Απλά μαθήματα πολιτικής δολοφονίας

Από επιχειρησιακής πλευράς δεν είναι καθόλου δύσκολο να σκοτώσετε έναν ή και δύο δημοσιογράφους στην Ονδούρα. Φτάνει να έχετε ένα αυτοκίνητο που θα τρέχει γρηγορότερα από το δικό τους και ένα ή και περισσότερα ΑΚ-47. Ή κάποιο άλλο όπλο του γούστου σας τελοσπάντων, δεν θα κολλήσουμε εκεί.
Το πράγμα αλλάζει αν ο στόχος είναι κάποιος εκπαιδευτικός. Αν και δεν πέφτει χιόνι στην Ονδούρα –χιόνι δεν έπεφτε ποτέ-, θα μπορούσατε να καλύψετε το πρόσωπό σας με μια μάσκα του σκι και να ορμήσετε στο σχολείο την ώρα του μαθήματος.

O 34χρονος δημοσιογράφος Nahúm Palacios Arteaga μίλαγε πολύ και αυτό δεν άρεσε στις Αρχές. Τα όσα έλεγε καλύπτοντας το πραξικόπημα του 2009 ήταν «πολύ άσχημα» και η εξουσία τον είχε προειδοποιήσει με ανώνυμα τηλεφωνήματα-απειλές για τη ζωή του.

Η προσπάθεια του Nahúm Palacios για την αποκάλυψη της αλήθειας δεν σταμάτησε ούτε όταν -εξαιτίας της αρνητικής στάσης του στη φασιστική χούντα που επιβλήθηκε στη χώρα- μια επιδρομή στο γραφείο του κατέστρεψε όλα του τα αρχεία. Τον Ιούλιο του 2009 μάλιστα με την χώρα σε πλήρη αναταραχή η Παναμερικανικη΄Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση για την προστασία του, αφού όλα έδειχναν ότι δύσκολα θα γλίτωνε το κεφάλι του.

Τελικά η κυβέρνηση της Ονδούρας όμως, η οποία απολαμβάνει της αμέριστης πολιτικής και μιντιακής στήριξης σε ΗΠΑ και Ε.Ε. είναι τόσο δημοκρατική που δεν ανέχεται ανθρώπους που μιλούν για το περσινό πραξικόπημα, για τον τρόπο που επιβλήθηκε αυτή η νέα κυβέρνηση, για το ναρκεμπόριο, τη διαφθορά και την εκμετάλλευση των αγροτών από μεγαλοτσιφλικάδες: το βράδυ της 14ης Μαρτίου δύο αυτοκίνητα πλεύρισαν το αμάξι του Nahúm και τον έκαναν σουρωτήρι (30 σφαιρούλες) χάρη στα ΑΚ-47.

Εννιά μέρες μετά, το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου το μέλος του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης και δάσκαλος José Manuel Flores Arguijo έπεφτε δολοφονημένος μπροστά στους μαθητές του από παραστρατιωτικούς οι οποίοι κάλυπταν το πρόσωπό τους με μάσκες του σκι.  Κρύα χώρα η Ονδούρα… Ο José Manuel Flores, μέλος του Partido Socialista Centroamericano (PSOCA) ήταν το πέμπτο μέλος της Ομοσπονδίας Δασκάλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (COPEMH) που δολοφονείται από την 28η Ιουνίου, την ημέρα που έλαβε χώρα το πραξικόπημα στη χώρα. Ο Πρόεδρος της, Eulogio Chávez αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, αλλά για δράση στα πλαίσια σχεδίου» και υπενθυμίζει ότι το ανατριχιαστικά ωμό Τάγμα 3-16 την δεκαετία του ’80 είχε ιδιαίτερη προτίμηση στους δασκάλους και τους ανθρώπους της εκπαίδευσης.

Κατά μία ειρωνεία της τύχης, την ίδια ημέρα 7 δικηγόροι από την Ονδούρα κατέθεταν στην Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουάσινγκτον για τις συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον μελών του FNRP.

Ο στόχος βέβαια όλων αυτών των κινήσεων, είναι η παγίωση της διαμορφωθείσας κατάστασης με τον εκφοβισμό των χιλιάδων υποστηρικτών του ειρηνικού μετώπου (Frente Nacional de Resistencia Popular-FNRP), το οποίο στις 26 του Μάρτη οργάνωσε (άλλη) μια μεγάλη πορεία στην Τεγκουσιγκάλπα εναντίον των μέτρων καταστολής και της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
Η δυτικού τύπου δημοκρατία σε αυτή την…παγωμένη (άκου μάσκες του σκι…) χώρα λειτουργεί άψογα, και σε αυτή τη γραμμή συνέλαβε 15 ηγετικά στελέχη οργανώσεων του Πανεπιστημίου της Τεγκουσιγκάλπα με την κατηγορία της…υποκίνησης στάσης και κατάχρησης εξουσίας!
Η Δικαιοσύνη επίσης δρα αμερόληπτα: στα συρτάρια τους οι «ανεξάρτητοι» δικαστές έχουν ακόμα ένταλμα σύλληψης για τον ανατραπέντα από τον Ιούνιο του ’09 Πρόεδρο Manuel Zelaya έτοιμοι να το βγάλουν με την πρώτη ευκαιρία…Αντίθετα μάλλον θα μείνουν στο αρχείο κάποια στοιχεία της δολοφονίας του δασκάλου (λέγεται π.χ. ότι έπεσε η μάσκα ενός εκ των δολοφόνων).

Την Παρασκευή στις 26 του μήνα οι δημοσιογράφοι Ballardo Mairena και Manuel Juárez έπεφταν νεκροί κάπου στα ανατολικά της χώρας. Η εκπομπή που έκαναν στο ραδιόφωνο προφανώς δεν ήταν του γούστου του παρακράτους (ίσως να μην…έπαιζαν καλές μουσικές…). Και εδώ ένα αυτοκίνητο προσέγγισε το όχημα των δύο ανθρώπων κατά τον ίδιο τρόπο που έγινε στη δολοφονία του Nahúm Palacios. Και εδώ το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.


Αν πάντως δεν έχετε όχημα ή όπλο ή ένα από τα δύο, μπορείτε να προβείτε και σε άλλους λιγότερο αιματηρούς τρόπους τρομοκράτησης και εκφοβισμού. Να πιάσετε ας πούμε παιδιά συνδικαλιστών ή μελών του FNRP και να τα σπάσετε στο ξύλο

Δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό με την αγαπημένη συνήθεια-στόχο των συναδέλφων παραστρατιωτικών Κολομβιανών, (πολλοί εκ των οποίων ακούγεται ότι τριγυρνούν ως προϊόντα εισαγωγής στην Ονδούρα), που είναι οι γυναίκες των ανθρώπων που θέλουν να πιέσουν-εκφοβίσουν-προειδοποιήσουν-σκοτώσουν…

Να θυμάστε πάντα ότι για κάθε στόχο υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι επίτευξης του… Στην Ονδούρα πάντως η φαντασία ακόμα εκλείπει καθώς οι κλασσικές μέθοδοι αποδεικνύονται αρκετές. Λογικό αφού τα έχουν βάλει με ένα τίμιο και ειρηνικό μέχρι τώρα κίνημα…

Advertisement

8 Σχόλια to “Απλά μαθήματα πολιτικής δολοφονίας”

 1. …………………………………………

 2. No pasa nada. . .

  «The Honduras crisis has been managed to a successful conclusion,» Clinton said in Buenos Aires, adding that “it was done without violence.”

 3. Asesinos asesinos!

  Το «φιλέτο» της Ονδούρας είναι μάλλον η στρατιωτική βάση της Παλμερόλα (Σότο Κάνο) από όπου εξόρμησαν οι πραξικοπηματίες. Ο Σελάγια είχε την πρόθεση να πάρει πίσω της βάση από τους γιάνκηδες και να την μετατρέψει σε εθνικό αεροδρόμιο. Θυμόμαστε καλά ότι από στρατιωτικές βάσεις της Κεντρικής Αμερικής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ενορχηστρώνονταν πραξικοπήματα και αποσταθεροποιητικές ενέργειες εναντίον προοδευτικών αριστερών κυβερνήσεων, ενορχηστρωμένες από τους κ.κ. Νεγρεπόντε, Νορθ, Ράιχ και Σία (ή CIA).

 4. @Τsal
  Δεν νομίζω ότι όλη αυτή η υποστήριξη γίνεται για την βάση. Αυτή ίσως είναι το κερασάκι.
  Η «τούρτα» είναι η προσπάθεια να δείξουν οι βορειοαμερικάνοι και τα παραδοσιακά κέντρα εξουσίας ότι δεν θα αφήσουν την κατάσταση να «παρεκτραπεί» προς τα αριστερά -εκεί τοποθετούν τον Σελάγια- και δεν θα αφήσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα (και το γεωστρατηγικά όπως οι βάσεις που αναφέρεις αλλά κυρίως τα οικονομικά) να κινδυνεύσουν από κανέναν…

  Άσε και το άλλο…
  Χωρίς να ξέρω τίποτα περί στρατιωτικής τεχνολογίας από ότι έχω καταλάβει οι νέες βάσεις μόνο στην Κολομβία είναι υπεραρκετές για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, ενώ στην κεντρική Αμερική η παρουσία του Μεξικού και της Κόστα Ρίκα είναι για αυτούς σίγουρο χαρτί για τις επιχειρήσεις που αναφέρεις.

 5. […] Στα μίντια των χωρών που η κατάσταση δεν χρήζει χρηματοδότησης προκειμένου να αλλάξουν γραμμή, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την Κολομβία,  τα πράγματα είναι ήδη τραγικά εδώ και χρόνια.  Ακολουθεί το Μεξικό που έχει γίνει χωράφι από το ναρκεμπόριο και η Ονδούρα με τον Παναμά, κράτη για τα οποία η γραμμή είναι πολύ πολύ προσεκτική, επειδή εκεί είναι «δικοί» μας. Τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο συνηθίζουν να «ξεσπαθώνουν» σε περιπτώσεις δολοφονίας δημοσιογράφων. Δεν το κάνουν στο Μεξικό, όπου ένας σκοτώνεται κάθε μήνα , ή στην Ονδούρα που τους ρίχνουν σαν τις μύγες. […]

 6. […] κάνουν στο Μεξικό, όπου ένας σκοτώνεται κάθε μήνα , ή στην Ονδούρα που τους ρίχνουν σαν τις μύγες. Το αντίκτυπο αυτών των χρηματοδοτήσεων που έχουν ως […]

 7. […] Στα μίντια των χωρών που η κατάσταση δεν χρήζει χρηματοδότησης προκειμένου να αλλάξουν γραμμή, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την Κολομβία,  τα πράγματα είναι ήδη τραγικά εδώ και χρόνια.  Ακολουθεί το Μεξικό που έχει γίνει χωράφι από το ναρκεμπόριο και η Ονδούρα με τον Παναμά, κράτη για τα οποία η γραμμή είναι πολύ πολύ προσεκτική, επειδή εκεί είναι «δικοί» μας. Τα ΜΜΕ σε παγκόσμιο επίπεδο συνηθίζουν να «ξεσπαθώνουν» σε περιπτώσεις δολοφονίας δημοσιογράφων. Δεν το κάνουν στο Μεξικό, όπου ένας σκοτώνεται κάθε μήνα , ή στην Ονδούρα που τους ρίχνουν σαν τις μύγες. […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: