Η αντίδραση με τα όπλα παρά πόδα (και τις τσέπες γεμισμένες…)

Ο περιρρέων εκνευρισμός για μία «νέα Ονδούρα» έχει τσακίσει τα νεύρα πολλών κυβερνήσεων στην Αμέρικα Λατίνα. Η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα, η Παραγουάη ήταν μόνο κάποιες από τις χώρες στις οποίες κυκλοφορούν εδώ και μήνες σενάρια για το ενδεχόμενο ενός ακροδεξιού πραξικοπήματος. Ανά περιπτώσεις κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν –ή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν- προς ιδίον όφελος τα σενάρια αυτά, αλλά στο τελευταίο κράτος στη λίστα σεναρίων αυτού του έρποντος πανικού, στο Εκουαδόρ, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος μόνο για λόγους εντυπωσιασμού δεν συνηθίζουν να κινούνται.

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση για το 2010, ο Πρόεδρος μας έκανε…μαύρη την καρδιά, καθώς αντί των αναμενόμενων ευχολογίων για το νέο έτος προτίμησε να αποκαλύψει ότι η δεξιά είναι με τα όπλα παρά πόδα

Ο Ραφαέλ Κορρέα προειδοποιεί για μία συνομωσία που βρίσκεται «σε εξέλιξη» εναντίον της κυβέρνησης της χώρας. Ως εγκέφαλο της συνωμοσίας μάλιστα κατονόμασε τον πρώην Πρόεδρο, στρατιωτικό και αρχηγό της αντιπολίτευσης τον Lucio Guttierez, Μαζί με τον σενιόρ Lucio συμπαρατάσσονται ο αδερφός του Gilmar, πολλά μέλη του αντιπολιτευόμενου Partido Sociedad Patriótica καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Κορρέα κάλεσε τους στρατιωτικούς και τις δυνάμεις της αστυνομίας να υπερασπιστούν πιο ενωμένοι από ποτέ οποιαδήποτε απειλή προκύψει για τη σταθερότητα της χώρας, αλλά αν ισχύουν τα προαναφερθέντα δεν θα είναι μόνο ο Ιανουάριος «πολύ δύσκολος» μήνας όπως δήλωσε, αλλά όλοι οι επόμενοι. Επιπλέον αν και σωστά επικαλέστηκε την πολύ μεγάλη λαϊκή υποστήριξη της κυβέρνησής του, γνωρίζει και ο ίδιος πολύ καλά ότι η αντίδραση όταν νοιώσει σίγουρη για τον εαυτό της, κάτι τέτοια πράγματα τα θεωρεί λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση η ιστορία «σε στυλ Ονδούρας» που ετοιμάζεται, χρηματοδοτείται κυρίως από ακροδεξιά ιδρύματα τα οποία εδρεύουν στις ΗΠΑ. Οι στρατιωτικοί και οι φίλοι τους πολιτικοί ωστόσο φαίνεται ότι όντως θα προσπαθήσουν να αποσταθεροποιήσουν καταστάσεις. Ο Κορρέα αποκάλυψε και ένα μέιλ το οποίο περιφερόταν στους υπολογιστές των στρατιωτικών και (παρά)πληροφορούσε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων ότι η κυβέρνηση θα προέβαινε σε εκκαθαρίσεις σε ένα Ινστιτούτο και μία Πολυτεχνική Σχολή του Στρατού.

Ο Πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε το βιβλίο του “Ecuador: de Banana Republic a la No República”, στο οποίο αναλύει λεπτομερώς όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποκρατικοποιήσεων, δολαριοποίησης και υποταγής στις οποίες προχώρησαν με δουλικό ζήλο οι προκάτοχοί του. Τώρα βλέπει τους ανθρώπους που πρωταγωνιστούν σε κάποιες από τις γραμμές του βιβλίου του να  ξεπηδούν μέσα από αυτές και να επιστρέφουν. Και όπως δήλωσε ορθά κοφτά ο presidente, είναι στο χέρι του λαού «να αποφασίσει αν θέλει να επιστρέψει στο παρελθόν ή να κοιτάξει προς το μέλλον»…

6 Σχόλια to “Η αντίδραση με τα όπλα παρά πόδα (και τις τσέπες γεμισμένες…)”

 1. The only solution
  REVOLUTION

 2. Γεια σου κοντόχοντρε,
  ωραίο το μοττό αλλά πρέπει να πηδήξουν πολλά παλούκια για να φτάσουν στο revolucion σε χώρες όπως το Εκουαδόρ

 3. Άστα, και στο Ιράν χαμός γίνεται

 4. Είναι βέβαιο πως το πραξικόπημα σε μια μικρή χώρα όπως η Ονδούρα ήταν πρόβα του Washington Consensus και σία (ή CIA) για να το επαναλάβουν σε μια μεγαλύτερη χώρα με σημαντικότερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον. Παράλληλα φυσικά με την επικοινωνιακή ταχτική τους εδώ και χρόνια να προσπαθούν να προσεταιριστούν τους «καλούς» αριστερούς, ιδιαιτέρως τον Λούλα, και να περιθωριοποιήσουν τους «κακούς» (Τσάβες, Μοράλες, Ορτέγα, Κάστρο), ώστε να διασπάσουν το προοδευτικό μέτωπο που έχει δημιουργηθεί και να αναστρέψουν τη δυναμική του απο-νεοφιλελευθερισμού που έχει σαρώσει τη Λατινική Αμερική τα τελευταία 10 χρόνια. Η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη.

 5. @προς όλους τους αναγνώστες
  Τσεκάρετε οπωσδήποτε το λινκ που δίνει ο Λύκος της Στέππας.

  @Λυκε
  Αφού εξακολουθούμε κάθε φορά που βλέπουμε τέτοια πράγματα να εξοργιζόμαστε όπως την πρώτη, είμαστε ακόμα πολύ καλά.

  @Tsalapeteinos
  Θα δώσω μια αισιόδοξη απάντηση σε μια βασικά σωστή στη λογική της (και μπορείς να το διαπιστώσεις και από παλιά ποστ για την Ονδούρα) πλην πολύ απαισιόδοξη λογική που έχει σμπαραλιάσει τα νεύρα τους-μας.
  Μια βασική λογική του blog αυτού είναι να μην απαισιοδοξεί, αλλά να κρατά τα μάτια ανοιχτά και νομίζω αυτό έκανε και ο σενιόρ Κορρέα στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

  Δεν συμμερίζομαι την γενική απαισιοδοξία που επικρατεί μετά την Ονδούρα και το κύριο επιχείρημα για αυτό μου το έδωσε ο ίδιος ο λαός των Ονδουρένιος που τον είχαν για στωική αγελάδα που έβλεπε τους χουντοσκύλους να περνούν τσακιζοντάς τους τα σωθικά. Σε μια χώρα με πολύ «σημαντικότερο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον» (εν ολίγοις την Βενεζουέλα και δευτερευόντως τη Βολιβία) που υπάρχει και πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στις διεργασίες «απο-νεοφιλελευθερισμού» δεν είναι η ίδια κλίμακα και τα ίδια σταθμά.
  Γιατί ήδη:
  -το επιχείρησαν με όλες τους τις δυνάμεις το 2002 στη Βενεζουέλα (που και η Δεξιά ήταν πιο ενωμένη και ο Hugo όχι αυτό που είναι σήμερα) αλλά,
  -και στη Βολιβία το 2008 με αποτέλεσμα να βγει από την κρίση ο Μοράλες γίγαντας.

  Το αποτέλεσμα ήταν να δυναμώσουν το νέο ρεύμα, να δώσουν νέα πνοή σε διαδικασίες που μπορεί αλλιώς να παρέπαιαν και να κάνουν ακόμα πιο δημοφιλείς τους Τσάβες-Μοράλες (σε σημείο πρoσωποπαγίας που εμένα προσωπικά με ενοχλεί κιόλας).

  Ο κόσμος ξύπνησε και καλύτερο παράδειγμα για αυτό ήταν η μικρή και πονεμένη Ονδούρα: πήγαιναν για περίπατο τους βγήκε φιάσκο…

  ΥΓ: Forzando Maquina που λέει και ένας φιλαράκος

 6. Φειδωλό τον βρήκα τον Rafael. Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλα. Δεν είναι μόνο οι Αφοί Ντάλτον-Γκουτιέρες από πίσω.

  Οι στραταίοι του Εκουαδόρ έδειξαν από την αρχή δοντάκια. Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι λίγες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης η υπουργός Αμύνης Guadalupe Larriva σκοτώθηκε σε «ατύχημα» με στρατιωτικό ελικόπτερο. Δεν λέω ότι δεν γίνεται, αλλά περίεργο ατύχημα βρε παιδί μου: σύγκρουση δύο στρατιωτικών ελικοπτέρων δίπλα στη βάση Μάντα.
  Τη βάση που μίσθωναν μέχρι πρόσφατα Αμερικανοί και συντόνισε την επίθεση των Κολομβιανών στο Σουκούμπιος όπου σκοτώθηκαν τόσοι ανάμεσά τους και ο Raul Reyes.

  Επίσης, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Τσαλαπετεινό στο διαχωρισμό καλός-κακός που επιχειρείται (ο άσχημος ποιός είναι, δεν ξέρω). Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τακτικής είναι η ανακήρυξη του Λούλα ως προσώπου της χρονιάς από τη Le Monde (άλλο φοβερό δείγμα αντικειμενικής δημοσιογραφίας που φυσικά… ουδεμία σχέση έχει με τις επιδιώξεις της Γαλλίας στο διεθνές πεδίο και τη στενή προσέγγιση της Βραζιλίας).

  Οχι δεν απαισιοδοξώ. Συμφωνώ Χουανίτο σε όλη τη συλλογιστική σου. Αλλά καταγράφω επίσης ότι η Ισπανία έχει την προεδρία της ΕΕ και ο Zapatero έχει μπει μάλλον πιο δυναμικά από το αναμενόμενο, τις κινήσεις, καθαρά επιθετικές, των ΗΠΑ, το σκληρό παιχνίδι που παίζουν Ρωσία και Κίνα στην περιοχή. Μάλλον πολλοί έχουν μαζευτεί και κάτι καλό δεν προμηνύεται.

  Από την άλλη περιμένω να δω τι θα γίνει με την 5η Διεθνή που ανακοίνωσε ο Τσάβες. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα η «πρώτη προσέγγιση» θα γίνει παράλληλα ή θα συμπέσει με τη Σύνοδο της ALBA.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: