Σιδηρογροθιά!

Πρώτος γύρος των εκλογών χτες στη Γουατεμάλα, η οποία μετά το δημοκρατικό αστείο του Álvaro Colom επιστρέφει στην ησυχία, την τάξη και την ασφάλεια. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι διαγωνίζονταν σε αντιδραστικότητα. Το φαβορί, ο στρατηγός,  υπόσχεται «σιδηρογροθιά» στο κεφάλι της χώρας, και το αουτσάιντερ, o επιχειρηματίας, δημόσιες εκτελέσεις προς παραδειγματισμό.

Ο στρατηγός κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Otto Pérez Molina, αρχηγός του Πατριωτικού Κόμματος (Partido Patriota) προηγείται με 37%, μετά την καταμέτρηση του 56% των ψήφων.

Υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει (κι άλλο) τον αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας, θα προσλάβει επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες και θα αυξήσει κατά 2.500 άντρες τον ήδη τεράστιο και πάνοπλο για τα δεδομένα της χώρας στρατό.

Γιατί όλα αυτά; Μα φυσικά για να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο με το λεγόμενο σχέδιο “Mano Dura” (βαρύ/δυνατό χέρι),  που λόγω του παρελθόντος του σενιόρ Pérez, όλοι μεταφράζουν ως «σιδηρογροθιά». Μια γροθιά άλλωστε, αποτέλεσε και το λογότυπο του Πατριωτικού Κόμματος!  

Πως μπορεί όμως ένας άνθρωπος ο οποίος σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaks, έχει σχέσεις με ισχυρές οικογένειες ναρκεμπόρων να πατάξει το «έγκλημα»;   

Η υπόσχεση του στρατηγού για αντιμετώπιση της φτώχειας, θα εκπληρωθεί –λένε οι προφήτες του, τα Μ.Μ.Ε- με την δημιουργία ειδικού υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης. Όποιος δεν συναινέσει στην κοινωνική ανάπτυξη όμως, θα τρώει περισσότερα χρονάκια στην μπουρού αφού και για αυτό έχει προβλέψει το βαρύ χέρι του Πατριωτικού Κόμματος, που υπόσχεται αύξηση των ποινών των «εγκληματιών».

Λέει όμως και αλήθειες. Εκτός του ότι θα αυξήσει σίγουρα τον ρόλο και τον αριθμό των δυνάμεων ασφαλείας, υπόσχεται ότι θα είναι φιλικότερος με τις πολυεθνικές και όποιες άλλες εταιρίες θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

Τον πιστεύουμε;
Ναι, αφού έχει καλές σχέσεις με μπόλικες μεγαλοοικογένειες, αυτές τις ελάχιστες που εξουσιάζουν την χώρα από ανεξαρτησίας της.
Ακούγεται αρκετά δύσκολο για μια χώρα-χωράφι των πολυεθνικών να βρει Πρόεδρο ακόμα φιλικότερο προς το ξένο κεφάλαιο
.

Ο Perez υπόσχεται ότι θα ξεπεράσει ότι όριο υπάρχει, μα το ίδιο υπόσχεται και ο αντίπαλός του στις επαναληπτικές του Νοέμβρη, επιχειρηματίας Manuel Baldizon της Δημοκρατικής Ανανεωμένης Ελευθερίας (Libertad Democrática Renovada). Ο Baldizon δεν πάει πίσω από γνωριμίες, καθώς θεωρούνται δεδομένες οι σχέσεις του με αρκετούς ισχυρούς ανθρώπους που λειτουργούν με αμφίβολες μεθόδους.

Στο ζήτημα της ασφάλειας ο Baldizon προκειμένου να ξεπεράσει το χάντικαπ που δημιούργησαν οι υποσχέσεις περί σιδηρογροθιάς του Στρατηγού Πέρεζ, υπεραμύνθηκε της χρησιμότητας της θανατικής ποινής, ενώ σε μία έξαρση πατριωτισμού ακούστηκε να λέει ότι, αν εκλεγεί, θα επιτραπούν ακόμα και δημόσιες εκτελέσεις των «εγκληματιών» (δεν πρόκειται βεβαίως για …επίσημη θέση)!

Το ζήτημα που σε αυτή τη χώρα δεν επιλύθηκε ποτέ, είναι ακριβώς ο ορισμός του «εγκληματία» και του «εγκλήματος». Συνήθως πρόκειται για ιθαγενή, σχεδόν πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης ξένων εταιριών ή ντόπιων μεγαλογαιοκτημόνων και πάντα φτωχό. Σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται για κάποιο από τους πάμπολλους παραστρατιωτικούς, (παλιά τους λέγαν Kaibiles, τώρα Zetas, στο μέλλον κάπως αλλιώς), ποτέ δεν πρόκειται για ανθρώπους με ύποπτο αιματηρό παρελθόν και φυσικά ποτέ δεν πρόκειται για ναρκέμπορο ή επιχειρηματία.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι Γουατεμαλτέκοι, δεν μπορούσαν να μάθουν με ακρίβεια ποιος από τους υποψηφίους πήρε τα περισσότερα χρήματα από την επιχειρηματική ελίτ της χώρας (φαμίλιες μετρημένες και γνωστές μία προς μία) και την ναρκο-ελίτ, που πλουτίζει χρησιμοποιώντας τη χώρα σα διάδρομο ροής ουσιών από το νότο για το Μεξικό και τις Η.Π.Α.

Τα Μέσα Ενημέρωσης γέμισαν διαφημιστικά και οι δρόμοι με αφίσες. Από τους 10 υποψηφίους όλοι περιμένανε το Στρατηγό με τη «σιδηρογροθιά» να προηγείται στον Α’ γύρο, και να πάει στον επαναληπτικό γύρο του Νοέμβρη με αντίπαλο, είτε τον Baldizon, τον επιτυχημένο επιχειρηματία της λαϊκής δικής μας αγαπήμενης δεξιάς, είτε τον επίσης δεξιό Eduardo Suger του κόμματος με το ονειρικό όνομα Δέσμευση, Ανανέωση, Τάξη (Compromiso, Renovación y Orden).

Ο Perez, εκτός από περισσότερα χρήματα, είχε και την στήριξη των περισσότερων Μ.Μ.Ε. και τώρα γίνεται λόγος για πλήρη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος, του οποίου η κατάσταση συγκρίνεται σε όλη την αμερικανική ήπειρο, μόνο με του αντίστοιχου της Αϊτής.

Ο Perez, κατηγορεί τον Baldizon ότι χρημάτιζε όποιον μπορούσε για να αυτομολήσει από το κόμμα του.
Ο Baldizon, κατηγορεί τον Perez ότι εκτός από πολιτικούς, χρημάτισε και ψηφοφόρους.

Η Rigoberta Menchu που συσπείρωσε ότι αριστερό και ιθαγενές έχει απομείνει, πάτωσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, με το Frente Amplio, σε μία προσπάθεια συνασπισμού όσων δυνάμεων έχουν απομείνει στη χώρα και μπορούν –έστω και ελάχιστα- να μιλήσουν. Το “Ανοιχτό/Ευρύ Μέτωπο” με δυσκολία φτάνει μέχρι στιγμής το 2% των ψήφων, ευρισκόμενο σχετικά κοντά σε αυτά που έλεγαν οι δημοσκοπήσεις (από 1 έως 3%). Εκτός της λασπολογίας και της δεδομένης σε παρόμοιες περιπτώσεις μηδαμινής προβολής, το Frente Amplio είχε και άλλο πρόβλημα: από τα 7,3 εκατομμύρια των γραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, το 1,9 που θα αποτελούσε και το κύριο μέρος των εν δυνάμει ψηφοφόρων του, είναι αναλφάβητοι, δεδομένο που προκαλεί τεράστιες δυσκολίες, και συνήθως την αποχή. Και άλλο ένα: δεν είναι δυνατόν στην χώρα αυτή να ηγείται γυναίκα σε οτιδήποτε, πόσο μάλλον σε έναν κομματικό σχηματισμό.

Η προεκλογική εκστρατεία κύλισε ανάμεσα στα αστειάκια των Γουατεμαλτέκων για το ποιος χρηματοδοτεί ποιον και πόσο, και στις κλασσικές αγαπημένες πολιτικές δολοφονίες, που ευτυχώς αυτή την φορά κινήθηκαν σε λογικά πλαίσια… μόλις 24. Ευρώπη γίναμε…

Μετά από όλα αυτά στις επαναληπτικές του Νοεμβρίου θα βρεθούν αντιμέτωποι ο στρατηγός και ο επιχειρηματίας. Νικητής αυτός που θα πάρει 50% και πάνω, και μεγάλο φαβορί που δύσκολα θα σπάσει είναι ο στρατηγός Perez, καθώς μόνο σε 3 επαρχίες της χώρας δεν προηγείται.  

Έτσι, θα μπορέσει επιτέλους να εφαρμόσει το σχέδιο «Σιδηρογροθιά» για να σπάσει μια και καλή το κεφάλι της χώρας, με την ησυχία του. Το 2007 βλέπετε ο μέχρι τώρα Πρόεδρος Álvaro Colom (χωρίς δικαίωμα επανεκλογής) τον είχε αφήσει πίσω στις επαναληπτικές, κερδίζοντας μια Προεδρία που ευτυχώς για το καλό της χώρας δεν αποδείχτηκε τόσο «κομμουνιστική» όσο φοβόντουσαν (εδώ γελάμε δυνατά)…

Τώρα –για την ακρίβεια από τον Γενάρη του 2012 που αλλάζει η Προεδρία της χώρας- όλα θα μπουν στην θέση τους.

Advertisement

4 Σχόλια to “Σιδηρογροθιά!”

  1. Για να είμαστε δίκαιοι ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε πως παρά τα μύρια κακώς κείμενα η Γουατεμάλα μας ξεπερνά σε… επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

  2. Ναι, και μας έχει ρίξει και στο κεφάλι εδώ και χρόνια σε καταστολή, διάσπαση του κοινωνικού ιστου και καταπάτηση εργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων: γι’ αυτό κάνουμε αγώνα να τους φτάσουμε (ναι, και πάμε καλά, πλησιάζουμε)

  3. Και το κόμμα αυτού του πρώην του Álvaro Colom ποιο είναι? Δε κατεβαίνει?

  4. Το Κόμμα «Εθνική Ένωση της Ελπίδας» (τι ονοματάρες είν΄αυτές…) του Προέδρου δεν κατέβασε υποψήφιο, γιατί αυτός θα ήταν η γυναίκα του Προέδρου Sandra Torres.
    Το κόλπο θα γινόταν μέσω ενός τυπικού διαζυγίου.
    Επειδή ο νόμος απαγορεύει σε συγγενείς του Προέδρου να κατέβουν ως Προεδρικοί υποψήφιοί, το Ανώτατο Δικαστήριο απέκλεισε την υποψηφιότητα.

    Και ο σύζυγος όμως τορπίλισε τις οικογενειακές προσπάθειες, όταν (αφού στα μουλωχτά κατατέθηκε το διαζύγιο!) βγήκε και δήλωνε ότι θα ήταν ανήθικο ένα διαζύγιο για τέτοιους σκοπούς.


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: