Πλανήτης Chávez!

Η πρόσφατη περιπέτεια υγείας του Προέδρου Τσάβες στη Βενεζουέλα δεν αποκάλυψε μόνο το προσωποκεντρικό σύστημα που εδώ και χρόνια επικρατεί και το κενό στην κυβερνητική παράταξη πίσω από αυτόν.
Αποκάλυψε ότι τα λεγόμενα και οι πράξεις του αποτελούν εδώ και χρόνια τον σημαντικότερο λόγο ύπαρξης της αντιπολίτευσης, αλλά και το ότι, οτιδήποτε έχει να κάνει με την Βενεζουέλα σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την παρουσία του. Σαν δορυφόροι, άπαντες γυρνούν γύρω από αυτόν!

Για να χρησιμοποιήσω μια φράση που είναι και της μόδας, «επί της αρχής» κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε περίεργο ούτε πρωτοφανές για την Λατινική Αμερική. Υπάρχει μακρά παράδοση «χαρισματικών» ηγετών που χωρίς αυτούς το έθνος δεν αναπνέει.
Για τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία όμως
, που θέλει να λέει ότι έχει κάνει άλματα μπροστά σε πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό επίπεδο, o προσωποκεντρισμός αυτός είναι τουλάχιστον ανησυχητικός.

Ο πρεζιντέντε γύρισε στη χώρα για τις γιορτές των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία. Τις ημέρες που ήταν απών, φαίνεται να έλειψε σε… όλους!

Ο Πρόεδρος, όπως πάντα πληθωρικός, πολυλογάς, εκκεντρικός κατά στιγμές, επιθετικός όπου απαιτείται, μοιάζει εύθυμος μα και εμφανώς καταβεβλημένος. Παραδέχτηκε ότι κέρδισε μια μεγάλη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο. Και τώρα όλοι ψάχνονται στο τεράστιο κενό που δημιουργείται πίσω του…

Στις ημέρες που ο Ούγκο Τσάβες ήταν στην Κούβα, ολόκληρη η χώρα διαπίστωσε από πρώτο χέρι, ότι έχει μάθει να γυρνά αποκλειστικά γύρω απ’ αυτόν.
Στην κυβερνητική παράταξη, κανείς από τα υψηλόβαθμα στελέχη -και θεωρούμενους από πολλά μίντια ως διαδόχους του- δεν μπόρεσε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη. Καμία από τις καθησυχαστικές δηλώσεις δεν πέτυχε το σκοπό της και ο κόσμος δεν πίστευε τίποτα για την πραγματική κατάσταση του Προέδρου. Ούτε ο αντιπρόεδρος Elías Jaua, ούτε ο αδερφός του Adán Chávez, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Nicolás Maduro, που κάποια στιγμή μάλιστα έκανε λόγο για «κρίσιμη μάχη» κάνοντας κόσμο και ντουνιά να εύχεται το θάνατο, ή τέλοσπάντων τον πολιτικό παροπλισμό του Ούγκο.

Επιπλέον, η έλλειψη πληροφόρησης που για αρκετές ημέρες κυριάρχησε έδειξε συστημικά προβλήματα και αδυναμίες της κυβερνητικής συμμαχίας. Τα βορειοαμερικανικά μίντια εμφάνιζαν τον Chávez να «μάχεται για την ζωή του» κάπου στην Κούβα. Παρά τις αδυναμίες της πάντως, η κυβέρνηση δεν έδειξε δείγματα ακυβερνησίας και παράλυσης, όπως θα ήλπιζαν σε πολλές ξένες πρωτεύουσες και στην αντιπολίτευση. Έδειξε όμως, ότι δεν μπορεί να λειτουργεί φυσιολογικά με την έλλειψή του.

Το ζήτημα για το PSUV είναι η ασθένεια να εμποδίσει τον Hugo Chávez να είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2012. Τρέμουν αυτό το ενδεχόμενο, αφού κάτι τέτοιο ίσως αναστήσει κυριολεκτικά την αντιπολίτευση. Άγνωστο παραμένει βεβαίως το εύρος μιας πιθανής διάσπασης του PSUV, ή όποιας αποχώρησης δυνάμεων από την ευρύτερη συμμαχία, σε περίπτωση που ο σενιόρ Τσάβες δεν είναι αυτός ο υποψήφιος.

Η αντιπολίτευση, διαιρεμένη και χωρίς πρόγραμμα, βρήκε άξαφνα έναν λόγο συσπείρωσης απέναντι στην κυβερνητική αδυναμία να ενημερώσει για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου. Πολλοί ευχαριστούσαν τον καρκίνο, άλλοι έκαναν ευχολόγια θανάτου και οι περισσότεροι σκέφτονταν την επόμενη ημέρα που τόσα χρόνια περιμένουν.

Όπως μας ενημερώνει ο γνωστός μας Atilio Boron στα μεγάλα ιδιωτικά μίντια παρήλαυνε κόσμος και κοσμάκης της αντιπολίτευσης που απαιτούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας ο αντιπρόεδρος Elías Jaua, καθώς ο άρρωστος ήταν ήδη «εκτός παιχνιδιού». Ο Boron, θεωρεί ότι αυτή η απρέπεια που εμφανίζουν οι αντίπαλοι του Chávez για αυτόν, θα «αποτελέσει το μεγαλύτερό του χαρτί για τις εκλογές του 2012». Και ότι, αντίθετα με τη γενική αίσθηση, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε εξαιρετικά στο διάστημα της απουσίας του.

Όπως κάνει βέβαια επί τόσα χρόνια και στις απανωτές χαμένες εκλογικές διαδικασίες, η αντιπολίτευση έχοντας ως μόνιμο στόχο την επιστροφή της Βενεζουέλας στο φιλελεύθερο καθεστώς της πετρελαιο-αποικίας, προσελκύει όλους τους anti-Chavistas, αλλά τίποτε παραπάνω. Καμία πολιτική ιδεολογία που να προσελκύει, κανένα πρόγραμμα για το λαό, παρά μόνο νεοφιλελεύθερες φανφάρες που τόσο τραγικά αποτυγχάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο στις μέρες μας. Η αντιπολίτευση γνωρίζει καλά, πως η μόνη ελπίδα νίκης της το 2012, είναι να μην έχει τον χαρισματικό Chávez απέναντί της. Αυτό το παραδέχονται όλοι, ακόμα και οι αντιδραστικές βορειοαμερικάνικες φυλλάδες το υπονοούν.

Όπως συνοψίζει άψογα ο Aram Aharonian στο ALAI η αντιπολίτευση ενεργεί τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο «σαν να είναι ο Chávez ο μοναδικός λόγος ύπαρξής της».  Κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί επανειλημμένα και στις προεκλογικές καμπάνιες της σε δημοψηφίσματα και εκλογικές διαδικασίες. Ο μόνος σημαντικός λόγος συσπείρωσης της δεξιάς είναι ο αντι-τσαβισμός και όχι το δικό της πρόγραμμα και θέσεις.

Υπάρχει όμως μία δεδομένη ανησυχία: για έναν άνθρωπο που δεν έλειψε ούτε λεπτό εδώ και 13 χρόνια από τις εξελίξεις στη χώρα, οι 29 ημέρες που έλειψε (περιοδεία σε Εκουαδόρ-Βραζιλία και μετά Κούβα όπου και εγχειρίστηκε) έμοιαζαν με αιώνα. Δεν είναι μόνο οι φιλολαϊκές του πολιτικές και η αποφασιστικότητά του να επιλύει και να ξεπερνά προβλήματα και οι ελιγμοί του.

Είναι το απίστευτο επικοινωνιακό χάρισμα που έχει, πρόκειται για έναν πραγματικό σούπερ-σταρ! Πολύς κόσμος τον ψηφίζει μόνο για την άνεση με την οποία εμφανίζεται στην τηλεόραση, για τα αστειάκια που λέει , για το φοβερό ύφος του! Η χώρα μετά την επίσημη δήλωσή του (βλ. προηγούμενο ποστ) φάνηκε να ηρέμησε ξαφνικά, όλα φάνηκαν να ξαναγυρνούν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μόνο και μόνο επειδή οι Βενεζολάνοι είδαν τον Πρόεδρο να τους μιλά. (Κάτι από το παλιό γιουγκοσλάβικο αστείο περί Τίτο μου θυμίζει αυτό: «Ξέρουμε ότι μας λέει ψέματα, αλλά μας τα λέει όμορφα!»)

Ίσως το ερώτημα δεν είναι αν θα αναγκαστεί να φύγει ο Πρόεδρος αλλά το πότε. Και μέχρι τότε οι  chavistas πρέπει να έχουν έτοιμες πειστικές εναλλακτικές, σε μια περίοδο μάλιστα που τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι φωνές και από τα αριστερά του PSUV δικαίως έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

ΥΓ: Εν τω μεταξύ, από αποκαλύψεις της κολομβιανής Semana, μαθεύτηκε πως την ίδια στιγμή που ο πρεσβευτής των Η.Π.Α στο Καράκας Patrick Duddy διαβεβαίωνε ότι η χώρα του δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, συναντιόταν με τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η χρηματοδότηση για (άλλο ένα) τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό σταθμό που θα στρεφόταν εναντίον της κυβέρνησης.
Μια άλλη ιστορία που αποκαλύφθηκε είναι οι παραινέσεις και η βοήθεια της Ουάσινγκτον επί Τζορτζ Μπους Τζ. προς μέρος της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας.

Advertisement

4 Σχόλια to “Πλανήτης Chávez!”

  1. Πρόεκυψε όντως πρόβλημα με την ασθένεια του προέδρου και ανέδειξε το πρόβλημα αντικατάστασής του, αν και όταν χρειαστεί. Συσπειρώθηκε και η αντιπολίτευση και κριτικές φωνές όπως του μαρκί δον Βάργκας Γιόσα που επανειλλημένως κρώζουν περί… καουδιγίσμο και κασικίσμο, ως αιτίες έλλειψης δημοκρατίας και υπανάπτυξης. Ο Τσάβες είναι όπως ακριβώς τον περιγράφεις, δηλαδή έναν χαρακτηριστικός λαϊκός τύπος Βενεζολάνου, δραστήριος και τολμηρός, γι’ αυτό άλλωστε έχει και τέτοια δημοφιλία.

    Ας ελπίσουμε ότι η νέα θεραπεία του στην Κούβα θα είναι επιτυχής και ότι οι παίκτες της vinotinto θα νικήσουν την Χιλή απόψε για να του αφιερώσουν τη νίκη!

  2. (Vinotinto είναι το παρατσούκλι τους? Εξαιρετικό!)

    Αποδεικνύεται ότι το θέμα αντικατάστασης δεν είναι το αν, αλλά το πότε (και ίσως και το πόσο σύντομα…)

  3. Το πρώτο μικρό θαύμα έγινε. Περιμένουμε να γίνει και το άλλο από τον Αγ. Απελευθερωτή!

  4. Ωραία πράματα, έξω οι πριμαντόνες Αργεντινή Βραζιλία!
    Αυτό αρκεί για ένα αποτυχημένο τουρνουά για εταιρίες και κανάλια κι επιτυχημένο για τις πιο «μικρές» φανέλες.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: