Μεγάλε, στην έχουν στημένη!

Η Νικαράγουα έχει καλή προϊστορία με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι αποφάσεις του συνήθως την δικαιώνουν. Το ζήτημα είναι ότι ο αντίπαλος είναι καμιά φορά υπεράνω του νόμου.

Το 1986 η κυβέρνηση των Sandinistas προσέφυγε στη Χάγη εναντίον της ναρκοθέτησης λιμανιών της χώρας από τους grincos του καουμπόι Ρόναλντ Ρήγκαν. Το δικαστήριο καταδίκασε την Ουάσινγκτον η οποία βγήκε φόρα παρτίδα και ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις δικαιοδοσίες του.

Φέτος εκδικάστηκε -για άλλη μια φορά- η υπόθεση του ποταμού του Άη Γιάννη (San Juan) στο Διεθνές Δικαστήριο: στις 8 Μαρτίου η κυβέρνηση της χώρας δικαιώθηκε όσον αφορά στα δικαιώματά της στον ποταμό San Juan στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα. Η Νικαράγουα προχωρούσε σε εργασίες εκβάθυνσης του ποταμού, όταν τον Ιούλιο του 2010 η Κόστα Ρίκα (ναι η «φιλειρηνική, χωρίς στρατό» κτλ.) προέβαλλε δικαιώματα επί του ποταμού, διαμαρτυρόμενη για απόβαση Νικαραγουανών κατά την διάρκεια των εργασιών, σε ένα αμφισβητούμενης κυριότητας νησάκι στο ποτάμι (Isla Calero) . Στην απόφαση της Χάγης πέρα από τα γνωστά μπλα μπλα περί ειρηνικής επίλυσης κτλ, το μόνο που αναγνωρίστηκε στην Κόστα Ρίκα ήταν η διέλευση πλοίων για εμπορικούς σκοπούς, όπως άλλωστε έχει αποδεχτεί από μία συμφωνία που κρατάει αιώνες (Συμφωνία Cañas–Jerez 1858).

Η Νικαράγουα τώρα είδε δύο ελικόπτερα της άλλης πλευράς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της και όταν διαμαρτυρήθηκε της είπαν ότι ήταν στα πλαίσια «περιβαλλοντικής αποστολής». Αυτό επειδή η Χάγη είχε πει ότι η Κόστα Ρίκα μπορεί να στέλνει οργανώσεις-ειδικούς που έχουν να κάνουν με την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής. Υποχρεούνται όμως να ενημερώνουν πρώτα τη Νικαράγουα, πράγμα που επίτηδες στην προκειμένη περίπτωση δεν έκαναν.

Ο Πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κατηγορεί την Κόστα Ρίκα ότι θέλει να βάλει χέρι στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας του. Ανεξάρτητα του αν ο Ορτέγκα δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν –με τα χρόνια και τις εποχές να έχουν παρέλθει- μάλλον έχει δίκιο να εξοργίζεται, αφού πίσω από μερικά χιλιόμετρα ποτάμιας αμφισβήτησης ίσως κρύβεται μια τεχνητή αύξηση της πίεσης στους Sandinistas από τους πατρόνες της Κόστα Ρίκα.

Eμείς τώρα, που δεν γνωρίζουμε και πολλά και είμαστε και αφελείς αναρωτιόμαστε:

-πως έγινε να συμπέσουν χρονικά οι αξιώσεις της Κόστα Ρίκα με την εκ νέου εγκατάσταση βορειοαμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της τον Ιούλιο του 2010, όταν η κυβέρνηση ανανέωσε τις σχετικές συμβάσεις δίνοντας άδεια χρήσης των χωρικών υδάτων και των ακτών της χώρας στους grincos;

-πως η φιλήσυχη Κόστα Ρίκα που για δεκαετίες πλασάροταν και αυτοδιαφημίζοταν ως υπόδειγμα διεθνούς δικαίου αποφάσισε ξαφνικά να παραβιάσει αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης; (Από πότε τέτοιο τσαμπουκαλίκι τα γατάκια βρε αδελφέ;)

Οι Σαντινίστας όμως δεν είναι αφελείς. Και ο Ορτέγκα ανακοίνωσε ότι δεν «θέλει κανενός είδους αναμέτρηση» με τα «αδέρφια» από την Κόστα Ρίκα χωρίς να χάσει την ευκαιρία να κάνει και τη ρεκλάμα του λέγοντας ότι η Νικαράγουα «εργάζεται για την λατινοαμερικάνικη ενότητα». Όχι τόσο όσο ισχυρίζεται, αν μπορέσει η Κόστα Ρίκα να αποδείξει τις κατηγορίες της, ότι δυνάμεις της Νικαράγουα παραβίασαν εδάφη της κυριότητάς της κατά τις εργασίες στο ποτάμι.

Την «αναμέτρηση» που δεν θέλει η Νικαράγουα φαίνεται να την θέλουν άλλοι: μια μιντιακή αναμέτρηση που θα παρουσιάζει τα πράγματα εντελώς διαστρεβλωμένα, με τους κακούς Sandinistas και την φιλειρηνική Κοστα Ρίκα, έστω και αν η τελευταία είναι που παραβιάζει νόμους και κανόνες. Θέλουν “un show mediático” όπως ανέφερε ο Ορτέγκα, ένα μιντιακό σόου εναντίον της Νικαράγουα…

Κοιτούν να τον στριμώξουν στα σκοινιά εδώ και χρόνια για τα όσα πέτυχαν οι Sandinistas την δεκαετία του ’80. Μην ξεχνάτε εξάλλου ότι όταν πρόσφατα υποστήριξε τον Καντάφι έπεσαν να τον φάνε: πριν φανούν οι ρήξεις μέσα στις τεράστιες συμμαχίες τους και τους μοβόρους σούπερ-ντούπερ οργανισμούς τους και αποδειχτεί ότι πολύς κόσμος και ντουνιάς συντάσσεται –σιωπηρά ή ανοιχτά- με τον Λίβυο ηγέτη,  ο Ορτέγκα για μερικά 24ωρα έκανε τον γύρο του κόσμου στα παγκόσμια Μ.Μ.Ε. ως ο μοναδικός ηγέτης κράτους «που στηρίζει τον άνθρωπο που βομβαρδίζει το λαό του».

Δεν μπορώ να κρίνω αν είναι σωστή ή λάθος η στάση του Ορτέγκα αφού αγνοώ μια σειρά παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, αλλά η στάση των Μ.Μ.Ε εναντίον του ήταν απαράδεκτη: όταν οι Ρώσοι και οι Γερμανοί δεν υποστήριξαν την επέμβαση δεν προέβησαν σε αντίστοιχες αρθρογραφίες και έβγαλαν τον σκασμό. Αλλά με τον Ortega είναι αλλιώς. Είναι Sandinista, μας έχει κάνει χοντρά χουνέρια.

Του την έχουν στημένη του μεγάλου, που του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι βλέποντας ένα νέο τσιράκι της Ουάσινγκτον στην περιοχή, την Πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Laura Chinchilla να παίζει το παιχνίδι των grincos. Για αυτό όμως, ως σωστός Sandinista άλλωστε, πρέπει να προσέξει και να επαγρυπνά.

 

2 Σχόλια to “Μεγάλε, στην έχουν στημένη!”

  1. Χμμ κι εκεί έχουν γκρίζα ζώνη Ίμια-Καρντάκ;

    Ασχέτως αν το δίκιο φαίνεται να είναι με το μέρος της Νικαράγουας, μάλλον ο κύριος λόγος που ο σύντροφος Ορτέγα, ακόμα και σαν σκιά του παλιού εαυτού του, συνεχίζει να είναι κόκκινο πανί για τα μεγάλα κέντρα εξουσίας είναι περισσότερ το αγωνιστικό παρελθόν και η ρητορική του παρά η σημερινή πολιτική του. Ιδίως στην παλιά γενιά των «γερακιών» που έζησε στο πετσί του τόσο τον Ψυχρό όσο και τον Βρώμικο Πόλεμο και βλέπει ακόμα κόκκινα φαντάσματα. Ενδεχομένως το ίδιο να ισχύει και για τον Καντάφι, παρόλο που ο τελευταίος έχει κάνει ακόμα χειρότερες κωλοτούμπες.

  2. @Tsal
    Αυτό που συμβαίνει είναι πιθανότατα καθοδηγούμενο. Πρόκειται για κλασσική στρατηγική αύξησης της έντασης, όχι βεβαίως από την Κόστα Ρίκα. Ακριβώς εξαιτίας αυτού που αναφέρεις: οι grincos δεν ξεχνούν τα χουνέρια. Η Prensa Latina προβλέπει μάλιστα ότι η ιστορία θα πάει μακριά. Όμως, υπάρχει ένα θέμα το οποίο η Κόστα Ρίκα αμφισβητεί: ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών αποβιβάστηκαν νικαραγουανοί στρατιώτες στο έδαφος το οποίο θεωρεί δικό της – και οι Νικουαραγουανοί το ίδιο. «Καλά, αποβιβαστήκαμε σε δικό μας έδαφος, τι μας λέτε» είναι η απάντηση.

    @Marina
    Εννοείται (παρά σιέμπρε να ούμε)!


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: