Όσο υπάρχουν κορόιδα, θα τρώμε καλά…

Ο Arturo Valenzuela υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνος για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου δήλωνε πρόσφατα από την Κολομβία ότι τον «ανησυχεί η κούρσα των εξοπλισμών» στην οποία έχει επιδοθεί η Βενεζουέλα της οποίας μάλιστα τη στάση χαρακτήριζε «επιθετική». Ο Valenzuela βέβαια ξέρει πολύ καλά ότι ρίχνοντας συνεχώς λάσπη, κάτι θα μείνει, αφού η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά.

Αν πιστέψουμε βορειοαμερικανικά ΜΜΕ η Βενεζουέλα πρέπει να είναι από τις πλέον δυνατές στρατιωτικά χώρες στον κόσμο και ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επιτεθεί στον πραγματικό «αστακό» της περιοχής που είναι βέβαια η καλή Κολομβία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) την προηγούμενη εβδομάδα όμως, φαίνεται ότι δεν είναι η Βενεζουέλα, αλλά δύο στενότατοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή που προπορεύονται –μακράν του τρίτου- στην κούρσα εξοπλισμών όπως αυτή εκφράζεται με τις στρατιωτικές δαπάνες επί του ποσοστού του ΑΕΠ τους.

Οι καλοί σύμμαχοι των βορειοαμερικάνων Κολομβία και η Χιλή προτίμησαν το 2009 να σκιστούν στις αγορές όπως κάθε σύμμαχος της μεγάλης βορειοαμερικανικής δημοκρατίας που εξάγει τον ανθρωπισμό της και τις δημοκρατικές της αξίες όντας ο μεγαλύτερος παραγωγός-πωλητής και αγοραστής στρατιωτικών εξοπλισμών στον κόσμο (43% του συνολικού «τζίρου» κάνουν οι φίλοι μας).

Η Κολομβία στην οποία μέσα στο 2009 εγκαταστάθηκαν με κάθε επισημότητα και 7 νέες βάσεις των ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα σε όλη την Λατινική Αμερική σε στρατιωτικές δαπάνες επί του ποσοστού του ΑΕΠ της, με 3,7%.

Η Χιλή επίσης σύμμαχος των ΗΠΑ ήταν δεύτερη σε όλη την Αμέρικα Λατίνα με 3.5% του ΑΕΠ να προορίζεται σε στρατιωτικές δαπάνες. (Σκέψη: για τα κεφάλια των Maputxe…)

Πιο κάτω ήταν το Εκουαδόρ με 2.8%, η Βραζιλία με 1.5, η Βενεζουέλα με 1.4%, και η Ουρουγουάη 1.3%. Αργεντινές, Βολιβίες, Παραγουάες, κοροϊδία, δεν αγόρασαν τίποτα, ψιχουλάκια.

Όσο για την «πολεμοχαρή» σύμφωνα με το State Department Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες, ήταν η χώρα που μείωσε περισσότερο από κάθε άλλη τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2009, μειώνοντάς τες κατά 25%! Παρόλα αυτά αυτό που επιχειρούν όλα τα δεξιά ανά τον κόσμο ΜΜΕ παίρνοντας την γραμμή της Ουάσινγκτον, είναι να παραπληροφορούν τον κόσμο περί της «πολεμοχαρούς» κυβέρνησης του Hugo Chavez! Σε μία χρονιά που πολλά χαϊβάνια στην Λατινική Αμερική επιδόθηκαν σε «κούρσες εξοπλισμών» ήταν η Βενεζουέλα που μείωνε τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά ένα τέταρτο όταν αυτός που εξοπλιζόταν σαν αστακός με καθαρά επεκτατικές βλέψεις σε περιφερειακό επίπεδο σύμφωνα με βορειοαμερικάνικα έγγραφα, ήταν ο μεγαλύτερος εν δυνάμει εχθρός της κυβέρνησης Τσάβες, η Κολομβία.

Για να θυμηθείτε όσοι έχετε πάει φαντάροι που φυλάσσονται τα πραγματικά χρήσιμα όπλα (και να μάθετε όσες δεν πηγαίνετε τι άχρηστα πράματα μαθαίνουμε εκεί), πρέπει να σας αναφέρω ότι σύμφωνα με τον πολύ γνωστό μας Νόαμ Τσόμσκι, μεγάλο μέρος των όπλων που κατεβαίνουν από την μεγάλη δημοκρατία στην Λατινική Αμερική, έχει να κάνει με ελαφρύ οπλισμό προς καταπολέμηση του «ριζοσπαστικού λαϊκισμού».

Οι κούρσες εξοπλισμών βέβαια στην Λατινική Αμερική έχουν να κάνουν περισσότερο με “πόλεμο εντυπώσεων” και την διασφάλιση της έννομης τάξης εντός των χωρών. Υπάρχουν χώρες που το στρατιωτικό κατεστημένο είναι τεράστιο (Κολομβία, Χιλή, Παραγουάη και οι περισσότερες κεντροαμερικανικές) και δεν χρειάζεται τα όπλα για να καθορίσει εξελίξεις. Μια χώρα που κοιτά όσο τίποτε άλλο τις εντυπώσεις άλλωστε, η Βραζιλία, είχε την μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σε εξοπλιστικά προγράμματα το έτος που πέρασε.
Πόλεμος εντυπώσεων είναι-όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες πάντα- και αυτός μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας. Αλλά η Κολομβία που εννοείται ότι τυγχάνει ιδιαίτερα προνομιακής μεταχείρισης από τις ΗΠΑ και στον τομέα των εξοπλισμών, απέτυχε να σύρει τον Hugo Chavez σε μία κούρσα εξοπλισμών που θα «μάτωνε» την βενεζολάνικη οικονομία. Ο «μεγάλος» δεν τσίμπησε στο βαθμό που υπολόγιζαν οι εχθροί του, οι οποίοι χρυσοπληρώνουν προσωπικό, συντήρηση και αναβάθμιση όπλων τα οποία σχεδόν πάντα στρέφονται προς τον εκάστοτε εσωτερικό εχθρό.

Η βιομηχανία όπλων που παίζει τεράστιο ρόλο στην βορειοαμερικανική οικονομία δεν πειράχτηκε όμως μόνο επειδή η Βενεζουέλα μείωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2009. Πιο πολύ την πείραξε το γεγονός ότι στράφηκε στην ρωσική αγορά. Και έτσι επιδόθηκε σε μια ανελέητη λασπολογία για την «κούρσα εξοπλισμών» του πετρελαιά Τσάβες. Όμως οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός και πωλητής όπλων πέτυχαν τουλάχιστον για το 2009 τον στόχο τους. Οι δαπάνες της υποηπείρου κάτω από τον Rio Grande για πρώτη φορά έφτασαν κοντά στα 60 δις δολάρια. Και ανεξαρτήτως των αριθμών που ποικίλουν το δεδομένο είναι ότι την τελευταία δεκαετία οι στρατιωτικές δαπάνες σε ολόκληρη την  περιοχή έχουν εκτιναχτεί. Όσο υπάρχουν κορόιδα, θα τρώμε καλά…


ΥΓ (εκτός θεματολογίας CdF): Πάντως ακόμα και ο «αστακός» Κολομβία, ξοδεύει λιγότερα από κάτι κορόιδα προς Ελλάδα μεριά…
ΥΓ 2: Άκουγα επανηλλειμένα παράπονα για την κόκκινη γραμματοσειρά. Αυτή ελπίζω να σας είναι πιο ξεκούραστη.

Besitos! (και όχι στρατιωτικούς χαιρετισμούς!)

Advertisement

11 Σχόλια to “Όσο υπάρχουν κορόιδα, θα τρώμε καλά…”

  1. Μείωσε τις δαπάνες και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει γυμνάσια στα νερά του. Γι’ αυτό τους μπήκε στο μάτι. Θέλουν να αλωνίζουν ολομόναχοι εκεί οι Αμερικάνοι.

  2. Καλά όταν κατέβασε τους Ρώσους, τους είχε τρελάνει τελείως. Δεν ξέρανε τι γράφανε…

  3. Αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός από μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων είναι και ο μελύτερος εισαγωγέας ναρκωτικών, καταλαβαίνουμε κάτι για το «ελεύθερο» εμπόριο των ΗΠΑ με τους γείτονές τους. Φαίνεται πως ο σ. Τσάβες αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα «αντισταθμιστικά» οφέλη από μας, που επιμένουμε να «ανήκομεν εις την Δύσην». Η δε Βραζιλία υου συμπαθή ρεφορμιστή Λούλα παίζει σε άλλο επίπεδο. Φιλοδοξεί να γίνει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες (είναι ήδη με 2 δις ΑΕΠ) και με μεγαλύτερη επηρροή, αναβαθμίζοντας τη θέση της σε διάφορους διεθνείς Οργανισμούς – ήδη φλερτάρει με μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έτσι υποστηρίζει την Κούβα και τον ανατρεπέντα πρόεδρο της Ονδούρα, παίρνει αρκετά φιλολαϊκά μέτρα, ενώ παράλληλα εξοπλίζεται στρατιωτικά, έχει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, διατηρεί εξαρτημένες μικρότερες γειτονικές χώρες μέσω των πολυεθνικών της, προσυπογράφει την συμφωνία παρωδεία της Κοπεγχάγης και αναλαμβάνει… Μουντιάλ και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακόμα κι έτσι βέβαια είναι προτιμότερη η γειτονία με μια μεγάλη χώρα που θέλει να «τα έχει καλά με όλους» παρά με ένα τσιράκι των αφεντικών.

    ΥΓ: Προσωπικά μου φαίνεται το ίδιο ενοχλητική η κίτρινη γραμματοσειρά, αν όχι περισσότερο, σε σχέση με την κόκκινη, υπάρχει όμως ένα κολπάκι: πατώντας control+A (select all) τα γράμματα γίνονται μπλε σε άσπρο φόντο 🙂

  4. Όχι ότι ο Τσάβες όλα αυτά τα χρόνια δεν αγόραζε όπλα. Απλά η εκστρατεία περί arms race πήρε τεράστια έκταση μέσα στο 2009 όταν αυτός…έριχνε τις δαπάνες τις στρατιωτικές. Εκεί είναι και η βορειοαμερικάνικη «παραμύθα».

    Ο Lula έπαιζε και παίζει σε άλλο επίπεδο αφού η Βραζιλία δεν μπορεί λόγω μεγέθους να συγκριθεί με τις υπόλοιπες λατινοαμερικάνικες, ούτε πια με την Αργεντινή (η οποία το προσπαθούσε προ κρίσης 2001-2002).

    Περί γραμματοσειράς: πιθανές προτάσεις περί χρώματος θα εισακουστούν στα βουνά της Sierra Lamoya στην 4η Λαϊκή Συνέλευση του CdF οπότε και θα αποφασίσουμε… (Η φράξια της κόκκινης γραμματοσειράς έχει ακόμα το πάνω χέρι-να το πούμε αυτό!)

  5. Ναι, ομολογουμένως είναι λίγο κουραστικό στο μάτι, και το κίτρινο και το πορτοκαλο-κόκκινο. 🙂

    Κρίμα, γιατί πάει «στράφι» το κείμενο που είναι συνήθως καλό. 🙂

  6. Άσπρη Juan όπως στα σχόλια

  7. Άσπρη και καθάρια για να τα παίρνουμε από τα κορόιδα? Θα τηλ. στον Μεγάλο
    Μαρίνα, θα μας δέσουνε…
    Το λαμβάνω υπόψη πάντως.

    Espoir
    Αυτό μου λένε και αυτοί που κουράζονται με το χρώμα, ότι πάει «στράφι» το κείμενο. Ο σκληρός πυρήνας του CdF πάντως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για το χρώμα (ευτυχώς!)

  8. ο σκληρός πηρύνας του CdF πάντως δεν έχει τόσο πρόβλημα με το χρώμα όσο με το μέγεθος!

    κάθε φορά κάνω ζούμ την σελίδα και από άκρη σε άκρη της οθόνης!!

  9. Ντάξει το μέγεθος της γραμματοσειράς είναι θέμα ανάλυσης στην οθόνη και αλλάζει και με Ctrl+ ή Ctrl-

  10. […] [1] Περί της χρηματοδότησης των αντιπάλων του Τσάβες βλ. και εδώ. [2] Να θυμίσουμε -εκτός των εδώ και χρόνια δυνάμεων στην περιοχή- τα τελευταία δύο μόνο χρόνια την εγκατάσταση βάσεων των ΗΠΑ στην Κολομβία (εδώ),  τους πεζοναύτες Κόστα Ρίκα και τον 4ο Στόλο που κατεβαίνει προς επίδειξη με κάθε ευκαιρία. [3] Εδώ επιβεβαιώνονται και κάποια προ μηνών δεδομένα […]

  11. […] το Rebelion βρήκαμε μια μελέτη που θύμισε ένα παλιότερο κείμενο, σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες στην Λατινική […]


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: