Κυριακή στο αγρόκτημα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ένοπλοι εισέβαλλαν στο αγρόκτημα Cocos, ρωτώντας τους εργάτες που είναι ο ιδιοκτήτης…
Οι εργάτες έκαναν το λάθος να μην γνωρίζουν ή …να κάνουν ότι δεν γνωρίζουν.
Λάθος, γιατί τα καλόπαιδα της Z-200 δεν φημίζονται για την ψυχραιμία τους…

Είκοσι εφτά εργάτες σφαγιάστηκαν στο αγρόκτημα Cocos στην επαρχία Petén της Γουατεμάλα στα σύνορα με το Μεξικό. Υπεύθυνoi θεωρούνται οι Zetas και συγκεκριμένα το ένοπλο τμήμα τους με την ονομασία Ζ-200. Τώρα ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Otto Salguero θεωρείται «ύποπτος» σύμφωνα με τις αρχές για συμμετοχή σε ναρκεμπόριο… Και προφανώς είχε κάποια θεματάκια να λύσει…

Η Γουατεμάλα έχει γίνει αρένα των παραστρατιωτικών ομάδων και των ντόπιων καρτέλ που συνεργάζονται με τα μεξικανικά, και η μαζική αυτή δολοφονία είναι η μεγαλύτερη στην μεταπολεμική εποχή της χώρας, από το τέλος του 36χρονου Εμφυλίου το 1996. Η περιοχή είναι από παλιά πνιγμένη στο αίμα: κοντά στο σημείο της σφαγής είναι το Dos Erres[1], στο οποίο έλαβε χώρα μία από τις μεγαλύτερες και φρικιαστικότερες σφαγές του πολέμου.

Οι Zetas εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ροή των ναρκωτικών προς και από το Μεξικό, έχοντας μετατρέψει ορισμένες περιοχές της χώρας σε κρανίου τόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πετέν, ο κόσμος έχει κλειστεί στα σπίτια του τρέμοντας την δράση των Z-200, των Pelones, και άλλων. Οι λεπτομέρειες της σφαγής (τις οποίες δεν χρειάζεται να αναφέρουμε) εντείνουν το κλίμα τρόμου που λέγεται ότι επικρατεί στην περιοχή.

Η ζούγκλα του Petén (κυριολεκτικά και μεταφορικά) έχει ζωστεί από στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς η περιοχή κηρύχτηκε σε «κατάσταση πολιορκίας» χτες το βράδυ για τις επόμενες 30 ημέρες. Πριν από λίγες ώρες συνελλήφθη κάποιος Hugo Álvaro Gómez Vásquez, 37 ετών, ως ύποπτος για απαγωγές και δολοφονίες συγγενών του ιδιοκτήτη του αγροκτήματος στο παρελθόν. Η αστυνομία θέλει να πιστεύει ότι σχετίζεται και με τη σφαγή των 27.

Η κυβέρνηση του Álvaro Colom ανάμεσα στα χιλιάδες προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει, πρέπει να βρει μια λύση απέναντι στην απίστευτη ισχύ των όπλων των ναρκεμπόρων. Τα οποία, από την ημέρα που ο «Στρατηγός-Πρόεδρος» του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν κήρυξε «ανοιχτό πόλεμο» εναντίον των καρτέλ, μιλούν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο τυφλά. Και σε όλο και περισσότερες περιοχές εκτός Μεξικού.

Ο «ανοιχτός πόλεμος» εκτός από τα τραγικά αποτελέσματα εντός του Μεξικού, έχει απλωθεί και στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ και την Κόστα Ρίκα. Πριν από έξι μήνες, μια άλλη επαρχία της χώρας, η Alta Verapaz είχε επίσης κηρυχτεί σε κατάσταση πολιορκίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι Zetas. Από τότε 18 άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή ή συναλλαγές με τους Zetas. Μάλλον μικρός ο αριθμός για κοτζάμ «κατάσταση πολιορκίας» η οποία συμπεριλαμβάνει ευρεία καταστολή και περιορισμό βασικών και αυτονόητων δικαιωμάτων,  δεν νομίζετε..;

Η σύμβουλος επί θεμάτων ασφαλείας της Προεδρίας, Carmen Rosa de León ανέφερε μιλώντας στο Telesur  ότι η χώρα «βρίσκεται υπό την εισβολή των μεξικανικών καρτέλ».
Τα άλυτα δομικά προβλήματα των κεντροαμερικανικών κρατών, σε συνδυασμό με την τεράστια κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφήνουν ελεύθερο το πεδίο για τεράστια κέρδη, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί δίκτυα, τα οποία ξεπερνούν σε δύναμη και επιρροή ολόκληρα κράτη της περιοχής. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, δεν ενδιαφερθούν για την μείωση της κατανάλωσης ναρκωτικών στο εσωτερικό τους, δύσκολα μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και να μειωθεί η ένταση. Εδώ, οι Γουατεμαλτέκοι δεν έχουν άδικο: στην Κολομβία, η χρυσή εποχή των ναρκεμπόρων, η «Bonanza Marinera» ξεκίνησε όταν οι gringos βαρέθηκαν στα μέσα των 70ς τη μαριχουάνα και άρχισαν να την βρίσκουν με κοκαΐνη.

Η κεντρική Αμερική ήταν από παλιά ο «αεροδιάδρομος» των ναρκωτικών, προς το βορρά και το νότο, αλλά και προς την Καραϊβική. Τα τελευταία χρόνια όμως η αύξηση της βίας και από τις δύο πλευρές παραλύει τεράστιες περιοχές σε ολόκληρη την κεντρική Αμερική.

Η εξάπλωση της δυναμικής των καρτέλ εκτός Μεξικού επαναφέρει το ζήτημα χάραξης  μιας «περιφερειακής στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάτι τέτοιο όμως –με βάση τις ήδη εφαρμοσμένες «στρατηγικές» σε Μεξικό και Κολομβία- μάλλον πρέπει να ανησυχεί τους εμπλεκόμενους περισσότερο, παρά να τους καθησυχάζει


[1] Τον Οκτώβριο του 1982 οι Kaibiles, επίλεκτες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων έσφαξαν και σκότωσαν με μία σειρά φρικιαστικών μεθόδων 226 άτομα στο χωριό Dos Erres, ως συμπαθούντες τους κομμουνιστές αντάρτες. Επί της ουσίας επρόκειτο για μία ακόμα εκκαθάριση στα πλαίσια της γενοκτονίας εναντίον των Maya. Τον Ιανουάριο συνελήφθη στον Καναδά ο Jorge Vinicio Sosa Orantes ένας εκ των αξιωματικών των Kaibiles εκείνη την εποχή και θεωρούμενος ως εκ των υπευθύνων για την σφαγή. Έβγαζε το ψωμί του ως φιλήσυχος πολίτης (και διάσημος μάλιστα) δάσκαλος πολεμικών τεχνών στην Καλιφόρνια!

Advertisement

5 Σχόλια to “Κυριακή στο αγρόκτημα”

 1. http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_45/i45_p22_mex.html

 2. http://www.sarajevomag.gr/entipa/teuhos_50/i50_p14_mex.html

 3. Σωστό το κομμάντο, πολύ ενδιαφέροντα κείμενα.

  Για την στελέχωση των Σέτας και τις σχέσεις τους με τις κυβερνητικές δυνάμεις (στρατό-αστυνομίες, κτλ.) έχουν γραφτεί πολλά στο παρελθόν.
  Ένα παράδειγμα εδώ και άλλο ένα εδώ από το Λύκο της Στέππας

 4. Ρε σεις μήπως μια κοινή στρατηγική κατά του ναρκεμπορίου παραβιάζει τη συνθήκη… NAFTA; Μπορεί να θεωρούν κατά βάθος οι αρχιερείς της «ελεύθερης» αγοράς ότι και τα ναρκωτικά, ως εμπορεύσιμο προϊόν, θα έπρεπε να διακινούνται ελεύθερα. Αν μπαίνουν φραγμοί περιορίζεται η ελευθερία του έμπορα να πουλάει και του καταναλωτή να αγοράζει. Με άλλα λόγια… κομμουνισμός. Δηλ. το απόλυτο κακό.

 5. Τσαλ, αν αρχίσουν να διακινούνται ελεύθερα θα πέσουν οι τιμές και αυτό δεν το θέλει κανένας εμπλεκόμενος.
  Η NAFTA ωφέλησε πολύ τελικά την όλη μπίζνα, όλα αυτό δείχνουν.
  Μία κοινή στρατηγική έχει αρχίσει να συζητάται στις κυβερνήσεις των κρατών ως η μόνη λύση που θα περιορίσει το πρόβλημα.

  Η κατάρα της υπόθεσης είναι ότι αν οι ΗΠΑ δεν βάλουν το χέρι τους, δεν νομίζω να μπορούν οι κεντροαμερικάνοι να καταφέρουν κάτι μόνοι τους. Είναι πολλά τα λεφτά… Γιατί να το σταματήσουν;


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: