Σημαδεμένη τράπουλα

Ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών Roberto Micheletti άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκατάστασης του νόμιμου Προέδρου Μανουέλ Ζελάγια που συνεχίζει να κοιμάται στην Πρεσβεία της Βραζιλίας κάτω από τις αφίσες με τις παραλίες της Κόπα Καμπάνα…
Ο κόσμος όμως δικαιολογημένα φοβάται, ότι με μια πιθανή συμφωνία σε συνομιλίες που όσο περνά ο καιρός τόσο πλησιάζουν, η τράπουλα θα είναι και πάλι σημαδεμένη και αυτός –όπως συνήθως- εκτός παιχνιδιού.

Χθες οι goriletti δήλωσαν ότι οι ελευθερίες του συνέρχεσθαι, του συναιτερίζεσθαι και οι ελευθερίες του Τύπου αποκαθίστανται…με το μέτρο βέβαια, καθώς το Canal 36 και το Radio Globo παραμένουν φιμωμένα. Μέτρο δεν φαίνεται να έχει όμως η καταστολή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατος του δασκάλου Contreras το Σάββατο είχε την μορφή εκτέλεσης…Όπως άλλωστε διαβεβαίωνε βορειοαμερικανό δημοσιογράφο ο επιθεωρητής Rivera της αστυνομίας της Τεγκουσιγκάλπα «είμαστε άψογοι επαγγελματίες», θέλοντας βέβαια να τονίσει ότι όλα είναι υπό έλεγχο… Πάντως η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας (CODEH) αναφέρει ότι 22 από 46 βαριά τραυματίες που εξετάστηκαν από αυτήν,  έχουν πυροβοληθεί. Μιλάμε για τέτοιο «επαγγελματισμό».

Σήμερα αίρεται και τυπικά η καταστολή των ελευθεριών. Με το...μέτρο βέβαια...Οι «συνομιλίες» που έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες σύμφωνα με τον Μισελέτι «πρέπει να αφήσουν κάθε σενάριο ανοιχτό και να εξεταστεί κάθε λύση, εάν πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές με διαφάνεια». O Micheletti πάντως υπενθύμισε ότι η αποκατάσταση του Ζελάγια είναι θέμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί έτσι εύκολα «ένας κύριος» που αντιμετωπίζει τέτοια «νομικά προβλήματα».

Έτσι όλα δείχνουν ότι ανεξαρτήτως επιστροφής ή όχι του Zelaya αλλά και ανεξαρτήτως των όρων που αυτή θα γίνει, τα δύο μεγάλα κόμματα Εθνικό και Φιλελεύθερο θα πάνε στις εκλογές προσπαθώντας να πείσουν όλον αυτό τον κόσμο που εδώ και 100 ημέρες άλλαξε την μοίρα του μέσα από τις κινητοποιήσεις του ότι όλα θα είναι ήρεμα και…ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Από ότι φαίνεται όμως οι λαϊκές κινητοποιήσεις δεν θα σταματήσουν εδώ. O κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να πάει στις κάλπες στις 29 Νοεμβρίου για άλλη μία εκλογική φάρσα μέσω μιας συμφωνίας ανάμεσα στον Zelaya και τους πραξικοπηματίες, η οποία, βασισμένη στην διαμεσολαβητική προσπάθεια του Κοσταρικανού Προέδρου Όσκαρ Αρίας, θα βγάζει λάδι τους χουντικούς και θα αφήνει την οικονομική ελίτ της χώρας να κρατάει τα γκέμια και τον…βούρδουλα μαζί.
Το Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης (Frente Resistencia Nacional) δηλώνει ότι η αντίσταση και οι κινητοποιήσεις στους δρόμους θα συνεχιστούν, ενώ σύμφωνα με τον δικηγόρο Marvín Ponce, μέλος της αριστερής
Unificación Democrática, το Μέτωπο είναι «σταθερά ενωμένο» παρά τις Κασσάνδρες που προεξοφλούν διάλυση ή διάσπασή του λόγω της πολυσυλλεκτικότητας των 100 χιλιάδων και πλέον μελών του.

Στους φόβους όλων αυτών που νοιώθουν το στημένο παιχνίδι να ξαναπαίζεται, εντάσσεται φυσικά και το Plan Facussé, ένα σχέδιο που υπεβλήθη από ομάδα επιχειρηματιών υπό τον πανίσχυρο πρόεδρο των βιομηχάνων της χώρας Adolfo Facussé (τυχαίο το μικρό του όνομα …)  το οποίο, βασισμένο στην κεντρική ιδέα των διαμεσολαβητικών όρων του Oscar Arias, προβλέπει:
-την επιστροφή Ζελάγια μέχρι τις εκλογές, με τον όρο όμως ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου…

-την δημιουργία θέσης ισότιμου Γερουσιαστή για τον Roberto Micheletti (μετά μας λένε μην κοιτάμε πίσω…εμένα δεν μου…θυμίζει κανέναν Pinochet αυτό!) και
-την διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Νοέμβρη με παρουσία πολυεθνικής δύναμης η οποία θα εγγυάται την «ηρεμία» στην χώρα και την ομαλή διεξαγωγή τους και η οποία θα αποτελείται από πολυεθνική δύναμη από κράτη όπως…ο Καναδάς, ο Παναμάς και η Κολομβία, κράτη δηλαδή τα οποία στήριξαν έμμεσα έστω τους gorilleti!

"Ζητάμε την επιστροφή του Προέδρου Ζελάγια"... Και οι επιχειρηματίες πια, αλλά υπό όρους!Ο κόσμος απορρίπτει φυσικά αυτά τα διαμεσολαβητικά τερατουργήματα από τους επιχειρηματίες που μόλις είδαν ότι οι Ονδουρένιος δεν θα κάτσουν πειθήνιοι στις αλλαγές που προώθησαν (βλ. πραξικόπημα) ανασυντάσσονται και το παίζουν διαμεσολαβητές.
Ο λαός ζητά την συμμετοχή του σε μία νέα συζήτηση που μέσω μιας Συνέλευσης θα αλλάξει το Σύνταγμα και θα προωθήσει νέες συνταγματικές ελευθερίες προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εκδημοκρατισμού της χώρας, επί της ουσίας δυνατότητα συμμετοχής του στα κοινά.

Όπως όμως φαίνεται από τα σχέδια των επιχειρηματιών και είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Hugo Chavez «η μικρή ελίτ που πάντα κυβερνούσε την Ονδούρα φοβάται την δημοκρατία».

Ο Ponce δήλωσε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις εντός του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης σε όλη την χώρα για την στάση που αυτό θα στηρίξει στις όποιες συνομιλίες διεξαχθούν. Ο κόσμος  φοβάται και αντιδρά γιατί ξέρει πολύ καλά  το σενάριο της…συμφιλίωσης της πατρίδας, το οποίο δεν θα αποκλίνει ούτε κατά μία λέξη από τα παλαιότερα: μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα που με την συναίνεση της οικονομικής ολιγαρχίας, της Ουάσινγκτον και των Ενόπλων Δυνάμεων θα ξαναβάλουν την ταινία να παίξει από την αρχή… Με τους ίδιους πρωταγωνιστές-θύτες και τους ίδιους θεατές-θύματα.


ΥΓ: Για τσεκάρετε…
NOS TIENEN MIEDO PORQUE NO TENEMOS MIEDO

7 Σχόλια to “Σημαδεμένη τράπουλα”

 1. Αν κρίνουμε από το τι λέει ο τοίχος, μάλλον η παρτίδα δεν έχει κριθεί ακόμα.

 2. Μezcla. Αυτή είναι η κατάσταση. Η έκβαση δε άδηλη. Μέχρι στιγμής η αντίσταση τους έχει χαλάσει τα σχέδια. Ολα τα σχέδια από την αρχή.
  Ο αγώνας των Ονδουρένιων ειναι που έχει προκαλέσει αυτή τη mezcla.

  Από την άλλη πλευρά έχεις ένα μαζικό κίνημα μόλις 100 ημερών. Θραύσματά του έβλεπες πριν το πραξικόπημα, θραύσματα τα οποία κυρίως αφορούσαν το δημοψήφισμα. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να διαλυθούν μετά την επιστροφή Σελάγια. Ενδεχομένως.

  Το ερώτημα για μένα είναι ένα από τη στιγμή που επέστρεψε ο Μελ: τι θα κάνουν στις εκλογές;

  Πριν την επιστροφή Μελ, είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Μάλιστα ο Αμ, υποψήφιος του UD, ο Κάρλος Ρέγιες και άλλοι είχαν αποσύρει τις υποψηφιότητές τους. Τώρα τι γίνεται; Φαντάζομαι θα εξαρτηθεί από την έκβαση των συνομιλιών και την συμφωνία που θα επιτευχθεί.

  Από την άλλη οι εκλογές της 29ης Νοέμβερη πλησιάζουν και οι Γκοριλέτι με τις παλινδρομήσεις ενδεχομένως ροκανίσουν με τέτοιο τρόπο τον χρόνο ώστε το αναπόφευκτο, δηλαδή η αποατάσταση του Μελ, να έρθει λίγο πριν ή καλύτερα μετά τη διεξαγωγή των εκλογών (σχέδιο Facussé-Velásquez) ώστε να υπάρξει η αναγκαία διεθνής αναγνώριση του αποτελέσματος.

  Το προφανές είναι ότι οι εκλογές θα είναι ένα φιάσκο, ακόμη και με τα στάνταρ μίας χούντας. Αλλά δεδομένης της mezcla εάν δεν συμμετάσχουν τι θα γίνει; Ή εάν συμμετάσχουν με ποιούς όρους θα είναι;

  Ουφ! Ζαλίστηκα ήδη και είχα στο νου μου και άλλους παραμέτρους.

 3. Προφανώς δεν έχει κριθεί η παρτίδα: δεν υπολόγιζαν ότι θα υπάρξει τέτοια αντίδραση και όντως έχουν περιπλακεί πολύ τα πράγματα εξαιτίας αυτής.

  Δεν πιστεύω -αν και θα το ήθελα- ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας προερχόμενος απευθείας από το Μέτωπο.

  Άρα μάλλον το καλύτερο θα ήταν να προκύψει μια ισχυροποιημένη UD από το κίνημα αυτό (αν στα 100.000 μέλη υπάρχουν ψηφοφόροι των άλλων δύο και κυρίως του Partido Liberal του Zelaya). Στην λογική βέβαια ότι η UD δεν θα απέχει.

  Από την άλλη όμως αν διεξαχθούν έστω και με τις ελάχιστες εγγυήσεις (εκεί είναι και το ζήτημα) οι εκλογές και κατέβουν φρέσκιες δυνάμεις θα ψηφίσει πολύς κόσμος που δεν ασχολούταν μέχρι τώρα. Και προφανώς αυτό δεν θέλουν και προσπαθούν να τις μετατρέψουν σε φιάσκο…
  Εμείς από τόσο μακριά δεν έχουμε παρά να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να περιμένουμε.

 4. Διάβαζα στην Adrienne για τους πωλητές του δρόμου τους μικροπωλητές της αντίστασης Συγκινήθηκα… θυμήθηκα και την ταινία Machuca. συγκινήθηκα διπλά.

 5. Ωραιότατο.
  Από κάτι τέτοια -ανάξια λόγου για πολλούς στην αρχή- πράγματα αναπτύσσονται πολύ μεγαλύτερες συλλογικότητες και ξεκινούν πράγματα σπουδαιότερα

 6. Να σημειώσουμε την (εξαιρετικά επικίνδυνη) εξέλιξη πως εκτός όλων των άλλων εισάγονται και παραστρατιωτικοί από την Κολομβία. . .


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: