Να πεις ότι δεν το ξέραμε…

Ένα επίσημο έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έκανε θρύψαλα τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Κολομβίας Alvaro Uribe και των βορειομερικάνων ιθυνόντων για τις νέες βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα. Οι ισχυρισμοί που είχαν διατυπωθεί από τους αξιωματούχους των δύο χωρών περί χρησιμοποίησης των βάσεων μόνο για καταστολή του αντάρτικου και καταπολέμηση του ναρκεμπορίου, δεν είχαν πείσει κανένα. Η υποψία όλων έγινε βεβαιότητα. Με βορειοαμερικάνικη βούλα μάλιστα.

Τόσο από τεχνικής άποψης να εξετάσει κανείς το ζήτημα όσο και από τη χρονική στιγμή της στρατηγικής κίνησης της υπογραφής της Συμφωνίας οι βάσεις αποτελούν το μακρύ χέρι της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Το έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε και έχει ανακατώσει άπαντες αναφέρει χαρακτηριστικά για τη βάση του Παλανκέρο ότι δίνει την ευκαιρία στις ΗΠΑ «να διεξάγουν επιχειρήσεις πλήρους κλίμακας σε όλη την Νότια Αμερική» Το έγγραφο που χρονολογείται από το Μάιο  αναφέρει επί λέξη: “full spectrum military operations in a critical sub-region of our hemisphere where security and stability is under constant threat from narcotics funded terrorist insurgencies…and anti-US governments…”

Το Palanquero στο κέντρο της χώρας προσφέρει φοβερές επιχειρησιακές δυνατότητες για να κάτσουν καλά οι ανήσυχοι δυτικά και ανατολικάΟ Chavez δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την ιστορία. Ήταν ο πρώτος που άρχισε να φωνάζει έντονα για τις βάσεις, πράττοντας τα δέοντα αφού σε αυτόν θα κατευθυνθεί κυρίως η ψυχολογική πίεση. «Είμαστε οι γιοι του Μπολίβαρ, από το Μεξικό μέχρι την Αργεντινή. Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς φίλους σε αυτό τον κόσμο» είπε ο Presidente προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Κολομβίας δεν εδρεύει στην Μπογκοτά, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες» και καλώντας τους Βενεζολάνους να είναι «έτοιμοι».

Ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να σηκώσει αεροπλάνα ή να επιτεθεί με στρατό στην Βενεζουέλα. Η δυναμική όμως των νέων βάσεων ισχυροποιεί την δεξιά και την αντίδραση μέσα στη χώρα, όπως βέβαια και παντού σε όλη την ήπειρο. Το δεδομένο το οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν οι δεξιές αντιπολιτεύσεις σε πολλές χώρες είναι μια αίσθηση αναρχίας και αστάθειας. Δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι τώρα, ακόμα και με ακραίες ενέργειες σε Βενεζουέλα και Βολιβία. Οι βορειομερικάνικες βάσεις όμως είναι ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια τους.

Επιπλέον όπως αναφέρει και η Eva Colinger που εδώ και καιρό έχει με στοιχεία αποδείξει την πραγματική αιτία εγκατάστασης των νέων βάσεων, ακόμα και από το κείμενο που υπεγράφη αναδεικνύεται ξεκάθαρα ότι η καταπολέμηση του ναρκεμπορίου βρίσκεται σε δεύτερο πλάνο (και ίσως και τέταρτο, και εικοστό έβδομο και διακοσιοστό ογδοηκοστό πέμπτο…)

Όλοι ήξεραν ότι η κολομβιανή κυβέρνηση είναι αφερέγγυα. Όλοι γνώριζαν ότι αυτό θα αποδειχτεί και εκ των έσω, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι αυτό θα γίνει τόσο γρήγορα. Δικαιολογούνται έτσι όλοι οι εχθροί σου, ο Τσάβες, ο Μοράλες, ο Κορέα, ο Ορτέγκα στη Νικαράγουα και ακόμα και οι Αργεντίνοι που τον Αύγουστο ανέφεραν ότι η εγκατάσταση των βάσεων είναι «κυριαρχικό δικαίωμα» της Κολομβίας  και τώρα φωνάζουν.
Ο Ομπάμα και ο Ουρίμπε όμως δεν ακούνε κανέναν.

Για αυτούς θα πρέπει όλη η Λατινική Αμερική να συνεχίσει να είναι η ήπειρος με τις μεγαλύτερες ανισότητες στον κόσμο: και η πρόσφατη έκθεση που περίτρανα αποδεικνύει (με σύγκριση των αριθμών) ότι μόνο οι κυβερνήσεις Βενεζουέλας, Βολιβίας και Εκουαδόρ τις έχουν μειώσει δραστικά, θα πρέπει να πάει στον κάλαθο των αχρήστων…

Advertisement

8 Σχόλια to “Να πεις ότι δεν το ξέραμε…”

 1. Έτσι όπως το πας, σε λίγο θα μας πεις ότι τα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας της Κολομβίας δουλεύουν παράλληλα για παραστρατιωτικές οργανώσεις.

 2. Για συμμετοχή στις οποίες κρατούνται 7.000 άτομα ως πολιτικοί κρατούμενοι.

 3. Να πω ότι ανησυχώ; Δεν ανησυχώ απλώς.
  Να πεις ότι δεν ξέραμε; Ξέραμε.
  Να πεις ότι δεν λέγαμε; Λέγαμε.

  Τι και εάν ξέραμε, τι και εάν λέγαμε; Ο κόμπος στο στομάχι δεν λέει να φύγει. Και χαίρομαι που ο τρελάκιας, ο Τσάβες, ουρλιάζει μπας και ακούσει κανένας. Γιατί ανησυχώ. Οχι μόνο για τις βάσεις, αλλά και για το πραξικόπημα στην Ονδούρα, αυτό που ψήνεται στην Παραγουάη, για το βρώμικο παιχνίδι που έχει στηθεί στα ΜΜΕ εναντίον του Πέπε στην Ουρουγουάη, για την εκρηκτική ηρεμία στη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ και τη Βολιβία.

  Ανησυχώ ακόμη και για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στη Βενεζουέλα, το Εκουαδόρ και τώρα στη Βραζιλία. Μα τόσες συμπτώσεις!

  Και εκνευρίζομαι όταν ακούω μαλακίες, για το πόσο «σοσιαλδημοκράτης είναι ο Τσάβες» ή πόσο Πασόκος είναι Ορτέγκα. Πολύ όμως. Ξέρεις γιατί Χουανίτο.

 4. Ξέρω…αυτοί που «κάποτε» θα φάνε τους αστούς στο φούρνο με πατάτες…κρίνουν κιόλας.
  Στο θέμα μας: μη τα συνδέεις όλα έτσι, μοιάζει με τη θεωρία του χάους και μάλιστα από την απαισιόδοξη πλευρά της.
  Δεν αποκλείω καθόλου το γεγονός να συσχετίζονται όλα αυτά, αλλά σε Εκουαδόρ Βολιβία Βενεζουέλα όλα είναι σταθερά με την έννοια ότι στο παρελθόν είχαμε πολύ χειρότερα, στην Ουρουγουάη (που είναι ολίγον…καμενο χαρτί γενικώς) ο Πέπε παίζει πολύ να κερδίσει και ακόμα και η Αργεντινή φωνάζει τώρα για τις βάσεις. Για την Παραγουάη και την Νικαράγουα πολύ λάδι…και από τηγανίτα τίποτα.
  Απλά φάνηκε οριστικά ότι το παιχνίδι στην Ονδούρα σε συνδυασμό με τα καλόπαιδα της Κολομβίας και τις βάσεις, προσπαθούν να το κάνουν θρυαλλίδα της έκρηξης.

 5. πάντως αυτό το κόκκινο κείμενο σε μαύρο φόντο δεν παλεύεται. δε βλέπω τίποτα. έχω γαμηθεί στο copy/paste.

 6. O Τσάβες είναι σοσιαλδημοκράτης (ή τουλ. το κόμμα του αυτή τη στιγμή) και ας εκνευρίζεται ο καθένας όσο θέλει.
  Αυτό όμως δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σημαίνει πως θα πάψουμε να ελπίζουμε στη Λ.Αμερική…

  Όπως και να ανησυχούμε από την άλλη για μαλάκες τύπου Ουρίμπε…

 7. @Vegos
  Καλέ μου άνθρωπε…
  θα λάβω σοβαρά υπόψη το πρόβλημα, αν και δεν μου έχει διαμαρτυρηθεί άλλος σχετικά με αυτό

  @A8lios
  Μην τα ξαναλέμε…ναι ο Chavez έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προκειμένου να δοθεί ένας χαρακτηρισμός της πολιτικής του. Αλλά ξέρεις που είναι το πρόβλημα το έχουμε ξανασυζητήσει. Ο προβληματισμός και η οργή της Mrs. Bishop είναι απόλυτα δικαιολογημένα με αυτά που ακούει.

 8. […] ένα τέταρτο όταν αυτός που εξοπλιζόταν σαν αστακός με καθαρά επεκτατικές βλέψεις σε περιφερειακό επίπεδο…, ήταν ο μεγαλύτερος εν δυνάμει εχθρός της κυβέρνησης […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: