Ο συνήθης ύποπτος

Αν και τα βλέμματα των περισσότερων έχουν πέσει στις γενικές εκλογές της Βραζιλίας στις 3 Οκτώβρη, σε περιφερειακό επίπεδο πιο σημαντικές είναι οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Εθνοσυνέλευσης στην Βενεζουέλα την Κυριακή στις 26 του Σεπτέμβρη. Η ψηφοφορία παίρνει για άλλη μια φορά την μορφή δημοψηφίσματος, αφού άλλη μια μεγάλη νίκη των υποψηφίων του PSUV θα θεωρηθεί ψήφος επιδοκιμασίας προς τον Hugo Chavez.

Με δεδομένο ότι η Βενεζουέλα συνεχίζει να ηγείται των πολιτικών εξελίξεων σε όλη την ήπειρο το αποτέλεσμα θα έχει πολύ μεγάλες συνέπειες σε όλη την Αμέρικα Λατίνα. Σε περίπτωση ήττας του Chavez η αντιπολίτευση θα κάτσει σαν φίδι στον κόρφο του, η Βολιβία και το Εκουαδόρ θα δεχτούν πολύ ισχυρότερες πιέσεις, ενώ μια σειρά κυβερνήσεων (Κολομβία, Περού, Χιλή, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα) θα διευκολυνθεί στην προσπάθεια για μία δεξιά στροφή που με τόση επιμέλεια έχουν αναλάβει ο Λευκός Οίκος, η Ε.Ε. και οι ντόπιες ολιγαρχίες. Εν ολίγοις, ο συνήθης ύποπτος Τσαβάκος και οι φίλοι του θα πρέπει να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για την πάρτη όλων, για ακόμα μία φορά.

Η αντιπολίτευση (που κατεβαίνει υπό τη νεοδημιουργηθείσα ομπρέλα Mesa de la Unidad Democrática MUD), συνεχίζει με μόνη ελπίδα τη λάσπη, τη διαστρέβλωση και τα εκατομμύρια της Ουάσινγκτον να τρέχουν από τα παντζάκια της, μην έχοντας τίποτα ουσιαστικό να προτείνει, ελπίζει μέσω του μιντιακού πολέμου που έχει εξαπολύσει, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποχή, δεδομένο που θα την ενισχύσει σημαντικά.

Αν η αποχή είναι μεγάλη, η αντιπολίτευση έχει ελπίδα. Διαφορετικά θα δούμε άλλη μία μεγάλη νίκη του PSUV. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή, τόσο περισσότερες οι ελπίδες του PSUV να κρατήσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης. Πολύ δύσκολα όμως τα 2/3 που είχε εξασφαλίσει το 2005 όταν η Δεξιά απείχε επειδή θεωρούσε ότι θα υπάρξει νοθεία –δεδομένο που ακόμα και βορειοαμερικανικά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Κάρτερ απέρριψαν κατηγορηματικά επιφέροντας καίριο πλήγμα στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Τα 2/3 έλυσαν τα χέρια της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις νομοσχεδίων που έπρεπε να περάσουν με αυτή την πλειοψηφία.

Με δεδομένο ότι η οικονομική και κοινωνική πολιτική του PSUV μιλά από μόνη της και εξασφαλίζει εξαρχής μια ευρεία λαϊκή υποστήριξη στο κυβερνών κόμμα, η αντιπολίτευση χωρίς να μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό της για τον πακτωλό των δολαρίων που της διατίθενται για τον σκοπό αυτό, ρίχνει για άλλη μια φορά το βάρος της στην πλήρη παραπληροφόρηση, την συκοφαντία και την διαστρέβλωση.

Με δεδομένο ότι η οικονομία της χώρας δεν κατέρρευσε όπως ήλπιζαν, ότι ο Πρόεδρος ακόμα και μετά από 11 χρόνια απολαμβάνει εκπληκτικών ποσοστών δημοφιλίας για τόσο μεγάλο μάκρος χρόνου, αλλά και το γεγονός ότι η ατζέντα της Δεξιάς δεν είναι παρά μια επιστροφή στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα των αβυσσαλέων ανισοτήτων, η αντιπολίτευση, με την βοήθεια των ΜΜΕ σε Βενεζουέλα και εξωτερικό εξαπολύει μύδρους κατά του Hugo Chavez και του PSUV. Πρόκειται για την συνήθη τακτική της Δεξιάς, την οποία έχουμε δει τόσο στην Βενεζουέλα όσο και στην Βολιβία, και η οποία της έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες συντριβές. Παρόλα αυτά ελπίζει, και τώρα ισχυρίζεται ότι το κάνει βάσιμα.

Δεν θα ξανακάνουμε άλλη μία ανασκόπηση, όπως συνηθίζαμε για την κοινωνική επανάσταση που έχει φέρει το PSUV στην χώρα και οι οποίες αποτελούν φάρο για ολόκληρη την περιοχή αλλά και παραπέρα (όποιος θέλει περισσότερα εδώ από το CdF και πολύ αναλυτικά εδώ από το CEPR) .

Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα γίνει καθώς τα δημοψηφίσματα δίνουν ότι τους… προστάζουν. Τα λίγα μίντια υπέρ της κυβέρνησης δίνουν Τσάβες, ενώ τα πάρα πολλά ιδιωτικά μίντια δίνουν τεράστια νίκη στην Δεξιά. Δεδομένο όμως είναι, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, τόσο όσον αφορά την συμμετοχή τους, όσο και όσον αφορά την τελική τους ψήφο.
Ας σταθούμε λίγο στους λόγους που η αντιπολίτευση ελπίζει ότι ίσως την οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό εδρών.

-Η εντεκάχρονη παραμονή του PSUV στην εξουσία, κατά την διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να έχει λόγω της πολιτικής του τεράστια λαϊκή υποστήριξη, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τα φαινόμενα διαφθοράς και σκάνδαλα τέτοιου είδους. Ποια εξουσία στον κόσμο άλλωστε αντιστέκεται στην διαφθορά στο πέρασμα του χρόνου; Υπενθυμίζω βέβαια ότι η «διαφθορά» του PSUV ελάχιστη ένταση έχει σε σχέση με αυτή προ του 1998, ενώ κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης αυτά τα χρόνια έχουν συλληφθεί για υπεξαιρέσεις, μίζες, κατάχρηση εξουσίας. Κάποιοι περιμένουν τις δίκες τους, κάποιοι εκτίουν ήδη τις ποινές τους, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν την ζωή στο όμορφο Μαϊάμι.

-Το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει χτυπήσει την Βενεζουέλα όσο άλλες χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ, δεν σημαίνει ότι λείπουν τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία τα ΜΜΕ υπερμεγενθύνουν σε μία συνεχή προσπάθεια δημιουργίας της αίσθησης ανασφάλειας και αστάθειας. Κανείς δεν θυμάται ότι επί των ημερών τους, η one-product country Βενεζουέλα (πετρέλαιο) και η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων της κρεμόταν κυριολεκτικώς από μια απλή απόφαση ή ακόμα και δήλωση της Ουάσινγκτον;

εγκληματικότητα συνεχίζει να είναι μεγάλη και τα ΜΜΕ διεξάγουν έναν τεράστιο αγώνα για να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι το Καράκας είναι κάτι σαν την Βαγδάτη. Η αντιπολίτευση διασύρεται βέβαια από τα ίδια της τα πεπραγμένα όταν ήταν κυβέρνηση, αλλά τώρα προσπαθεί να πείσει κάποιους ότι επί ημερών της η Βενεζουέλα ήταν …Σουηδία. Επιπλέον αποκρύπτεται επιμελώς κάθε προσπάθεια που έχει καταβάλλει η κυβέρνηση για το ζήτημα.

-Θεωρείται ότι αρκετός κόσμος στη χώρα, αρχίζει να πιστεύει ότι το PSUV το έχει παρακάνει, ότι έχει πάει πολύ «αριστερά», και τρομάζει όταν ακούει τον Hugo Chavez στο τελευταίο Συνέδριο του κόμματος να λέει ότι το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή την στιγμή είναι ότι “κάποιοι τομείς-κλειδιά για την οικονομία παραμένουν στα χέρια της ολιγαρχίας”. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Chavez δεν ανήκει στην αριστερά, αλλά συνεχίζει εδώ και χρόνια να τον στηρίζει εξαιτίας της κοινωνικής πολιτικής του.

-Όλα τα παραπάνω γίνονται με την δύναμη των ΜΜΕ και κυρίως της τηλεόρασης. Ο απίστευτος για άλλη μια φορά μιντιακός πόλεμος εναντίον του PSUV, και προσωπικά εναντίον του Hugo Chavez είναι ένα τεράστιο στοίχημα το οποίο ήδη μελετάται σε σχολές μέσων ενημέρωσης, μάρκετινγκ, κτλ. Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Μόνη ελπίδα τους είναι ότι θα πείσουν τον μέσο ψηφοφόρο για την «τεράστια» διαφθορά και την εγκληματικότητα, για τις οποίες βέβαια επιμελώς δεν αναφέρονται στα χρόνια που έκαναν κουμάντο στη χώρα πριν το ’98. Να πείσουν για τον κομμουνιστή αυταρχικό διεφθαρμένο δικτάτορα.
Ο τηλεοπτικός χρόνος των υποψηφίων είναι πάνω από 60-65% για την αντιπολίτευση, ενώ σε κάποια κανάλια δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου προβολή των υποψηφίων του PSUV…

Η κυβέρνηση είχε και κάποιες ατυχίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής για τις οποίες η Δεξιά θέλει να μας πείσει ότι φταίει… το PSUV..! Για την ξηρασία που χτύπησε τη χώρα και είχε ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού στην χώρα με συνέπεια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ευθύνεται, ποιος άλλος, ο κομμουνιστής Τσάβες και οι συν αυτώ…

Για να καταλάβετε την σοβαρότητα των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης, σε μια είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου μάλιστα, ένας υποψήφιος μοιράζει τσάμπα κουπόνια προσθετικής στήθους για να εκλεγεί. Αυτό θα πει «πολιτικό πρόγραμμα»…

Η Δεξιά λασπώνει ότι και όποιον βρει, γιατί ξέρει πολύ καλά πως έχει να κάνει με μία κυβέρνηση που κατάφερε να καταστήσει την χώρα επίκεντρο των εξελίξεων για την περιοχή σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, να προηγούνται σε σημασία των γενικών εκλογών στην μεγάλη Βραζιλία (με δεδομένο βέβαια τα αποτελέσματα που αναμένονται εκεί). Και αυτό από μόνο του λέει πάρα πολλά.

Advertisement

12 Σχόλια to “Ο συνήθης ύποπτος”

 1. Κατεβαίνει ως psuv? H ως ευρύτερος συνασπισμός τύπου συριζα με το psuv σε ρόλο συν?

 2. Το σπαθί του Μπολίβαρ θα δώσει τη νίκη στις εκλογές της 26ης Σεπτέμβρη!

  Στο Μπραζίλι δεν παρακολουθώ τόσο πολύ τα πράγματα, υποθέτω πως θα εκλεγεί εύκολα ή δύσκολα η Ρούσεφ στη θέση του απερχόμενου Λούλα, συνδιεκδικητή του… ΓΑΠ για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ.

 3. PSUV με πάνω από 20 κόμματα μέσα και γω δεν ξέρω πόσους φορείς και ομάδες πολιτών επιπλέον. Όπως λεει και το μοττό τους «Είμαστε εκατομμύρια, μία φωνή». Δεν είδα άλλους υποψηφίους ως συμμάχους, στους εκλογικούς καταλόγους μόνο το ΚΚ κατεβαίνει με επισήμανση δίπλα στο όνομα ότι ανήκει σε άλλο κόμμα. Ούτως ή άλλως είναι μάλλον λεπτομέρεια αυτό αφού, όπως σε όλες τις εκλογές πάντως στην χώρα, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τον Chavez.
  Όσο περνούν οι μέρες πάντως αρχίζουν να φοβούνται, άλλα μας έλεγαν αρχές Σεπτέμβρη για την ανανεωμένη δεξιά, και άλλα τώρα που έρχεται η ώρα της κρίσης.
  Εδώ ένα παράδειγμα από μία εφημερίδα με «μεγάλη» ιστορία στα λατινοαμερικάνικα θέματα

  ΥΓ: Για την Μπρασίλ έχει ετοιμαστεί κάτι ενόψει των εκλογών… Από βδομάδα

 4. As election time approaches in Venezuela, international media increase negative coverage of the South American nation. CNN applauds terrorism against Venezuela, while Fox News accuses the Chavez government of terrorism.

  Από το τελευταίο άρθρο της Eva Golinger

 5. Ρε Juan όχι και δεν έχει σημασία που κατεβαίνει ‘Συμμαχία Σοσιαλιστών και Κομμουνιστών’.

  Αν ήταν έτσι ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ρε κοντόχοντρε δε θα τον ψήφιζες?

 6. Μα τι συζητάτε, το PSUV πάντα διευρυμένη συμμαχία ήτανε.
  Σημασία δεν έχει στην λογική ότι ο συνασπισμός αυτών των κομμάτων παραείναι προσωποκεντρικός και ίσως η ύπαρξη του Τσάβες είναι αυτή που τον κάνει να λειτουργεί έτσι. Όσοι σχηματισμοί αποχώρησαν τους έφαγε η μαρμάγκα και όσοι «κουνήθηκαν» είχαν αρκετά προβλήματα. Ευρωπαϊκό παράδειγμα (πόσο μάλλον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ) δεν νομίζω να μπορεί να μπει σε σύγκριση.

 7. Εκεί 3:36 ξημερώματα Δευτέρας, εδώ 10:06 το πρωί:
  Μαζεύονται υποστηρικτές του PSUV στο Προεδρικό Μέγαρο όπου σύμφωνα με την Prensa Latina ήδη έχουν αρχίσει να πανηγυρίζουν. Σύμφωνα με τους -πάντα γρήγορους- Κουβανούς, η αντιπολίτευση καταγγέλει μεταφορά ψηφοφόρων σε άλλες επαρχίες για να ψηφίσουν υπέρ του PSUV. Το κάνουν όμως μέσω του καναλιού-φερεφώνου της Δεξιάς Globovision και για αυτό δεν τους πιστεύει κανείς…

  4:02/10:32
  To Reuters ισχυρίζεται ότι το PSUV παίρνει την πλειοψηφία, όχι όμως και τα 2/3…

  4:32/11:02
  Επίσημα -από Telesur-, το PSUV βγάζει 95 βουλευτες και η MUD 64… Το PSUV ήθελε 110 για να πάρει τα 2/3…Finito..!

  5:16/11:46
  Λεπόν, η Nacional μιλάει για 96 PSUV-61 MUD και δύο έδρες στο PPT. Aναλόγως η Universal δίνει 90-59-2. Κάποιες έδρες ακόμα παίζονται αλλά το PSUV δεν φτάνει το νούμερο που ήθελε. Οι του MUD κάνουν ήδη δηλώσεις θριάμβου στα κανάλια τους… Ε ρε γλέντια… Οι Chavistas παραδέχτηκαν ότι δεν έφτασαν τον στόχο τους. Αποχή στο 33%, νούμερο που η αντιπολίτευση επιθυμούσε.

  10:25/16:55
  Baby god is dead!
  Πως είναι δυνατόν πολλά δυτικά μίντια τυφλωμένα από την εμπάθεια και το μίσος να ενστερνίζονται την ανακοίνωση της MUD περί δήθεν νίκης με 52%, όταν το PSUV πήρε 168.000 ψήφους παραπάνω?
  Το συμφέρον όλα τα νικά…
  Κατατάλλα τσακώνονται σαν τα κοκόρια ποιος κέρδισε και τι… Τα αριστερά μίντια πανηγυρίζουν για την επικράτηση στις περισσότερες επαρχίες και τα της αντιπολίτευσης ότι πέρασαν το μαγικό αριθμό 55, που δεν αφήνει στο PSUV τα 2/3…

  Adios!

 8. Juan, το PSUV έχει συγκροτηθεί σε κόμμα μέσα στο οποίο το PCV αρνήθηκε σθεναρά να διαλυθεί

  Τι συνέπειες έχει το ότι οι chavistas δε πήραν 2/3?

 9. Το PCV αποτελεί έναν απο τους σημαντικότερους εταίρους του PSUV. Παλιά είχαμε γράψει και άρθρο για την διαμάχη Τσάβες-PCV και τις απειλές που υπήρχαν από πλευράς Τσάβες. Το PCV πιέζει -όσο επιτρέπει η μικρή εκλογική του δύναμη- για πραγματικές αλλαγές στην ιδιοκτησία της παραγωγής και έχει -βοηθούμενο εκ των πραγμάτων στην χώρα- μια σοβαρή και πραγματιστική άποψη για τις εξελίξεις, δεν πετάει στα σύννεφα όπως τα περισσότερα ΚΚ της περιοχής που είναι τελείως κου-κου!

  Σε αντίθεση με τα περισσότερα ΚΚ στην περιοχή που είναι τελείως εκτός των εξελίξεων για μία σειρα λόγων, είτε λόγω αδυναμίας προγράμματος και στόχων, είτε λόγω αδυναμίας αντίληψης των εξελίξεων, αποτελεί ένα από τα δυναμικότερα κομμάτια του κυβερνητικού συνασπισμού -έστω και πολύ μικρό, προτείνει ρηξικέλευθα πράγματα (αν και σπανίως ακούγεται) και παίρνει μέρος στην διαδικασία αλλαγής, όπως τουλάχιστον την επιχειρεί το PSUV.
  Είναι κομμάτι της εξέλιξης δηλαδή, χωρίς να περιορίζεται στην αφ’ υψηλού κριτική και την μονολιθικότητα.
  Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια είναι με διαφορά το πιο σημαντικό «επίσημο» ΚΚ της περιοχής, αν και συνεχίζει να παραμένει ένα μικρό σε επιρροή κόμμα. Στην Ελλάδα βέβαια προσπαθούμε με τα μπούνια να υπερτονίσουμε την παρουσία του.

  Ο Hugo (κάτσε) δεν μπορεί να περάσει βασικούς νόμους χάνοντας την πλειοψηφία των 2/3. Νομοσχέδια τα οποία πέρναγε για πλάκα, τώρα θα σκαλώνουν στην Εθνοσυνέλευση. Είναι ήττα, γιατί παρά το γεγονός ότι είχε περισσότερους ψήφους, θα κατάφερνε να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 με πολύ μικρό ποσοστό άνω του 50%, έτσι όπως είχε φκιάξει τον εκλογικό νόμο.

 10. Αν όχι ήττα μπορεί να θεωρηθεί Πύρρειος νίκη. Είναι ενδιαφέρον πάντως που στην «αναπτυσσόμενη» Βενεζουέλα χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 του νομοθετικού σώματος για να περάσουν σημαντικά νομοσχέδια, ενώ εδώ στη… γενέτειρα της δημοκρατίας περνάνε χαλαρά και από τα θερινά τμήματα ή ακόμα χειρότερα με προεδρικά διατάγματα… Κατά τα άλλα ο Τσάβες είναι δικτατορίσκος και οι δικοί μας κυβερνήτες γνήσιοι δημοκράτες.

 11. Την ίδια ακριβώς σκέψη έκανα όταν έγραφα το κείμενο…

 12. Μια αναλυτική και ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον μαρξιστή Alan Woods

  http://www.zcommunications.org/venezuelan-elections-by-alan-woods


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: