Una farsa organizada

Οι Ονδουρένιος έχουν δει απίστευτα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια: το υποτειθέμενο άγαλμα του απελευθερωτή της χώρας δεν απεικονίζει τον ίδιο αλλά κάποιο άσχετο Γάλλο. Το κτίριο του Κοινοβουλίου παλαιότερα βαφόταν ανάλογα με το ποιος ήταν στην εξουσία. Και οι εκλογές ήταν συνήθως η μία παρωδία πιο κωμικοτραγική από την άλλη.

-Το μεγάλο άγαλμα του απελευθερωτή Francisco Morazán έξω από το Κοινοβούλιο, είναι λένε ένα άγαλμα κάποιου Γάλλου στρατηγού που βρήκαν σε μια αποθήκη στο Παρίσι καθώς η απεσταλμένη για την παρασκευή του αγάλματος Ονδουριανή αντιπροσωπεία…ήπιε όλα τα λεφτά της παραγγελίας στο Παρίσι και έπρεπε να επιστρέψει με κάποιο…άγαλμα στην χώρα… Πήγαν λοιπόν σε μια αποθήκη και βρήκαν ένα τυχαίο άγαλμα. Έκτοτε κάνουν τα πάντα για να διαψεύσουν αυτή την ιστορία…Λάξευσαν και την ασπίδα ώστε το άγαλμα του Μοραζάν να…παριστάνει τον Μοραζάν και είμαστε εντάξει.
Και του Μοραζάν να είναι το άγαλμα όμως σκεφτείτε ότι πιο παλιά λέγεται ότι…
-το κτίριο του Κοινοβουλίου βαφόταν ανάλογα με το ποιος κυβερνούσε. Χακί όταν είχε στρατιωτική χούντα, ένα ελαφρύ κόκκινο όταν κυβερνούσαν οι Φιλελεύθεροι (Liberal) και μπλε όταν κυβερνούσε το Εθνικό (Nacional)!

Η γραφικότητα δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο.
Γραφικότητα και για τις επικείμενες εκλογές-παρωδία της Κυριακής για την οποία η Ουάσινγκτον θεωρώντας τα όλα καλώς καμωμένα ανακοίνωσε ότι θα στείλει παρατηρητές. Αμ τι..!

Πάνω στην νομιμότητα που προσέδωσε από την πρώτη στιγμή ο Λευκός Οίκος και με την βοήθεια της ντόπιας και εξωτερικής (ιδίως των γειτονικών χωρών) οικονομικής ελίτ, η δεξιά πετυχαίνει μια εκλογική διαδικασία όπως ακριβώς την διεξήγαγε επί τόσες δεκαετίες για να βρίσκεται στην εξουσία: μια διαδικασία παρωδία με την νοθεία σίγουρη, με τον κόσμο απηυδισμένο και με τεράστια αποχή.

Τώρα βέβαια τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: υπάρχει ο –έστω και ξεπερασμένος από την τραχύτητα των γεγονότων- Manuel Zelaya ο οποίος ότι και αν του προσάψουμε δεν έπαψε να πιστεύει –ο αφελής- ότι και η Ονδούρα μπορεί να πάει σε ανοιχτές και ελεύθερες εκλογές.
Και το σημαντικότερο ένα Μέτωπο, το Frente de la Resistencia το οποίο διαμορφώνει μια νέα δυναμική απέναντι στο παρακράτος-παρωδία.

Zelaya και Μέτωπο ενάντια στο πραξικόπημα (Frente de la Resistencia) θα μποϋκοτάρουν αυτό το φτηνό παιχνίδι στο οποίο μάλιστα ο χουντοπρόεδρος Micheletti προσπαθεί να δώσει νομιμότητα, λέγοντας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα και αποσύρεται, κτλ… Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ian Kelly μάλιστα μας πληροφόρησε ότι «αξιολογείται θετικά» η κίνηση αποχώρησης του Micheletti. Τι μας λες…

Ο εκπρόσωπος του Μετώπου Juan Barahona λέει ότι ο αγώνας έχει οργανωθεί σε 18 διαμερίσματα της χώρας την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να πείσουν με τον καλό ή τον κακό τρόπο για την νομιμότητα της διαδικασίας-παρωδίας σε μια χώρα-παρωδία. Οι διαδηλωτές είδαν μέσα στον όλο χαμό και άλλο ένα πισώπλατο (;) χτύπημα από την UD (Unificación Democrática) η οποία το παίζει αριστερά και δεν συμμαζεύεται: ο υποψήφιός της César Ham θα κατέβει κανονικά και με τον…νόμο ως υποψήφιος αφήνοντας το Μέτωπο να πάει να…κουρευτεί. Δεν είναι μακριά οι μέρες που έκαναν σουρωτήρι τον Roger Iván Bados, μέλος της UD…Ήταν μέσα Ιουλίου. Δεν ήμουν ο μόνος που πίστευε ότι το Μέτωπο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν –έστω και ετερόκλητο- πολιτικό σχηματισμό. Αυτό εκ των πραγμάτων ήταν ιδιαίτερα δύσκολο βέβαια…

Ο Elvin Santos υποψήφιος του κόμματος από το οποίο προέρχονται αμφότεροι, τόσο ο έκπτωτος νόμιμος (Zelaya) όσο και ο νυν χουντοπρόεδρος (Micheletti) έκλεισε λέει την προεκλογική του καμπάνια την Κυριακή, όπως και ο μεγάλος του αντίπαλος και μέλλων Πρόεδρος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτής της οργανωμένης φάρσας Porfirio Lobo Sosa του Partido Nacional.

Εν τω μεταξύ ο Manu Zelaya δηλώνει «απογοητευμένος» και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μπαράκ Ομπάμα και από την βραζιλιάνικη πρεσβεία στέλνει γράμμα σε Ουάσινγκτον, Ηνωμένα Έθνη, Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και Ε.Ε.

Ο στρατηγός Romeo Vázquez που διηύθυνε το πρακτικό σκέλος της όλης ιστορίας από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου τρίβει τα χέρια-πλοκάμια του στο γραφείο του: έχει τον στρατό σε πλήρη κινητοποίηση, καλόπαιδα από την αγαπημένη Κολομβία στους δρόμους και τις εξοχές να πουλάνε νταηλίκια με περίστροφα περασμένα από τους ώμους και έναν στόλο μαχητικών ελικοπτέρων που μπορούν λέει ανά πάσα στιγμή να επιβάλλουν την τάξη «καθ’ άπασαν την Επικράτειαν» … Μήπως να αναφωνήσουμε όλοι μαζί χτυπώντας πρώτα παλαμάκια ότι η Ονδούρα «βρίσκεται επί της χειρουργικής κλίνης!»..?


ΥΓ: Ο τίτλος προέρχεται από μία πρόταση σε ένα ρεπορτάζ του Prensa Latina, το οποίο πάντα έχει τον τρόπο του…

8 Σχόλια to “Una farsa organizada”

 1. και καταλήγει ο στρατηγός «για να διαφυλάξει την χώρα από τον κομμουνιστικό κίνδυνο»!

  εμπρός για Νέα Πολυτεχνεία λοιπόν εύχομαι και απεύχομαι στο λαό της Ονδούρας…

 2. Ε, πως θα ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά και των τελευταίων αναποφάσιστων..; Θα κατέβουν οι «Ρώσοι» να μας σφάξουν

 3. Μμμ… Ρομέο Βάσκες ξυδάτος. Δεν το είχα σκεφτεί. Αν και θα είναι χοντρόπετσος και πικρός σας φαρμάκι τόσο που το ξύδι δεν θα κάνει τίποτα.

  Οι εκλογές της Κυριακής είναι το μεγάλο στοίχημα. Για όλες τις πλευρές. Και κυρίως για όλη τη Λατινική Αμερική.

  Αξίζουν ειδικής μνείας οι σαλτιμπαγκισμοί της UD καθώς παίρνει μέρος στις εκλογές αλλά οι υποψήφιοί της αποσύρονται σε αρκετές περιπτώσεις. Συνολικά έχουν αποσυρθεί περισσότεροι από 100 από το Μέτωπο τη UD, το Liberal, το PINU και ανεξάρτητοι.

  Αλλοι σαλτιμπαγκισμοί, αριστοτεχνικοί ομολογουμένως, από την κυβέρνηση Ομπάμα. Το έχουν δηλώσει «εμμέσως»… Εάν εξελιχθούν σε φιάσκο -πολύ πιθανόν- θα μπορέσουν εύκολα να αλλάξουν θέση. Εάν δεν είναι φιάσκο, μπορούν να συνεχίσουν τη στήριξη, το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της αποκατάστασης Σελάγια στις 2 Δεκεμβρίου και να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  Αγαπητέ μου Χουάν, απίστευτα πράγματα γίνονται επί πέντε μήνες και θα συνεχίσουν στην μικρή Ονδούρα που μας ξάφνιασε. Παραδίδονται μαθήματα πολιτικής, διεθνούς πολιτικής και ιστορίας. Οι περισσότεροι μένουμε με το στόμα ανοιχτό.

  Ασχετο: Φαντάζομαι το πήρες χαμπάρι ότι ο τρελάκιας ο Τσάβες πρότεινε τη δημιουργία 5ης Διεθνής!

 4. Ουπς! κάτι έγινε με τα links. Δεν μορώ να το διορθώσω. Συγνώμη…

 5. Κοίτα να δεις που οι εξελίξεις έκαναν τον μουστάκια ήρωα: Yo no votare, sin Mel no hay eleccion..! Άλλα…

  Δεν την είχα σκεφτεί την ιστορία αποκατάστασης ως «καβάτζα» έχεις απόλυτο δίκιο… Μακάρι βέβαια να φτάσουν τα πράγματα σε σημείο που να την προτείνουν, θα ξεφτιλιστούν τελείως και δεδομένα θα έχουν συμβεί πολλά απρόοπτα την Κυριακή.

  Όσο για τα gringos, ούτως ή άλλως μόνα τους παίζουν, κανένας άλλος εκτός Λατινικής Αμερικής δεν ασχολείται, οπότε ούτε τα προσχήματα κρατάνε.
  Η Ονδούρα όντως είναι εξαιρετικό μάθημα για παλιούς και νέους, ιδίως για όσους δεν είχαν ξαναπαρακολουθήσει ένα πραξικόπημα και διάβαζαν ανάλογες εξελίξεις σε βιβλία και αρχεία. Επιπλέον ήταν και η πλέον απτή διακήρυξη της νέας βορειοαμερικάνικης διακυβέρνησης, ένα μάθημα που όλος ο πλανήτης πρέπει να πάρει πριν ξαναμιλήσει για τον Ομπάμα και την ακροδεξιά θείτσα που κάνει ο,τι θέλει.

  ΥΓ 1 : Να δω τον Presidente να ξεκινάει από κει κάτω την 5η Διεθνή μέσα στους κόκκινους σκαραβαίους με τα παπαγαλάκια-λοχαγούς στον ώμο και τι στον κόσμο!

  ΥΓ 2 : Ελπίζω ότι έτσι είναι σωστό το σχόλιο σου.

 6. Εχουμε μια νέα δολοφονία… Ο συνταξιούχος δάσκαλος Luis Gradis Espinal

 7. Αναδημοσιεύσαμε και σας παρακολουθούμε πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον.

 8. Πέμπτη πρωί (εκεί):
  Κολομβία, Παναμάς και Περού (οι συνήθεις ύποπτοι δλδ.) δηλώνουν ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
  Κανένας άλλος στην περιοχή τουλάχιστον δεν πρόκειται να το κάνει, την ίδια στιγμή που αποκαλύφθηκε γράμμα του Ομπάμα προς τον πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας, στο οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ γράφει ότι «οι εκλογές αποτελούν τον καλύτερο τρόπο εξόδου της χώρας από την κρίση»…
  Το γράμμα του Ομπάμα προς τον Λούλα εστάλη επ’ ευκαιρίας της περιοδείας του Ιρανού Mahmud Ahmadinejad στην περιοχή και αναφέρεται και στην κρίση στην Ονδούρα. Προφανώς δεν έχει σκοπό μόνο να υπενθυμίσει ότι «το Ιράν είναι κακό», αλλά να στείλει και μήνυμα σε κάποιους στην Μπραζίλια, όπως τον σύμβουλο του Λούλα επί εξωτερικών θεμάτων Marco Aurelio García που έλεγε πριν από μερικές ημέρες ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τους πραξικοπηματίες.

  Εν τω μεταξύ ο Chavez ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, πράγμα που εκτός απροόπτου θα κάνουν και οι υπόλοιποι της Λατινικής Αμερικής εκτός των συνηθισμένων υπόπτων… «Ο νικητής του Νόμπελ Ειρήνης είπε ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα. Τι αχρειότητα!» είπε ο presidente…
  Και που εισ’ ακόμα μεγάλε…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: