Ένα αξέχαστο πάρτι

Το Σάββατο το βράδυ στην Ciudad Juárez φαινόταν ιδανικό για ένα πάρτι γενεθλίων. Εφηβικές παρέες μαζεύτηκαν για να γιορτάσουν και το πάρτι έμεινε πραγματικά αξέχαστο. Σε όσους επέζησαν…

Στην άλλοτε ειδυλλιακή (λέμε τώρα) Ciudad Juárez που αποτελεί την πιο βίαιη εν ειρήνη πόλη σε όλο τον κόσμο ο πόλεμος συνεχίζεται κανονικά.

Μικρά παιδάκια και νέοι γιόρταζαν κάποια γενέθλια, όταν ένοπλοι μπήκαν μέσα φωνάζοντας «να τελειώνουμε με δαύτους» γαζώνοντας με πολυβόλα ότι έβρισκαν μπροστά τους. Στην εκτιμώμενη από τις αρχές προσπάθεια να εκτελέσουν κάποιον “Ratón” (“Αρουραίος”), 14 νέα παιδιά σκοτώθηκαν, ένα από αυτά 7, και ένα 11. Προφανώς ήταν πολύ σημαντικά για τις δουλειές που εμπλέκονται οι δολοφόνοι. Λεπτομέρεια: ο Αρουραίος ακόμα αναζητείται. Όπως τότε, παλιά, που το cartel του Medellin τίναξε ένα αεροπλάνο με 110 επιβάτες στον αέρα, για να αποδειχτεί τελικά ότι ο –τότε υποψήφιος Πρόεδρος και επίδοξο θύμα César Gaviria Trujillo – δεν είχε πάρει αυτή την πτήση..!

Oι τακτικές τυφλής βίας των μεξικανικών καρτέλ παραπέμπουν ευθέως στο καρτέλ του Μεντεγίν, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως η ματαιοδοξία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Το cartel του Medellin δεν συνετρίβη από καμία συντονισμένη κυβερνητική προσπάθεια, αλλά από την ματαιοδοξία του. Τα μεξικάνικα cartel πιστεύουν ότι μπορούν να θερίζουν τους πάντες με το έτσι θέλω…

Αυτή η ματαιοδοξία δυστυχώς, μοιάζει να είναι και η μόνη ελπίδα των Μεξικάνων: ότι δηλαδή τα …κάστρα των ναρκεμπόρων θα πέσουν από μέσα, και όχι από τις κυβερνητικές δυνάμεις που παραπαίουν μεταξύ ανικανότητας και διαφθοράς, παίρνοντας κι αυτές στο λαιμό τους όποιον βρουν μπροστά τους.

Μια άλλη συζήτηση έχει ανοίξει όμως  τώρα καθώς η αγαπημένη Κολομβία ξαναδείχνει τον δρόμο: ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που η τακτική του στρατού πετύχαινε τον στόχο της και διέλυε με την βία τα καρτέλ, η παραγωγή και η διακίνηση λίγο θα επηρεαζόταν καθώς  το εμπόριο έχει αποκεντρωθεί, δεν στηρίζεται πια σε πρόσωπα και συγκεκριμένα καρτέλ.

Στην Κολομβία η παραγωγή έχει αυξηθεί μετά την διάλυση των μεγάλων cartel του Medellin και του Cali.  Έτσι και στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια, όπου καμία μεγάλη σύλληψη δεν έχει μέχρι τώρα σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του ναρκεμπορίου. Επιπλέον, η Καλιφόρνια των Η.Π.Α. θα αποφασίσει με δημοψήφισμα τον Νοέμβρη αν νομιμοποιήσει την μαριχουάνα για προσωπική χρήση, οπότε καταλαβαίνετε τι πανηγύρι ετοιμάζεται περισσότερο σε νομικό επίπεδο και όχι τόσο στο ήδη υπάρχον νταραβέρι.
Από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν ο Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν ξεκίνησε μετά βαΐων και κλάδων τον πόλεμο εναντίον των ναρκεμπόρων, η άμοιρη Ciudad Juárez κλαίει για περισσότερα από 6.500 άτομα, σε έναν πόλεμο που μαίνεται μεταξύ όλων. Τα καρτέλ της Juárez και της Sinaloa παλεύουν για τον έλεγχο της πόλης αφού αποτελεί πέρασμα για τα ναρκωτικά στις Η.Π.Α ενώ οι ομοσπονδιακές δυνάμεις βαράνε ότι κινείται.  Το μόνο που έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια ο Calderon είναι να τον αποκαλούν οι Μεξικανοί όχι Πρόεδρο αλλά … «Στρατηγό».

Σε ένα άρθρο του τον Ιούλιο ο James Petras εξηγούσε πως ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» συνδέεται άμεσα με την ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή που ακολουθεί η κυβέρνηση Calderon, επιστέγασμα μιας 25ετούς επίθεσης στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η οποία, για να κάνουμε και τους συνειρμούς με το σήμερα και σε άλλες ηπείρους, είχε ξεκινήσει ως «κρίση χρέους» της χώρας στα 80ς και αποτέλεσε την μεγαλύτερη δικαιολογία για να αποσυρθούν σταδιακά μέτρα και δικαιώματα που είχε κερδίσει ο Μεξικανικός λαός με μία σειρά τεράστιων και τιμημένων ηρωικών αγώνων, όλο τον 20ο αιώνα.

Η αποτυχία του Calderon τόσο στον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών όσο και στην οικονομία είναι τέτοια, που στην σύμμαχο Ουάσινγκτον πολλοί θα προτιμούσαν μια παραίτηση-φυγή του, προκειμένου να κρατήσουν την συμμαχία ισχυρή. Το ζήτημα είναι ότι και οι αντιπολιτευόμενοι τον Calderon βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης και παρά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες, ο Calderon που σκεφτόταν το καλοκαίρι ακόμα και την παραίτηση, βρίσκεται ακόμα στην εξουσία.

Στην γειτονιά που έγινε το φονικό είχε ξανασυμβεί ακριβώς το ίδιο πράγμα τον Γενάρη. Οι κάτοικοι απέφυγαν με κάθε τρόπο να μιλήσουν στα κανάλια, τα οποία γέμισαν τις οθόνες των Μεξικάνων με τα πτώματα των παιδιών. Εν τω μεταξύ, το κράτος βοηθά λέει με ψυχολόγους τους συγγενείς των παιδιών. Βοηθά όπως λέει και τα ορφανά καθώς έχει γεμίσει ο τόπος με δαύτα…: ο τοπικός κυβερνήτης César Duarte για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποσχέθηκε εκατομμύρια πέσος για την περίθαλψη των παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν σκοτωθεί. Ίσως να ήταν αστυνομικοί, μπορεί ναρκέμποροι, το πιθανότερο όμως να ήταν απλοί άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με τις μεγάλες business.  Υπάλληλοι, δάσκαλοι, γιατροί, τεχνίτες, και ότι άλλο, που απλά βρέθηκαν στο λάθος σημείο την λάθος στιγμή.

Ακριβείς αριθμοί για τα θύματα αυτού του πολέμου από το 2006 δεν μπορούν να γίνουν καθώς η κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε θέλει να βγάζει λίστες με νεκρούς. Ο γενικός εισαγγελέας της χώρας πάντως τον Ιούνιο τους υπολόγιζε σε 24.800 ενώ η κάθε εφημερίδα κρατά δικές της λίστες. Οι περισσότερες από αυτές συμφωνούν ότι ο φετινός Ιούλιος παραήταν ματωμένος. Η Milenio κατέγραψε 1.234 θανάτους!

Την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι δεν πήγε καλά σε μία μεγάλη μπίζνα, και η αστυνομία σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία, κατάσχοντας 105 τόνους μαριχουάνας στην Τιχουάνα –επίσης συνοριακό πέρασμα με τις ΗΠΑ. Φωτογραφίες με πάνοπλους μπάτσους που φυλούν την μαριχουάνα την οποία καίνε κάνουν το γύρο του κόσμου και μας χαρίζουν απίστευτο γέλιο. Αλήθεια, κάψατε και τα 105 κιλά; Όπως και τα υπόλοιπα 7.400 που κατασχέσατε από την αρχή της χρονιάς; Πάντως οι αρχές εκτιμούν ότι ο Joaquin “El Chapo” Guzman και το cartel της Sinaloa έχασαν περισσότερα από 340 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την ιστορία. Ναι, δεν θα χει να πάρει τσιγάρα ο κακομοίρης ο Chapo…

Ο Enrique Castillo González γράφει απογοητευμένος στο Kaos en la Red πως στο Μεξικό πια η κατάσταση αρχίζει να γίνεται πρωτόγονη καθώς ο κόσμος αρχίζει να εξοπλίζεται για την αυτοπροστασία του και αναφέρει με πικρό χιούμορ πως το παλιό motto “Μεξικό! Πιστεύω σε σένα!” έχει γίνει “Mεξικό! Να σε πιστέψω;”

Μεγάλε μην απελπίζεσαι. Πάντα να θυμάσαι ότι όταν τα πράγματα πάνε άσχημα …μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα!

 

 

 

3 Σχόλια to “Ένα αξέχαστο πάρτι”

  1. Τέτοια συμβάντα μας θυμίζουν την περίφημη φράση παλιού προέδρου (αν δεν κάνω λάθος του Πορφίριο Ντίας), «Καημένο Μεξικό! Τόσο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τόσο μακριά από το θεό!». Επί του παρόντος, είναι αποδειγμένη η σχέση ανάμεσα στο εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο όπλων και την «κατανάλωση» ναρκωτικών. Και η πραγματικότητα είναι πως οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός όπλων και ο μεγαλύτερος «πελάτης» ναρκωτικών στον κόσμο. Τυχαίο; Δε νομίζω. Επίσης δεν πρέπει να είναι τυχαίο πως η μεγαλύτερη έξαρση βίας εδώ και χρόνια λαμβάνει χώρα στο Βόρειο Μεξικό, ιδιαίτερα κοντά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, και όχι στο Νότο όπου συνεχίζουν να έχουν επιρροή οι Σαπατίστας. Τέλος, δεν ξεχνάμε με ποιον τρόπο κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές και με τι υποστήριξη ο Καρδερόν, επί του προοδευτικού υποψηφίου Ομπραδόρ ο οποίος έγραψε πρόσφατα ένα ενδιαφέρον βιβλίο για την πρόσφατη ιστορία του Μεξικού. Αποσπάσματα του τελευταίου είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι στις reflexiones του ο Φιντέλ Κάστρο.

  2. Μια και το θέμα είναι το Μεξικό, ο δρ. Τσόμσκι σε πρόσφατο άρθρο του σχετικά με την ελευθερία και αξιοπιστία του τύπου, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για την εφημερίδα La Jornada, την οποία θεωρεί την πιο αξιόλογη και αντικειμενική του δυτικού ημισφαιρίου.

  3. Σωστά, αλλά δεν φταίνε για όλα οι ΗΠΑ, το λέω επειδή υπάρχει μια τάση να πέσουν όλες οι ευθύνες αποκλειστικά στους γκρίνκος. Οι ΗΠΑ είναι απλά ο μεγάλος πελάτης και όταν υπάρχει τέτοιος πελάτης και τέτοια φράγκα είναι λογικό το ναρκεμπόριο να θεωρείται «ευκαιρία» και μάλιστα τεράστια.

    Για τη La Jornada, επειδή αποτελεί από τις βασικές πηγές και του Camino… τι να πω…μας ανοίγει τα μάτια. Αν και είμαστε αρκετά μακριά για να ξέρουμε ακριβώς την κατάσταση νομίζω ότι θα ήταν ευτύχημα αν κυκλοφορούσαν 3-4 τέτοιες εφημερίδες στο Κάστρο Ευρώπη…


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: