To Σάββατο μπορείς..;
Σάββατιάτικη κάλπη με τα σύννεφα όπως πάντα χαμηλά αύριο στο Εκουαδόρ. Οι πολίτες θα κληθούν να συμφωνήσουν ή όχι σε 10 ερωτήσεις-μεταρρυθμίσεις. Το δημοψήφισμα–όπως όλα τα αντίστοιχα- θεωρείται και επιδοκιμασία ή όχι της κυβερνητικής πολιτικής του σενιόρ Κορρέα.
Οι 5 πρώτες θεωρούνται και οι πιο σημαντικές, αφού έχουν να κάνουν με τροποποιήσεις άρθρων του Συντάγματος. Αφορούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και τη ρύθμιση του καθεστώτος ιδιοκτησίας των Μ.Μ.Ε.
Η πρώτη ερώτηση αναφέρεται στις διαδικασίες προφυλάκισης και τα παράλογα εμπόδια (“trabas irrazonables”) που συχνά παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης. «Αν δεν μεταρρυθμίσουμε τώρα τη δικαιοσύνη, δε θα το κάνουμε ποτέ» ανέφερε ο πρεζιντέντε στην τελευταία προεκλογική του ομιλία. Η τρίτη ερώτηση «καίει», καθώς έχει να κάνει με την έγκριση μιας Τριμελούς Μεταβατικής Επιτροπής η οποία θα εποπτεύσει εντός των επόμενων 18 μηνών την αναδιάρθρωση του δικαστικού τομέα. Η τριμελής αυτή επιτροπή όπως είναι λογικό προκαλεί τους μύδρους της αντιπολίτευσης, η οποία τον κατηγορεί για προσπάθεια διεύρυνσης των εξουσιών του. Αναφέρει ότι πάει «όπως ο Τσάβες στην Βενεζουέλα», να ενισχύσει το Εκτελεστικό έναντι των άλλων σωμάτων και προς όφελος του ιδίου και της κυβέρνησής του.
Η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη και έχοντας ως κύριο επιχείρημά της την κατηγορία ότι ο Κορρέα θέλει να «ελέγχει τα δικαστήρια» και να «τιμωρήσει τους αντιπάλους του» ελπίζει σε ένα θαύμα, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις να μην εγκριθούν. Δευτερευόντως ελπίζει να μην περάσει το «Ναι» σε κάποιες καίριες ερωτήσεις περί δικαιοσύνης και καθεστώτος ιδιοκτησίας Μ.Μ.Ε. ή να εγκριθούν με πολύ μικρή διαφορά.
Τα Μ.Μ.Ε στη χώρα έχουν ξεφύγει από κάθε όριο εναντίον της κυβέρνησης Κορρέα από την πρώτη στιγμή εκλογής του. Η ιστορία συνεχίζεται πολλά χρόνια. Σε μία προσφιλή τακτική που θυμίζει Βολιβία, η άρχουσα τάξη που κατέχει τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. της χώρας αγνοώντας όπως πάντα οποιαδήποτε έννοια δεοντολογίας, προσπαθεί να διαστρεβλώσει και να σπιλεύσει, να πολώσει και όπως τους κατηγορεί η κυβερνητική συμμαχία Alianza Pais να «εξωθήσει στη βία» .
Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η δήλωση του Κορρέα, όταν το βράδυ των νικηφόρων εκλογών τον Απρίλιο του 2009 δήλωνε ότι η νίκη της Alianza Pais είναι τεράστια και εξαιτίας του γεγονότος ότι «το 80% του Τύπου είναι εναντίον μας … Αν κάποιος δεν γνωρίζει το Εκουαδόρ και διαβάσει τον Τύπο θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση μας είναι η πλέον διεφθαρμένη, αντιλαϊκή και ανίκανη στην ιστορία της χώρας».
Η πολύ σημαντική ερώτηση για τα μίντια θα είναι αυτή που έχει να κάνει σχετικά με το ποιος θα δικαιούται να κατέχει ομίλους μέσων ενημέρωσης αφού υπάρχει προτεινόμενη αλλαγή απαγόρευσης κατοχής μέσων ενημέρωσης από ιδιωτικές εταιρίες που ανήκουν σε άλλους τομείς (εκτός των Μ.Μ.Ε δλδ.) και το αντίστροφο. Όχι ότι η ολιγαρχία δεν θα βρει τρόπο να κάνει τη δουλειά της και μετά. Αλλά όσο περισσότερα εμπόδια βρίσκει τόσο καλύτερα… Φυσικά τώρα τα ιδιωτικά Μ.Μ.Ε. έχουν ξεσπαθώσει εναντίον της ερώτησης, την έγκριση της οποίας αποκαλούν τελείως υποκριτικά «επίθεση στην ελευθερία του Τύπου».
Οι υπόλοιπες 5 ερωτήσεις (“Λαϊκής Διαβούλευσης”) αν εγκριθούν θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστούν και στην Εθνοσυνέλευση.
Σε αυτές περιλαμβάνεται μια σημαντική ερώτηση σχετικά με τα μίντια, και η οποία έχει να κάνει με την δημιουργία ενός εποπτικού συμβουλίου στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Τελευταία στη σειρά –όχι και πλέον ασήμαντη- από τις 5 ερωτήσεις Λαϊκής Διαβούλευσης είναι να κατοχυρωθεί ως ποινικό αδίκημα η μη ένταξη εργαζομένου σε ασφαλιστικό φορέα.
Μια άλλη ερώτηση αφορά την απαγόρευση θανάτωσης ζώων για λόγους ψυχαγωγίας. Ξεσηκώθηκαν οι …ταυρομάχοι και οι ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά μιλάμε για μεταρρύθμιση πολύ προοδευτική. Μια άλλη έχει να κάνει με απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών και αφορά κυρίως τα καζίνο.
Από ότι φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις η βιαστική κωμικοτραγική προσπάθεια του προηγούμενου Σεπτέμβρη να βγάλουν κάποιοι τον Πρόεδρο από τη μέση γύρισε μπούμερανγκ αφού ο Rafael Correa σημαντικά πιο ενισχυμένος από τότε, αναμένεται να είναι ο «νικητής» του δημοψηφίσματος, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στις αλλαγές που προτείνονται με πολύ μεγάλα ποσοστά τα οποία αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 60%!
Προς το παρόν οδεύει ως μεγάλο φαβορί τόσο για το αυριανό Δημοψήφισμα όσο και για τις Προεδρικές σε δύο χρόνια, εξαιτίας της αδυναμίας της αντιπολίτευσης να ενωθεί εναντίον του αλλά και λόγω του παρελθόντος της. Ο Κορρέα λένε ότι έχει αρχίσει να «κουράζει» τη μεσαία τάξη της χώρας, καθώς θεωρείται από πολλούς αρκετά «συγκρουσιακός». Το χειρότερο είναι ότι έχει αρχίσει να κουράζει την ίδια του τη βάση, τους ανθρώπους που ήθελαν μια πραγματική αλλαγή, την αριστερά, τους πάμφτωχους αγρότες και τους ιθαγενείς (με πολλούς εκ των οποίων δεν λείπουν πια και οι συγκρούσεις).
Δεν παύει όμως να είναι ο πρώτος Πρόεδρος που έδωσε στη χώρα αξιοπρέπεια, και ένα εξαιρετικά προοδευτικό Σύνταγμα.
Και ο κόσμος φαίνεται να προτιμά τον αμφιλεγόμενο «σοσιαλισμό» που διακηρύσσει ο Κορρέα παρά την μπανανία πρώτης ποιότητας στην οποία βούτηξε η δεξιά αντιπολίτευση τη χώρα για δεκαετίες.
Σεις, τι θα προτιμάγατε, πρωί Σαββάτο πράμα;
Αν σοσιαλισμός σημαίνει εξηλεκτρισμός και επιτροπή λογιστικού ελέγχου τότε βαδίζουμε καλά…
kontoxontros - 06/05/2011 στο 22:36
Χα, διακρίνω κάποια πίκρα ή ιδέα μου είναι;
Όσον αφορά το Εκουαδόρ, θα μπορούσαμε να πάρουμε κάποια μαθήματα σχετικά με τη λαϊκή συμμετοχή (έστω και μέσω δημοψηφισμάτων).
Εκεί τουλάχιστον έχουν κερδίσει το δικαίωμα να εκφέρουν την γνώμη τους.
Ενώ εδώ…
Μιας και το ανέφερες το απόγευμα στη Νομική μιλά αρκετός κόσμος σχετικά με τα Λατινοαμερικάνικα χρέη και την ΕΛΕ. Όσοι δεν μπορούν να πάνε ας δουν εδώ http://www.elegr.gr/
Juan Belmonte - 07/05/2011 στο 12:53
Θρίαμβος…
Σε όλες τις ερωτήσεις του Δημοψηφίσματος – τις 5 πρώτες- η διαφορά είναι άνω των 6 πόντων, ενώ η μόνη ερώτηση που «παίχτηκε» ήταν αυτή στη Λαϊκή Διαβούλευση περί τζόγου με το Ναι να επικρατεί κατά 1,92 μονάδες…
Σύνολο για το «Ναι» υπολογίζεται σε 61%…
Juan Belmonte - 09/05/2011 στο 10:29
Έτσι… Ενώ οι «ιθαγενείς» δημοψηφίζουν εμείς εδώ οι «φωτοδότες» τον άλλο μήνα βγάζουμε νέο service pack μνημονίου!
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, αν γινόταν διαβούλευση για τον τζόγο σίγουρα θα περνούσε με ποσοστά… Κουβέλη.
tsalapeteinos - 09/05/2011 στο 23:59