El Gran Hermano

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την εκτεταμένη παρακολούθηση προσωπικών στοιχείων πολιτικών αντιπάλων, πολιτών και φορέων σε ολόκληρη την κολομβιανή κοινωνία [1],[2]. Οποιαδήποτε φωνή που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Ουρίμπε κινδυνεύει να «σπιλωθεί» με την κατηγορία «συνεργασίας» με τους «τρομοκράτες», τους αντάρτες των FARC και του ELN…

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το πανούργο υπουργείο Ασφάλειας της χώρας (Departamento Administrativo de Seguridad – DAS) έχει απλώσει τα πλοκάμια του μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: μέσω του προγράμματος “Parlamento Europeo” το υπουργείο έχει κατατάξει τους ευρωβουλευτές σε συμπαθούντες ή μη την κυβέρνηση της χώρας. Ο σύνδεσμος του υπουργείου στην Ευρώπη λέγεται ότι ήταν ο ικανότατος Germán Villalba που είχε εγκαταστήσει έναν τεράστιο μηχανισμό συγκέντρωσης δεδομένων για όλους και βέβαια και για τους πολίτες –κυρίως τους Κολομβιανούς στην Ευρώπη αλλά και άλλους- οι οποίοι θεωρούνταν αντίθετοι με την κυβέρνηση.

Το ζήτημα έχει εδώ και μήνες φτάσει μέχρι και το πρόσωπο του ίδιου του  ηρωικού κατά τους βορειοαμερικάνους Προέδρου Ουρίμπε, αλλά καθώς η θητεία του τελειώνει και δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές, το πιθανότερο είναι οι κατηγορίες να μπουν «στο αρχείο» και η ιστορία της αγαπημένης Κολομβίας να γράψει για άλλον έναν Πρόεδρο με αρκετές παράλληλες εκτός των προεδρικών καθηκόντων δραστηριότητες.

Εκτός της καταγραφής των αντιτιθέμενων στην κυβέρνηση, ένας άλλος βασικός στόχος του σχεδίου “Europa” ήταν η προσπάθεια αποδυνάμωσης των όποιων καταδικαστικών στοιχείων έβγαιναν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης από διάφορους ευρωπαϊκούς ή εδρεύοντες στην Ευρώπη φορείς. Δεν έπρεπε για παράδειγμα να πολυακούγονται στη χώρα εκθέσεις καταδικαστικές ή έστω κριτικές, όπως και όταν αυτές έβγαιναν από τις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, ή από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη…

Το Europa δεν ήταν παρά η συνέχεια αντίστοιχων σχεδίων όπως τα “Amazonas”, “Transmilenio”, “Bahía”, “Halloween”, “Arauca”, “Intercambio”, “Risaralda”, “Internet” τα οποία είχαν σκοπό σύμφωνα με τον Κολομβιανό δημοσιογράφο κάτοικο Γαλλίας Hernando Calvo Ospina την παραπληροφόρηση του κόσμου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, τον εκφοβισμό των αντίθετων φωνών, τον «πόλεμο» στο διαδίκτυο και την συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες ξένων κρατών.

Καταλαβαίνετε βέβαια ότι αν έχει φτάσει η χάρη σου μέχρι την Ευρώπη, δεν κάνει καμιά εντύπωση η αποκάλυψη ότι το Υπουργείο έδειχνε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για ανθρώπους όπως ο Εκουαδορένιος  στρατηγός René Vargas Pazzos, ένας από τους «λίγους στρατηγούς στην περιοχή με 4 αστέρια», ο οποίος μάλιστα είναι και φίλος των προέδρων Correa και Chávez. Το Υπουργείο κατηγορεί -χωρίς αποδείξεις όπως συνηθίζει- τον Pazzos ότι ήταν ο σύνδεσμος για την χρηματοδότητηση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Correa από τα FARC. ( εδώ η συνέντευξή του στρατηγού στο Telesur)

Σύμφωνα με τον Ospina μάλιστα έγινε και ένα άτυπο…συνέδριο στο τέλος του 2009 στην Μπογκοτά, όταν κάλεσαν μέλη πρεσβειών της χώρας από ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να τους δώσουν οδηγίες για το δίκτυο, το οποίο ίσως φτάνει σε αριθμό πληροφοριοδοτών ακόμα και τους 100.000 Κολομβιανούς που ζουν στο εξωτερικό! Το Παρίσι για παράδειγμα είναι γεμάτο Κολομβιανούς στρατιωτικούς οι οποίοι επίσημα «σπουδάζουν» ή «εκπαιδεύονται» ενώ στην ουσία δουλεύουν για το σχέδιο “Europa”.

«Για τον Ουρίμπε όποιος είναι εναντίον της κυβέρνησης, ανήκει στα FARC» αναφέρει ο Ospina αναφέροντας ότι οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας έχουν γίνει ψύχωση στις αρχές αφού «σύμφωνα με την κυβέρνηση για όλα τα προβλήματα της Κολομβίας ευθύνονται τα FARC» ενώ «για το ποσοστό φτώχειας που η κυβέρνηση Ουρίμπε ανέβασε στο 70% φταίνε τα FARC, δεν έχουν καμία εμπλοκή οι πολυεθνικές».

Η προσπάθεια «τρομοκράτησης προκειμένου να παραλύσουν» κάθε αντιτιθέμενη στις επίσημες αρχές φωνή έχει στο πρόγραμμα και ολίγη στάχτη στα μάτια: σήμερα ξεκινά η δίκη δύο ακροδεξιών παραστρατιωτικών, του Uber “Juancho” Banquez και του Edwar “Diego Vecino” Cobos με την κατηγορία σφαγής αγροτών το 2000 στην επαρχία Μπολίβαρ στο βορρά της χώρας…

4 Σχόλια to “El Gran Hermano”

  1. Ως γνωστόν στους βασικούς στυλοβάτες των FARC συμπεριλαμβάνονται η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συμπεριλαμβάνονται στους μεγαλύτερους «εχθρούς» της Μπογοτά.

  2. Για τον ουριμπισμό το Στρασβούργο είναι «ανεξάρτητη» φωνή… Έτσι όπως πάνε σε λίγο θα τους κατηγορήσουν και για κομμουνιστές τους ευρωβουλευτές!
    Για τα Ηνωμένα Έθνη δεν το συζητάμε: μια παραστρατιωτική ομάδα ειδικευμένη για στην…αντιμετώπιση ενοχλητικών φορέων, ΜΚΟ και ξένων οργανισμών ,οι Los Rastrojos, (φέρεται να) έχει προβεί σε εκφοβισμούς και απειλές εναντίον των εργαζόμενων στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην χώρα…
    Το υπουργείο μάλιστα είπε ότι θα προβεί σε ανακρίσεις για την υπόθεση. Οπότε τώρα είναι που δεν θα μάθουμε τίποτα!

  3. Και όπως δείχνουν τα πράγματα πιθανότερος διάδοχός του είναι ο πρώην Υπουργός Άμυνας Σάντος, άνθρωπος αναμφίβολα εκπαιδευμένος και έμπειρος να ακολουθήσει τις ίδιες τακτικές σε επιχειρησιακό και επικοινωνιακό επίπεδο.

  4. Πολύ πιο εκπαιδευμένος, έμπειρος και γνώστης των επιχειρησιακών από τον «πολιτικάντη» Ουρίμπε…
    Κάτσε καλά καρντάση, Κολομβία είσαι, δεν θα βγάλουμε πρεζιντέντε και κανά παρθένο


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: