Señor Peligro!

Από το μικρό νησί του Κουρακάο στα ανοιχτά της Βενεζουέλας το οποίο ανήκει στην Ολλανδία ένα πολεμικό σκάφος των ΗΠΑ παραβίασε τον εναέριο χώρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας ξεσηκώνοντας την οργή του Ούγκο Τσάβες και δικαιώνοντας όλους όσους μιλούν για την νέα επιθετική γραμμή του Λευκού Οίκου στην περιοχή.

Οι Βορειοαμερικάνοι αρνήθηκαν τα πάντα, η Βενεζουέλα όμως δημοσιοποίησε σε συνέντευξη τύπου του αντιπροέδρου Ramón Carrizalez βίντεο και φωτογραφίες με το αεροσκάφος εντός του εναέριου χώρου της, την Παρασκευή, 8 του μήνα. Σύμφωνα με τους Βενεζολάνους, αντίστοιχη παραβίαση έχει γίνει τουλάχιστον άλλες 14 φορές τους τελευταίους μήνες. Η Βενεζουέλα απέστειλε νότα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ και την Ολλανδία αν και ξέρει ότι κάτι τέτοιο είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Ο Chavez είχε διαμαρτυρηθεί στους Ολλανδούς στην Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για επικείμενη συνεργασία της χώρας τους με τις ΗΠΑ προκειμένου τα νησιά Αρούμπα, Κουρακάο και Μπονέρ να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια αντίστοιχων αποστολών, με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν να αρνείται φυσικά τα πάντα. Άξιο αναφοράς αλλά πίσω από τις γραμμές των ειδήσεων είναι ότι η συμφωνία των gringos με τους Ολλανδούς για την βάση είχε υπογραφεί παλιά στο όνομα της καταπολέμησης του ναρκεμπορίου. Μετά το Σεπτέμβρη του 2001 όμως οι Βορειοαμερικάνοι κάνουν από την βάση ότι τους καπνίσει.

Το λέω γιατί πριν από μερικούς μόλις μήνες οι ΗΠΑ εγκατέστησαν εφτά βάσεις στην Κολομβία με ένα από τους βασικούς «λόγους» να είναι η καταπολέμηση της εμπορίας ναρκωτικών. Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε τα δυτικά μμε πολύ χαίρονταν για την άβολη θέση στην οποία είχε περιέλθει τότε η Μπολιβαριανή Δημοκρατία. Πριν καλά-καλά κοπάσουν όμως οι αντιδράσεις των Βενεζολάνων και των φίλων τους, οι ίδιοι οι gringos φρόντισαν να τις δικαιώσουν με την είσοδο αεροσκάφους στη χώρα από την Κολομβία. Ο Λευκός Οίκος τότε τελείως ψευδώς μίλαγε για «ασκήσεις ρουτίνας». Όλοι οι υπόλοιποι σκέφτηκαν ότι για άλλη μια φορά άκουγαν ψέματα ρουτίνας.

Όσο ο Hugo Chavez κέρδιζε τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη η Βάση του Κουρακάο «για την καταπολέμηση του ναρκεμπορίου» εξοπλιζόταν όλο και περισσότερο και αυτή τη στιγμή έχει γίνει αστακός. Οι gringos έχουν από το 2006 κατεβάσει πεζοναύτες, αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, μέχρι και πυρηνικό υποβρύχιο, ενώ από το 2008 ενεργοποίησαν αν θυμάστε και τον 4ο στόλο για να πουλήσουν νταηλίκι στην περιοχή και να ανάψουν τα λαμπάκια όλων. Το 2008 Βορειοαμερικάνους αξιωματούχος διακήρυττε από την Βάση ότι «θα υπερασπιστούμε τους φίλους μας στην περιοχή» υπενθυμίζοντας ότι «έχουμε το δυνατότερο στόλο στον κόσμο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Πεντάγωνο κάνει τα πάντα για να εντάξει τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία στη περιβόητη (και δουλικά ακολουθούσα από τα κυρίαρχα ανά τον κόσμο μμε) λίστα των κρατών-τρομοκρατών, αλλά δεν έχει το παραμικρό στοιχείο για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι gringos όμως είναι άσοι στη σπίλωση και σίγουρα ότι θα προκαλέσουν οτιδήποτε για να γίνει κάτι τέτοιο. Ένας μεγάλος μηχανισμός στα παγκόσμια μίντια έχει μπει σε λειτουργία προκειμένου να πείσει για μεγάλη πολιτική και οικονομική αστάθεια στη χώρα, για τεράστια προβλήματα διαφθοράς, για τον μεγάλο πληθωρισμό, για την ασταμάτητη εγκληματικότητα, κτλ. όλα διογκωμένα στον μέγιστο βαθμό, σαν να έπρεπε η Μπολιβαριανή Δημοκρατία να ακολουθεί τα χάλια –οικονομικά και κοινωνικά- των δυτικών κοινωνιών ή από την άλλη να παρουσιάζει τα τέλεια νούμερα και μια χώρα άτεγκτη στα πάντα.
Και να σκεφτεί κανείς πως,
-ούτε την οικονομική κρίση που γνώρισαν οι σύμμαχες με την Ουάσινγκτον οικονομίες γνώρισε, (βλ, Μεξικό)
-ούτε την ανισότητα και τις ανέχειες των συμμάχων των ΗΠΑ χωρών της περιοχής κουβαλά, (βλ. Περού-Μεξικό-Κολομβία)

-ούτε απηυδησμένα αντάρτικα δρουν εντός της (αν και οι Βορειοαμερικάνοι κάτι είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν επί τούτου), (βλ. Κολομβία)

-ούτε τους ιθαγενείς σφάζει, (βλ. Περού-Κολομβία-Μεξικό)
-ούτε παράδεισος ναρκωτικών είναι (βλ. Μεξικό-Κολομβία)

-ούτε παραστρατιωτικές ομάδες δρουν, (βλ. Κολομβία-Μεξικό)
-ούτε ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζει όπως οι ίδιες οι ΗΠΑ κάνουν στο εσωτερικό τους και παντού στον κόσμο, αλλά κοι όλες ανεξαιρέτως οι φίλες χώρες στην Αμέρικα Λατίνα.

Πολλά μίντια σε ΗΠΑ και Λατινική Αμερική έφτασαν μάλιστα στα όσα γράφουν για το 2010 να προβλέπουν ακόμα και πτώση του Chavez, είτε με το καλό είτε με το κακό.

Μετά την Ονδούρα και την ενεργοποίηση του 4ου Στόλου, την πρόσφατη ενδυνάμωση βάσεων στον Παναμά και την υπογραφή για τις νέες Βάσεις στην Κολομβία, οι Ολλανδικές Αντίλλες μπαίνουν και αυτές για τα καλά στο παιχνίδι νεύρων που έχει ξεκινήσει η Ουάσινγκτον εναντίον της κυβέρνησης του Hugo Chavez στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνεται όλο το μένος για την λατινοαμερικάνικη αριστερά. Τα πράγματα με την ξεροκεφαλιά των gringos μόνο εύκολα δεν είναι. Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές ημέρες από το καταπληκτικό απόφθεγμα του Evo Morales ότι «θα μπορέσουμε να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση Ομπάμα μόλις αυτή καταλάβει ότι ο πλανήτης αποτελείται από ανεξάρτητα κράτη».

Με όλα αυτά δεν είναι μόνο η ψυχολογική πίεση που αυξάνεται για την Βενεζουέλα αλλά και οι πολεμικές δαπάνες, όχι βέβαια στην λογική της αποτροπής του βορειοαμερικανικού κινδύνου αλλά σε αυτή των εντυπώσεων και του ψυχολογικού πολέμου.

Έτσι, μπορεί ο πρώτος  «Señor Peligro», o Τζορτζ Μπους ,να βρίσκεται στο ράντσο του στο Τέξας, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να είναι τώρα ο πραγματικός Μίστερ Κίνδυνος για τη Βενεζουέλα. Σε αυτή την διαδικασία των ψεμάτων ρουτίνας στην οποία έχουν μπει οι Βορειοαμερικάνοι κάνουν για πολλοστή φορά το λάθος να γιγαντώνουν τους ηγέτες των κυβερνήσεων με τις οποίες έρχονται σε αντιπαράθεση, να έχουν βάλει για τα καλά στα εξοπλιστικά προγράμματα των Λατινοαμερικάνων την Ρωσία και την Κίνα (και όχι μόνο σε αυτά) και να διασύρονται διεθνώς δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει πόσο βρώμικα θα παίξουν-αρκεί να κερδίσουν!


2 Σχόλια to “Señor Peligro!”

  1. Σε όλα αυτά που αναφέρεις προσθέτω και τα συμφέροντα της Royal Dutch Shell, που προφανώς είναι ανταγωνιστικά προς αυτά της κρατικής εταιρίας πετρελαίων της Βενεζουέλας.

    Πολύ αποκαλυπτικό για το καθεστώς της Βενεζουέλας και την προπαγάνδα των δυτικών ΜΜΕ εναντίον του Τσάβες είναι το νέο βιβλίο του Τάρικ Άλι «Πειρατές της Καραϊβικής».

  2. Πειραματίζεται χοντρά πάντως ο Τσάβακος, αλλάζει την ισοτιμία του μπολίβαρ με το δολάριο για να έχει επιπλέον έσοδα. Επικίνδυνα πράγματα. Μακάρι να βγουν.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: