…Της εθνικής συμφιλίωσης

Επέστρεψε ο Μανού Ζελάγια όχι πρίγκιπας πάνω σε άσπρο άλογο αλλά πάντα μοδάτος, με λευκό πουκάμισο, μαύρο παντελόνι και εκείνο το γνωστό σομπρερίτο σήμα κατατεθέν του.
Επέστρεψε κρυφά, μπαίνοντας στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα.
Και αυτή τη φορά μπήκε στη χώρα, όχι όπως τον Ιούλιο που μας είχε στο τώρα μπαίνω, τώρα βγαίνω…

O "Πρόεδρος" Μισελέτι απευθύνει έκκληση στην Βραζιλια να παραδώσει τον Ζελάγια, ως ηγέτης μιας χούντας επιχειρηματιών (πολλοί εκ των οποίων φαίνονται πίσω του).Οι δικτάτορες gorilleti (εκ του gorilla και Michelleti) σε μία από τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειές τους απηύθυναν ένα εθνοσωτήριο διάγγελμα που θυμίζει δεκαετίες του ’50 και του ’60… Ο επικεφαλής της χούντας Roberto Micheletti συνεχίζει να προκαλεί θυμηδία (τίποτα δεν έχει αλλάξει…) καλώντας την Βραζιλία να «σεβαστεί το εκδιδόμενο ένταλμα σύλληψης» εναντίον του Zelaya. Και ενώ ο Zelaya είχε μπει στην πρεσβεία και ελικόπτερα του στρατού πέταγαν πάνω από το κτίριο οι «κυβερνητικοί» αρνούταν τα γεγονότα σε μια προφανή προσπάθειά τους να μην μαζευτούν χιλιάδες λαού έξω από αυτήν. «Κάθεται ήρεμα σε ένα ξενοδοχείο της Νικαράγουα» έλεγε ο «Πρόεδρος» Micheletti , με τον Zelaya λίγο αργότερα να αρχίζει τις δηλώσεις από την πρεσβεία της Βραζιλίας. Ο ναύαρχος Ramiro Archaga αρνούταν τις φήμες που οργίαζαν περί επιστροφής: «Είναι όλα ψέματα, δεν είναι εδώ».
Επέβαλαν και απαγόρευση κυκλοφορίας, έκλεισαν και τα αεροδρόμια αλλά νομίζω ότι τέτοια μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Από τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος είχε φανεί άλλωστε ότι η χώρα ήταν σκορποχώρι. Είκοσι χιλιάδες άτομα βρίσκονται γύρω ή μέσα στην πλούσια συνοικία (colonia) Παλμίρα, όπου βρίσκεται η βραζιλιάνικη πρεσβεία, ενώ αρκετός κόσμος από την επαρχία σχεδιάζει να πάει στην πρωτεύουσα σήμερα.

Ο Atilio A. Boron καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες εξηγεί στο Alai κάποιους από τους λόγους που πιστεύει ότι ήρθε η αρχή του τέλους για τους πραξικοπηματίες:

-1ον, οι  gorilleti και οι βορειοαμερικάνοι φίλοι τους υποτίμησαν την λαϊκή αντίδραση, που από την πρώτη στιγμή του πραξικοπήματος (28 Ιουνίου) φούντωνε μέρα με τη μέρα.

Όντως, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για ένα λαό που τον είχαν μάθει να σκύβει το κεφάλι. Αυτό ήταν και είναι και το ζουμί της όλης ιστορίας

-2ον οι gorilleti δεν άντεξαν την «διπλή απομόνωση» τόσο από το εξωτερικό (μόνο η Ουάσινγκτον και ελάχιστες χώρες στη γύρω περιοχή τους στήριξαν), όσο και από το εσωτερικό, καθώς η χούντα Στρατού-Επιχειρηματιών δεν βρήκε κανένα απολύτως έρισμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ενωμένη στάση των Λατινοαμερικανικών κρατών ενάντια στο πραξικόπημα (δεύτερη φορά στην ιστορία μετά το «σκιώδες πραξικόπημα» και τις σφαγές στην Βολιβία το φθινόπωρο του 2008) έβαλαν την θηλιά στο λαιμό των gorilleti και έστω και αργά έφεραν αποτέλεσμα.

-3ον οι δικτάτορες φάνηκαν λίγοι ακόμα και στα μάτια των πατρόνων τους, με τον καιρό να περνά και να καθιστά ολοένα και πιο φανερή την αδυναμία τους να δημιουργήσουν μια κοινωνική βάση για υποστήριξη.

-4ον ο Ομπάμα, σε πλήρη σύγχυση και σύγκρουση με το αντιδραστικό State Department της ανταγωνίστριάς του Χίλαρι Κλίντον έδειξε ότι τα θρυλούμενα περί «νέας σχέσης» με τους Λατινοαμερικάνους ήταν δημαγωγίες και υποσχέσεις της κακιάς ώρας. Τώρα πια δεν τον εμπιστεύεται κανείς και οι πραξικοπηματίες γίνονται ακόμα πιο αδύναμοι.

Οι όποιες ψευδαισθήσεις είχαν δημιουργηθεί στην περιοχή διαλύθηκαν μέσα στο πρώτο κιόλας εξάμηνο της Προεδρίας του. Επιπλέον έδειξε παντελώς αδύναμος να επιβληθεί της Χίλαρι: μέλη της χούντας τον απεκάλεσαν «νεγράκο» που πρέπει να «πάει στις φυτείες για ζαχαροκάλαμα» και ο Πρόεδρος έκανε ότι δεν ήξερε [1].

Η Χίλαρι Κλίντον, σαν βρεγμένη γάτα (για να μην πω τι μου έρχεται στο μυαλό…) ενημέρωσε –με τα γεγονότα να την έχουν προλάβει πια- ότι «η επιστροφή Zelaya είναι μια ευκαιρία για επίλυση της κρίσης». Απηύθυνε και έκκληση για ηρεμία…Ποια; Αυτή που προσπάθησε να δημιουργήσει το χάος, μιλά τώρα για ηρεμία!

Ο Marvin Ponce, μέλος του αριστερού Unificación Democrática και του Frente Nacional por la Resistencia που τόσες μάχες έδωσε όλο αυτό τον καιρό δήλωσε στην αργεντίνικη Pagina 12 ότι όλα είναι μέρος μιας συμφωνίας του Zelaya με τους χουντικούς, η οποία προβλέπει:
-επιστροφή του Zelaya
-χορήγηση αμνηστίας τους πραξικοπηματίες και
-σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Από στυλ καλά πάμε πάντως...Επιπλέον πάντα σύμφωνα με τον Ponce οι gorilleti άρχισαν να φαίνονται διαλλακτικοί αφού πέρα της απομόνωσης του καθεστώτος εντός και εκτός χώρας:
-είδαν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων να αποσύρει την στήριξή του προς αυτούς,

-ενώ ταυτόχρονα μέλη των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας
(Φιλελεύθερο και Εθνικό) άρχισαν να βλέπουν τις διαμεσολαβητικές προτάσεις του Προέδρου της Κόστα Ρίκα (θυμάστε; ) ως την μοναδική διέξοδο από την κρίση. O Zelaya πάντως λέει ότι όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανόμενης και της διαμεσολαβητικής πρότασης είναι υπό συζήτηση. 

Το Φιλελεύθερο Κόμμα, που ήταν στην νόμιμη κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Zelaya και μέρος του οποίου…υποστήριξε το πραξικόπημα εναντίον του, δηλώνει τώρα ότι βοήθησε στην επιστροφή του Προέδρου (του). Όλοι οι πολιτικοί παράγοντες δηλώνουν τώρα ότι περιμένουν από τους gorilleti να ξεκινήσουν διάλογο. Στην Τεγκουσιγκάλπα αναμένεται και ο José Miguel Insulza, του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA) προκειμένου να μεσολαβήσει, ώστε ο Zelaya να τα πει με τους πραξικοπηματίες «πρόσωπο με πρόσωπο»…Αν βέβαια οι δικτάτορες ανοίξουν τα αεροδρόμια.
Ο σενιόρ Zelaya δήλωσε πάντως στο Telesur ότι έχει έρθει σε επαφή με κάποιους από τους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας που είχαν στηρίξει το πραξικόπημα.

Ο Lorenzo Sánchez του αποφασιστικότατου όλο αυτό τον καιρό συνδικάτου των δασκάλων δήλωσε ότι ξεκινούν γενική απεργία επ’ αόριστον. Αναμένεται και άλλοι φορείς του Μετώπου να τους ακολουθήσουν.

Στο δια ταύτα η Βραζιλία επιτέλους βοήθησε (ο ίδιος ο Πρόεδρος Λούλα έδωσε το οκ για την επιστροφή στην πρεσβεία της) και ο Ζελάγια βρίσκεται μέσα στην πρεσβεία της από τα ξημερώματα: «Γύρισα για να οικοδομήσω την δημοκρατία» δήλωσε βαρύγδουπα. Κάτσε καλά οικοδόμε… Ένα νέο κίνημα έρχεται πιο δυναμικό από ποτέ, αυτό των λαϊκών κινητοποιήσεων που στήριξαν όχι τόσο αυτόν, αλλά κυρίως την ανάγκη της μικρής χώρας να μην ξανακοιτάξει ποτέ πίσω. Και αν είναι ο Zelaya αυτός στου οποίου το πρόσωπο βλέπουν το παρόν, ο χαμαιλέοντας με το σομπρερίτο θα πρέπει να πιάσει τον λαϊκό σφυγμό (δεν τα πάει και άσχημα μέχρι στιγμής αλλά αναλογιστείτε ποιους έχει αντιπάλους) και όχι να αγκυλωθεί από το κόμμα του, μέρος του οποίου τον πούλησε πακέτο μαζί με τον λαό της χώρας.

________________________________
[1] Να θυμίσω ότι οι Βορειοαμερικάνοι για ακόμα μικρότερης σημασίας ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν γύρναγαν τον κόσμο ανάποδα. Στον Παναμά το 1989 την είχαν πέσει με αφορμή την δολοφονία ενός (παρακρατικού) στρατιώτη τους και της…ενδελεχούς έρευνας κάποιας Βορειοαμερικανίδας υπηκόου. Οι…λεπτομέρειες μάλιστα στα περί έρευνας της συμπαθέστατης όπως φαίνεται Βορειοαμερικανίδος είχαν κάνει τον πουριτανό πατέρα Μπους –τότε Πρόεδρο, και τον πουριτανό Κόλιν Πάουελ  -τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου- να κοκκινίσουν… Τώρα όμως ήταν…δικοί τους αυτοί που έριχναν τις προσβολές.

23 Σχόλια to “…Της εθνικής συμφιλίωσης”

 1. Είναι αλήθεια λοιπόν! Κάτι είδα και στον Ρίζο πριν λίγο…

 2. Ναι, όπως είναι και αλήθεια ότι υπάρχουν ήδη συλλήψεις και τραυματισμοί έξω από την Πρεσβεία από πολύ νωρίς το πρωί εκεί (μεσημέρι εδώ).

 3. juanito, χιλιάδες αγνόησαν παντελώς την απαγόρευση της κυκλοφορίας και βγήκαν στους δρομους πανηγυρίζαν. Είναι όντως γεγονός ότι η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές και οι συγκρούσεις είναι σφοδρές. Περίπου 2000 ξεκίνησαν το πρωί και από το el Paraiso. Δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι και εντός της πρεσβείας. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, κανείς δεν έχει πάει στη δουλειά.

  Καθώς φαίνεται ο Μελ μπήκε από το Ελ Σαλβαδόρ. Στο Ελ Αματίγιο, κρύφτηκε στην καρότσα ενός φορτηγού και δεν τον βρήκαν. Με αυτό το φορτηγό έφτασε έως την πρεσβεία της Βραζιλίας. Η επιχείρηση προφανώς φέρνει το στίγμα του Μετώπου…

  Η στιγμή είναι κρίσιμη, καθώς αρχίζει η 64η Συνέλευση του ΟΗΕ και όλοι είνσι στη Νέα Υόρκη. Το θέμα θα κυριαρχήσει. Επίσης είναι αρκετός χρόνος μέχρι τις εκλογές. Μεγάλη συζήτηση και δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή από εδώ που είμαι…

 4. Ναι, τα αναφέρω περί 20 χιλιάδων και πλέον…Σήμερα σίγουρα θα είναι περισσότεροι καθώς τα κόλπα έχουν ξεκινήσει από τις 5-5μιση τοπική ώρα το πρωί.
  Τώρα έχει περικυκλωθεί η πρεσβεία από κόσμο και βέβαια τις δυνάμεις ασφαλείας και είμαστε σε αναμονή…
  Μακάρι να κυριαρχήσει το θέμα όπως λες στον ΟΗΕ…

  Από τότε λέγαμε πόσο εύκολο θα είναι να εμφανιστεί άξαφνα μέσα στα πόδια των gorilleti…Επιτέλους εμφανίστηκε.

  ΥΓ: Συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις και άσε τον sobrerito να κάνει τα δικά του…

 5. Συνεχίζονται τα επεισόδια (μεσημέρι τοπική ώρα βραδάκι νωρίς εδώ) και το Telesur ανέφερε -τονίζοντας ότι δεν το έχει διασταυρώσει ακόμα- πως υπάρχουν δύο νεκροί διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας.
  Υπάρχει πλήρης κινητοποίηση των δυνάμεων των gorilletioi οι οποίοι έχουν κόψει το ρεύμα στην πρωτεύουσα και η
  πρεσβεία δουλεύει με γεννήτρια…

 6. Πρωί Τετάρτης (10 και κάτι ψιλά…):
  Ο κακός χαμός.
  Υπάρχουν πληροφορίες για τρεις νεκρούς (αναμεσά τους ένα 8χρονο) ενώ χτες οι μπάτσοι και οι στρατιώτες έριχναν ότι έβρισκαν μπροστά τους. Πάνω από 70 οι συλλήψεις ήταν γνωστές χτες νωρίς το βράδυ πάνω από 300 σήμερα…
  Έχει κυκλωθεί η Πρεσβεία από Στρατό και Αστυνομία, 313 άτομα (Pagina 12) βρίσκονται συνολικά μέσα, χωρίς επικοινωνία (εκτός κινητών) και νερό, ενώ υπήρξαν φήμες για επίθεση και κατάληψή της από το Στρατό, πράγμα το οποίο οι χουντικοί διαψεύσανε. Ο Λούλα από την Νέα Υόρκη και την Συνέλευση του ΟΗΕ, δήλωσε ότι «περιμένουμε ότι δεν θα επιτεθούν» ενώ απειλεί με έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  Ένα βορειοαμερικάνικο όχημα πέρασε χτες το βράδυ τον κλοιό με σκοπό να βγάλει όσους από τους zelayistas ήθελαν από την Πρεσβεία, αλλά τελικά δεν έφυγε κανείς.

  Οι gorilleti έχουν βάλει δυο τεράστιες συσκευές για να υποκλέπτουν τις συνομιλίες, ο Ζελάγια καταγγέλλει σχέδιο δολοφονίας του που θα φανεί ως δολοφονία αυτοκτονία, και ο Micheletti σε συνέντευξή του στο Reuters δηλώνει κυνικά ότι «θα μπορούσε να ζήσει 10 χρόνια εκεί μέσα». Μέσω όμως του εκπροσώπου τους Κάρλος Λόπες οι χουντικοί δήλωσαν -για πρώτη φορά- ότι είναι έτοιμοι για διάλογο με τον Ζελάγια με την προϋπόθεση να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί γενικές εκλογές στις 29 Νοέμβρη.

  (Πάλι θα αναφερθώ στον Παναμά-αλλά η ιστορία θυμίζει Νοριέγκα στην πρεσβεία του Βατικανού κλεισμένο, με τους Βορειοαμερικάνους απέξω…Χριστούγεννα ’89. Τον έβγαλαν έξω παίζοντας εκκωφαντικά και συνέχεια heavy metal!!! Τώρα οι χουντικοί παίζουν τον εθνικό ύμνο!)

  Εδώ μπορείτε να δείτε για το μποϊκοτάζ εναντίον της περιβόητης Chiquita
  (έμαθα να βάζω και λινκ στα κομμεντ – είχαμε και στο χωριό μου!)

  Σύμφωνα με τους Κουβανούς του ecaminos οι gorilleti τράβηξαν τα καλώδια και δεν ακούγονται τα Radio Globo, Canal 36 Cholusat Sur και ο κόσμος δεν μαθαίνει τίποτα, παρά μόνο από τα μμε της χούντας…Αυτά!

 7. Δυστυχώς έχουμε και χειρότερα. Μαζεύουν κόσμο και τους πάνε στο στάδιο του μπέίζμπολ στο Ολυμπιακό χωριό. Είναι προφανής ο θαυμασμός των στραταίων και του Ρομέο Βάσκες στον Πινοτσέτ.
  (σημείωση: εκ παραδρομής στο σχόλιο σου επάνω έγραψες ότι ο Μελ καταγγέλλει σχέδιο δολοφονίας που θα φανεί δολοφονία εννοώντας προφανώς αυτοκτονία).

  Ερώτηξις: Στην Ελλάδα παίζει τίποτα; Θα γίνουν κάποιες διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις;

 8. Ναι αυτοκτονία…
  Δεν έχω τίποτα υπόψη μου για κινητοποιήσεις εδώ τι να σου πω, με δυσκολία προλαβαίνω να μπω για να δω εξελίξεις.
  Αυτό που λες για το γήπεδο αναφέρθηκε από τον Andrés Pavón της Derechos Humanos de Honduras (CODEH), και φυσικά και ο ίδιος στις δηλώσεις του ανέφερε τον Πινοσέτ. Προσδιορίζει τον αριθμό των κρατούμενων στο στάδιο σε εκατοντάδες, αλλά δεν αναφέρει ακριβή αριθμό…
  Οι μπάτσοι και ο στρατός έχουν αρχίσει έρευνες σε έναν τεράστιο κύκλο γύρω από την πρεσβεία και μπαίνουν στα σπίτια συλλαμβάνοντας όποιον θεωρούν ύποπτο!

 9. Ήταν που ήταν δύσκολο να μαθαίνονται πράγματα, από ότι φαίνεται οι συσκευές των gorilleti εκτός από την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων φάινεται ότι χαλάνε και τα σήματα των κινητών αυτών που είναι μέσα στην πρεσβεία.
  Εν τω μεταξύ χτες οι δυνάμεις των gorilleti κύκλωσαν το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στην πρωτεύουσα, προς το οποίο έκαναν πορεία υποστηρικτές της νόμιμης κυβέρνησης. Όταν έφτασαν κοντά, δεν τους φέρθηκαν…και με το γάντι…

  O Evo Morales ζήτησε την έκδοση Ψηφίσματος από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εναντίον του πραξικοπήματος, ενώ οι Λατινοαμερικάνοι ηγέτες στήριξαν (όσοι μίλησαν χτές) και αναμένεται να στηρίξουν (όσοι μιλήσουν σήμερα) την επιστροφή του Ζελάγια στην εξουσία και την αποπομπή των gorilleti. Εξαίρεση η Κολομβία και το Περού, δεν τους είδα πουθενά.

  Ο Ομπάμα βάζει τέλος στο New World Order του Μπους όπως μας πληροφορούν μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δεν είπε τίποτα για την μικρή Ονδούρα.
  Ο Μπαν Κι Μπουν θα στείλει λέει επιτροπή για βοήθεια ενόψει των εκλογών,κλπ.,κλπ,κλπ…

 10. «Ο Ομπάμα βάζει τέλος στο New World Order του Μπους όπως μας πληροφορούν μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δεν είπε τίποτα για την μικρή Ονδούρα.»

  Δε γαμιέται κι αυτός ν’ ασπρίσει…

 11. @Α8lios
  Παρεκτρέπεσαι και δεν σου αξίζει…
  (Θα ήταν ευχάριστη έκπληξη βέβαια να αναφερθεί στην Ονδούρα εδώ που τα λέμε… Υποτίθεται όμως ότι όλοι μιλούν για αυτό στην Συνέλευση. Και ο «μεγάλος» τίποτα…)

  Απόγευμα εδώ-πρωί εκεί…να και κάποια από τα τελευταία νέα.
  Λοιπόν ίσως να έχετε δει ότι όταν σταμάτησε για πολλές ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας έγινε της μουρλής σε βενζινάδικα και μαγαζιά τροφίμων.
  Κάποια από τα μεγάλα οικονομικά φύλλα μας λένε για τους βανδαλισμούς και τις λεηλασίες τραπεζών και σούπερ μάρκετ με αυτό το σιχαμένο ελιτίστικο στυλ της «μάζας που τα έκανε λίμπα»… (Ας μην παρεκτραπώ και εγω κι ας μου αξίζει).
  Εν τω μεταξύ υπάρχουν φόβοι ότι σύντομα θα υπάρξουν ελλείψεις σε πολύ βασικά τρόφιμα και το πρόβλημα θα είναι τεράστιο –σκεφτείτε ότι η πρωτεύουσα έχει ένα εκατομμύριο πληθυσμό.
  Σε κάποια σημεία της πόλης, κυρίως στις πιο φτωχές συνοικίες, υποστηρικτές του Zelaya έχουν στήσει οδοφράγματα, όπως και σε διάφορες επαρχιακές οδούς. Περιττό να αναφέρω ότι η χώρα κα κυρίως η πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα στρατοκρατείται απ’ άκρη σ’ άκρη…. Σε άλλα μέρη στην επαρχία τους δρόμους έχουν κλείσει υποστηρικτές της νόμιμης κυβέρνησης με τρακτέρ και φορτηγάκια – σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα λαϊκά μπλόκα βρίσκονται αντικριστά με τα στρατιωτικά…
  Γενικώς επικρατεί χάος με τελείως συγκεχυμένες πληροφορίες. Αν και η επίσημη δήλωση των δικτατόρων περί «συνομιλιών με τον Ζελάγια» είχε στόχο την διεθνή κοινότητα (και ενόψει των εργασιών του ΟΗΕ) ο Ζελάγια ήταν ο μόνος απάντησε τελικά λέγοντας ότι «πρέπει να διεξαχθούν εκλογές με ισότιμους όρους για όλους»…

  Η ALBA το πρωί και επίσημα ζήτησε από τους gorilleti να άρουν την πολιορκία της πρεσβείας.
  Ξεκάθαρη ήταν η Ένωση Λατινοαμερικανικών Κρατών Unasur: Άμεση επιστροφή του Ζελάγια στην εξουσία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  Ο Λούλα από την Νέα Υόρκη επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αυτό που από την Τρίτη έλεγε, ότι θα συναντηθεί με τον Ομπάμα για το ζήτημα της Ονδούρας.
  Οι ΗΠΑ προβαίνουν σε δηλώσεις περί αυτοσυγκράτησης, ψυχραιμίας και…βλέπουμε. Και ο Μπαν Κι Μουν μίλησε για «ειρηνικές συνομιλίες» και για το διπλωματικό άσυλο της Πρεσβείας και την πρόθεση του ΟΗΕ να βοηθήσει. Στην διενέργεια των επερχόμενων εκλογών όμως, όχι στην παράδοση της εξουσίας από τους gorilleti.

 12. Bravisimo Juanito. Ελαβα υπ’οψιν μου το γεγονός ότι γράφαμε τα ίδια και δεν συνεχίζω.

  Χθες στα UN έγινε ο κακός χαμός. Ο σενιόρ Tσάβες στη συνάντησή του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης έριξε ένα χωσίδι στον Ομπάμα, ότι άλλα λέει και άλλα κάνει. Κυρίως για τις βάσεις και την δραστηριότητα του 4ου στόλου. Με το γάντι όμως… Να δούμε τι θα πει σήμερα.

  Δυστυχώς ασχολούμαστε με το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Ονδούρας γιατί η πληροφόρηση από εκεί είναι nada. Ο Raj αναφέρει ότι ο Romeo Vasquez ήταν στην πρεσβεία….

  O Rafael Alegria επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 4 νεκροί, ενώ ο Μελ σε δηλώσεις του στο Radio Globo ανέβασε τους νεκρούς σε 10: «υπάρχουν πληροφορίες ότι οι νεκροί στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις είναι περισσότεροι από 10».

 13. A! Από αυτά που είδα ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι δεν πρόκειται να στείλουν τελικά επιτροπές για τη διεξαγωγή των εκλογών καθώς υπό αυτές τις συνθήκες «δεν θα είναι αξιόπιστες».

 14. […] Υστερόγραφο: καθότι είμαστε σε διακοπές (το ξανάπα αυτό;) για ενημέρωση στα ελληνικά σπεύσατε chez Χουανίτο. […]

 15. (Πρωί Παρασκευής…στα γρήγορα)

  Σε 150.000 υπολογίζει το Argenpress τον κόσμο που βρέθηκε χτες στους δρόμους της Τεγκουσιγκάλπα εναντίον των gorilleti οι οποίοι έχουν βρει τον μπελά τους: στις λαϊκές συνοικίες οι κάτοικοι έχουν δημιουργήσει σημεία αδιαπέραστα, ενώ η καταστολή αγρίεψε με τους πιο…τυχερούς να συγκεντρώνονται σε κάτι εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής και να βασανίζονται. Λίγο να ψάξετε θα βρείτε εύκολα στο νετ φωτογραφίες με κόσμο χτυπημένο πολύ άσχημα, από χοντρές βουρδουλιές και εκτεταμένα καψίματα με τσιγάρα.
  Στα περί καταστολής η Pagina 12 μας πληροφορεί ότι εμπλέκεται και το καλόπαιδο από το Περού, ο αντιδραστικός Πρόεδρος Άλαν Γκαρσία που στέλνει χημικά και άλλα καλούδια στους φασίστες.

  Ο Andres_Pavon της CODEH έκανε λόγο για «ολοκληρωτικό φασισμό» και η Bertha Cáceres Flores, εκ των ηγετών των ιθαγενών επιβεβαίωσε ότι κάθε μέρα όλο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο κίνημα της αντίστασης απέναντι στην δικτατορία. Πριν από αυτά ο Zelaya έκανε λόγο για «ομάδες θανάτου» που έχουν δημιουργηθεί από τους φασίστες και για τις οποίες ο υπόλοιπος κόσμος εκτός Ονδούρας δεν γνωρίζει τίποτα. Σύμφωνα πάλι με τον Zelaya στην πρεσβεια βρίσκονται περί τα 100 άτομα.

  Αν λέει κάτι (και εν προκειμένω περί μίας σύνθεσης με ανάλογα παλιά γεγονότα σε Βενεζουέλα, Βολιβία και Εκουαδόρ για τον Σιμόν Μπολίβαρ), ενα από τα πλέον δημοφιλή συνθήματα χτες ήταν το ¡“Somos Morazanistas hasta la muerte”! Είμαστε Μοραθανίστας μέχρι θανάτου, το οποίο αναφέρεται στον José Francisco Morazán, που στην κεντρική Αμερική και ειδικά στην Ονδούρα, θεωρείται ο Σιμόν Μπολίβαρ της περιοχής. Κι άλλα τρελά συμβαίνουν και μακάρι να ήμασταν εκεί: ένας 82χρονος παπούλης βγήκε σε ένα ραδιόφωνο και μίλησε για «μέχρι θανάτου αγώνα» εναντίον των gorilleti.

  Ricardo Arturo Salgado στο Alai, λέει ότι οι gorilleti έριξαν στην Πρεσβεία ένα χημικό που προκαλεί…διάρροια στους παρεβρισκόμενους! Αμέ!
  Επιπλέον αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κάνει εκτεταμένες επιχειρήσεις-σκούπα (είναι και αλλού της μόδας σενιόρ…) σε διάφορες γειτονιές μαζεύοντας κόσμο και κοσμάκη.

  Εν τω μεταξύ –και ελπίζοντας να μην τον έχει πιάσει διάρροια- ο Zelaya δήλωσε χτες το απόβραδο ότι έχει ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με τους gorilleti…Τι συνέβη: μετά από πρωτοβουλία βουλευτών από πολλά κόμματα και συνάντηση με τον Roberto Micheletti, ο τελευταίος (προφανέστατα στριμωγμένος πια από τις λαϊκές κινητοποιήσεις) δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει διάλογο με τον Zelaya επί των προτάσεων του Arias (του Κοσταρικανού Προέδρου – οι μετριοπαθείς μεσολαβητικές προτάσεις του οποίου βγάζουν λάδι τους δικτάτορες).

  Επιπλέον θα γυρίσουν λέει οι πρέσβεις των λατινοαμερικανικών και ευρωπαϊκών χωρών στην χώρα για «να προωθήσουν τον διάλογο».

 16. Άντε ρε που γίνονται όλα αυτά…
  Και δεν τα έχουν προβάλλει τα δυτικά ΜΜΕ; Είναι δυνατόν;
  Πώς δηλαδή στην εξέγερση στο Ιράν ήταν κινηματικά και τώρα γιοκ.
  Μου φαίνεται μας δουλεύεις Juan 😀

  Φοβερές αντοχές πάντως αυτοί οι (πώς λέγονται οι κάτοικοι της Ονδούρας? Ονδουριανοί?).
  Πραγματικά, με τέτοια αποφασιστικότητα από το λαό, δε τους βλέπω για πολύ τους χουνταίους…

 17. @A8lios
  Τα δυτικά μμε ας κοιτάξουν τη Μελωδία της Ευτυχίας που θα παίξει πάλι ο Ομπάμ(ι)ας και οι φίλοι του στη G-20 και ας αναπαράγουν τις φτηνές μουσικές τους.

  Για την στάση του κόσμου -προτιμώ το δικό τους Ονδουρένιος– αυτή είναι η μεγάλη νίκη του λαού εκεί πέρα. Το λέμε από την πρώτη στιγμή και μακάρι αυτό που θα προκύψει μετά την κρίση, να είναι αναλόγως ριζοσπαστικό με αυτό που έχουν δείξει αυτούς τους 3 μήνες. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την χώρα αυτή –και κυρίως για τους κυρίους που νομίζανε ότι δεν θα άνοιγε ρουθούνι. Φοβερές αντοχές λοιπόν και όχι φοβερές ανοχές!
  Ο Μανώλης ο Ζελάγιας μπορεί να μην είναι ότι πιο αξιόπιστο, αλλά στο πρόσωπό του είδαν μια συνταγματική σταθερότητα που για χώρες όπως η Ονδούρα δεν είναι αυτονόητη και δεδομένη, αλλά και μια νέα δυναμική για να φύγουν από το κατάμαυρο ακροδεξιό πολιτικό παρελθόν.
  Ευελπιστώ-ουν-ούμε ότι το Μέτωπο Αντίστασης που κάνει τεράστιο αγώνα στην πρωτεύουσα και στην επαρχία θα παίξει και πολιτικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

  Σε κάποιες εξελίξεις τώρα, ο Zelaya έκανε μια δήλωση που αν είναι αλήθεια οι χουντικοί δεν έχουν και πολύ μέλλον. Είπε ότι την Τετάρτη τον επισκέφθηκε μέλος των gorilleti και του πρότεινε «πραξικόπημα πάνω στο πραξικόπημα» ώστε «να εκδιωχθεί ο Micheletti και να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο» (όχι τον Zelaya)! O Zelaya λέει ότι αρνήθηκε κατηγορηματικά στην λογική της επαναφοράς της εκλεγμένης από το λαό κυβέρνησης.
  Αν κοιτάξουμε τις τελευταίες ώρες συνολικά (ουσιαστικά από Τετάρτη βράδυ και μετά) οι gorilleti φαίνονται να ζορίζονται πολύ. Όλα δείχνουν ότι πάμε για συνομιλίες αφού ακόμα και βουλευτές που υποστήριζαν τον Micheletti φαίνεται να έχουν κουραστεί από την όλη κατάσταση. Το θέμα είναι από ποια βάση εκκίνησης θα ξεκινήσουν (όταν και αν και όπως φαίνεται) οι διαφαινόμενες συνομιλίες.

  Και επίσημα εξακριβώθηκε μέσω βίντεο η ιστορία περί βοήθειας των φασιστών από το Περού αφού πολλά…εργαλεία των μπάτσων έγραφαν πάνω «Περουβιανή Αστυνομία»…Αυτά είναι!
  Σε μια άλλη εξέλιξη είχαμε και μια αντιδιαδήλωση, των οπαδών της χούντας (ω ναι!), οι οποίοι είχαν και εμπνευσμένα συνθήματα του στυλ «Ονδούρα, Ονδούρα» και “Soldado, amigo, el pueblo está contigo!” (Φίλε στρατιώτη, ο λαός είναι μαζί σου) στον ρυθμό του “El pueblo, unido, jamás será vencido!” Χα, χα!
  Πέρα από αυτές τις γραφικότητες πάντως ο κόσμος έχει κουραστεί: σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του Canal 10 το 94% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι καλώς δεν έγινε επίθεση στην πρεσβεία της Βραζιλίας. Και δεν νομίζω ότι είναι και το 94% εναντίον των gorilleti…(με νοείτε!)

  Τα νέα πάντως βγαίνουν με το σταγονόμετρο ρε γαμώτο. Και πάλι όλοι είναι σε στάση αναμονής: μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Τότε αρχίζουν τα κόλπα εκατέρωθεν.

 18. Δευτέρα πρωί…28/9

  Λοιπόν,
  Με έχει κουράσει αυτή η μανία τους στην Ονδούρα να τα κάνουν όλα Σαββατοκύριακα… Επίσης αυτό το μπρος-πίσω των εμπλεκομένων δεν είναι ελιγμοί, αλλά κυρίως αποφάσεις της κακιάς ώρας με σκοπό τον τορπιλισμό οποιασδήποτε συννενόησης…Κάθε βδομάδα φτάνουμε σε μία λύση που «θα» αρχίσει να υλοποιείται και άξαφνα καταρρέουν τα πάντα σε χρόνο μηδέν με μία κίνηση των gorilleti.

  Οι φασίστες κάνουν άλλη μία κωλοτούμπα από τις τόσες που έχουν κάνει, σκληραίνοντας την στάση τους σε όλα τα μέτωπα και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η περιβόητη «διεθνής στήριξη προς τον έκπτωτο Πρόεδρο Ζελάγια», δεν είναι ούτε τόσο… «διεθνής» ούτε τόσο… «στήριξη»…

  Οι φασίστες
  1)παρέδωσαν τελεσίγραφο για παράδοση του Ζελάγια ή χορήγηση ασύλου από την κυβέρνηση της Βραζιλίας. Αλλιώς υπονοούν ότι θα επιτεθούν στην Πρεσβεία. Ο Λούλα βέβαια μυδιάζει και πουλάει και μούρη: «δεν θα ανεχτούμε τελεσίγραφο από μία κυβέρνηση πραξικοπηματιών»… Για να καταλάβετε γιατί διαστροφές μιλάμε πάντως οι gorilleti κατηγορούν την Πρεσβεία ως «εστία εξέγερσης» από την οποία γίνεται προσπάθεια «επανάστασης» του Zelaya εναντίον της –θεωρούμενης από τους ίδιους ως νόμιμης- κυβέρνησης του Roberto Micheletti..!

  2)καταργούν τις συνταγματικές ελευθερίες για διάστημα 45 ημερών. Όχι ότι υπήρχαν συνταγματικές ελευθερίες τους 3 τελευταίους μήνες…Επιπλέον τα μμε που ήταν ενάντια στο πραξικόπημα, δηλαδή το Radio Globo και το κανάλι Cholusat Sur ήδη είχαν σιωπήσει…
  Υποτίθεται ότι με το διάταγμα απαγορεύονται και οι διαδηλώσεις. Γιατί τόσο καιρό…επιτρέπονταν? Το Frente Nacional de Resistencia χτες ανακοίνωσε τον θάνατο μίας νεαρής εξαιτίας των χημικών που έπεσαν στις διαδηλώσεις.

  3)Αρνήθηκαν χτες το πρωί την είσοδο αντιπροσωπείας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS) οι οποίοι θα βοηθούσαν στην έναρξη διαλόγου στην οποία είχαν αρχίσει να καταλήγουν οι δύο πλευρές, όπως είχε φανεί την Παρασκευή. Ο πρέσβης της Ονδούρας στην Ουάσινγκτον, πιστός στον Ζελάγια την χαρακτήρισε «πράξη βαρβαρότητας».

  4)Επιπλέον οι χουντικοί το παίζουν ιστορία σε όσες χώρες διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Ονδούρα, λες και είναι η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ισπανία και η Βενεζουέλα που έχουν ανάγκη την Ονδούρα και όχι το αντίστροφο. Είναι πολύ αστείες οι ανακοινώσεις που με ύφος χιλίων καρδιναλίων βγαίνουν από το υπουργείο Εξωτερικών τους, οι τύποι νομίζουν ότι είναι πολύ σημαντικοί.

  5) Ο χουντοπρόεδρος Micheletti μάλιστα το παίζει μεγάλη καρδιά, λέγοντας χτες ότι θα αρθεί το ένταλμα σύλληψης προς τον Ζελάγια, αν αποδεχτεί τις 18 κατηγορίες που εκκρεμούν (για την ακρίβεια έχουν στήσει με το χουντικό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας) οι gorilleti…Τι μας λες ρε μεγάλε..?

 19. Εύγε νεαρέ!

 20. @Λύκε
  gracias, αλλά πάνω απ’ όλα εύγε στη…διεθνή κοινότητα

  Τρίτη πρωί…29/9

  Οι gorilleti προσπαθούν να δείξουν ότι συζητάνε με την διεθνή κοινότητα τις όποιες λύσεις συνεχίζοντας την καταστολή με πολλά φιλαράκια τους στο εξωτερικό να κάνουν τα στραβά μάτια και να τους δίνουν και ένα χεράκι βοηθείας.

  Οι gorilleti χτες επέδραμαν με στρατό στα αντιχουντικά μέσα ενημέρωσης και τα έκλεισαν-κατέστρεψαν. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στο Radio Globo δεν άφησαν τίποτα όρθιο.
  Εν τω μεταξύ, ο José Alfredo Saavedra πρόεδρος του Κογκρέσου, ζήτησε ως επικεφαλής ομάδας βουλευτών από τον «πρόεδρο» της χώρας Michelleti να άρει το διάταγμα κατάργησης των συνταγματικών ελευθεριών. Λίγο μετά, ο Michelleti μάλιστα ζήτησε από τον λαό «συγχώρεση» για τα σκληρά μέτρα τα οποία είπε ότι θα αποσύρει, ενώ δήλωσε ότι θα ξανανοίξει όλα τα μέσα μέχρι το τέλος της βδομάδας. (Α, ρε δημοκράτη!)
  Επιπλέον η πορεία που θα ξεκίναγε από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο –συνήθη τόπο συγκέντρωσης των αντιφασιστών- δεν διεξήχθη καθώς οι gorilleti έζωσαν την περιοχή με άντρες και ελικόπτερα. Ο εκ των ηγετών του Μετώπου Juan Barahona δήλωσε ότι θα αλλάξει η στρατηγική του Μετώπου, με διαφορετικές μικρές πορείες σε διαφορετικές περιοχές αντί τεράστιων διαδηλώσεων. Juan, μην τους τα λέτε, να τους τα κάνετε…
  Ο Ζελάγια μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη μέσω κινητού κάνοντας λόγω για περισσότερους από 100 νεκρούς στους 3 μήνες του πραξικοπήματος.
  Οι gorilleti που την Κυριακή απέλασαν αξιωματούχους του OAS, τώρα θα τους δεχτούν, στις 7 Οκτωβρίου σε μία προφανή προσπάθειά τους να δείξουν ότι δεν είναι αδιάλλακτοι.Από πίσω όμως προσπαθούν να προωθήσουν και προεκλογική εκστρατεία στην οποία θέλουν να λένε ότι όλα βαίνουν καλώς..! Έχοντας μάλιστα την στήριξη ΗΠΑ, Καναδά, Περού, Κόστα Ρίκας και από Μπαχάμες (πιείτε ρε κανά μοχίτο που μου στηρίζετε και gorilleti), οι gorilleti είδαν και μία θετική εξέλιξη στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS): με την αποχή και την κωλυσιεργία των άνωθεν κρατών το Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού δεν μπόρεσε να εκδόσει μια κοινή ανακοίνωση-απόφαση για την στάση του στον εκλεγμένο από τις επόμενες εκλογές (29/11) Πρόεδρο, στην περίπτωση που αυτές διεξαχθούν υπό τις παρούσες περιστάσεις…

 21. Oi kapitalistikes sxeseis eksaplonontai.

  Alla o imperialismos den mporei na proxorisei.
  Oxi xoris tin stirixi oxi mono ntopion «kalotheliton»astikon -kompadorikon taxeon alla kai megalis meridas tou -oti mporei na simainei- euriteron laikon stromaton

  Periergi -kai ara- endiatherousa epoxi !

 22. @Tesrt
  Φυσικά και έχουν στήριξη μερίδας του λαού, αλλά όχι την πειθήνια τεράστια πλειοψηφία που περίμεναν να έχουν όπως δεκάδες φορές στο παρελθόν. Τώρα μιλάμε πια για «ποσοστό του λαού» που τους υποστηρίζει, το οποίο όχι μόνο δεν είναι τεράστιο, αλλά δεν αποτελεί καν την πλειοψηφία…

  Τετάρτη (30/9)
  Οι επιχειρηματίες θα καθορίσουν τα πάντα, με τον Ζελάγια να ευελπιστεί να γυρίσει στην εξουσία μετά από την στήριξη που του υποσχέθηκαν ισχυροί επιχειρηματίες της χώρας. Του είπαν μάλιστα, πως αν χρειαστεί θα συνδράμουν και ξένες δυνάμεις (καλό, ε;) προκειμένου να γυρίσει στην εξουσία!

  Οι goriletti τα έχουν βρει σκούρα από πολλούς βουλευτές που υποτίθεται ότι τους στηρίζουν, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ιδιαίτερα από χτες μετά την επιβολή του διατάγματος κατάργησης των συνταγματικών ελευθεριών. Πολλοί εκ των βουλευτών μάλιστα είπαν ότι θα προσβάλλουν το διάταγμα προκειμένου να το ακυρώσουν, (δικαίωμα που έχει το Κογκρέσο) ακόμα και στην περίπτωση που ο Micheletti διαφωνεί… Ενδεικτικό των δυσκολιών είναι το κάλεσμα που απηύθυνε ο υπεύθυνος για την «άψογη» εκτέλεση του πραξικοπήματος στρατηγός Romeo Vasquez, δηλώνοντας ότι «όλοι οι τομείς της κοινωνίας πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να βρουν μια λύση»…Μπα;
  Ο Πρόεδρος της Κόστα Ρίκα Oscar Arias, μιλώντας σε ένα φόρουμ στο Μαϊάμι είπε ότι ο Roberto Micheletti δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα σε οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Δεν περιμέναμε από τον επίδοξο διαμεσολαβητή Oscar Arias να μας το πει, απλά η δήλωσή του έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε την «ουδετερότητα» που μέχρι στιγμής έχει επιδείξει και την προτίμηση που του δείχνει και η μις Κλίντον.

  Την ίδια στιγμή με το διάταγμα να παραμένει σε ισχύ και την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα να βαριανασαίνει κάτω από τις στρατιωτικές μπότες, ο στρατός ζήτησε χτες από τους καταληψίες του Εθνικού Αγροτικού Ινστιτούτου, το οποίο ελέγχουν από την πρώτη ημέρα του Πραξικοπήματος, να απομακρυνθούν αλλιώς θα επιληφθεί της κατάστασης. Και σήμερα πολύς κόσμος αναμένεται να βγει στους δρόμους.

  Σε μια άλλη εξέλιξη μακριά από τα πάρε-δώσε της Ονδούρας η γνωστή Eva ξαναχτύπησε: σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα οι Βορειοαμερικάνοι προσπαθούσαν και κατάφεραν να δημιουργήσουν παραστρατιωτικές ομάδες στην Βενεζουέλα εναντίον βέβαια της κυβέρνησης.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: