Επίσκοπε κάνε το σταυρό σου!

Η Παραγουάη θέλει να παίξει το στοίχημα το οποίο πολλές χώρες της ηπείρου τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει ή προσπαθούν να κερδίσουν: να αφήσει πίσω τα αντιδραστικά καθεστώτα που με σιδηρά πυγμή έσπαγαν τα κεφάλια των πολλών και δημιουργούσαν πανίσχυρες ολιγαρχίες, μετατρέποντας την χώρα σε κρανίου τόπο.
Χωρίς την κλασσική αυτοπεποίθηση που ξεπηδά από την απελπισία και η οποία χαρακτήρισε πολλές και βαθιές αλλαγές σε διάφορες χώρες της Αμέρικα Λατίνα τα τελευταία χρόνια η περίπτωση της «κόκκινης γης» πίσω από τον ποταμό Παρανά μοιάζει με κινούμενη άμμο που προσπαθεί να καταπιεί και να πνίξει την παραμικρή προσπάθεια για αλλαγή, όπως αυτή του Fernando Lugo…

Ο από τον Αύγουστο του 2008 Πρόεδρος της χώρας Fernando Lugo έχει τα χέρια του δεμένα. Ο πρώην καθολικός επίσκοπος δεν μπορεί να περάσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις προσπαθεί και η θητεία του μετά την μεγάλη του εκλογική νίκη το 2008 μοιάζει με μία ατελείωτη ακροβασία.  Το θέμα είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο ζόρικα από αντιστοίχου επιπέδου δυσκολίας προεδρικούς θώκους της περιοχής καθώς στη χώρα με την τεράστια παράδοση στρατιωτικής ανάμειξης στην πολιτική, αξιοσημείωτο ποσοστό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν κρύβει ότι είναι ευθέως εναντίον του.

O Lugo ακροβατεί επικίνδυνα, αλλά τι άλλο θα μπορούσε να κάνει..;Από την εκλογή του «επισκόπου» το 2008 δεν σταμάτησαν ούτε μία ημέρα τα σενάρια ανατροπής του από τους στρατιωτικούς. Σενάρια τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες που η δεξιά σήκωσε κεφάλι μέσω του πραξικοπήματος στην Ονδούρα και την εγκατάσταση των βάσεων των ΗΠΑ στην Κολομβία.

Ο Lugo πριν από μερικές ημέρες απέπεμψε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ciber Benitez, αντικαθιστώντας τον με τον στρατηγό Juan Oscar Velazquez και μπορεί η επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης να έκανε λόγο για «φυσιολογικές και νόμιμες διοικητικές εξελίξεις» αλλά ο Πρόεδρος δεν κρύφτηκε αφού το πράμα πια βγάζει μάτι: «Υπάρχουν θύλακοι πραξικοπηματιών στο στρατό» είπε ξεκάθαρα και έστειλε σπίτι του τον Benitez. Ο Benitez είχε υπερασπιστεί τρεις υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είχαν απομακρυνθεί από την θέση τους εξαιτίας φόβων για προπαρασκευή πραξικοπήματος.

«Η κυβέρνηση τους ταπείνωσε, δεν τους σεβάστηκε» δήλωσε σε βορειοαμερικανικό δίκτυο ο απόστρατος Bernardino Soto Estigarribia για τους τρεις αξιωματικούς, ξεχνώντας βέβαια την ταπείνωση και την απόλυτη έλλειψη σεβασμού που οι στρατιωτικοί επιφύλασσαν σε μόνιμη βάση για τους κατοίκους της χώρας.

Έχουν λυσσάξει οι στρατιωτικοί με τον «επίσκοπο» τον οποίο αν δεν ρίξουν θα έχουν πάνω από το κεφάλι τους μέχρι το 2013. Ειδικά τώρα που η κυβέρνηση Lugo βοηθά την Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης (Comisión de Verdad y Justicia-CVJ) και ανοίγει κάποιους από τους στρατιωτικούς φακέλους και αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα για τα πεπραγμένα των στρατιωτικών στην διάρκεια της δικτατορίας του Alfredo Stroessner (1954-1989) και όχι μόνο…  Κάποιοι από αυτούς έχουν ανοιχτεί και εξεταστεί ήδη ενώ τουλάχιστον άλλοι 10 χιλιάδες περιμένουν. Λέγεται ότι σε τουλάχιστον 200 από αυτούς υπάρχουν απόρρητα στοιχεία για την Επιχείρηση Κόνδωρ, για την υπηρεσία G2 και άλλα καλούδια των ακροδεξιών στην Παραγουάη και σε ολόκληρη την Αμέρικα Λατίνα τις δεκαετίες ’70 και ’80.
Σύμφωνα με την CVJ τα μέχρι τώρα εξακριβωμένα θύματα πράξεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο ’54-’89 φτάνουν τις 20.090. 19.862 συνελήφθησαν, 18.772 βασανίστηκαν, 59 εκτελέστηκαν, 336 εξαφανίστηκαν και 3.470 εκτοπίστηκαν.

Ο Lugo εκλέχθηκε το 2008 ως υποψήφιος της ευρύτερης συμμαχίας Alianza Patriótica por el Cambio (Πατριωτική Συμμαχία για την Αλλαγή) στην οποία συμμετείχαν φιλελεύθεροι, χριστιανοδημοκράτες και το ΚΚ Παραγουάης (PCP).

Η αντιπολίτευση δεν θέλει τον «παπά» και προσπαθεί να συγκεντρώσει τα 2/3 του Κογκρέσου για να τον ρίξει. Τον κατηγορεί για διαφθορά ενώ κατάφερε να αποκαλύψει ότι όσο ήταν επίσκοπος έκανε παιδί, πράγμα τουλάχιστον εξοργιστικό για τους φανατικούς καθολικούς. Η υπόθεση αυτή (οι αρχικές κατηγορίες τον ήθελαν πολύ απρόσεκτο και…ασυγκράτητο – έλεγαν ότι έγινε πατέρας τριών εξώγαμων κατά την επισκοπική του δράση) έριξε πάρα πολύ την δημοτικότητά του.

Το θέμα είναι ότι στην Παραγουάη οι μνήμες δεν αποτελούν μέρος του παρελθόντος αλλά πραγματικότητα του παρόντος. Η χώρα που έμαθε να κυβερνάται από στρατιωτικούς τους βλέπει και πάλι μπροστά της, στεντόρειους να υψώνουν ανάστημα απέναντι σε μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πιθανή αυτή εξέλιξη δεν κάνει σε κανέναν εντύπωση. Άλλη μία nadalandia της Λατινικής Αμερικής, η χώρα που ακόμα και κάποιοι από τους κατοίκους της λένε ότι δεν έχουν συνεισφέρει σε τίποτα στην ήπειρο τον τελευταίο αιώνα προσπαθεί εναγωνίως να μην μείνει ουραγός των εξελίξεων στην ήπειρο αλλά όλα γύρω της και μέσα της θέλουν να την κρατήσουν πίσω. Οι  έστω και περιορισμένες συμπάθειες του Lugo με τον Chavez, τον Morales και τα άλλα παιδιά πρέπει να κοπούν και η Παραγουάη να ξαναγίνει «η χώρα στην οποία το 25% των κατοίκων της είναι ρουφιάνοι της χούντας» όπως είχε γράψει μεταξύ σοβαρού και αστείου και με πόνο καρδιάς (ο «νονός» του Juan Belmonte) Luis Sepulveda για τα 35 μαύρα χρόνια της δικτατορίας του Alfredo Stroessner…

Παράδειγμα εκμετάλλευσης από μακρινά αλλά και κοντινά κράτηΣτα επιπλέον προβλήματα της χώρας προσθέστε και το ότι αποτελεί περίπτωση εκμετάλλευσης και από λατινοαμερικάνο γείτονα (Βραζιλία) σε βαθμό που άλλες χώρες της περιοχής είναι ή ήταν αντικείμενα εκμετάλλευσης από τις ΗΠΑ ή άλλες δυνάμεις. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα οφέλη από το φράγμα Itaipu στον μεγάλο ποταμό της χώρας στον νότο, τον Παρανά, τα συντριπτικά ποσοστά των οποίων εξακολουθεί σαν άλλη αποικιοκράτισσα να καρπώνεται η Βραζιλία[1].

Ο Pedro Echeverría V. γράφει στο Alai ότι μετά την εκλογή Lugo η Παραγουάη μαζί με την Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, μπήκε στο μάτι του Πενταγώνου, αφού προσπάθησε να προχωρήσει προς μια αυτονόμησή της, υπονοώντας μάλιστα ότι αν ο μίστερ Μπους είχε περισσότερο χρόνο μπροστά του (του απέμεναν 4 μήνες προεδρίας τον Αύγουστο του ’08) θα είχε δράσει αλλιώς. Ενώ τώρα ο Ομπάμα ε? Και δεν μιλάμε και για κανέναν αριστερό, σύμφωνα με φήμες άλλωστε πρόσφατα ενέκρινε μυστικά την παρουσία βορειοαμερικάνικων στρατευμάτων στην χώρα, πράγμα που έκανε τον Chavez να μιλήσει για προδοσία.

Επίσκοπε δεν σε βλέπω καλά…Κάνε το σταυρό σου για να πάρεις ψυχολογία και μάζεψε τον πιο σκληρό λαό της γης γύρω σου, τους Γκουαρανί, να φύγετε μπροστά… Αλλιώς κρατήστε μου ένα εισιτήριο για το επερχόμενο πραξικόπημα!


[1] Κάποια πολύ καχύποπτα πουλάκια λένε ότι τα πρόσφατα πολύωρα μπλακ-άουτ που χτύπησαν μεγάλες βραζιλιάνικες πόλεις πολύ θα ευνοήσουν κατασκευαστικές φιλοδοξίες παρόμοιες του φράγματος του Ιταίπου…Το Brazil βλέπετε έχει μπροστά του Μουντιάλ και Ολυμπιακούς, είναι δυνατόν να παθαίνει μπλακ-άουτ;

5 Σχόλια to “Επίσκοπε κάνε το σταυρό σου!”

 1. Πρώτο ποστ για την παραγουάη ever!
  Τελικά η ψυχολογία κάθε λεού αντανακλάται και στον τρόπο που παίζει ποδόσφαιρο.
  Μια ζωή θυμάμαι την Παραγουάη σαν μια σφιγμένη ομάδα.
  Αν ήταν να πάρω κεντρικό αμυντικό, πιθανότατα θα τον προτιμούσα από τα μέρη τους. Αλλά για να ανοιχτεί λίγο, να βγει μπροστά, ούτε λόγος…

  Τέσπα, δεν είχα τπτ καλύτερο να γράψω… 😀

 2. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν είχαμε γράψει τόσο καιρό για την Παραγουάη…Τα νέα από εκεί είναι λίγα και συνήθως απογοητευτικά. Το (μακρινό) παρελθόν τους έχει δείξει ότι μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα.
  Όσο μπορώ θα τους παρακολουθώ πάντως.

  Μάλλον δεν θα είναι και τυχαίο λοιπόν που είναι καλοί αμυντικοί αφού είναι πολύ σκληραγωγημένοι, ειδικά αυτοί οι Γκουαρανί είναι απίστευτοι…Αλλά και στωικοί γαμώτο.

 3. Αργά -(βασανιστικά) αργά, κάποια πράγματα αρχίζουν να «βγαίνουν», πλέον.

  Συγκρατούμαι μην αρχίσω τα καλαμπούρια για τα εξώγαμα του επισκόπου, διότι το σχετικό νταβαντούρι εξελίσσεται για να του αφαιρεθεί η ηθική νομιμοποίηση. Σημειώνω ότι η θρησκεία παίζει, μας αρέσει-δεν μας αρέσει, μεγάλο ρόλο στην Αμέρικα Λατίνα.

 4. Χε, δεν σου κρύβω ότι είχα μεγάλες δυσκολίες να κρατηθώ κι εγώ για τον επίσκοπο όταν έγραφα το άρθρο (τα επίθετα «απρόσεκτος» και «ασυγκράτητος» νομίζω κρατάνε τα προσχήματα) και διάβαζα τις πιστολιές που βαράει.

  Ελπίζω πάντως να μην τον στιγματίσουν ηθικά γιατί ήδη του έχει στοιχίσει όπως φαίνεται πολύ η ιστορία.

  Γιατί ναι, δυστυχώς παίζει τεράστιο ρόλο η θρησκεία.Από μικράκια άλλωστε θυμόμαστε κάθε πάσχα να μας δείχνει η κρατική τηλεόραση εικονικοπραγματικές σταυρώσεις «πιστών» Λατίνων από την εξωτική γη της (λέμε τώρα) επαγγελίας…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: