Παγωμένοι στο τέλος του κόσμου

Οι πόλεις Punta Arenas, Porvenir και Puerto Natales στο νότο της Χιλής στην περιοχή Magallanes, δεν έρχονται συχνά στα πρωτοσέλιδα και τα δελτία ειδήσεων. Ξεχασμένες στην άκρη του κόσμου, τη Γη του Πυρός, με τη θερμοκρασία τους ακόμα και το καλοκαίρι να μην ξεπερνά τους 10-15 βαθμούς, η θέρμανση είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του έτους. Κάτι τέτοιο όμως για την κυβέρνηση της Χιλής φαίνεται πως θεωρείται μεγάλη σπατάλη…

Σήμερα το πρωί, κατακαλόκαιρο στο νότιο ημισφαίριο, το Πούντα Αρένας, η πρωτεύουσα του χιλιάνικου τμήματος της Γης του Πυρός, της μυθικής Tierra del Fuego, δεν θα έχει πάνω από 4 βαθμούς. Το μεσημέρι θα φτάσει τους 15, για καλοκαιρινό μεσημέρι μια χαρά. Από τη Δευτέρα θα ξαναπέσει, γύρω στους 13… Όμως, η οικονομία που πρέπει να κάνει η Χιλή ως έθνος, πρέπει να ξεκινήσει από την θέρμανση των κατοίκων της υποαρκτικής αυτής περιοχής

Η δραστική μείωση του ποσού με το οποίο κάλυπτε  την παροχή γκαζιού και ρεύματος στην περιοχή η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου-ΕΝΑP, θα επιφέρει μια άυξηση στις τιμές κατά 17%, φέρνοντας σε απόγνωση τους κατοίκους των παγωμένων περιοχών. Ο Πινιέρα, από τη ζεστασιά του Προεδρικού Μεγάρου έκανε λόγο «για δύσκολη απόφαση», μία από αυτές που «οφείλει να παίρνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Μπροστά στη «δύσκολη» αυτή απόφαση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με πρόσφατες υποσχέσεις της κυβέρνησης τον Οκτώβριο, οι κάτοικοι της Γης του Πυρός δεν είχαν και πολλές εναλλακτικές. Η απεργία «παρέλυσε» σύμφωνα με τα ΜΜΕ την περιοχή, με τους κατοίκους να κλείνουν αρκετούς δρόμους και να μπλοκάρουν τις πτήσεις προς και από το τοπικό αεροδρόμιο. Καθώς ελάχιστοι πάνε με αυτοκίνητο  εκεί κάτω, το κλείσιμο του αεροδρομίου ισοδυναμεί ουσιαστικά με αποκλεισμό της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα.
Δύο νεαρές η 23χρονη Melisa Silva και η 19χρονη Claudia Castillo ποδοπατήθηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων, για τις οποίες ο Πινιέρα κατηγόρησε την Επιτροπή Πολιτών του Magallanes και τους δημάρχους του Punta Arenas και του Puerto Natales.

Για να καταλάβετε σημειολογικά γιατί περιοχή μιλάμε, τo Puerto Natales είναι πρωτεύουσα της επαρχίας με το απίστευτο όνομα Última Esperanza (-Τελευταία Ελπίδα)!

Ο Πινιέρα σε αυτές τις κατηγορίες περί υποκίνησης βανδαλισμών είχε σύμμαχό του βέβαια και τους ακροδεξιούς του Κοινοβουλίου, όπως τη βουλευτή Evelyn Matthei της UDI[1], η οποία απαίτησε την παραπομπή του δημάρχου του Punta Arenas Vladimiro Mimica (…ρε φίλε άλλαξε όνομα-έλεος!) σε δίκη. Η Matthei μπορεί να μιλά ελεύθερα και να υπερασπίζεται φασιστικές πολιτικές, όπως έκανε και ο χουντικός πατέρας της, στρατηγός Fernando Matthei, ένα από τα μεγάλα πλοκάμια του πινοσετικού χταποδιού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση το 85% του κόστους θέρμανσης που αφορά το 90% των νοικοκυριών στο Μαγκαγιάνες καλύπτεται από την Εθνική Εταιρία Πετρελαίου (ENAP). Κάτι τέτοιο για τον νεοφιλελεύθερο επιχειρηματία Πινιέρα, ο οποίος διοικεί τη Χιλή σαν επιχείρηση, είναι απαράδεκτο. Ο Πινιέρα μάλιστα ανέφερε ότι «οι ποσότητες αερίου και πετρελαίου σπανίζουν όλο και περισσότερο» και ότι «αν δεν είμαστε προσεκτικοί, θα εξαφανιστούν…»

Εν ολίγοις, οι νεοφιλελεύθεροι ξαναβγάζουν στη φόρα το παλιό επιχείρημα περί ορθολογικότερης διαχείρισης των πόρων που θα έρθει από την αύξηση της τιμής τους. Πρέπει να θυμίσουμε εδώ ότι ακριβώς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε στη χώρα και για την ιδιωτικοποίηση των υδάτων, μέχρι που αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι εταιρίες ξοδεύουν αλόγιστες ποσότητες νερού, χωρίς βέβαια να ελέγχονται από κανέναν, την ίδια στιγμή που ολόκληρες κοινότητες δεν είχαν να πληρώσουν για …να πιουν νερό.

Και πίσω από αυτή την κυβερνητική απαίτηση περί δήθεν μείωσης της σπατάλης κρύβεται η αδιαφορία για μία περιοχή της οποίας το υποπολικό ωκεάνιο κλίμα απαιτεί θέρμανση τόσο τους τεράστιους σε διάρκεια χειμώνες, όσο και τα πολύ σύντομα υγρά καλοκαίρια. Αλλά ποιος νοιάζεται για 150 χιλιάδες νοματέους ξεχασμένους στην άκρη της γης. Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικούς κύκλους, μόλις η κατάσταση ηρεμήσει, ο Πινιέρα θα εξαγγείλει ένα πρόγραμμα επενδύσεων 5 εκ. δολαρίων για την περιοχή, προκειμένου να δείξει ότι ενδιαφέρεται και να καθησυχάσει τη λαϊκή οργή… αλλά και να ξαναεπαναφέρει τους τουρίστες «που τόσο ταλαιπωρούνται αυτές τις ημέρες» στην περιοχή που αυτοπροβάλλεται -αφού είναι κιόλας- ως το «τέλος του κόσμου».

Η πολύωρη συνάντηση της κυβέρνησης με την τοπική Επιτροπή κατοίκων με διαμεσολαβητή την …Εκκλησία, δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς η κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στις θέσεις της, ενώ οι ντόπιοι δεν μπορούν να κάνουν πίσω, αφού η αύξηση της τιμής που αποφάσισε η κυβέρνηση λένε ότι τους καταστρέφει.

Όμως, η αφιλόξενη παγωμένη ηφαιστειώδης γη των διηγημάτων του τεράστιου Φρανσίσκο Κολοάνε,  ο τόπος των κυνηγημένων ινδιάνων, των κυνηγών του χρυσού και των ξεχασμένων από τον κόσμο, παρατημένος όπως πάντα στη μοίρα του δεν θα παγώσει μόνο εξαιτίας της αύξησης των τιμών.
Παγώνει ακόμα περισσότερο όταν ακούει τον Πινιέρα να δικαιολογεί τις πολιτικές του.

Ξέρετε τι προέβαλλε ως επιχείρημα ο επιχειρηματίας-Πρόεδρος;  Ότι πρέπει η Χιλή να προβεί σε τέτοιες ενέργειες , όπως ή αύξηση της τιμής του αερίου και του πετρελαίου, «για να μην πάθουμε την καταστροφή που έπαθαν χώρες πολύ πλουσιότερες από εμάς, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα…»


[1] Unión Demócrata Independiente, δεξιό φιλελεύθερο συντηρητικό κόμμα, από τα σημαντικότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

5 Σχόλια to “Παγωμένοι στο τέλος του κόσμου”

 1. Ξέρω ότι σε κάθε άρθρο αυτό σε ρωτάει αλλά προσπαθώ να προσανατολιστώ. Η αριστερά τι κάνει?
  Α! και κάτι άλλο. Οι Τσαβίστας, στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής (γιατί σίγουρα θα υπάρχει και ένα ρεύμα) πολιτικά που κατατάσσονται?

 2. Κάτι μου λέει πως ο πρόεδρος Πινιέρα δε θα πάρει πίσω τις αυξήσεις όπως έκανε ο ομόλογός του Μοράλες. Επομένως μόνη ελπίδα για τους ακρίτες κατοίκους τα ηφαίστεια των Άνδεων και να ανέβει η θερμοκρασία στην Ανταρκτική.

 3. Απαντήσεις και update…

  @kontoxontros
  Ο συνασπισμός όπως κατέβηκε στις εκλογές ήταν το Juntos Podemos Mas. Μεγαλύτερο κόμμα του το ΚΚ Χιλής που με δήλωσή του (εδώ στα ισπανικά) καλεί τον Πρόεδρο να κάνει διάλογο με τους ντόπιους και όχι να ποινικοποιεί τις αντιδράσεις τους με την επιβολή του Νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας (νέα κακή εξέλιξη στο ζήτημα). Καταδικάζει βέβαια και το μέτρο λέγοντας ότι θα ρίξει το επίπεδο ζωής των κατοίκων, κτλ.

  Το δεύτερο που μου ζητάς είναι …αντικείμενο εργασίας, όχι σχολίου σε ποστ. Με τον καιρό…

  @tsalapeteinos
  Οι ντόπιοι πάντως φαίνονται αποφασισμένοι παρά την κάλυψη που παρέχουν τα μίντια στην αύξηση της καταστολής μέσω του νόμου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ήδη από την Παρασκευή το θέμα άρχισε να υποβαθμίζεται με τον Πινιέρα να είναι αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση…Έγινε μίνι-ανασχηματισμός και άλλαξαν 3 υπουργοί μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Ενέργειας. Τη θέση ανέλαβε το «παιδί-θαύμα» της διάσωσης των μεταλλορύχων στην Ατακάμα, ο πρώην υπουργός Ορυχείων Λόρενς Γκόλμπορν. O οποίος τάχτηκε υπέρ των μέτρων καταστολής στην περιοχή τα οποία επιτρέπουν στρατιωτική δράση αν τα πράγματα αρχίσουν να ξεφεύγουν. Είναι κυβέρνηση «ανοιχτή στο διάλογο» άλλωστε, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

 4. Κινητοποιήσεις που πλήττουν τον τουρισμό;
  χμμμ…
  Δάκτυλο του ΠΑΜΕ μυρίζομαι στο χιαλινικό νότο.

 5. […] κυβέρνηση κόβει από όπου μπορεί, π.χ. επιδόματα θέρμανσης σε υποπολικές περιοχές στη Γη του …, ξεσηκώνοντας τον κόσμο ο οποίος την ανάγκασε να […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: