πάντως όλα συνδέονται ¨μαγικά¨. Χθες ο Τσάβες πάγωσε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία και ανακάλεσε πρέσβη και διπλωματική αποστολή.

  O Κορρέα τα έχει πάρει… Τελικά μάλλον μ’αρέσει αυτός ο τύπος. Νομίζω ο τρελάκιας ο Οττο, incakola, τον αποκαλεί το δικό μας Studmuffin.

  O Εβο με το γνωστό στωϊκό του ύφος του τα χώνει στον Αρίας και συνεχίζει… ο στρατός στη Βολιβία μοιράζει τις βιομετρικές συσκευές για τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Λινέρα ανοίγει ξανά το μέτωπο με τις ΗΠΑ δηλώνοντας ότι ο Γκόνι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση…

  Ωραία πράγματα! Θά’θελα να ήμουν εκεί. Πλέον το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να τα μουντζώσω εδώ και να περάσω πάλι τον Ατλαντικό, για πολύ καιρό όμως.

 6. Κατά την γνώμη μου αυτή η ιστορία με τις βάσεις δείχνει ξεκάθαρα και την παρούσα και μελλοντική στρατηγική στην Ονδούρα, ενώ εξηγεί και τα όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα…
  …για όσους πιθανόν να είχαν ακόμα αυταπάτες ή να μην είχαν διαβάσει τι έλεγε πίσω από τις γραμμές ο Ομπάμα πριν ακόμα αναλάβει για την Λατινική Αμερική.

  Μιας και τα πράγματα όντως είναι αλληλένδετα, αν υπάρχει τέτοια λαϊκή κινητοποίηση στην Ονδούρα, σκέψου τι έχει να γίνει πιο κάτω σε μία παρόμοια κατάσταση. Οι γκρίνκος και οι φίλοι τους δεν το είχαν υπολογίσει αυτό και μάλλον πίστευαν ότι θα ξεμπέρδευαν εύκολα.
  Αυτή είναι και η μεγάλη νίκη. Μέχρι τώρα…γιατί έρχονται κι άλλες!

  ΥΓ: Αν πας να μου φέρεις ένα άσπρο καουμπόικο καπέλο και ένα μαντήλι με την σημαία της Ονδούρας. Μικρόφωνο να κάνω δηλώσεις θα βρω από δω…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: