Ολίγον …απρόσεχτοι

Ο Hugo βάζει χοντρό χέρι στις τράπεζες και μετατρέπει το Προεδρικό Μέγαρο σε καταλύματα για πλημμυροπαθείς, μια δικαστίνα που κατηγορείται για χρηματισμό θεωρείται από κάποιους “πολιτική κρατούμενη”, ενώ τα Διατάγματα τα οποία μπορεί να εκδίδει ο Πρόεδρος της χώρας, αποτελούν έναν παλιό συχνά χρησιμοποιούμενο άρθρο του Συντάγματος, αλλά ξέχασαν να μας το πουν.

Ολίγον …απρόσεχτοι βρε παιδί μου οι δημοσιογράφοι και οι γραφιάδες στα περισσότερα μίντια. Και ακόμα πιο απρόσεκτοι εκεί στα …σπουδαία ιδρύματα, τα …think-tank, τους …φορείς και τις οργανώσεις αξιολόγησης. Όλο ξεχνούν πράγματα να αναφέρουν, όλο διστάζουν να γράψουν αυτά που σίγουρα μαθαίνουν, όλο επιλεκτικά στοιχεία μας πασάρουν…

Τις τελευταίες ημέρες ο κόσμος παρα-πληροφορείται περί των δήθεν «πραξικοπηματικών» μεθόδων του Προέδρου Τσάβες, για τον οποίο εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση η δυνατότητα να περνάει ο Πρόεδρος κάποιους νόμους με διατάγματα. Πέρα από την κροκοδείλια ευαισθησία των δυτικών νεοφιλελεύθερων δημοκρατιών για τα δημοκρατικά δικαιώματα που οι ίδιοι αρνούνται στους πολίτες τους, ξέχασαν να μας πουν ότι το άρθρο του Συντάγματος το οποίο προβλέπει παραχώρηση έκτακτων εξουσιών στον Πρόεδρο της χώρας μέσω έκδοσης διαταγμάτων για κάποιο διάστημα (άρθρο 203) υπάρχει από πολύ παλιά και το έχουν ευρέως χρησιμοποιήσει αρκετοί πριν τον Τσάβες πρόεδροι.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα προεδρικά διατάγματα αφορούν κυρίως την διαδικασία αποκατάστασης των θυμάτων των πρόσφατων πλημμυρών, ξέροντας ότι η αντιπολίτευση (με 67 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, έναντι 97 του κυβερνώντος PSUV) είχε την δυνατότητα να μπλοκάρει και να καθυστερήσει νομοσχέδια και αποφάσεις, προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση αναταραχής και ακυβερνησίας. Και με τα δείγματα διακυβέρνησης που επί δεκαετίες έδειξε η δεξιά αντιπολίτευση στην προ-Τσάβες εποχή, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι δεν θα είχε καμία ηθική αναστολή, προκειμένου να μπλοκάρει τους νόμους περί οικοδόμησης νέων κατοικιών για τους πλημμυροπαθείς, αν είναι κάτι τέτοιο να δυσχεράνει την κυβέρνηση.

Κάτι άλλο που πέρασε στα ψιλά είναι ότι οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου στο Καράκας άνοιξαν για τους πλημμυροπαθείς, κάποιοι εκ των οποίων έμειναν μέσα στο Μέγαρο σε ειδικά διαμορφωμένα καταλύματα. Και πέρασε στα ψιλά γιατί είναι προφανώς η …ίδια αντιμετώπιση που επιφύλασσε η μεγάλη βορειοαμερικάνικη δημοκρατία στους πλημμυροπαθείς του τυφώνα Κατρίνα, όταν μετέτρεψαν την Νέα Ορλεάνη το 2006 σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης στοιβάζοντας αβοήθητους χιλιάδες πλημμυροπαθείς περικυκλωμένους από στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να μην προβούν -έλεγαν τότε- σε αναταραχές και πλιάτσικο.

Επιπλέον θέμα έγινε η «πολιτική κρατούμενος» της Μπολιβαριανής Κυβέρνησης, δικαστίνα Αφιούνι, η οποία νομιμότατα κρατείται και θα προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία δωροδοκίας, όταν κατάφερε σε δίκη να βγάλει λάδι έναν τύπο που έκανε παραγγελίες 30 εκ. δολαρίων για λογισμικό με τα κουτιά να φτάνουν τελικά στην χώρα άδεια.  Η Αφιούνι η οποία δεν έχει κανένα παρελθόν σε καμία πολιτική ή άλλη ιδεολογική ομάδα-κόμμα-φορέα, προσπάθησε να αποφύγει τη διαδικασία επικαλούμενη λόγους υγείας, αλλά απέτυχε, καθώς οι εξετάσεις της (μέχρι και καρκίνο του στήθους υποστήριζε ότι μπορεί να έχει) βγήκαν όλες αρνητικές. Τώρα το παίζει “πολιτική κρατούμενος”.

Το κόλπο με την υπόθεση, γνωστό: η δικαστίνα, με την “ηρωοποίησή” της από τα μίντια στις ΗΠΑ ως “πολιτική κρατούμενη” του Chavez, θα έβρισκε βοήθεια και τελικά κάποιο τρόπο ώστε να φύγει από τη χώρα, και να ζήσει ζωή χαρισάμενη σε κάποιο Μαϊάμι, ή κάποιο θέρετρο της Καραϊβικής. Ίσως μάλιστα να μίλαγε για την περιπέτειά της σε κάποιο πληρωμένο ντοκιμαντέρ σε κάποιο σοβαρό βορειομερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυό.

Περιττό να αναφερθεί εδώ ότι η νέα νομοθεσία που πέρασε και θέτει τον τραπεζικό τομέα «στην υπηρεσία των πολιτών» έχει αρρωστήσει τελείως όλα τα κοράκια της «ελεύθερης αγοράς», πολιτικούς, ιδρύματα και οίκους “αξιολόγησης” της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των δημοκρατικών θεσμών στην χώρα. Όλοι αυτοί έχουν τρελαθεί να φτιάχνουν δείκτες και λίστες, με μία σειρά παντελώς αστήριχτων ή τελείως επιλεκτικών κριτηρίων προκειμένου τα αποτελέσματα   να υποστηρίζουν οπωσδήποτε την προπαγάνδα τους.

Ο τραπεζικός τομέας θα αποτελεί σύμφωνα με νέο νόμο της Εθνοσυνέλευσης μέρος των «δημοσίων υπηρεσιών, συνεισφέροντας περισσότερο σε κοινωνικά προγράμματα, την οικοδόμηση κατοικιών και τις κοινωνικές ανάγκες κάνοντας ταυτόχρονα ευκολότερη την κυβερνητική παρέμβαση όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις εθνικές προτεραιότητες».

Τουλάχιστον το 5% των κερδών των τραπεζών θα πηγαίνει στην στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων (συγκρίνετε με τις αστειότητες του «φόρου ΡTόμπιν»), ενώ οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να κρατούν τουλάχιστον το 10% των καταθέσεων ως ασφάλεια για μισθούς και συντάξεις. Επιπλέον η νέα νομοθεσία δεν δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να έχουν συμφέροντα μέσω χρηματιστηριακών ή ασφαλιστικών εταιριών, ενώ περιορίζει για κάθε τράπεζα στο 20% το ποσοστό του κεφαλαίου της που μπορεί να διαθέσει ως πίστωση.

Η Ουάσινγκτον μέσω του Τύπου, think-tank και άλλων “ανεξάρτητων” ιδρυμάτων, όπως βέβαια και η αντιπολίτευση στη χώρα στηλιτεύουν την κυβέρνηση για «επίθεση στις οικονομικές ελευθερίες» αλλά όπως σημειώνει ο Mike Whitney στο Global Research «O Chavez απλούστατα προστατεύει το κοινό από τις επιθετικές τακτικές των αιμοδιψών τραπεζιτών. Οι περισσότεροι [βορειο]αμερικάνοι θα εύχονταν ο Obama να κάνει το ίδιο.»

Μέχρι πάντως να ξυπνήσουν οι βορειοαμερικάνοι και να πάνε σε κάποιο συσσίτιο στο Ντιτρόιτ ή το Λος Άντζελες, το ποσοστό της φτώχειας (αφού τόσο λατρεύουν τους αριθμούς) στη Βενεζουέλα θα έχει γίνει μικρότερο από το αντίστοιχο στην πατρίδα της ελευθερίας, στην οποία ο πρόεδρος Ομπάμα, αυτός ο “άγγελος της ελπίδας”, κράτησε την φορολογία των επιχειρήσεων στα ποσοστά που την είχε κατεβάσει ο Μπους Τζούνιορ με ελπίδα την ανάκαμψη μιας οικονομίας που έβαλε χέρι στις τσέπες των πολιτών για να δώσει τα χρήματα στους σπεκουλάτορες και τους γύπες. Έτσι όμως, στα δικά τους χάλια, παλεύουν να κρατήσουν και την Βενεζουέλα (και την κάθε Βενεζουέλα).

Advertisement

7 Σχόλια to “Ολίγον …απρόσεχτοι”

 1. Hugo κρατα γερά!

 2. Πάνε να μας τρελάνουν τελείως μου φαίνεται

 3. 1) Με προεδρικά διατάγματα αν δεν κάνω λάθος περνάνε συχνότατα και σε τα μας νομοθετήματα με την ετικέτα του – δήθεν – κατεπείγοντως σωστά; Εκεί άλλωστε έχουν μόνο 200 χρόνια δημοκρατία οπότε δικαιολογούνται, όχι 2.500 όπως εδώ.

  2) Στην περίπτωση του Κατρίνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Βους όχι μόνο ήταν απροετοίμαστη αλλά δεν δέχτηκε ούτε την αρωγή της κουβανικής ομάδας διάσωσης Henry Reeve, πολύ καλά εκπαιδευμένης και έμπειρης στην αντιμετώπισης τέτοιων φυσικών καταστροφών όχι μόνο στην Κούβα αλλά και σε πολλά μέρη του κόσμου.

  3) Χαλάλι η άνοδος στις τιμές των καυσίμων αν γεμίζουν έτσι τα μπολιβαριανά ταμεία!

  ΥΓ: Στην τρίτη παράγραφο από το τέλος μάλλον εννοείς φόρο Τόμπιν.

 4. Εμείς είμαστε δικοί τους, οπότε δεν… πιάνει η βαθμολόγηση των δημοκρατικών θεσμών (από …ποιους; την Ουάσινγκτον! Ήλεος!) οπότε φκιάχνουμε και κανά τείχος στα σύνορα να κάνουμε μπου στους βάρβαρους και κάνουμε και τη χώρα Γουατεμάλα χωρίς να κουνιέται κουνούπι.

  Ναι, Τόμπιν εννοούσα gracias.

 5. Είναι επικίνδυνο να στηρίζουμε λαϊκιστές, αλλά από την άλλη, ποιον να στηρίξεις και ποιον να εμπιστευτείς ;;

  Πάντως, θέλει μέτρο και διαρκή αμφισβήτηση.

 6. Ας μη μπαίνουμε στη λούμπα να κατηγορούμε όποιον λέει αλήθειες ως «λαϊκιστή». Πρόκειται για κλασσικό κόλπο της συντήρησης και της αντίδρασης.

  Από την άλλη όντως θέλει μέτρο και διαρκή αμφισβήτηση γιατί αλλιώς οδηγούμαστε σε προσωποπαγία. Το έχω ξαναγράψει, με ενοχλεί αυτή η «αγιοποίηση» του Τσάβες από μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του, θα προτιμούσα να προβάλλονται και άλλοι πολλοί από αυτό το πράγμα που συμβαίνει τώρα στη Βενεζουέλα.
  Αλλά δεν έχει υπάρξει εφαρμοσμένο πολιτικό σύστημα που να μην στηρίζει μεγάλο μέρος των επιδιώξεών του σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δυστυχώς. Οι λαοί πάντα ζητούν σημεία αναφοράς.

  Περισσότερα περί «λαϊκισμού» εδώ


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: