Μονόπρακτο

Στην Ονδούρα δεν χρειάζεται να διατηρείς παραστρατιωτικές ομάδες για να καταστρέφεις και να απειλείς. Έχεις την αστυνομία και το στρατό του κράτους μαζί σου. Η κοινότητα Rigores αφανίστηκε από προσώπου γης προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα σχέδια ενός γαιοκτήμονα…

Η επίθεση ήταν διπλή: η πρώτη έγινε την Κυριακή 26 Ιουνίου και η δεύτερη την 1η Ιουλίου από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (Cobra) και σώματα των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ντόπιων αλλά και βορειοαμερικάνων παρατηρητών η επίθεση έγινε σαν να βρισκόταν η περιοχή σε πόλεμο, απέναντι σε τελείως άοπλους πάμφτωχους αγρότες. Μονόπρακτο.

Η Rigores είχε ιστορία 11 χρόνων: οι campesinos που μαζεύτηκαν και με πολύ κόπο έφτιαξαν την κοινότητα ήλπιζαν ότι θα εφαρμοστεί η αγροτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα βόηθαγε αγρότες να αποκτήσουν μικρές εκτάσεις από γαίες που είχαν κηρυχτεί σε αγρανάπαυση.

Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να το δεχτούν οι γαιοκτήμονες, ιδίως αν μιλάμε για εκτάσεις πολύ αποδοτικές, μερικές μάλιστα εκ των οποίων κατάλληλες για παραγωγή βιοκαυσίμων, που αυτό τον καιρό πουλάνε σα ζεστά κουλούρια.

Οι γαιοκτήμονες ήταν από τους βασικούς αρωγούς των πραξικοπηματιών τον Ιούνιο του 2009 και τώρα η “κυβέρνηση” τους ανταποδίδει την υποστήριξη εκείνη. Με την κλασσική συνταγή του αφανισμού κοινοτήτων και του εκτοπισμού πληθυσμών, που στην Κεντρική Αμερική την αποκαλούν “desalojo” (“έξωση”).

Το βίντεο που ακολουθεί αποτελεί ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις φέρονται στους αγρότες ως εγκληματίες, προστατεύοντας τους πραγματικούς εγκληματίες. Και περιγράφει όλους τους καλούς τρόπους των σωμάτων ασφαλείας για το κάψιμο σπιτιών, το γκρέμισμα σχολείων, ακόμα και το πλιάτσικο στα χωράφια των αγροτών…

Θυμήθηκα εκείνο το ανατριχιαστικό τετράστιχο των Κολομβιάνων αγροτών που υποσχόταν πως θα χορέψουν τον χειρότερο χορό, όποιοι ψάχνουν το κακό τους…

Soy un campesino puro
y no empece la pelea
Pero si me buscan ruido
la bailan con la mas fea

Advertisement

4 Σχόλια to “Μονόπρακτο”

 1. Με το ρεβόλβερ και τη γραβάτα, ο νεοφιλελεύθερος ιμπεριαλισμός καλά επελαύνει στην κατεχώμενη Ονδούρα. Αφού γίνει η αρπαγή της γης, μπορούν να προχωρήσουν τα… μεγάλα έργα, που μόνο με τα έργα της «Μεγάλης Αλλαγής» του Εθνάρχη μπορούν να συγκρηθούν!
  Τhree neoliberal tales in honduras

 2. Δεν επελαύνουν ακριβώς…Και μόνο ότι γυρνάνε σε τακτικές εμφυλίου προηγούμενων δεκαετιών δείχνει ότι ζορίζονται πολύ.

  Τώρα όμως, αυτές οι τακτικές από τα καλόπαιδα μαθαίνονται και μάλιστα με λεπτομέρειες.
  Όχι όπως παλιά, που έπρεπε να το σκάσει κάποιος στο εξωτερικό για να το καταγγείλει.

 3. Πράγματι οι δυνατότητες διαρροής και διάδοσης τέτοιων πληροφοριών είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα χάρη στις νέες τεχνολογίες. Εκτός αν μας προλάβουν με το νόμο ταυτοποίησης των blog και γίνουμε Ιράν, Β. Κορέα, Σ. Αραβία και Λιβύη ιντερνετικά. Πάλι καλά που έχουμε τεχνοκράτη πρωθυπουργό που ξέρει να μπαίνει στην ιστοσελίδα του opengov με το i-pad. Άμεσος στόχος να μάθει να επικοινωνεί με email με τον πρώην καθηγητή του τον Στίγκλιτς, γιατί τα άρθρα του προφανώς δεν τα διαβάζει.

 4. Χε, όντως δεν τον διαβάζει.
  Ή μάλλον, σαν καλός τζαναμπέτης που είναι κρατάει ότι τον συμφέρει,


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: